Nógrádsipek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX.2.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2021. 09. 02 19:00

Nógrádsipek Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (IX. 2.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásáról

Nógrádsipek Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezés

1. § (1) A képviselő-testület méltó módon kívánja elismerni azon személyek, szervezetek és közösségek munkáját, akik vagy amelyek tevékenységükkel hozzájárulnak Nógrádsipek község jó hírnevének öregbítéséhez, maradandóan és kimagaslóan gazdagították Nógrádsipek község értékeit, ápolják és őrzik a község hagyományait, munkájukkal hozzájárultak a község fejlődéséhez, a helyi közösség szervezéséhez, fejlesztéséhez.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott szándékának megfelelően az alábbi elismerési formákról rendelkezik:

  • a) „Nógrádsipek község díszpolgára” kitüntető díj,
  • b) „Nógrádsipek községért” kitüntető díj.

2. „Nógrádsipek község díszpolgára” kitüntető díj

2. § (1) A kitüntető díj annak a magyar, vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely jelentős eredményt hozó tevékenységével, vagy egész életművével országos, illetve nemzetközi hírű elismerést vívott ki, vagy értékteremtő munkájával hozzájárult Nógrádsipek község fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez. A kitüntetés posztumusz is adományozható.

(2) Az adományozott kitüntetés egy művészi kivitelű, legfeljebb 90 mm átmérőjű, átlag 5 mm vastagságú, bronzból készült kör alakú plakett. Az első oldalán Nógrádsipek község címere van, valamint a díj megnevezése a körív mentén. A plakett másik oldalán a díjazott neve és az adományozás éve. A díszpolgári cím mellé a képviselő-testület pénzjutalmat adományoz, melynek értékét a cím odaítélésekor határozza meg.

(3) A kitüntető díj adományozására a polgármester tesz javaslatot.

(4) Nógrádsipek község díszpolgára címet kétévente legfeljebb egy fő kaphat.

3. „Nógrádsipek községért” kitüntető díj

3. § (1) A kitüntető díj azon közösségeknek, szervezeteknek, magyar állampolgároknak adományozható, akik Nógrádsipek község fejlesztésében, gazdasági, társadalmi, kulturális, tudományos életében, a művészetek terén, az irodalomban, az egészségügy, oktatás, nevelés, közművelődés, sport terén vagy az önkormányzat intézményeinél hosszabb időszakon át eredményes és maradandó tevékenységet végeztek.

(2) Az adományozott kitüntetés egy művészi kivitelű, legfeljebb 60 mm átmérőjű, átlag 5 mm vastagságú, bronzból készült kör alakú plakett. Az első oldalán Nógrádsipek község címere van, valamint a díj megnevezése a körív mentén. A plakett másik oldalán a díjazott neve és az adományozás éve. A Nógrádsipek községért cím mellé a képviselő-testület pénzjutalmat adományoz, melynek értékét a cím odaítélésekor határozza meg.

(3) A kitüntető díj adományozására a polgármester tesz javaslatot.

(4) Nógrádsipek községért kitüntető díjat évente legfeljebb öt fő vagy közösség kaphat.

4. A kitüntető díjak adományozásának közös szabályai

4. § A kitüntető díjak adományozása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A képviselő-testület az adományozásról minősített többséggel dönt.

5. § (1) A kitüntető díjakat a polgármester adja át.

(2) A kitüntető díjak mellé oklevél jár, amely tartalmazza

  • a) az adományozott díj megnevezését,
  • b) a díj adományozásának rövid indoklását,
  • c) a kitüntetett nevét,
  • d) a képviselő-testület határozatának számát,
  • e) a kiállítás keltét,
  • f) a polgármester aláírását, az önkormányzat pecsétjének lenyomatát.

(3) A kitüntető díjakat a március 15-i ünnepséghez kötődően adományozza a képviselő-testület.

6. § (1) A kitüntető díjakra részletes indoklással ellátott, személyre szóló javaslatot tehetnek:

  • a) a képviselő-testület tagjai,
  • b) a nógrádsipeki székhelyű társadalmi szervezetek vezetői.

(2) A polgármester javaslatát kizárólag a kitüntetés átadását megelőző 30 nappal bezárólag, a határidőre beérkezett javaslatok alapján alakítja ki és terjeszti a képviselő-testület elé. Javaslatához figyelembe veheti az érintett területen tapasztalható szakmai véleményt, illetve közvélekedést.

(3) A kitüntető díjak adományozásáról szóló képviselő-testületi határozat a díjazott családi és utónevét, valamint az odaítélés indokát tartalmazhatja.

7. § (1) A kitüntetés odaítéléséről hozott testületi döntés nyilvánosságra hozataláról a polgármester gondoskodik.

(2) A kitüntetés odaítéléséről meghozott döntés után a kitüntetettet nyilatkoztatni kell arról, hogy hozzájárul-e az ünnepélyes átadás alkalmával a rá vonatkozó személyes adatok nyilvánosságra hozatalához.

8. § A kitüntető díjak költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetése biztosítja.

9. § (1) A kitüntetettekről és díjazottakról kitüntető díjanként, a közös hivatal köztisztviselője nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

  • a) a jogosult természetes személyazonosító adatait,
  • b) a jogosult lakó-, illetve tartózkodási helyét,
  • c) a kitüntető díj megnevezését, adományozás évét, adományozásról szóló határozat számát.

5. A kitüntető díjak visszavonásának rendje

10. § (1) A kitüntető díj visszavonható – a pénzjutalom és a tárgyjutalom kivételével – ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik. Érdemtelen az, akit a bíróság közügyek, vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A visszavonást ugyanazon szervek és személyek kezdeményezhetik, akik az adományozásra javaslatot tehetnek, továbbá a kitüntetett munkáltatója.

(3) A kitüntető díjak visszavonására az adományozástól számított öt éven belül kerülhet sor.

(4) A visszavonásról a javaslat alapján a képviselő-testület minősített többséggel dönt.

6. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetés napján 19.00 órakor lép hatályba.

(2) A rendelet 5. § (3) bekezdése, valamint 6. § (2) bekezdése 2021. október 1-jén lép hatályba.

12. § Hatályát veszti Nógrádsipek Község Önkormányzata Képviselő-testületének a „Nógrádsipek Díszpolgára” kitüntető cím alapításáról szóló 4/2003.(VII.18.) rendelete.