Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 09. 02- 2021. 12. 17

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2019. (V. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, a 73. § (2) bekezdésében és a 76. § (1) bekezdésében meghatározott feladatköre alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Vásárosnamény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával egyeztetve a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Vásárosnamény lakossága és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által ellátandó közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait, azok ellátási formáját, módját és mértékét. Elősegítse a közösséghez tartozás, az önkifejezés közösségi szinten történő megélését, erősödését, a kreativitás kibontakoztatását.

2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási határán belül a közművelődési tevékenységben résztvevőkre; az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményre; közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira; a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre; valamint azon szervezetekre, akikkel az Önkormányzat közművelődési feladatokra megállapodást köt.

2. Az Önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

3. § Az Önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a jogszabályban meghatározott kötelező alapfeladatokon túl az alábbi közművelődési feladatokat látja el a város közigazgatási területén, biztosítva a hozzáférést a település minden lakosa számára:

  • a) a város hagyományainak, természeti, művészeti, építészeti, kulturális, szellemi értékeinek feltárását, bemutatását, megismertetését, gondozását,
  • b) a település helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művészeti értékekre figyelmet felhívó, illetve a testvérvárosok kultúrájából ízelítőt nyújtó rendezvények megszervezését,
  • c) nemzeti kisebbségek kulturális tevékenységének támogatását,
  • d) színházi előadások, hangversenyek, képzőművészeti kiállítások, filmvetítések, irodalmi estek folyamatos szervezését,
  • e) Vásárosnamény kulturális közéletéhez kapcsolódó alkotó és előadó művészek és az ezeket tömörítő közhasznú szervezetek támogatását,
  • f) az ismeretszerző és terjesztő amatőr alkotó és előadóművészi művelődő közösségek tevékenységének támogatását,
  • g) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítését a közművelődés eszközrendszerével,
  • h) a közművelődési tevékenységet is végző lakossági, önszerveződő közösségek támogatását,
  • i) a szomszéd és más népek testvérvárosainak kultúrájának megismertetését településünk lakosaival, bemutatkozásunkat a testvérvárosokban,
  • j) az idegenforgalom, a turizmus keretében térségünkbe látogatók számára a kulturális hagyományaink, értékeink bemutatását,
  • k) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez, a szórakozási és közösségi igényekhez feltételek biztosítását,
  • l) hozzájárulást a rekreáció vonzó helyi lehetőségeinek kialakulásához,
  • m) a helyi média támogatását.

4. § Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátását elsősorban az általa fenntartott többfunkciós intézmény – művelődési központ - közreműködésével valósítja meg. Tevékenysége a város teljes közigazgatási területére kiterjed.

Az intézmény

- neve: Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ (a továbbiakban: Intézmény)

- székhelyének címe: 4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 5.

- telephelyei:

- Művelődési Központ: 4800 Vásárosnamény, Rákóczi Ferenc út 11. – hrsz.:59 -

- Művelődési Ház:4803 Vásárosnamény, Munkácsi út 2. – hrsz.:2165/1 -

- Művelődési Ház:4804 Vásárosnamény, Damjanich János út 2. – hrsz.:1548 –

Az Önkormányzat gondoskodik az intézmény költségvetésébe építve az ingatlanok karbantartásáról, állagmegóvásáról.

5. § (1)[1] Az Önkormányzat által fenntartott intézmény minden év január 15-ig éves szakmai munkatervet – melynek része a szolgáltatási terv -, valamint február 15-ig az előző naptári évről beszámolót nyújt be Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületéhez. A képviselő-testület dönt a beszámoló és a munkaterv elfogadásáról.

(2) A Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ - közművelődési részlegére vonatkozó - használati szabályzatát, nyitva tartását e rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza.

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

  • a) a településen működő köznevelési intézményekkel,
  • b) közművelődési tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,
  • c) egyházakkal,
  • d)[2] a Vásárosnamény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata,
  • e) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal,
  • f) a közművelődés megyei és országos szerveivel,
  • g) a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

(2) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Az Önkormányzat és Intézménye a közművelődési lehetőségekről

  • a) helyi újság,
  • b) plakátok, szórólapok,
  • c) a települési honlap, valamint
  • d) a városi televízió

útján adnak tájékoztatást a település lakossága részére.

7. § [3] Az Önkormányzat közművelődési rendeletének készítésekor, valamint felülvizsgálatakor kikéri – ha működik a területén – a Közművelődési Kerekasztal és a Vásárosnamény Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata véleményét.

3. A közművelődési tevékenység finanszírozása, személyi és tárgyi feltételei

8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az Önkormányzat pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására.

9. § (1)[4] Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról intézményi formában gondoskodik. A közművelődési feladatokat a jogszabályi feltételeknek megfelelő végzettségű, főállású szakemberek látják el.

(2) Az Intézmény használati szabályzatában rögzítésre kerültek a település lakossága részére ingyenesen és térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2019. június 1-jén lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 26/1999. (X.12.) önkormányzati rendelet.

(3) A közművelődési rendelet közzétételre kerül a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ honlapján és elhelyezésre a három telephelyen.


[1] Az 5. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] A 6. § (1) bekezdés d) pontja a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 7. § a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.
[4] A 9. § (1) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.