Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 09. 14

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások helyi szabályairól

Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások

1. § (1) Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által nyújtott szociális rászorultságtól függő támogatások:

  • a) eseti jellegű: rendkívüli települési támogatás,
  • b) rendszeres jellegű:
    • ba) lakhatáshoz kapcsolódó támogatás,
    • bb) gyógyszer támogatás;
  • c) időszakos jellegű: rendkívüli élethelyzetbe kerültek támogatása.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) Az egyes támogatások iránti kérelem benyújtására, elbírálására, a támogatás folyósítására - ha e rendelet eltérően nem rendelkezik - jelen §-ban foglalt közös szabályokat kell alkalmazni.

(2) A jövedelem számítására irányadó időszak az Szt. 10. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott időtartam. A kérelmező, illetve a támogatott a megváltozott jövedelmet 15 napon belül köteles bejelenteni.

(3) E rendelet alkalmazásában:

  • a) Nyugdíjminimum: az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.
  • b) Havi jövedelem: az Szt. 4. § (1) bekezdés a) pontja és az Szt. 4. § (5) bekezdés szerinti jövedelem.
  • c) Vagyon: az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában és a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 4-5. §-ában meghatározott vagyon.
  • d) Háztartás: az Szt. 4. § (1) bekezdés f) pontjában és a 63/2006. (III.27.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározottak szerinti háztartás.
  • e) Közeli hozzátartozó: az Szt. 4. § (1) bekezdés d) pontja szerinti személyek.
  • f) Család: az Szt. 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti személyek.
  • g) Egyedül élő: az Szt. 4. § (1) bekezdés e) pontja szerinti személy.
  • h) Egyedülálló: az Szt. 4. § (1) bekezdés l) pontja szerinti személy.
  • i) Rendszeres pénzellátás: az Szt. 4. § (1) bekezdés i) pontja szerinti ellátások.
  • j) Keresőtevékenység: az Szt. 4. § (1) bekezdés j) pontjában szabályozott tevékenység.
  • k) Nem minősül jövedelemnek: az Szt. 4. § (1a) bekezdés a) pontjában felsoroltak, valamint az Szt. 10. § (4) bekezdés szerinti jövedelmek.

(4) A rendszeres támogatás megállapítása után az ellátásban részesülő a támogatásra való jogosultság feltételeiben bekövetkezett változást 15 napon belül köteles bejelenteni az ellátást megállapító szervnél.

(5) Amennyiben a rendszeres támogatásra jogosultság valamelyik feltétele a határozatban megjelölt jogosultsági idő előtt megszűnik, a támogatás utoljára a megszűnés hónapjára jár.e

(6) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésénél az Szt. 17. § szabályai szerint kell eljárni.

(7) A szociális igazgatási eljárás költség- és illetékmentességéről az Szt. 16. §-a rendelkezik.

(8) A polgármester döntése ellen benyújtott fellebbezést – a képviselő-testület bírálja el.

(9) Az ellátások a kérelmező részére bankszámlára utalással, vagy a hivatal pénztárában történő felvétellel teljesíthetők.

(10) A támogatások iránti kérelmeket a jelen rendeletben meghatározott mellékletek csatolásával Szirmabesenyői Polgármesteri Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani.

(11) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles - az igényelt támogatástól függően - a családjában, vagy háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat becsatolni.

(12) Az igazolásokat eredetben kell a kérelemhez mellékelni. A másolatban becsatolt igazolások hitelesítve fogadhatók el, vagy az igazolás eredetijét a kérelem benyújtásakor be kell mutatni.

(13) A Hivatal a kérelemben és mellékleteiben foglaltak valódiságát helyszíni szemle, saját nyilvántartásai és más hatóságok útján ellenőrizheti.

(14) A települési támogatás megállapításakor az egy lakcímen élő közeli hozzátartozókat kell figyelembe venni, kivéve a lakhatási támogatást. A lakhatási támogatás jogosultság megállapítása során valamennyi közös háztartásban élő, szirmabesenyői lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyt figyelembe kell venni.

(15) A támogatás megállapítása szempontjából a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók.

3. Eseti jellegű települési támogatások

3. § (1) Az Önkormányzat a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére eseti rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Az Önkormányzat az Szt. 7. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségének az étkezés és a szállás tekintetében a Szirmabesenyői Segítő Szolgálat és Konyha szolgáltatásai útján tesz eleget, oly módon, hogy az étkeztetést az intézmény székhelyén biztosítja, a szállás biztosítása a Polgármesteri Hivatal tulajdonát képező jármű igénybevételével történik, az arra rászorulónak az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező hajléktalan szállásra történő szállításával.

4. § (1) Eseti rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy, aki önmaga illetve családja átmeneti létfenntartásáról alkalmanként jelentkező többletkiadás miatt más módon nem tud gondoskodni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti elismert többletkiadások :

  • a) gyermek születése,
  • b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult, nappali tagozaton tanulói, hallgatói jogviszonyban álló személy tanévkezdési kiadása,
  • c) átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek családjával való magas kapcsolattartás elősegítése,
  • d) gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások,
  • e) legalább 5 napot elérő vagy meghaladó kórházi kezelés esetén felmerülő költségek,
  • f) eseti magas gyógyszerköltség,
  • g) elemi kár esetén felmerülő költségek, amennyiben a kérelmező és családja által lakott ingatlan a káresemény következtében átmenetileg lakhatatlanná válik és kérelmező, illetve családtagja tulajdonában vagy használatában nincs más lakóingatlan.
  • h) temetési költségek.

(3) Eseti rendkívüli települési támogatásban az a személy részesül, aki önmaga illetve családja átmeneti létfenntartásáról a (2) bekezdés a)-f) pontjában meghatározott, alkalmanként jelentkező többletkiadás miatt más módon nem tud gondoskodni és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, és nem rendelkezik az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott vagyonnal.

(4) Települési támogatásban részesül, az a személy, aki önmaga illetve családja átmeneti létfenntartásáról a (2) bekezdés g)-h) pontjában meghatározott, alkalmanként jelentkező többletkiadás miatt más módon nem tud gondoskodni és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(5) A (2) bekezdés a), e), f), g), és h) pontjában foglalt esetekben az igényt a többletkiadást jelentő esemény igazolt bekövetkeztét követő harminc napon belül, a (2) bekezdés b) pontjában foglalt esetben pedig az Önkormányzat által közzétett időszakban lehet érvényesíteni. A határidők elmulasztása jogvesztő. A (2) bekezdés c) és d) pontjában foglalt esetekben az igényt családgondozó jelzése alapján lehet érvényesíteni.

(6) A (2) bekezdés szerinti többletkiadások miatt nyújtott önkormányzati segély egyszeri összegét – az elemi kár esetére és a temetési költségekre nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás kivételével - a rászorultsághoz igazodóan maximum 6.000,- Ft-ig terjedő összegben lehet megállapítani.

(7) Eseti rendkívüli települési támogatásban eseti magas gyógyszerköltség címén az a személy részesül, aki nem jogosult közgyógyellátásra, és esetenkénti gyógyszer kiadása meghaladja a 10.000,- Ft összeget.

(8) Az elemi kár esetére megállapított eseti rendkívüli települési támogatás egyszeri összegét a rászorultsághoz igazodóan maximum 100.000,- Ft-ig terjedő összegben lehet megállapítani.

(9) Elemi kár körébe tartozik az ár vagy belvíz, rendkívüli időjárás, vihar vagy tűz miatt bekövetkezett káresemény.

(10) A (2) bekezdés h) pontja szerinti többletkiadások miatt nyújtott eseti rendkívüli települési támogatás összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a. A polgármester félévente köteles beszerezni a segély mindenkori összegének alapjául szolgáló költségre vonatkozó adatot.

(11) A készpénzben megállapított eseti rendkívüli települési támogatást a döntés véglegessé válását követően a Szirmabesenyői Polgármesteri Hivatal Gazdálkodási Csoport házipénztárában veheti fel a jogosult, vagy kérelmére a támogatás összegét pénzintézeti folyószámlájára utalják.

4. Rendszeres jellegű települési támogatások

5. § (1) A lakhatási támogatás – ha jelen rendelet másként nem szabályozza - annak a személynek kerül megállapításra, akinek a háztartásában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a

  • a) 3 főt meghaladó háztartás esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 150%-át,
  • b) 2-3 fős háztartás esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 180%-át,
  • c) egyedülélő esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250%-át,

és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(2) A lakhatási támogatás havi összege

  • a) 4. § (1) bekezdés aa) pontjának megfelelő háztartás esetében 2.500 Ft,
  • b) 4. § (1) bekezdés ab) pontjának megfelelő háztartás esetében 3.500 Ft,
  • c) 4. § (1) bekezdés ac) pontjának megfelelő háztartás esetében 5.000 Ft.

(3) A lakhatási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 12 hónapra kell megállapítani.

(4) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak kerül megállapításra függetlenül a lakásban élő személyek számától, kivéve a társbérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(5) A lakhatási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a) a háztartás tagjainak jövedelem igazolását vagy jövedelmére vonatkozó nyilatkozatát,
  • b) a bérleti szerződést,
  • c) mozgáskorlátozottság okán fenntartott gépjármű esetén a mozgáskorlátozottság tényét igazoló iratot.

(6) A lakhatási támogatásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem legkorábban a megszűnést megelőző hónapban nyújtható be. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.

(7) Amennyiben a lakhatási támogatásban részesülő személy meghal, vagy lakcíme a lakhatási támogatásra való jogosultság időtartama alatt megváltozik, a változás, vagy a haláleset hónapját követő hónap első napjával a támogatásra való jogosultság megszüntetésre kerül.

(8) A lakhatási támogatásról szóló határozatban megállapított jogosultság fennállásának időtartama alatt a jogosult részére minden hónap 5. napjáig kell folyósítani a lakhatási támogatás összegét.

6. § (1) Gyógyszer támogatás kerül megállapításra a háziorvos által igazoltan krónikus betegségben szenvedő, közgyógyellátásban nem részesülő személynek, ha a havi rendszeres gyógyszerfogyasztás költsége létfenntartását veszélyezteti. A kérelmező létfenntartását a gyógyszerfogyasztás akkor veszélyezteti, ha az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

  • a) család esetében 150 %-át, mely esetben a gyógyszertámogatás havi összege 2.500 Ft.
  • b) egyedülálló, gyermekét vagy gyermekeit, unokáját vagy unokáit egyedül nevelő törvényes képviselő/gyám esetében, idős, nyugdíjas házaspárok, élettársak esetében 250 %-át, mely esetben a gyógyszertámogatás havi összege 3.000 Ft.
  • c) idős, nyugdíjas egyedülálló esetében 300 %-át nem haladja meg, mely esetben a gyógyszertámogatás havi összege 3.500 Ft, valamint családja nem rendelkezik vagyonnal, és a havi rendszeres gyógyszerfogyasztás költsége az egy főre jutó jövedelem 30 %-át eléri. A gyógyszerfogyasztás költségét a háziorvos által kiadott igazolás alapján a gyógyszertár állapítja meg.

(2) A gyógyszer támogatást a kérelem benyújtása hónapjától kezdődően 12 hónapra kell megállapítani.

(3) A gyógyszer támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a) a család tagjainak jövedelem igazolását, vagy jövedelmére vonatkozó nyilatkozatát,
  • b) az orvos illetve a gyógyszerész által kiadott igazolást,
  • c) egyedül állóságra vonatkozó nyilatkozatot,
  • d) mozgáskorlátozottság okán fenntartott gépjármű esetén a mozgáskorlátozottság tényét igazoló iratot.

(4) A gyógyszer támogatásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem legkorábban a megszűnést megelőző hónapban nyújtható be. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő hónaptól kell megállapítani.

(5) Amennyiben a gyógyszer támogatásban részesülő személy meghal, vagy lakcíme a jogosultság időtartama alatt megváltozik, a változás vagy a haláleset hónapját követő hónap első napjával a jogosultság megszüntetésre kerül.

(6) A gyógyszer támogatásról szóló határozatban megállapított jogosultság fennállásának időtartama alatt a jogosult részére minden hónap 5. napjáig kell folyósítani a gyógyszer támogatás összegét.

5. Időszakos jellegű települési támogatások

7. § (1) Pénzbeli időszakos támogatás hivatalból vagy kérelem alapján, a rászorultság mértékétől függően, kettőtől harminchat hónap időtartamra kerül megállapításra. A támogatás minimális összege havonta 3.000 Ft, maximális összege a nyugdíjminimum. A támogatást a hónap 5. napjáig kell folyósítani.

(2) Rászorultsági alapon pénzbeli időszakos támogatás annak a személynek kerül megállapításra aki időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedül élő, vagy egyedülálló esetén a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 180 %-át és családja nem rendelkezik vagyonnal.

(3) A polgármester azon család részére, amelyben hármas, vagy többes ikrek születnek, a gyermekek hároméves koráig (gyerekenként) nevelési támogatásként havonta 3.000 Ft-ot állapít meg.

(4) Pénzbeli időszakos támogatás annak az önhibáján kívül munkanélkülivé vált személynek kerül megállapításra akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át és családja nem rendelkezik vagyonnal. A települési támogatás a jogosult részére 3-6 hónapig folyósítható havi 5.000 Ft összegben.

(5) Pénzbeli időszakos támogatás annak a súlyos betegséggel küzdő, vagy súlyos balesetet szenvedett személynek, vagy hosszantartó betegségben szenvedő aktív korú személynek kerül megállapításra, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át és családja nem rendelkezik vagyonnal. A települési támogatás a jogosult részére 3-12 hónapig folyósítható havi 5.000 Ft összegben.

(6) A pénzbeli időszakos támogatást a kérelem benyújtása hónapjától kezdődően kell megállapítani.

(7) A pénzbeli időszakos támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a) a család tagjainak jövedelem igazolását, vagy jövedelmére vonatkozó nyilatkozatát,
  • b) a szakorvos által kiadott igazolást, kórházi zárójelentést,
  • c) foglalkoztatási központ igazolását,
  • d) egyedül állóságra vonatkozó nyilatkozatot,
  • e) mozgáskorlátozottság okán fenntartott gépjármű esetén a mozgáskorlátozottság tényét igazoló iratot.

(8) Amennyiben a pénzbeli időszakos támogatásban részesülő személy meghal, vagy lakcíme a jogosultság időtartama alatt megváltozik, a változás, vagy a haláleset hónapját követő hónap első napjával a való jogosultság megszüntetésre kerül.

(9) A támogatásról szóló határozatban megállapított jogosultság fennállásának időtartama alatt a jogosult részére minden hónap 5. napjáig kell folyósítani a pénzbeli időszakos támogatás összegét.

6. Köztemetés

8. § A Polgármester átruházott hatáskörben gondoskodik az elhunyt személy közköltségen való eltemetéséről azzal, hogy az elhunyt temetése a helyben szokásos legolcsóbb temetési módon történik

7. Záró rendelkezések

9. § Hatályát veszti Szirmabesenyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 17/2013. (XII.13.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 13/2015. (IX.25.),11/2018. (IV.18.) és 4/2019. (IV.17.) önkormányzati rendeletek.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.