Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX.1.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Hatályos: 2021. 09. 02- 2021. 09. 02

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 1.) önkormányzati rendelete

a közterület-felügyeletről

Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 1. § (6) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja Vásárosnamény település közterületi rendjének és tisztaságának fenntartása, valamint Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vagyonának védelme, amelyről az Önkormányzat a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) szervezetén belül foglalkoztatott közterület-felügyelők (a továbbiakban: felügyelet) útján gondoskodik.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Vásárosnamény település közigazgatási területén lévő közterületekre, a Tisza-parti üdülőterületre, az Önkormányzat fenntartásában működő intézményekre, az Önkormányzat tulajdonában, valamint használatában lévő vagyontárgyakra.

3. § (1) A felügyelet feladatkörébe tartozik a közterület-felügyeletről szóló törvényben foglalt feladatokon túl még különösen:

  • a) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokról, és ezek megszegésének jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben, valamint
  • b) a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben

foglalt rendelkezések végrehajtásának ellenőrzése, betartásuk érdekében a hatáskörébe utalt intézkedések megtétele.

(2) A felügyelet intézkedési jogkörébe tartozik különösen az Önkormányzat tulajdonában, használatában lévő terület és vagyon

  • a) védelme,
  • b) a közbiztonsági szempontú ellenőrzése,
  • c) a képviselő-testület egyedi döntése alapján annak lezárása és őrzése,
  • d) a területre illetéktelenül belépni kívánó személyt igazoltatása, belépésének megakadályozása, az illetéktelenül ott tartózkodó eltávolítása.

(3) A felügyelet köteles feladatának teljesítése során fokozott figyelmet fordítani a lakosok jogos érdekeire, így különösen életük, testi épségük, egészségük és tulajdonuk védelmére.

4. § (1) A felügyelet feladatai ellátása során együttműködik a rendőrséggel, a hivatásos katasztrófavédelemi szervekkel, a nemzeti adó- és vámhivatallal, az egyéb állami ellenőrző, rendvédelmi és önkormányzati szervekkel, a helyi polgárőrséggel, valamint a feladatai ellátásához segítséget nyújtó egyéb szervezettel.

(2) A felügyelet a működéséről a jegyző útján ad részletes tájékoztatást az Önkormányzat részére az évenként esedékes hivatali működésről szóló beszámoló keretében.

5. § (1) A közterület-felügyelet létszáma két fő.

(2) A feladatkörében eljáró közterület-felügyelő hivatalos személy.

(3) A közterület-felügyelő feladatát miniszteri rendeletben meghatározott egyenruhában teljesíti.

(4) A közterület-felügyelő szolgálata teljesítésekor egyenruhájára kitűzve viseli az országosan egységes, egyedi azonosító számmal ellátott felügyelői jelvényt. A közterület-felügyelő a település jelképét az egyenruha bal felső karján viseli.

(5) A közterület-felügyelőt szolgálati igazolvánnyal kell ellátni, amellyel intézkedés előtt magát igazolni köteles.

6. § (1) A felügyelő feladatának ellátása során köteles a közterület-felügyeletről szóló törvény, valamint annak végrehajtására kiadott rendeletben foglaltak szerint eljárni.

(2) A felügyelő feladatainak ellátása érdekében rendszeres hatósági ellenőrzést végez illetékességi területén.

(3) A felügyelő az intézkedéssel érintett személyről, az intézkedés, vagy az eljárás szempontjából lényeges környezetről és körülményről, tárgyról kép-és hangfelvételt készíthet, amely kizárólag az adott eljárásban használható fel.

(4) A közterület-felügyelő felvilágosítást kérhet feljelentés megtétele, vagy egyéb jogszerű intézkedés céljából, az érintettet személyazonosságának megállapítása érdekében igazoltathatja. Azt a személyt, aki személyazonosságát nem igazolja, a legközelebbi rendőri szervhez előállíthatja. A rendőrség megérkezéséig az érintett személyt a közterület felügyelő feltartóztatja.

7. § (1) A köteles intézkedni, vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

(2) A közterület-felügyelő intézkedése nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges intézkedés közül azt kell választani, amely az intézkedéssel érintettre a legkevesebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.

(3) A közterület-felügyelő köteles a hozzáfordulóknak a tőle elvárható segítséget, valamint felvilágosítást megadni.

8. § (1) Az Önkormányzat a város közigazgatási területén közterületi térfigyelő rendszert működtet.

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete a közterületi térfigyelő rendszer üzemeltetési és kezelési feladatainak ellátására – a közterület-felügyeletről szóló törvény irányadó rendelkezéseinek figyelembevételével – a Hivatalnál foglalkoztatott közterület-felügyelőket és az informatikust jelöli ki.

9. § A közterületi térfigyelő rendszer működtetésének célja:

  • a) a jogellenes magatartások megelőzése, kiszűrése;
  • b) a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása;
  • c) a megfigyelt közterületen található vagyon megóvása, felügyelete;
  • d) a közterület-felügyelet tevékenységének és a rendőrség bűnüldöző tevékenységének segítése; a két szervezet közötti együttműködés erősítése;
  • e) a lakosság és a városban tanulmányaikat folytatók, illetve ide látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása;
  • f) a lakosság magánvagyonának és az önkormányzat vagyonának védelme.

10. § (1) A közterület-felügyelők és az informatikus a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az Európai Parlament és Tanács 2016/679 rendeletében (GDPR rendelet), valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény és a közterület-felügyeletről szóló törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.

(2) A közterületi térfigyelő rendszer működésének, illetve az üzemeltetés során fennálló adatkezelés részletes szabályait, a kamerák helyét, és a megfigyelés célját az Önkormányzat Közterületi kamerarendszer adatvédelmi és üzemeltetési szabályzata tartalmazza.

(3) A város közigazgatási területén kihelyezett kamerák helyét, darabszámát és az általuk megfigyelt területeket, tárgyakat jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

11. § Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy az Önkormányzat honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek közzétételre kerüljenek.

12. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályát veszti a közterület-felügyeletről szóló 10/2000. (IV. 27.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Térfigyelő kamerák telepítésének helyszínei

Kamerák száma
(darab)

Megfigyelt terület

1

Piac/ Szabadság tér 23. (132/31. hrsz)

4 db

- árusító standok, asztalok,
- üzlethelyiségek,
- piac mögötti parkoló,
- szeméttárolók

2

Tourinform Iroda / Szabadság tér 7.

1 db

- iroda előtti járda
- kereszteződés

3

Vásárosnaményi Köztemető (4204/3 hrsz)

4 db

- bejárat,
- urnafal,
- parcellák,
- utak

4

Vásárosnamény- Gergelyiugornyai Köztemető

2 db

- bejárat,
- utak

5

Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal épülete (Tamási Áron u. 1. )

4 db

- járda,
- út,
- parkoló,
- épület bejárata

6

Szegregátum területe (Kraszna u. 60, 64-72.)

3 db

- kereszteződés
- játszótér

7

Szegregátum területe (Széchenyi u. 11.,12.,13.,56.,

5 db

- kereszteződés
- közösségi ház

8

Eötvös Kúria / Jókai Mór u. 59. (969 hrsz)

10 db

- Eötvös Kúria bejárata,
- épület előtti park

9

Vásárosnamény Gergelyiugornya (2887/151 hrsz)

16 db

- Üdülőterületi sétány
- Strand területe
- Családbarát épület környezete

10

Sportpályák

2 db

- műfüves-pálya
- salak-pálya
- futó-pálya

11

Tomcsányi- kastély (Szabadság tér 26.)

1 db

- főbejárat

12

Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ (Rákóczi u. 9.)

1 db

- hátsó parkoló

13

Rákóczi Park

1 db

- közpark