Zalacsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX.20.) önkormányzati rendelete

a telekadóról, építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2021. 10. 02- 2022. 12. 31

Zalacsány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 20.) önkormányzati rendelete

a telekadóról, építményadóról és a magánszemélyek kommunális adójáról

Zalacsány Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § A rendelet hatálya Zalacsány Község Önkormányzatának illetékességi területére terjed ki.

2. § Az önkormányzat illetékességi területén magánszemélyek kommunális adója, építményadó, telekadó kerül bevezetésre.

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából életvitelszerűen helyben lakó magánszemély az, aki számára az a Zalacsány közigazgatási területén levő lakóingatlan szolgál ténylegesen, életvitelszerűen lakóhelyéül, amelyben az adóalany az adóév egészében életvitelszerűen tartózkodik, ahonnan életét szervezi, ahol a magánszemély az életviteléhez szükséges tevékenységeket legjellemzőbben folytatja, amely családi élete helyszínéül szolgál, amely vonatkozásában közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve amely elsődleges elérhetőségi címeként jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

(2) Az életvitelszerű helyben lakást az e rendeletben foglalt kedvezmények, mentességek igénybe vétele érdekében az alábbi módokon lehet igazolni:

  • a) az adózó írásbeli nyilatkozata az ingatlan életvitelszerű használatáról és a nyilatkozat időpontjától visszaszámított nyolc hónapnál nem régebbi, legalább hat egymást követő hónapban keletkezett víz-, vagy áramfogyasztást mutató közmű számla vagy
  • b) a lakcímbejelentés szabályai szerint lakcímkártyával igazolt bejelentett lakóhely.

II. FEJEZET MAGÁNSZEMÉLYEK KOMMUNÁLIS ADÓJA

4. § (1) Magánszemélyek kommunális adója köteles a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban:Htv.) 11. §-ában meghatározott, az adóév január 1-jén életvitelszerűen helyben lakó magánszemély tulajdonában álló, az életvitelszerű lakhatást biztosító ingatlanon található építmények összessége a 8. § -ban foglaltak szerint és a Htv. 17. § –a szerinti belterületi, az adóév január 1-jén életvitelszerűen helyben lakó magánszemély tulajdonában álló egy darab telek.

(2) Az adó mértéke évi 13.000 Ft.

5. § Mentes a magánszemélyek kommunális adója alól:

  • a) az építményadó fizetésére kötelezett ingatlan,
  • b) a telekadó fizetésére kötelezett ingatlan.

6. § (1) A magánszemélyek kommunális adójából 50 % kedvezményre jogosult a 70. életévét betöltött egyedül élő nyugdíjas magánszemély, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kedvezmények abban az évben vehetők igénybe, amelynek január 1. napján a feltételek fennállnak.

(3) A kedvezmény megállapítását az adóalanynak kell kérnie a meghatározott feltételek fennállásának igazolásával egyidejűleg minden adóév február 15. napjáig.

III. FEJEZET ÉPÍTMÉNYADÓ

7. § (1) Adóköteles a Htv. 11. §-ában meghatározott építmény.

(2) Az építményhez tartozónak kell tekinteni a vele azonos helyrajzi szám alatt nyilvántartott beépítetlen földrészletet.

8. § Mentes az építményadó alól a Htv. 13. §.-ában és 13/A. §-ában meghatározott építményeken túl az adóév január 1-jén életvitelszerűen helyben lakó magánszemély tulajdonában álló, az életvitelszerű lakhatást biztosító ingatlanon található építmények összessége, mivel e rendelet alapján magánszemélyek kommunális adó fizetési kötelezettséget keletkeztet.

9. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

10. § Az építményadó éves mértéke 300,- Ft/m2.

IV. FEJEZET Telekadó

11. § Adóköteles a Htv. 17. §-ában meghatározott telek.

12. § (1) Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

(2) Az adó mértéke évi 30,- Ft/m2.

13. § Mentes az adó alól a Htv. 19. §-ában meghatározottakon túl:

14. § [1]

15. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.


[1] A 14. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.