Erzsébet Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (VI.2.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 6/2018.(X.26.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 06. 03- 2021. 06. 03

Erzsébet Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 6/2018.(X.26.) számú rendelet módosításáról

Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében az állami főépítészi hatáskörben eljáró Baranya Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Kulturális Örökség Védelméért Felelős Miniszter, a Baranya Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi hatáskörében eljáró Pécsi Járási Hivatala, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a honvédelemért felelős miniszter, valamint Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetésről szóló 12/2017. (VII.20.) önkormányzati rendeletében felsorolt partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018( X.26.) számú rendelete 36. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Reklámra, reklámhordozóra, cég- és címtáblára vonatkozó általános településképi követelmények:

  • a) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kr.) 26/B. § (1a) b pontja alapján a reklámok és reklámhordozók elhelyezése, átalakítása, bővítése, megváltoztatása tekintetében a reklám-elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési, és a településképi rendeletben szereplő különös településképi követelmények vagy – különös településképi követelmények meghatározásának hiányában – a reklám-elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési követelmények érvényesítése érdekében.
  • b) A rendelet hatálya alá tartozó területen reklámok, reklámhordozók, cég-, címtáblák és cégérek csak a jelen rendeletben előírt célra és módon, településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően helyezhető el, a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Korm. rendelet 1. és 2. mellékletei által meghatározott területfelhasználású területen és módon.”

2. § A településkép védelméről szóló Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018( X.26.) számú rendelete 43. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni az alábbi esetekben:)

  • „b) meglévő építmény bővítésére, valamint a településképet érintő átalakítására irányuló építési, fennmaradási engedélyezési eljárását megelőzően, amelynél a településrendezési és építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII.7.) Korm. rendeletszerinti területi építészeti-műszaki tervtanácsnak nincs hatásköre, és amennyiben összevont telepítési eljárást, ezen belül telepítési hatásvizsgálati szakaszt nem kezdeményezett az építtető. A műemlékkel- a műemléki jelentőségű területekkel, a műemléki környezetekkel érintett – a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet 9. § szerinti eljárásokat megelőzően a központi és a területi építészeti- műszaki tervtanácsoknak van hatásköre, ezen ügyekben a polgármester nem adhat településképi véleményt.”

3. § (1) A településkép védelméről szóló Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018( X.26.) számú rendelete 44. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Településképi véleményezési eljárás a Kr.-ben foglaltak szerint kerül lefolytatásra.”

(2) A településkép védelméről szóló Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018( X.26.) számú rendelete 44. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Amennyiben az Önkormányzat nem alkalmaz önkormányzati főépítészt, vagy nem működtet helyi építészeti tervtanácsot úgy a településképi véleményezési eljárás során kérheti az állami főépítészi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal szakmai véleményét, melynek során a kormányhivatal a megkeresésétől számított 15 napon belül kialakítja szakmai álláspontját a Kr. 26/A. § (4b) bekezdése alapján. A polgármester településképi véleménye kialakítása során érdemben vizsgálja a kormányhivatal szakmai véleményét, amelyet a településképi véleményével egyidejűleg annak mellékleteként megküld a véleményt kérő részére.

4. § A településkép védelméről szóló Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018( X.26.) számú rendelete 47. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A község teljes közigazgatási területére vonatkozóan településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni:)

  • „a) a Kr. 26/B. § (1a) a) pontja alapján a meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása, módosítása vagy a rendeltetési egység számának megváltozása esetén;”

5. § A településkép védelméről szóló Erzsébet Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2018( X.26.) számú rendelete 49. §-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A településképi bejelentési eljárás során az építmények rendeltetésváltozásáról és a rendeltetési egységek számának megváltozásáról a Kr. 26/C. § (3) bekezdése alapján a polgármester állít ki hatósági bizonyítványt.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.