Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének 3/2015.(II.25.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Hatályos: 2019. 08. 15

Dávod Önkormányzat Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§ (2),  10. § (1),  25.§ (3) b),  32.§ (1) b), 32.§ (3), 45.§ (1), 48.§ (4)  valamint  132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva és Dávod Önkormányzat képviselőtestületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló  9/2014.(XI.28.) önkormányzati rendeletének 22.§ (5) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja


1. §


(1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza az egyes szociális ellátások formáit, szervezetét, a szociális ellátásokra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit, valamint az eljárási szabályokat.

(2) A szociális ellátás feltételeinek biztosítása – az egyének önmagukért és családjukért, valamint a helyi közösségeknek a tagjaikért viselt felelősségén túl – az állam központi szerveinek és a helyi önkormányzatoknak a feladata.

Általános szabályok


2. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed a Dávod Község önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) E rendeletben szabályozott ellátások megállapítására irányuló kérelmeket az e célra rendszeresített formanyomtatványok felhasználásával a polgármesteri hivatalban személyesen vagy postai úton lehet benyújtani.

(3) Az e rendeletben szabályozott ellátások pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi keretet az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben kell meghatározni.

(4) Az önkormányzat által nem kötelezően nyújtandó szociális és gyermekvédelmi ellátások megállapítására a rendelkezésre álló források mértékéig van lehetőség.

(5) A  rendkívüli települési támogatás, a gyermekétkeztetési támogatás, a hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás, valamint a szociális célú tűzifa támogatás megállapításával kapcsolatos feladat- és hatáskörét a képviselőtestület a polgármesterre, a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás megállapításával kapcsolatos feladat- és hatáskörét a jegyzőre  ruházza át.

(6) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás megtérítésének méltányosságból történő elengedésére, csökkentésére, részletfizetés engedélyezésére – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné -, irányuló kérelemről a képviselőtestület dönt.

Az ellátások kifizetésének, folyósításának, valamint ellenőrzésének általános szabályai


3. §

(1) A szociális ellátásra való jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megál­lapí­tására, hatósági ellenőrzésre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt a szociális törvényben meghatározott eltérésekkel és e rendelet szabályai szerint kell alkal­mazni.

(2) Jövedelemigazolásra elfogadható okmány, vagy annak hiteles másolata: munkahely által kiállított kereseti igazolás, munkáltató által hitelesített fizetési jegyzék, postai feladóvevény gyermektartásdíj és családi pótlék igazolására, nyugdíjfolyósító igazgatóság igazolása a nyugdíj összegének megállapításáról, ellátást folyósító szerv határozata.

(3) Kiadások igazolására elfogadható okmány vagy annak hiteles másolata: közüzemi és egyéb szolgáltató által kiállított számla, pénzintézeti igazolás, befizetési csekkszelvény, postautalvány, nyugta, albérleti díj esetén a szállásadó írásbeli nyilatkozata, a gyermek­tartásdíjat fizető nyilatkozata, gyógyszerköltség háziorvos által történő igazolása, temetési költségekről kiállított számla.

(4) Ha a szükséges okmányok, igazolások nem állnak rendelkezésre, azok beszerzése ne­hézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vesz igénybe, vagy sürgősség áll fenn, mert a késedelem életet, egészséget, testi épséget veszélyeztet, a kérelmező írásban tett nyilat­kozata is elfogadható. Az irányadó időszakra vonatkozóan a jogosult forrásonként és személyenként köteles a nyilatkozatot megtenni.

 (5) A (4) bekezdésben foglalt esetben a határozathozatalt követő 30 napon belül csatolni kell a szükséges igazolásokat, illetve ellenőrzéssel kell meggyőződni a nyilatkozat való­diságáról.

(6) Jövedelemmel nem rendelkező kérelmező esetében szükséges a Munkaügyi Kirendeltséggel való együttműködés tényének igazolása, ennek hiányában a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozata szükséges.

(7) Adathiányosan előterjesztett kérelem esetén 8 napon belül a kérelmezőt – 15 napos határidő megjelölésével- adatpótlásra kell felhívni.

(8) Ha a kérelem elbírálásakor kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazolását kell kérni a jövedelem vonatkozásában. A Polgár­mes­teri Hivatal a kérelmező által közölt adatokat, tényeket és a szociális helyzetet kör­nyezettanulmány felvétele során ellenőrzi.

4. §

(1)  A kérelmező vagyoni, szociális, lakáskörülményeinek, egészségi állapotának tisztá­zása érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készíthető. Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőnél, ha életkörülményeit a Polgármesteri Hivatal már egy éven belül bármely ügyben vizsgálta és nem feltételezhető azokban lényeges változás.

(2) Az egyes támogatási formákra előírt feltételek megléte esetén sem részesíthető szo­ciális  ellátásban az a személy, akinek életviteléből, körülményeiből megállapítható, hogy a kimutatott jövedelmen kívül egyéb jövedelemmel is rendelkezhet.

(3) Pénzbeli támogatások összegének felhasználásáról utólagos elszámolási kötelezettséget lehet előírni, ha a segély célirányos felhasználása csak így biztosítható. Mulasztás esetén az elszámolási kötelezettség teljesítéséig ugyanazon támogatási formában újabb támogatás nem állapítható meg.

(4) Ha e rendelet másként nem rendelkezik, a megállapított pénzbeli ellátások kifizetése és folyósítása a polgármesteri hivatal pénztárában készpénzkifizetéssel vagy átutalással történik a kérelmező nyilatkozata alapján.

(5) Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó ügyintézője jogosult ellenőrizni.

(6) Amennyiben a 3. § (8) bekezdés szerinti ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a jogosultsági feltételek már nem állnak fenn, úgy a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó ügyintézője az ellátás megszüntetése iránt intézkedik.

(7) A határozatot a kérelem benyújtását követő 21 napon belül kell meghozni.

(8) A havi rendszerességgel adott támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

Települési támogatás


5. §

A települési támogatás keretében

a) rendkívüli települési támogatás

b) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás,

c) gyermekétkeztetési támogatás

d) hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás

igényelhető.

Rendkívüli települési támogatás


6. §

(1)[1] Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, vagy aki időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni  vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorul és

a) akinél az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

b) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő esetén pedig az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg.

(2) A rendkívüli települési támogatás egyszeri összege legfeljebb 20.000,-Ft összegben állapítható meg. Átruházott hatáskörben a polgármester egy személy részére összesen egy naptári évben 40.000,-Ft-ig állapíthat meg rendkívüli települési támogatást, ezen felül a képviselőtestület jogosult a rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet elbírálni.

(3) A rendkívüli települési támogatás mértéke egy naptári évben nem haladhatja meg a (2) bekezdés szerinti egyszeri összeg háromszorosát.

(4) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás legfeljebb 6 hónapra állapítható meg, összege – a szociális rászorultságtól függően – havonta 5.000,- Ft-tól 10.000,-Ft-ig terjedhet.

(5) Az életet, testi épséget veszélyeztető, azonnali intézkedést igénylő szükséghelyzetben a támogatás összegére vonatkozó, (2)-(4) bekezdésben foglalt és a jövedelemhatárra vonatkozó, (1) bekezdésben foglalt korlátozást nem kell figyelembe venni, ilyen esetek:

a) krónikus, hosszantartó betegségből eredő jövedelem-kiesés illetve gyógyszerköltség

b) elemi kár: tűzeset, robbanás, földrengés, árvíz, belvíz, vihar, talajsüllyedés miatt bekövetkező súlyos kár

c) baleset

(6) Az (5) bekezdés alapján megállapított települési támogatás mértéke 20.000,-Ft-tól 50.000,-Ft-ig terjedhet, mely összeg nem számít bele a 6.§ (3) bekezdésében meghatározott keretbe.

(7) A rendkívüli települési támogatás pénzbeli és természetbeni ellátásként egyaránt nyújtható.

Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás


7. §

(1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatás (a továbbiakban: lakásfenntartási támogatás) a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások: a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat díja, a szemétszállítás díja, a lakbér vagy az albérleti díj, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészlete, a tüzelőanyag költsége, a közműfejlesztési érdekeltségi hozzájárulás összege.

(3) A lakásfenntartási támogatást kizárólag természetbeni települési támogatásként, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. A természetbeni ellátás folyósítása a szolgáltató részére történő átutalással történik. Az ellátást megállapító határozatban a jogosult előrefizetős mérőóra felszereltetésére kötelezhető. A jegyző a lakásfenntartási támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére - a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig – elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról. 

(4)[2] Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át.

(5) A lakásfenntartási támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy évre kell megállapítani.

(6) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7)[3] A lakásfenntartási támogatás havi összege:

a)           0-30.000,-Ft egy főre jutó havi jövedelem esetén: 7.000,-Ft

b)  30.001-50.000,-Ft egy főre jutó havi jövedelem esetén: 6.000,-Ft

c)  50.001-70.000,-Ft egy főre jutó havi jövedelem esetén: 5.000,-Ft

d)  70.001-85.500,-Ft egy főre jutó havi jövedelem esetén: 4.000,-Ft

e)  85.501-99.750,-Ft egy főre jutó havi jövedelem esetén: 3.000,-Ft

(8) Amennyiben a lakásfenntartási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjának utolsó napjával a támogatást meg kell szüntetni.

Gyermekétkeztetési támogatás


8. §

(1)[4] Gyermekétkeztetési támogatásra jogosult a kérelmező, amennyiben családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult.

(2)[5] A Gyermekétkeztetési támogatás mértéke az étkezési térítési díj 50-100 %-a.

(3) A gyermekétkeztetési támogatás kizárólag természetbeni ellátásként nyújtható.

(4)[6] A támogatást a kérelem benyújtásának napjától legalább az azt követő 3. hónap utolsó napjáig terjedő időtartamra, vagy a tanév utolsó napjáig kell megállapítani.

(5) A jogosult köteles az étkezés lemondására vonatkozó bejelentési kötelezettségének eleget tenni. Amennyiben a jogosult e kötelezettségét elmulasztja, a megállapított kedvezményt meg kell szüntetni a kötelezettség elmulasztását követő 3. naptól.

(6) A gyermekétkezetési támogatás a tanév ideje alatt vehető igénybe.

Hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás


9. §

(1)[7] Az elhunyt hozzátartozó eltemettetési költségeihez való hozzájárulást igényelhet az a szociálisan rászorult személy,

a) akinél az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át,

b) egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő esetén pedig az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át nem haladja meg.

(2) Az eltemettetés költségeihez való hozzájárulás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 30 napon belül kell benyújtani, melyhez csatolni szükséges a kérelmező nevére kiállított temetkezési szolgáltatásról kiállított számlát.

(3)[8] A hozzátartozó eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás összege: 40.000,-Ft.

Szociális célú tűzifa támogatás


10. §

(1)[9]

a) Az önkormányzat a szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatással együtt rendelkezésére álló keret mértékéig a rászorulóknak természetbeni szociális tűzifa támogatást biztosít.

b) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(2)[10] Természetbeni szociális tűzifa támogatásra jogosult az a személy,

a) akinél az egy főre jutó havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

b) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő esetén pedig az egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át nem haladja meg.

c) Lakása fával fűthető és rendelkezik fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel.

(3)[11] Háztartásonként csak egy személy igényelhet támogatást, háztartásonként legfeljebb 5 m3 adható.

(4) A tűzifa kiszállításáról a támogatás megállapítását követő 8 munkanapon belül az önkormányzat gondoskodik, az átvételt a jogosult aláírásával, átvételi elismervényen köteles igazolni.

(5)[12] A támogatás megállapításakor a rendelkezésre álló keret figyelembevételével a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő kérelmezők közül előnyben kell részesíteni azt, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult, 

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családban él,

c) háztartásában kettő vagy több gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel.

(6)[13] A támogatás iránti kérelmet minden év november 15-től a következő év január 15-ig lehet benyújtani.

Köztemetés


11. §

(1) A képviselőtestület a köztemetés elrendelésével kapcsolatos feladat- és hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

(2) A polgármester az eltemettetésre köteles személyt kérelmére a köztemetés költségeinek megtérítése alól

a) mentesíti, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét,

b) 50 %-ban mentesíti, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.

Záró rendelkezések


12. §

(1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a pénzbeli és természetben nyújtható helyi szociális ellátásokról szóló 11/2013. (XI.27.) önkormányzati rendelet

Dávod, 2015. 02.23.

  

 Hirtenberg János Sándor                                                Szűcsné István Ilona

           polgármester sk.                                                            jegyző sk.


Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2015. február 25-én a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel.


                                                                                              Szűcsné István Ilona

                                                                                                       jegyző sk.

[1]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[2]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[3]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[4]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[5]

A rendelet szövegét a 10/2016.(IX.28.) önkormányzati rendelet 2. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. október 1-től

[6]

A rendelet szövegét a 10/2016.(IX.28.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. október 1-től

[7]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[8]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[9]

A rendelet szövegét a 10/2016.(IX.28.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. október 1-től

[10]

A rendelet szövegét a 4/2019.(VII.30.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2019. augusztus15-től

[11]

A rendelet szövegét a 10/2016.(IX.28.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. október 1-től

[12]

A rendelet szövegét a 10/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2015. szeptember 28-tól

[13]

A rendelet szövegét a 10/2016.(IX.28.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése módosította. Hatályos: 2016. október 1-től