Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárási rendjéről és az önkormányzati ösztöndíjrész megállapításáról

Hatályos: 2021. 09. 29

Gyöngyös Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer eljárási rendjéről és az önkormányzati ösztöndíjrész megállapításáról

Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed azon szociálisan hátrányos helyzetű, gyöngyösi lakóhellyel rendelkező,

  • a) hallgatóra, aki felsőoktatási intézményben – felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében – teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatja tanulmányát, valamint
  • b) az utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásra, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező,felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett személyre, aki a felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kíván részt venni.

2. § E rendelet hatálya nem terjed ki arra a hallgatóra, aki

  • a) a Magyar Honvédség és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója,
  • b) doktori (PhD) képzésben vesz részt,
  • c) kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban vagy vendéghallgatói képzésben vesz részt.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

  • a) Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározottak.
  • b) Önkormányzati ösztöndíjrész: a hallgatók részére megállapított önkormányzati ösztöndíjrész összege.
  • c) Emberi Erőforrás Támogatáskezelő: az ösztöndíjpályázat lebonyolítását koordináló szerv.

3. Hatáskör

4. § (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz (a továbbiakban: ösztöndíjpályázat) történő csatlakozásról a Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(2) Az ösztöndíjpályázat kiírása és elbírálása Gyöngyös Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) átruházott hatáskörébe tartozik.

(3) A Bizottság az ösztöndíjpályázatot az Innovációs és Technológia Minisztériuma által kiadott részletes csatlakozási feltételeknek, az ösztöndíjrendszer adott évi fordulójának Általános Szerződési Feltételeiben foglalt rendelkezéseknek megfelelően írja ki és bírálja el.

(4) A pályázati felhívás előkészítéséért, megjelentetéséért, a beérkezett pályázatok döntésre történő előkészítéséért, a döntések végrehajtásáért a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Közigazgatási és Intézményirányítási Igazgatósága (a továbbiakban: Igazgatóság) felelős.

4. A jogosultság feltételei

5. § (1) Szociálisan hátrányos helyzetű különösen az a hallgató, aki

  • a) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,
  • b) árva vagy félárva,
  • c) valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családjában folyamatos ellátást igénylő beteg van,
  • d) szülője/gondviselője munkanélküli vagy nyugdíjas,
  • e) gyermeket nevel,
  • f) családjában lévő eltartottak száma három vagy annál több,
  • g) lakóhelyén kívüli intézményben tanul,
  • h) kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesült,
  • i) államilag támogatott képzésben vesz részt,

és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg.

(2) Az ösztöndíj kizárólag a pályázó szociális helyzete alapján ítélhető meg, a pályázó tanulmányi eredménye nem vehető figyelembe.

(3) Az ösztöndíjban részesülő hallgató köteles az ösztöndíj folyósításának időszaka alatt minden, az ösztöndíj folyósítását érintő változásról haladéktalanul írásban értesíteni az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt, a felsőoktatási intézményt és az Igazgatóságot.

(4) Az értesítési kötelezettség keretében különösen az alábbi adatok változásairól köteles tájékoztatást nyújtani:

  • a) tanulmányok helyének megváltozása (új felsőoktatási intézmény, kar, szak megadásával),
  • b) tanulmányi státusz (munkarend, képzési forma, finanszírozási forma) változása,
  • c) személyes adatainak (név, lakóhely, elektronikus levelezési cím) változása,
  • d) a tanulmányok szüneteltetése (halasztása).

(5) Az az ösztöndíjas, aki értesítési kötelezettségének nem tesz eleget, az ösztöndíj folyósításából és az ösztöndíjrendszer következő évi fordulójából kizárható.

6. § (1) Az önkormányzati ösztöndíjrész összege 10 000 Ft/hó mértékben kerül megállapításra.

(2) A megítélt önkormányzati ösztöndíjrész összegét a Gyöngyös Városi Önkormányzat félévenként a megadott határidőre az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő részére átutalja.

5. Jogorvoslat

7. § A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet. A támogatási döntéssel szemben kifogást eljárásjogi jogszabálysértésre történő hivatkozással, a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 napon belül lehet benyújtani a Gyöngyösi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez (a továbbiakban: jegyző). A felmerült kifogással kapcsolatban a jegyzőnek haladéktalanul értesítenie kell az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőt.

6. Vegyes rendelkezések

8. § A pályázati felhívás közzététele helyben szokásos módon történik. A megítélt pályázati összegről az érintettek írásban értesülnek.

7. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

8. Átmeneti rendelkezések

10. § E rendelet 6. §-ában meghatározott önkormányzati ösztöndíjrész mértékét az e rendelet hatályba lépését megelőzően megállapított, és e rendelet hatályba lépését követően is folyósított ösztöndíjra is alkalmazni kell.