Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelete

Őcsény község helyi építési szabályozásáról

Hatályos: 2021. 08. 10- 2022. 12. 07

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelete

Őcsény község helyi építési szabályozásáról [1] [2] [3] [4] [5] [6]

Őcsény Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésének, valamint az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. §. (3) bekezdés c) pontjában meghatározott felhatalmazásával élve, az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. §. (3) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9. §. (6) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Dél-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Állami Főépítész véleményének kikérésével, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet 5. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség; Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Szekszárdi Szakaszmérnöksége; Magyar Bányászati és Földtani Hivatal Pécsi Bányakapitánysága; Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága; Kulturális Örökségvédelmi Hivatal; Szekszárd Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóparancsnoksága; Tolna megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Tolna megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság; Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala Pécsi Igazgatóság; Baranya megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatóság; Tolna Megyei Földhivatal; Nemzeti Közlekedési Hatóság Tolna megyei kirendeltsége; Tolna megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság; Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Megyei Főépítész; ÁNTSZ Szekszárdi, Bonyhádi, Paksi Kistérségi Intézete; MOL Nyrt.; Decs Nagyközség Önkormányzata; E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.; Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóság; Fajsz Község Önkormányzata; Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály; Érsekcsanád Község Önkormányzata; T-Mobile; Pannon GSM Távközlési Rt.; Magyar Telekom Nyrt.; Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Építési Osztály; Vodafone Magyarország Zrt.; Sükösd Nagyközség Önkormányzata; Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET Általános előírások

1. A rendelet hatálya

1. § (1) [7] [8] Jelen rendelet csak a rendelet 14. mellékletét képező külterületi és belterületi szabályozási tervlapokkal együtt érvényes, azokkal együtt értelmezendő és alkalmazandó. [9]

(2) Jelen rendelet hatálya Őcsény község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A szabályozási terven alkalmazott jelek az OTÉK 2. sz. mellékletében szereplő jelkulcsán alapulnak, az OTÉK vonatkozó előírásai és fogalom-meghatározásai szerint értelmezendők.

(4) A jelkulcsban szereplő jelek közül az alábbiak kötelező érvényűek, ezek megváltoztatása csak a rendezési terv módosításával lehetséges:

  • 1. szabályozási vonal és a szabályozási szélesség,
  • 2. építési határvonal,
  • 3. építési övezeti és övezeti besorolás, lehatárolás,
  • 4. az egyes területek felhasználásának módja és határa,
  • 5. a közigazgatási és a belterületi határ vonala,
  • 6. a beépítésre szánt - nem szánt területek határa,
  • 7. beültetési kötelezettségű terület határa.

1/A. Fogalom-meghatározás

1/A. § [10] (1) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül változtatható szabályozási elemek:

  • 1. a helyi védettségű objektumok (épületek, botanikai értékek) köre,
  • 2. a védőterületek, védősávok határvonala, mérete.

(2) Jelen rendelet és a hozzá tartozó szabályozási tervek módosítása nélkül változtatható irányadó jellegű jelek:

  • 1. az irányadó telekhatár,
  • 2. a megszüntető jel.

(3) Az irányadó telekhatár és a megszüntető jel jelen rendelet keretei között az érintett tulajdonosok szándékától függően, az övezeti előírások adta lehetőségeken belül módosíthatók.

(4) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az országos érvényű hatályos jogszabályok szerint kell eljárni.

3. Telekalakításra vonatkozó előírások

3. § (1) A település területén telekalakítás csak az adott övezetben, illetve építési övezetben szereplő paraméterekkel lehetséges, kivéve a települési célokat szolgáló, önálló telket igénylő műtárgyak és köztárgyak telkét.

(2) Az építési teleknek minősülő, az adott övezeti előírásoknál szűkebb paraméterekkel rendelkező, kialakult telken álló épület szükség esetén felújítható, korszerűsíthető, és az övezeti előírások betartása mellett bővíthető. Új épület azonban Lf-5 jelű falusias lakóterület kivételével csak legalább 300 m 2 területű, legalább 10 m széles és legalább 20 m mélységű telken helyezhető el. Lf-5 jelű falusias lakóterületen a 200 m 2 területű, legalább 10 m széles és legalább 20 m mélységű telken is elhelyezhető új épület.

(3) Kialakult telekállapotok esetén telekfelosztás, telekcsoport újraosztása csak az övezeti előírásokban szereplő legkisebb telekméretek biztosíthatósága esetén, telekegyesítés, illetve telekhatár rendezés ennél kisebb telekméretek kialakulása esetén is kialakítható abban az esetben, ha a kialakuló telkek méretei a korábbiakhoz képest az építésügyi előírásoknak jobban megfelelnek. [11]

4. Épületek, építmények elhelyezésére vonatkozó általános előírások

4. § (1)[12]

(2) Belterületen a vezetékes szennyvízhálózat nem rendelkező területeken, annak kiépítéséig a szennyvíz tisztítása és elhelyezése szakszerű közműpótló létesítményekkel oldandó meg vagy zárt tárolóba történő gyűjtés után engedélyezett települési folyékony hulladék fogadótelepre szállítandó. A szakszerű közműpótló berendezések alkalmazása esetén a szennyvíz, illetve a tisztított szennyvíz végső elhelyezése történhet földtani közegbe szikkasztással, illetve öntözéssel, vagy felszíni víz befogadóba vezetéssel. A szennyvíz elszikkasztása esetén a külön jogszabályban [13] foglaltak betartandók.

(3) Új létesítmények építésekor, vagy meglévők átalakításakor, bővítésekor, rendeltetésük megváltoztatásakor a vonatkozó tűzrendészeti jogszabály [14] rendelkezéseit kell alkalmazni az átalakítás, bővítés, illetőleg a változtatás körében és mértékében.

(4)[15] Új épület építése csak a jogszabályban meghatározott gépjármű-várakozó- és tárolóhelyek telken belüli biztosítása esetén engedélyezhető.

(5)[16]

5. § (1)[17]

(2) Új utcai kerítés csak a szabályozási tervlapon jelölt szabályozási vonalra, ennek hiányában az utcai telekhatárra helyezhető.

(3)[18]

(4)[19]

(5) Gazdasági és különleges területeken – ha a szabályozási terv szigorúbban nem rendelkezik – porta épület esetében az előkert 0 méter , egyéb funkciójú épület esetében 5 méter . Porta épület legfeljebb 30 m² bruttó alapterülettel alakítható ki.

(6) Oldalhatáron álló beépítési mód esetén új épület csak a hatályos jogszabályban [20] előírt oldalkert megtartásával és az építmények közti tűztávolság biztosításával helyezhető el.

6. § (1) Hátsókert mélysége – ahol a szabályozási terv ettől eltérően nem rendelkezik - legalább 6 m , de kialakult, 30 m-nél nem mélyebb, és jelen előírások szerint egyébként beépíthető telek esetén hátsókertet nem kell biztosítani.

(2) Az elő- és oldalkert előírt, vagy a szabályozási terven jelölt legkisebb méretén belül nem lehet:

  • 1. növénytermesztés céljára szolgáló kerti növényház (üvegház), fóliasátor;
  • 2. szennyvízszikkasztó műtárgy;
  • 3. árnyékszék;
  • 4. kemence, húsfüstölő;
  • 5. állatkifutó;
  • 6. trágyatároló, komposztáló, továbbá
  • 7. siló, nem terepszint alatti vagy terepszint alatti fedetlen kialakítású ömlesztett anyag-, folyadék- vagy gáztároló
  • 8. A lakóterületen az építési telkeknek az épület elhelyezésére szolgáló, a telek közterületi határvonala felé eső 15 m-es mélységű területrészén különálló árnyékszék, állattartó épület, állatkifutó, trágyatároló, komposztáló, siló, valamint ömlesztett anyag,- folyadék- és gáztároló melléképítmény – a terepszint alatti, fedett kialakítású kivételével – nem helyezhető el.

(3)[21]

(4)[22]

(5)[24]

(6) Drénezett területen alagsor nem létesíthető. A 80 cm-nél mélyebb építési tevékenység esetén tisztázni kell a területen elhelyezkedő dréncsövek pontos helyét és mélységét.

5. Épületek, építmények kialakítására vonatkozó általános előírások

7. § (1)[25] [26]

(2)[27]

(3) Terepszint alatti építmények (pince) a talajmechanikai és talajvíz-viszonyok figyelembevételével egy szint mélységben, a telek beépített területét meg nem haladó kiterjedéssel létesíthetők. Pincét csak úgy szabad építeni, hogy az a szomszédos ingatlanok beépíthetőségi (alapozási) feltételeit ne rontsa.

(4)[28]

(5) A repülőtér felszállási pályájának alábbi szakaszaiban elhelyezhető építmények legmagasabb pontja nem haladhatja meg:

  • 1. 300 m és 400 m közötti szakaszban a 9 métert;
  • 2. 400 m és 500 m közötti szakaszban a 12 métert;
  • 3. 500 m és 600 m közötti szakaszban a 16 métert;
  • 4. 600 m és 700 m közötti szakaszban a 19 métert.

8. § (1) A településen minden 12 m-nél magasabb építmény elhelyezése esetén biztosítandó a légiközlekedés zavartalan működése.

(2)[29]

(3)[30]

(4)[31]

(5)[32]

6. Tűzvédelemi követelmények

9. § (1) A legkisebb telepítési távolság az egymással szembenéző olyan épületek között, amelyeknek homlokzata huzamos tartózkodás célját szolgáló helyiség nyílását tartalmazza, az építési telekre előírt (megengedett) legnagyobb építménymagasság mértéke. A nyílás nélküli kialakítású, vagy csak az egyik, nem huzamos tartózkodás célját szolgáló helyiség nyílásait tartalmazó homlokzatú épületek között telepítési távolságot nem kell tartani.

(2) A lakó-, közösségi és ipari-, tárolási-, valamint mezőgazdasági épületek tűztávolsága vonatkozásában a hatályos jogszabályi előírások [33] alapján kell meg meghatározni a tűztávolságot.

(3) Az építmények elhelyezése vonatkozásában a hatályos jogszabályi előírások [34] az irányadók.

(4) Minden létesítés, építészeti átalakítás, bővítés, rendeltetés mód váltás során érvényre kell juttatni a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló jogszabályi előírásokat. [35]

(5) A létesítmények védelme érdekében a tűzoltó berendezések, tűzoltó készülékek, felszerelések és egyéb technikai eszközök működéséhez szükséges oltóvizet- és egyéb anyagokat a jogszabályban [36] előírtak szerint biztosítani kell.

10. § (1) A tűzoltóság vonulása és működése céljára – ha arról jogszabály másként nem rendelkezik – az építményekhez olyan utat, illetőleg területet kell biztosítani, amely alkalmas a tűzoltó gépjárművek nem rendszeres közlekedésére és működtetésére.

(2) Könnyűszerkezetes épületek - a vonatkozó [37] jogszabályok alapján - csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

7. Kialakult telekállapotokra és meglévő épületekre vonatkozó külön előírások

11. § (1) Az adott övezeti előírásokban megengedettnél már nagyobb mértékben beépített telek beépítettsége tovább nem növelhető, azonban a meglévő épületek korszerűsíthetők, és a beépítettség további növelése nélkül a megengedett építménymagasság betartása mellett bővíthetők.

(2) Az övezeti előírásokban megengedettnél nagyobb építménymagasságú meglévő épület – a benapozási és tűzvédelmi előírások teljesülése esetén - korszerűsíthető és bővíthető az építménymagasság további növelése nélkül.

(3) Szabályozási vonallal érintett (átszelt) meglévő épületnek a tervezett közterületbe eső része indokolt esetben felújítható, de ezen a részen nem bővíthető.

(4) Építési határvonallal érintett (átszelt) meglévő épületnek a tervezett elő- vagy oldalkertbe eső része indokolt esetben felújítható.

8. Általános földtani követelmények

12. § (1) Az építési engedélyezési tervnek tisztáznia, ábrázolnia és értékelnie kell az építési terület pince és üregviszonyait.

(2) Külterületnek csak olyan részén szabad új épületet elhelyezni, ahol a nyugalmi talajvízszint –1,5 m-nél mélyebben található.

(3) Pinceszint, alagsor nem létesíthető belvízveszélyes területen.

(4)[38]

(5)[39]

13. § (1) A település területére jellemző építés-hidrológiai viszonyok miatt az építmények körül olyan állapotokat kell létrehozni, hogy biztosított legyen a felszíni vizek természetes elfolyása a közeli befogadóba, valamint a felszíni vizek célzatos elvezetése a meglévő épített környezet állagát nem veszélyeztetheti.

(2) A parti sávok, a vízjárta területek, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatánál és hasznosításánál a vonatkozó jogszabályok [40] előírásai betartandók.

9. Ásványvagyon gazdálkodási követelmények

14. § (1)[41]

(2) Nyersanyag kitermelés nem folytatható belterületen, ökológiai folyosó területén, magterületen és Natura2000 védettségű területen, ez alól kivételt képeznek a vadvédelmi, illetve árvízvédelmi célú kitermelések.

(3)[42]

(4) A község területén található felhagyott bányák rekultivációját építéshatóság által kiadott tereprendezési vagy bányahatósági engedélyezést követően jóváhagyott terv birtokában lehet végezni.

10. Általános talajvédelmi követelmények

15. § (1) A termőföld védelme érdekében minden építési, közműépítési és tereprendezési munka során gondoskodni kell a termőréteg (humuszos termőtalaj) megmentéséről és más termőföldön való hasznosításáról.

(2) Az ivóvízellátás létesítményeinél a vonatkozó jogszabályban [43] előírt védőtávolságokat be kell tartani és az előírt védelemről gondoskodni kell.

(3)[44]

(4)[45] A település területén csak olyan tevékenység végezhető, amelynek szennyezőanyag-kibocsátása nem haladja meg a hatályos jogszabályokban megengedett határértéket.

(5) A szennyvízcsatornázással nem rendelkező területen keletkező szennyvizeket szakszerűen kialakított közműpótlóban kell gyűjteni, amelyhez a vonatkozó jogszabály előírásait [46] figyelembe véve 500 m3 /év mennyiséget nem meghaladó és kizárólag házi, kommunális szennyvíz elszikkasztását szolgáló létesítmény építése, használatbavétele, átalakítása esetén a települési önkormányzat jegyzőjének hatósági engedélye szükséges.

(6) A település területén keletkező, összegyűjtött kommunális szilárd és folyékony hulladékot csak közegészségügyi és környezetvédelmi hatóságok által engedélyezett lerakóhelyen szabad elhelyezni.

16. § (1) Tisztítatlan szennyvizet nem lehet termőföldön elhelyezni.

(2) Hígtrágya a termőföldön csak külön jogszabályban meghatározott előírásoknak megfelelően helyezhető el.

(3) A termőföldeken a földhasználó köteles olyan talajvédő gazdálkodást folytatni, mely a külön jogszabályban meghatározott természetvédelmi, környezetvédelmi, vízvédelmi, közegészségügyi és állategészségügyi követelményeket figyelembe veszi.

(4) A település csapadékvíz hálózatában összegyülekező vizet be kell vonni a befogadóba, a termőföldön történő elszikkasztása tilos.

(5) A csapadékvizek károkozás nélküli elvezetéséről gondoskodni kell. Szennyezett csapadékvizek élővízbe nem vezethetők.

(6) Őcsény község közigazgatási területének egy része (Duna menti területek, a vízmű kutak környéke és az attól délre lévő részek) a hatályos jogszabályok [47] alapján felszín alatti víz szempontjából fokozottan érzékeny területekbe tartozik, továbbá a község kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség védelmi területen lévő település is.

17. § (1) Felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny területen:

  • 1. betartandók a vonatkozó jogszabályok [48] előírásai,
  • 2. bányászati tevékenységet a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehet folytatni,
  • 3. a felszín alatti vizeket potenciálisan szennyező (fertőző, mérgező) szilárd vagy folyékony anyag ideiglenesen sem helyezhető el.

(2) Őcsény község ivóvízellátását biztosító vízkivételi művének A és B hidrogeológiai védőövezete előzetesen lehatárolásra került. A védőterületek és védőidomok övezeteire vonatkozó korlátozásokat a hatályos jogszabály tartalmazza. [49]

(3) Decs-Sárpilis vízmű decsi vízbázisának A és B hidrogeológiai védőövezete lehatárolásra került. A védőterületek és védőidomok övezeteire vonatkozó korlátozásokat a hatályos jogszabály [50] és a 7761/2006. ügyiratszámú, Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata tartalmazza.

(4)[51] Öntöző telepet létesíteni, öntözni csak talajvíz felhasználásával lehet, rétegvízből nem lehet. [52]

11. A települési környezet védelmének egyéb általános szabályai

18. § (1) A község területén és gyűjtőkörzetében (Alsónána, Decs, Sárpilis, Szálka, Várdomb) keletkező, 50 kg-ot meghaladó állati tetemeket a község (013/80. hrsz) területén létesítendő átmeneti, állati tetemgyűjtő konténerbe kell elhelyezni, ahonnan a szakhatóságok által elfogadott megsemmisítő-helyre kell elszállítani.

(2) Új közlekedési útvonalak létesítése esetén a meglévő védendő területekre vonatkozóan a hatályos jogszabályban [53] meghatározott határértékeknek teljesülniük kell.

(3) Jelentős zajkibocsátást okozó tevékenységek esetén be kell tartani a jogszabályban [54] előírt zaj- és rezgésterhelési határértékeket.

(4) A község teljes területe a felszíni vizek vízminőség-védelmi vízgyűjtőterületén fekszik, ezért a hatályos jogszabály [55] előírásai betartandók.

(5) Reklám-, és hirdetőtáblák termőföldön történő elhelyezése jogszabály szerint történhet .[56]

19. § (1) Folyamatosan gondoskodni kell a termőföldön elhelyezett hirdetőtáblák melletti területek gyommentesítéséről, továbbá a termőföldek között elhelyezkedő úthálózat fenntartásáról (gyommentesítés, kátyúzás, műtárgyak karbantartása, vízelvezetés megoldása).

(2) Erdőterületeket érintő beruházások során vagy erdőtelepítés esetén a vonatkozó jogszabályok [57] betartandók.

(3) A község közigazgatási területén történő növényültetésnél a 4. számú mellékletben megadott értékek betartandók.

(4)[58]

(5) Trágyaelhelyezés csak megfelelő műszaki védelemmel folytatható.

(6)[59]

20. § (1) A hatályos jogszabályok alapján [60] nitrátérzékeny területbe tartozó földrészleteken a vizek nitrátszennyezésének megelőzése, csökkentése érdekében a helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályait [61] kötelező betartani.

(2) A vizek és a közcélú vízilétesítmények kezelésére jogosult és köteles személyek a vizek és egyes közcélú vízilétesítmények mentén, az azokkal kapcsolatos vízgazdálkodási szakfeladataik ellátására, a meder megközelítésére a Duna minkét partján a partvonaltól számított 10 méterig, egyéb kizárólag állami tulajdonú vízfolyások (folyók, patakok, csatornák) tavak, tározók és holtágak mentén a partvonaltól számított 6 méterig, egyéb vizek és közcélú vízilétesítmények (tározók, belvíz- és öntözőcsatornák) partvonalától számított 3 méterig parti sáv biztosítandó.

12. A természet védelmének általános szabályai

21. § (1) Az országos ökológiai hálózaton belül az ökológiai folyosó területébe tartozik a Szekszárd-Bátai főcsatorna. Az övezeten belül betartandók a magasabb szintű jogszabályok [62] előírásai.

(2) Őcsény község közigazgatási területén magterületnek minősül a Duna-Dráva Nemzeti Park területe. Az övezeten belül betartandók a magasabb szintű jogszabályok [63] előírásai.

(3) Őcsény község közigazgatási területén lévő, Duna-Dráva Nemzeti Park területéhez tartozó országosan védett természeti területeket a külterületi szabályozási tervlap ábrázolja.

(4) A védett természeti területeken a vonatkozó hatályos jogszabályok [64] betartandók.

(5)[65] Védett természeti területeken épület építési, bontási és fennmaradási engedélyezési eljárása során a környezeti állapot és a tájba illesztés igazolása érdekében a jogszabályban [66] előírt dokumentációkat kell csatolni.

(6) A nemzeti park területén

  • 1. kizárólag vízgazdálkodással, vízvédelemmel, vízkárelhárítással, halászattal, vadászattal, vadgazdálkodással, hajózással és a védett természeti területek kezelésével, fenntartásával, bemutatásával kapcsolatos létesítmények helyezhetők el;
  • 2. tilos olyan épületet, építményt, nyomvonalas létesítményt, berendezést létesíteni vagy üzembe helyezni, amely annak jellegét és állapotát veszélyezteti, károsítja, vagy ott a tájképi egységet megbontja;
  • 3. gondoskodni kell a vadon élő szervezetek, életközösségeik, a biológiai sokféleség fennmaradásához szükséges természeti feltételek, így többek között a talajviszonyok, vízháztartás megőrzéséről.

22. § (1) A Duna-Dráva Nemzeti Park kezelési tervében foglaltak a nemzeti park területén tevékenységet folytatókra kötelező erejű.

(2)[67]

(3) Közösségi jelentőségű természetvédelmi területek közé tartoznak Őcsény közigazgatási területén a különleges madárvédelmi területekhez tartozó Gemenc (HUDD10003), és a különleges természet-megőrzési területekhez tartozó Gemenc (HUDD20032) Natura2000 védettség alá helyezett területei. (Natura2000 védettségű ingatlanok listáját e rendelet függeléke tartalmazza) A területen az Élőhelyvédelmi és Madárvédelmi Irányelvet alapul véve a Natura2000 védettségre vonatkozó jogszabályok [68] érvényesek, valamint az alábbi előírások betartandók:

  • 1. Erdő művelési ágú területek művelési ága nem változtatható meg.
  • 2. A területhasználat során a meglévő vízelvezető rendszerek szakszerű fenntartására ügyelni kell.
  • 3. Új térburkolatok, utak pályaszerkezete csak elemes, vagy szórt (zúzottköves) kivitelű lehet. Vízzáró (aszfalt, beton) térburkolat csak különös indokoltsággal, kiemelten fontos közérdekből építhető.
  • 4. A gyep, nádas (láp) művelési ág változtatása kerülendő, a művelési ág megváltoztatásához az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

(4) Őcsény község közigazgatási területén tájképvédelmi övezetbe tartozik a Gemenci erdő területe, amelyet a külterületi szabályozási tervlap ábrázol.

(5) Tájképvédelmi övezetbe tartozó területeken az alábbi előírások betartandók:

  • 1.[69]
  • 2. A területen 15 m-nél magasabb építmények nem helyezhetők el.
  • 3. Az övezetben bányászati tevékenység a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint folytatható, az illetékes természetvédelmi hatóság engedélye alapján.
  • 4.[70]

23. § (1) Őcsény község esetében a településkép-védelmi terület megegyezik a tájképvédelmi övezetének, a világörökség-várományos övezetének és az ökológiai hálózat övezetének (magterület, ökológiai folyosó) területével, amelyre az adott övezeti előírások az érvényesek.

(2) Egyedi tájértéknek minősül a tájra jellemző természeti érték, képződmény és az emberi tevékenységgel létrehozott tájalkotó elem, amelynek természeti, történelmi, kultúrtörténeti, tudományos vagy esztétikai szempontból a társadalom számára jelentősége van.

(3) Jelen rendelet függelékében felsorolt egyedi tájértékek országos védelem alá helyezésükig helyi védelemben részesülnek.

(4) Jelen rendelet függelékében felsorolt botanikai értékek helyi védelem alatt állnak.

II. FEJEZET A tervezési terület területfelhasználása

13. A település területének felhasználása

24. § (1) A beépítésre szánt területek az alábbi építési övezeteket tartalmazzák:

  • 1. falusias lakóterület;
  • 2. kisvárosias lakóterület;
  • 3. kertvárosias lakóterület;
  • 4. településközpont vegyes terület;
  • 5. kereskedelmi-szolgáltató gazdasági terület;
  • 6. jelentős mértékben zavaró hatású ipari terület;
  • 7. egyéb ipari terület;
  • 8. különleges terület.

(2)[71] A beépítésre nem szánt területek az alábbi övezeteket tartalmazzák:

  • 1. különleges beépítésre nem szán terület;
  • 2. közlekedési és közmű-elhelyezési terület;
  • 3. zöldterület;
  • 4. vízgazdálkodási terület;
  • 5. gazdasági rendeltetésű erdőterület
  • 6. védelmi rendeltetésű erdőterület;
  • 7. turisztikai rendeltetésű erdőterület;
  • 8. általános mezőgazdasági terület;
  • 9. kertes mezőgazdasági terület
  • 10. természetközeli területek

III. FEJEZET Beépítésre szánt területre vonatkozó előírások

14. Falusias lakóterületek szabályozása

25. § (1) Falusias lakóterület övezetein belül építési telken az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. legfeljebb kétlakásos lakóépületek;
  • 2. mező- és erdőgazdasági (üzemi) építmény;
  • 3. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület;
  • 4. szálláshely szolgáltató épület (legfeljebb 20 fh.);
  • 5. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró kézműipari épület;
  • 6. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású egyéb - nem nagyüzemi - gazdasági tevékenység céljára szolgáló építmény;
  • 7. helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület;
  • 8. sportépítmény;
  • 9. gépjárműtároló.

(2)[72]

(3)[73] A falusias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 7. melléklet tartalmazza.

(4)[74] A falusias lakóterület építési övezetein belül legalább az alábbi oldalkert méretek biztosítandók:

  • a) Lf-1 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 5 m
  • b) Lf-2 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 3 m
  • c) Lf-3 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 5 m
  • d) Lf-4 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • e) Lf-5 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • f) Lf-6 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • g) Lf-7 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 0 m

(5)[75] Az Lf-1, Lf-5, Lf-7 jelű falusias lakóterületeken az előkert mérete – ahol a szabályozási terv másképp nem rendelkezik – a kialakult utcaképet figyelembe véve 0 - 2,5 méter közötti érték.

15. Kisvárosias lakóterületek szabályozása

26. § (1) A kisvárosias lakóterület övezetén az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. lakóépület,
  • 2. helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
  • 3. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális,
  • 4. sportépítmény,
  • 5. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari építmény.

(2)[76] A kisvárosias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 8. melléklet tartalmazza.

(3) Oldalkert szélessége legalább 3- 3 m .

(4)[77]

16. Kertvárosias lakóterületek szabályozása

27. § (1) A kertvárosias lakóterületen elhelyezhető:

  • 1. legfeljebb négylakásos lakóépület,
  • 2. a helyi lakosság ellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
  • 3. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
  • 4. a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró hatású kézműipari építmény.
  • 5.[78] sportépítmény.

(2)[79] A kertvárosias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 9. melléklet tartalmazza.

(3) Oldalkert szélessége legalább 4- 4 m .

(4)[80]

17. Településközponti vegyes területek szabályozása

28. § (1) A Vt-1 jelű és a Vt-3 jelű településközpont vegyes területen az alábbi létesítmények helyezhetők el:

  • 1. lakóépület (legfeljebb 4 lakás),
  • 2. igazgatási épület,
  • 3. kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató épület,
  • 4. egyéb közösségi szórakoztató épület,
  • 5. egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület,
  • 6. sportépítmény,
  • 7.[81] nem zavaró hatású, egyéb gazdasági tevékenység céljára szolgáló épület

(2) A Vt-2 jelű településközpont vegyes területen az alábbi létesítmények helyezhetők el:

  • 1. egyházi épület, templom
  • 2. igazgatási épület,
  • 3. kereskedelmi, szolgáltató épület.

(3)[82] A településközpont vegyes terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 10. melléklet tartalmazza.

(4)[83]

(5) Oldalkert mérete a Vt-1 jelű és a Vt-2 jelű építési övezetben 0 m , Vt-3 jelű építési övezetben 4 m .

18. Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területek szabályozása

29. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál.

(2) A Gksz-1 jelű és a Gksz-3 jelű építési övezeten belül az alábbi létesítmények helyezhetők el:

  • 1. nem jelentős mértékben zavaró hatású tevékenység céljára szolgáló gazdasági építmény;
  • 2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások;
  • 3. igazgatási és egyéb irodaépület;
  • 4. parkolóház, üzemanyagtöltő;
  • 5. sportépítmény.

(3) A Gksz-2 jelű építési övezeten belül az alábbi létesítmények helyezhetők el:

  • 1. nem jelentős mértékben zavaró hatású tevékenység céljára szolgáló gazdasági építmény;
  • 2. a gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások;
  • 3. igazgatási és egyéb irodaépület.

(4) A Gksz-4 jelű építési övezeten belül az alábbi létesítmények helyezhetők el:

  • 1. nem jelentős mértékben zavaró hatású tevékenység céljára szolgáló gazdasági építmény;
  • 2. igazgatási és egyéb irodaépület;
  • 3. parkolóház, üzemanyagtöltő;
  • 4. sportépítmény.

(5)[84] A Gksz-5 jelű építési övezeten belül az alábbi létesítmények helyezhetők el:

  • 1. nem jelentős mértékben zavaró hatású tevékenység céljára szolgáló gazdasági építmény;
  • 2. igazgatási és egyéb irodaépület;
  • 3. gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás.

(6)[85] A Gksz-5 jelű övezetben az üzemi tevékenységből fakadó zajterhelés az övezet határán nem lépheti túl nappal az 50 dB, éjjel a 40 dB határértéket.

(8)[88] A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 6. melléklet tartalmazza.

(9)[89] A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület építési övezetein belül legalább az alábbi oldalkert méretek biztosítandók:

  • a) Gksz-1 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • b) Gksz-2 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 3 m
  • c) Gksz-3 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 5 m
  • d) Gksz-4 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 5 m
  • e) Gksz-5 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 5 m .

19. [90] Ipari gazdasági területek szabályozása

30. § (1) A jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület a különlegesen veszélyes, bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A Gip (állati hulladék-tároló konténer) jelű építési övezet a jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület övezetébe tartozik.

(3)[91] A jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 11. melléklet tartalmazza.

(4) Oldalkert mérete a Gip jelű építési övezetben legalább 3 m kell legyen.

30/A. § [92] (1) A G-e jelű, ipari gazdasági területbe tartozó egyéb ipari terület elsősorban településgazdálkodás építményei elhelyezésére szolgál. A területen elhelyezhető nem zavaró hatású, a településüzemeltetéshez, a településgazdálkodáshoz szükséges létesítmények és ezeket kiszolgáló építmények.

(2) Az egyéb ipari terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 11/A. melléklet tartalmazza.

(3) Oldalkert mérete G-e jelű építési övezetben legalább 5 m kell legyen.

20. Különleges területek szabályozása

31. § (1) Kt jelű különleges (temető) területen csak az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. sírok, urnasírok, kripták,
  • 2. ravatalozó, halottasház,
  • 3. egyházi épület,
  • 4. a temető működéséhez szükséges gazdasági és szociális épület.

(2) Új temetkezési helyek kialakítása csak parcellázási terv alapján lehetséges.

(3) A Kt jelű különleges terület kertépítészeti terve szakági tervezővel készítendő.

(4) A Kt jelű különleges terület bekerítendő.

32. § (1) A református temető déli részén a szabályozási tervlapon jelölt területen csak kriptás temetés engedélyezett.

(2) Ksz jelű különleges (szennyvíztisztító telep) területen csak a szennyvíztisztító üzem rendeltetésének megfelelő építmények és műtárgyak helyezhetők el a telep vízjogi engedélye szerint.

(3) A Ksz jelű különleges terület bekerítendő. A kerítés mentén 10 m széles sáv beültetendő a beültetési kötelezettség szabályai szerint.

(4) Kid-1 jelű különleges (idegenforgalmi) területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. vendéglátó és szálláshely szolgáltató épület és annak kiegészítő létesítményei,
  • 2. gépjárműtároló,
  • 3. sportépítmény.

(5) A tömb beültetésre kötelezett területrészén 3 szintes növényzet telepítendő. A növényzettelepítés az ingatlan tulajdonosának feladata.

33. § (1) Kid-2 jelű különleges (idegenforgalmi) területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. vendéglátó és szálláshely szolgáltató épület és annak kiegészítő létesítményei,
  • 2. gépjárműtároló,
  • 3. sportépítmény.

(2) A tömb beültetésre kötelezett területrészén 3 szintes növényzet telepítendő. A növényzettelepítés az ingatlan tulajdonosának feladata.

(3) A Kt, Ksz, Kid-1, Kid-2 jelű különleges területeken haszonállat-tartás nem megengedett.

(4) Kmg jelű (mezőgazdasági üzemi) különleges területen elsősorban az alábbi építmények helyezhetők el:

  • 1. a növénytermeléssel és tárolással kapcsolatos építmények;
  • 2. állattenyésztéssel kapcsolatos építmények;
  • 3. mezőgazdasági feldolgozó üzem;
  • 4. a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások vagy lakóépületek;
  • 5. szociális és adminisztrációs épületek;
  • 6. igazgatási és egyéb irodaépület;
  • 7. géptároló;
  • 8. portaépület;
  • 9. egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos építmények.

(5)[93] A különleges terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírásokat a 12. melléklet tartalmazza.

(6)[94] A különleges terület építési övezetein belül legalább az alábbi oldalkert méretek biztosítandók:

  • a) Kt jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • b) Ksz jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • c) Kid-1 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 6 m
  • d) Kid-2 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • e) Kmg-1 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 4 m
  • f) Kmg-2 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete 5 m
  • g) Kmg-3 jelű építési övezetben az oldalkert legkisebb mérete50 m.

IV. FEJEZET Nem beépítésre szánt területekre vonatkozó előírások

21. Különleges beépítésre nem szánt terület szabályozása

34. § (1) Kb jelű, különleges beépítésre nem szánt terület övezetébe tartozik a „Szekszárd I. Homok” védnevű bányatelek.

(2) Az övezet területén csak a bánya-üzemeltetési engedélyében szereplő építmények és műtárgyak helyezhetők el.

(3) Beépítési mód: szabadon álló.

(4) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m .

35. § (1) A Kb jelű különleges beépítésre nem szánt terület bekerítendő.

(2) A felhagyott bányaterületek folyamatosan rekultiválandók a rekultivációs terv szerint.

(3) Kk-id jelű különleges (idegenforgalmi) területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. vendéglátó és szálláshely szolgáltató épület és annak kiegészítő létesítményei,
  • 2. a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások vagy lakóépületek;
  • 3. állattartó épületek;
  • 4. szociális és adminisztrációs épületek;
  • 5. gépjárműtároló.

(4) Az övezetben kialakítható legkisebb telekméret 2000 m 2 . Az övezet telkein legfeljebb 2 %-os beépítési értékkel, szabadon álló beépítési móddal, legfeljebb 8 méteres építménymagasságú épületek helyezhetők el.

35/A. § [95] (1) A Kb-M jelű, különleges beépítésre nem szánt – megújuló energiaforrások számára alkalmas övezetben a megújuló energiaforrások felhasználására és a terület kiszolgálására szolgáló építmények helyezhetők el.

(2) Az övezet telkein legfeljebb 2 %-os beépítési értékkel, szabadon álló beépítési móddal, legfeljebb 5 méteres építménymagasságú épületek helyezhetők el.

22. Közlekedési és közmű-elhelyezési területek szabályozása

36. § (1) KÖu- jelű közlekedési (út) területen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el a közlekedési felügyelet hozzájárulásával:

  • 1. gépjármű-, gyalogos- és kerékpáros közlekedési pályák;
  • 2. csapadékvíz-elvezető árkok;
  • 3. utcafásítás;
  • 4. utcabútorok, képzőművészeti alkotások;
  • 5. közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések;
  • 6. forgalomirányító és tájékoztató táblák, jelzések;
  • 7. közlekedési rendeltetésű épületek (buszvárók).

(2) Az utak szabályozási szélességét legalább a szabályozási tervlapokon jelölt méretek szerint kell biztosítani.

(3)[96] Az utak besorolását a 13. melléklet tartalmazza.

(4) A település mezőgazdasági földútjainak fenntartásáról (gyommentesítés, kátyúzás, műtárgyak karbantartása, vízelvezetés megoldása) folyamatosan gondoskodni kell.

(5) A szabályozási tervlapon tervezett fasorral jelölt utak északi oldalán legalább egy fasor ültetendő.

23. Légi közlekedési terület szabályozása

37. § (1) A KÖl jelű légiközlekedési területbe Őcsény repülőterének területe tartozik.

(2) Az övezet területén az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. a légi közlekedést kiszolgáló forgalmi és üzemi épület,
  • 2. gazdasági építmény,
  • 3. igazgatási és egyéb irodaépület,
  • 4. kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és szálláshely-szolgáltató épület,
  • 5. szabadidő- és sport-létesítmény,
  • 6. gépjárműtároló.

(3) Beépítési mód: szabadon álló

(4) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m .

(5) A repülőtér területén belül a futópályák területén, az átmeneti felületeken, a megközelítési területen és a végbiztonság területén épületet elhelyezni tilos.

(6) Az őcsényi repülőtér területén minden tevékenység, építés és változás csak a repülőtérre kiadott hatályos környezetvédelmi engedélyben foglaltak betartásával végezhető, illetve engedélyezhető.

(7)[97] Az övezetben kialakítható legkisebb telekméret 5000 m2.

24. Kötöttpályás közlekedési területek szabályozása

38. § (1) Kötöttpályás közlekedési területbe tartozik a MÁV Rétszilas-Bátaszék vasúti fővonal és a Gemenci Állami Erdei vasút területe.

(2) A KÖk-1 jelű övezet (MÁV Rétszilas-Bátaszék vasúti fővonal) területén a közlekedési hatóság engedélyével az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. a vasúti közlekedést kiszolgáló forgalmi és üzemi épület,
  • 2. kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület,
  • 3. gépjárműtároló.

(3) Beépítési mód: szabadon álló.

(4) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 8 m .

39. § (1) A KÖk-2 jelű övezet (Gemenci Állami Erdei vasút) területén a közlekedési hatóság engedélyével az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. a vasúti közlekedést kiszolgáló forgalmi és üzemi épület,
  • 2. kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató épület,
  • 3. igazgatási épület,
  • 4. gépjárműtároló.

(2) Beépítési mód: szabadon álló.

(3) Megengedett legnagyobb építménymagasság: 6 m .

25. Zöldterületek szabályozása

40. § (1) A zöldterületnek közútról, köztérről közvetlenül megközelíthetőnek kell lennie.

(2) A zöldterületnek kerekesszékkel és gyermekkocsival is megközelíthetőnek és használhatónak kell lennie.

(3)[98]

(4)[99]

(5) Z jelű zöldterületen az alábbi épületek és létesítmények helyezhetők el:

  • 1. a pihenést és testedzést szolgáló építmény (pl. sétaút, pihenőhely, tornapálya, játszótér stb.);
  • 2. utcabútorok, képzőművészeti alkotások;
  • 3. közmű-vezetékek és műtárgyaik, közvilágítási berendezések;
  • 4. a vendéglátó épületek;
  • 5. a terület fenntartásához szükséges épületek.

(6) Zöldterületen épületek legfeljebb 2%-os beépítettséggel helyezhetők el, szabadon álló beépítési móddal, legfeljebb 4 m építménymagassággal.

26. Vízgazdálkodási területek szabályozása

41. § (1)[100]

(2) V-1 jelű vízgazdálkodási területen csak vízkárelhárítást szolgáló építmények helyezhetők el a vízügyi hatóság engedélyével.

(3) V-2 jelű vízgazdálkodási területen csak vízbeszerzést, kezelést és tárolást szolgáló létesítmények és kiszolgáló létesítményeik helyezhetők el a vízügyi hatóság engedélyével. A terület bekerítendő.

27. Erdőterületek szabályozása

42. § (1) Erdőterületeken az erdőgazdálkodási tevékenység az illetékes erdészeti hatóságának [101] engedélyével folytatandó.

(2) Őcsény község területén erdőterületbe sorolt földrészletek gazdasági, védelmi vagy turisztikai rendeltetésű erdőterületbe tartoznak.

(3) Eg jelű gazdasági rendeltetésű erdőterületen 10 hektárt meghaladó területnagyságú földrészleten a terület legfeljebb 0,5 %-os beépítettségével az erdő rendeltetésének megfelelő, legfeljebb 4,5 m építménymagasságú épületek helyezhetők el szabadonállóan.

(4) Ev jelű védelmi rendeltetésű erdőterületen épület nem helyezhető el.

43. § (1) Az Et-1 jelű turisztikai rendeltetésű erdőterületen parkerdő telepíthető, illetve tartható fenn.

(2) A területen 10 ha-t meghaladó területnagyságú telken, 5 %-os beépítettséggel, 6 m-es építménymagassággal, szabadon álló beépítési móddal az erdő rendletetésének megfelelő létesítmények helyezhetők el.

(3) A repülőtér akadálysíkjába eső területen növényzet-telepítéséhez a Polgári Légiközlekedési Hatóság hozzájárulása szükséges.

(4) Az Et-2 jelű turisztikai rendeltetésű erdőterületen a 10 ha-t meghaladó területnagyságú telken, 5 %-os beépítettséggel, 8 m-es építménymagassággal, szabadon álló beépítési móddal az erdő rendletetésének megfelelő létesítmények helyezhetők el.

28. Mezőgazdasági területek szabályozása

44. § (1) Mezőgazdasági területeken földművelési tevékenység csak a földművelésre vonatkozó jogszabályok betartása mellett folytatható.

(2) A termőföldeken történő beruházásokat a talajvédelmi beruházások károsítása nélkül kell megvalósítani.

(3) Mélyfekvésű, időszakosan vízállásos, belvizes területeken mezőgazdasági tevékenység csak a földhasználók kockázatára végezhető, épület pedig nem helyezhető el.

(4) Általános mezőgazdasági területen a növénytermesztés, állattenyésztés és az ezekhez kapcsolódó termékfeldolgozás és tárolás építményei helyezhetők el az alábbi előírások szerint:

  • a) 1500 m 2 alatti telken épület nem helyezhető el,
  • b) 1500 m 2 feletti telken 3 %-os beépítettséggel.

(5) Általános mezőgazdasági területen belül megkülönböztetünk védett általános mezőgazdasági övezeteket (Má-2, Má-3).

45. § (1) Má-1 jelű általános mezőgazdasági területen:

  • 1. Telekalakítás esetén legalább 3000 m 2 területű telek alakítható ki.
  • 2. Új épületet, építményt szabadonállóan kell elhelyezni, legalább 10 m előkert-mélységgel.
  • 3. A területen birtokközpontok is kialakíthatók.
  • 4. A területen lakóépület az alábbiak szerint helyezhető el:
    • a) Szőlő, gyümölcsös, kert művelési ág esetén 3000 m 2 feletti telken, a földrészlet 1,5 %-os beépítésével, de egy földrészleten legfeljebb 200 m 2 beépített területtel,
    • b) Egyéb művelési ág esetén 6000 m 2 feletti telken, a földrészlet 1,5 %-os beépítésével, de egy földrészleten legfeljebb 200 m 2 beépített területtel,
    • c) Lakóépület megengedett legnagyobb építménymagassága: 4 m .
    • d) Gépjármű tároló kizárólag a lakóépülettel egy tömegben alakítható ki.

(2) Má-2 jelű általános mezőgazdasági területen:

  • 1. Telekalakítás esetén legalább 3000 m 2 területű telek alakítható ki.
  • 2. A területen kizárólag az állattartáshoz, legeltetéshez szükséges építmények helyezhetők el, szabadon álló beépítési móddal, 4 m építménymagassággal.
  • 3. Lakóépület a területen nem alakítható ki.
  • 4. Új épületet, építményt szabadon állóan kell elhelyezni, legalább 10 m előkert-mélységgel.
  • 5. A területen birtokközpontok nem alakíthatók ki, az övezeten kívül elhelyezkedő birtokközpontba birtoktestként a vonatkozó előírások [102] betartásával beszámítható.

(3) Má-3 jelű általános mezőgazdasági területen:

  • 1. A területen épület nem helyezhető el.
  • 2. A területen a régészeti leletek védelme érdekében csak extenzív gyepgazdálkodás folytatható.
  • 3. Telekalakítás esetén legalább 3000 m 2 területű telek alakítható ki.

(4)[103] Mke-1 jelű általános mezőgazdasági területen:

  • 1. A területen épület nem helyezhető el.
  • 2. A területen a régészeti leletek védelme érdekében csak extenzív gyepgazdálkodás folytatható.
  • 3. Telekalakítás esetén legalább 600 m2 területű telek alakítható ki.

29. Természetközeli területek szabályozása

46. § (1) A Tk jelű természetközeli területekbe az alábbiak tartoznak:

  • 1. mocsár
  • 2. nádas

(2) A természetközeli területeken épületet elhelyezni nem lehet.

(3)[104]

V. FEJEZET Kiemelten kezelt területek szabályozása

30. Belterületi határ megállapítása

47. § (1) A település belterületi határvonala csak a szabályozási tervlapon jelölt módon változtatható meg.

(2) Belterületbe csatolásra szánt területen a becsatolás végrehajtásáig a terület művelési ágának megfelelően hasznosítandó, épület azonban nem helyezhető el.

31. Védőtávolságok szabályozása

48. § (1) Elektromos vezetékek mentén a szabványban [105] előírt védőtávolságok betartandók.

(2) Szénhidrogén termékvezeték és földgázvezetékek mentén a jogszabályban [106] előírt biztonsági övezetre vonatkozó előírások betartandók.

(3) Országos közutak melletti telken építmény csak külön jogszabályok [107] betartása mellett helyezhető el.

(4) Országos közforgalmú vasút mentén, 50 m védőtávolságon belül építmény csak külön jogszabályban meghatározott módon helyezhető el.

(5) Természetes állapotú vízfolyások partvonalától mért 50 m védőtávolságon belül épület nem helyezhető el. Felszíni vízfolyás mindkét partja mentén a partéltől számított 6 méter sáv szabadon hagyandó, amelyen belül nem építhető építmény, nem ültethető növényzet.

(6) Meglévő állattartó telep korszerűsítése, bővítése, vagy új állattartó telep létesítése esetén a külön jogszabályok [108] szerinti védőtávolságok betartandók.

49. § (1) A külterületi szennyvízvezeték védőtávolsága 3- 3 m .

(2) A külterületi vízvezeték védőtávolsága 4- 4 m .

(3) A külterületi telefon gerincvezeték védőtávolsága 3- 3 m .

(4) A vízmű kutak vízjogi engedélyben meghatározott védőterületén kívül az ivóvízellátás egyéb létesítményeire (tárolók, vízkezelők, vezeték) a hatályos jogszabály állapít meg védőtávolságot.

(5) A szennyvíztisztító-telep és a tervezett átmeneti állati hulladékgyűjtő konténer védőtávolsága lakó- és vegyes területektől 500 m .

(6) Szennyvízátemelők, szennyvíztisztító telepek, szennyvíz iszapkezelők vonatkozásában – azok technológiájától, nagyságától és védettségétől függően a hatályos jogszabály állapít meg védőtávolságot.

50. § (1) Egyéb vízi létesítmények vonatkozásában betartandók a hatályos jogszabályban [109] foglalt védőtávolságok.

(2) A vizek és a közcélú vízilétesítmények kezelésére jogosult és köteles személyek a vizek és egyes közcélú vízilétesítmények mentén, az azokkal kapcsolatos vízgazdálkodási szakfeladataik ellátására, a meder megközelítésére a Duna minkét partján a partvonaltól számított 10 méterig, egyéb kizárólag állami tulajdonú vízfolyások (Szekszárd-Bátai főcsatorna, Kis-Duna-holtág) tavak, tározók és holtágak mentén a partvonaltól számított 6 méterig, egyéb vizek és közcélú vízilétesítmények (tározók, belvíz- és öntözőcsatornák) partvonalától számított 3 méterig parti sáv biztosítandó.

(3) Külterületen parti sávban csak gyepgazdálkodás folytatható. Ettől eltérni csak a vonatkozó jogszabály [110] előírásainak figyelembe vételével lehet.

(4) A gyorsforgalmi út zajvédelmi hatásterületén védendő létesítmény nem telepíthető.

VI. FEJEZET A kulturális örökség védelmének szabályozása

32. A régészeti értékek védelmének szabályozása

51. § (1)[111] Régészeti érintettség esetén ( 4. függelék 5. pontja) a hatályos jogszabály [112] alapján kell eljárni.

(2)[113] Minden nyilvántartott régészeti lelőhelyet érintő engedélyköteles talajbolygatással járó tevékenység végzéséhez, valamint a művelési ág megváltoztatásához kapcsolódó eljárásban az illetékes hatóság szakhatóságként vesz részt [114] .

(3)[115]

(4)[116]

52. § (1)[117] Minden olyan esetben, amikor régészeti lelet, régészeti emlék vagy régészeti jelenség kerül elő, a területileg illetékes feltárásra jogosult szervet, illetékes hatóságot értesíteni kell, a további intézkedésig a munkálatokat fel kell függeszteni a terület őrzéséről a megtaláló köteles gondoskodni. [118]

(2)[119]

(3)[120] A jogszabályban [121] meghatározott nagyberuházások esetében a régészeti feladatok tartalma előzetes régészeti dokumentáció elkészítése után kerül meghatározásra, az előzetes régészeti dokumentáció elkészítésére, az illetékes szerv jogosult.

(4)[122] A régészeti örökséget érintő kérdésekben a központi közhiteles örökségvédelmi nyilvántartásban [123] és a rendezési tervhez készített örökségvédelmi hatástanulmányban foglaltak együttesen irányadók.

(5) Nagyberuházások esetén a hatályos jogszabály előírásai betartandók. [124]

32/A. A világörökségi várományos területek szabályozása

52/A. § [125] (1) A világörökségi várományos területeken a vonatkozó jogszabály [126] előírásai betartandók.

(2)[127] Őcsény község közigazgatási területén lévő világörökségi várományos területeket a függelék 7. tartalmazza.

33. A műemléki védelem szabályozása

53. § (1)[128] Műemlék-épületek építési ügyeiben az illetékes hatóság építési hatóságként jár el.

(2)[129] Műemléki környezet területén (L. függelék 6. pontja) minden építési tevékenység a hatályos építési jogszabályok szerint végezhető [130] .

34. A helyi védelem szabályozása

54. § [131]

55. § [132] (1)[133]

(2)

(3)[134]

(4)[135]

(5)

VII. FEJEZET [Sajátos jogintézmények

35. Kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzés

56. § Az Önkormányzat az ÉTV 27. §. értelmében kiszolgáló és lakóutak lejegyzésére kapott jogával a szabályozási tervlapokon szabályozási vonallal jelölt helyeken élni kíván. Ennek érvényesítésére jelen szabályzat módosítása nélkül, államigazgatási határozattal kerülhet sor.

36. Beültetési kötelezettség

57. § (1)[136]

(2) A beültetési kötelezettségre jelölt területeken 3 szintes növényzet telepítendő.

(3) Beültetési kötelezettségű területen épület nem helyezhető el, kivétel porta épület.

(4) A beültetési kötelezettséggel érintett telkeken a növénysáv legfeljebb 2 helyen, 6 méter szélességben megszakítható, saját út és közmű szükséglet kialakítása céljából.

37. Feltétel teljesítéséhez kötött területen történő építés feltételei

58. § (1) Feltétel teljesítéséhez kötött terület a belterületi szabályozási tervlapon lehatárolt terület.

(2)[137]

38. Településrendezési kötelezések

59. § A szabályozási terven jelölt helyrehozatali kötelezettséggel érintett területek (községi hulladéklerakó, Keselyűsi úti hulladéklerakó, major szennyvíziszap kezelője) környezetvédelmi hatóság által elfogadott módon rekultiválandók.

39. Építési és változtatási tilalom

60. § [138]

VIII. FEJEZET Záró rendelkezések

61. § (1) Jelen rendelet 2010. április 1.-én lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidőben a 12/2002. (XII. 23.) ÖK rendelet és az azt módosító 9/2003.(XI.1.), 18/2005.(XII.30.), 19/2007.(XII.10.) és a 18/2008.(VIII.29.) rendeletek hatályukat vesztik.

Fülöp János polgármester s. k.

Balogh Györgyi jegyző s. k.

1. függelék

a 8/2010. (III.12.)önkormányzati rendelethez, ŐCSÉNY KÖZSÉG MŰEMLÉKEI:[139]

A

B

C

D

E

1

Törzsszám

Azonosító

Védelem státusza

név

hrsz

2

4214

8611

Műemléki védelem

Ref. templom

1

3

4214

22199

Műemléki környezet

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

2,3,304,326/1, 326/2, 326/3, 327, 381, 722, 723/1, 723/2, 723/3, 724, 725, 740/1, 740/2, 740/3, 764, 838, 839

2. függelék

a 8/2010. (III.12.) önkormányzati rendelethez: A legkisebb ültetési távolságok[140]

1. Beépítésre szánt területeken ültetési távolságok a telekhatárok és a növények között:

  • a) szőlő, valamint 2, 0 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és díszcserje (élő sövény) esetén 1 m ,
  • b) 3, 0 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és díszfa, valamint gyümölcs és díszcserje esetében 1,5 m ,
  • c) 3, 0 méternél magasabbra növő fák és cserjék esetén: 3 m
  • d) 5,0 méternél magasabbra növő fák és cserjék esetén (cseresznye-, dió- és gesztenyefa, díszfa, fenyőfa) 6 m ,

2. Beépítésre nem szánt területeken a telekhatárok és a növények között:

  • a) szőlő, valamint 2, 0 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és díszcserje (élő sövény) esetén 0,8 m ,
  • b) 3, 0 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és díszfa, valamint gyümölcs és díszcserje esetében 2,0 m ,
  • c) 3, 0 méternél magasabbra növő fák és cserjék esetén: 3,5 m
  • d) 5,0 méternél magasabbra növő fák és cserjék esetén (cseresznye-, dió- és gesztenyefa díszfa, fenyőfa,) 8 m ,

3. Legkisebb telepítési távolság szomszéd épülettől:

  • a) 2 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és díszcserje (élő sövény) esetén 1,5 m
  • b) 3, 0 méternél magasabbra nem növő gyümölcs- és díszfa, valamint gyümölcs és díszcserje esetében 2,5 m ,
  • c) 3, 0 méternél magasabbra növő fák és cserjék esetén: 3,5 m
  • d) 5,0 méternél magasabbra növő fák és cserjék esetén (cseresznye-, dió- és gesztenyefa díszfa, fenyőfa,) 8 m

3. függelék

a 8/2010. (III.12.) önkormányzati rendelethez. ŐCSÉNY KÖZSÉG VILÁGÖRÖKSÉGI VÁROMÁNYOS HELYSZÍNEI:[141]

A

B

C

D

1

Védetté nyilvánító jogszabály

Védelem státusza

Neve

hrsz

2

81/2013. (XII. 23.) BM rendelet

Kiemelten védett régészeti lelőhely

RPH 9- Őcsény-Soványtelek

093/30, 093/115, 093/116, 0109/20, 0109/66, 0109/68, 0110.

3

Régészeti védőövezet

093/30, 093/115, 093/116, 0109/20, 0109/66, 0109/68, 010.

4

32/2014. (IV. 14.) BM rendelet

Kiemelten védett régészeti lelőhely

RPH 10-Őcsény-Gábor tanya, Gábortanya II, - Alisca

0241/8, 0241/28, 0242, 0243/4, 0245/2, 0245/5, 0517/10, 0517/13, 0517/26, 0517/28, 0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/35, 0517/37, 0517/38, 0517/39.

5

Régészeti védőövezet

0241/8, 0241/28, 0242, 0243/4, 0245/2, 0245/5, 0517/10, 0517/13, 0517/26, 0517/28, 0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/35, 0517/37, 0517/38, 0517/39

1. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez[142]

2. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez[143]

3. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez[144]

4. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez[145]

5. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez[146]

6. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület építési övezetei, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[147]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Gksz-1

Sz

1500

25

30

40

30

8

Gksz-2

Sz

600

20

30

40

20

5

Gksz-3

Sz

2500

25

30

40

20

10

Gksz-4

Sz

2500

25

30

40

20

8

Gksz-5

O

800

18

30

50

20

5

Sz – szabadon álló

O – oldalhatáron álló

7. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A falusias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[148]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Lf-1

O

600

18

30

30

40

5*

Lf-2

Sz

600

20

30

30

40

5*

Lf-3

I

600

16

30

30

40

6

Lf-4

O

600

18

30

30

40

6

Lf-5

O

350

18

25

30**

40

4

Lf-6

O

400

18

25

30

40

4

Lf-7

Z

600

16

30

30

40

4,5***

O - oldalhatáron álló

Sz – szabadon álló

Z – zártsorú

I – ikres

* mező- és erdőgazdasági építmények, valamint az állattartásra és terménytárolásra szolgáló falusi gazdasági épületek esetén: 6 m

** 200 m 2 és 350 m 2 közötti telekméretek esetében a beépítési érték 40 %.

*** Sportlétesítmény esetén 7 m , mező- és erdőgazdasági építmények, valamint az állattartásra és terménytárolásra szolgáló falusi gazdasági épületek esetén: 6 m

8. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A kisvárosias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[149]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Lk

Sz

1000

20

40

30

40

5

Sz – szabadon álló

9. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A kertvárosias lakóterület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[150]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Lke

Sz

1000

18

40

25*

40

5

Sz – szabadon álló

* legfeljebb 300 m 2 beépített terület

10. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A településközpont vegyes terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások.[151]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Vt-1

Z

600

-

-

70

20

8

Vt-2

Z

350

-

-

80

10

20

Vt-3

Sz

600

-

-

50

40

8

Z - zártsorú

Sz – szabadon álló

11. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A jelentős mértékű zavaró hatású ipari terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[152]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Gip

Sz

1500

-

-

30

40

6

Sz – szabadon álló

11/A.. melléklet 11/A.. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. Az egyéb ipari terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[153]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

G-e

Sz

3000

-

-

30

30

6

Sz – szabadon álló

12. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. A különleges terület építési övezeteit, valamint az azokban betartandó telekalakítási és beépítési előírások[154]

AZ ÉPÍTÉSI TELEK

Építmények
legnagyobb építménymagassága (m)

övezeti jele

beépítés módja

legkisebb kialakítható területe (m2)

legkisebb kialakítható szélessége

legkisebb kialakítható mélysége

legnagyobb beépítettsége (%)

minimális zöldfelületi aránya %

Kt

Sz

2500

50

50

10

40

4*

Ksz

Sz

2000

-

-

20

40

8

Kid-1

Sz

5000

50

50

20

50

12

Kid-2

Sz

2000

40

40

20

50

4

Kmg-1

Sz

2000

25

40

40

40

8**

Kmg-2

Sz

3000

25

40

30

40

12**

Kmg-3

Sz

3000

30

40

40

40

10

Sz – szabadon álló

* egyházi épület esetén 10 m .

** terményszárító, siló esetén 25 m .

13. melléklet

a 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. Az utak besorolása:[155]

Kategória

Tervezési osztály

Út megnevezése

Övezet

Szabályozási szélesség

országos gyorsforgalmi út

K.II.B.

M6 autópálya Szekszárd-Bóly közti szakasza

KÖu-1

Kialakult

országos mellékút

Külterület: K.V.A.

5113. számú Szekszárd-Decs-Várdombi összekötő út
5114. számú Őcsény-Szőlőhegyi összekötő út

KÖu-2

Kialakult

helyi gyűjtőút

B. V. c. C.

51371. számú Őcsényi VÁV út

KÖu-3

Kialakult

B. V. c. C.

5113. számú út belterületi szakasza

Kialakult

K. VII.

Őcsény-Szekszárd tervezett összekötő út

22 m

B. VI. d. A.

Szekszárd Keselyűsi út – Őcsény, repülőtér közti út

22 m

belterületi kiszolgáló út

B. VI. d. C.

Belterületi lakóutcák

KÖu-4

Meglévő utak: kialakult
Tervezett utak:
Szabályozási terv alapján

külterületi kiszolgáló út

K. VI. A.

Külterületi földes utak
Külterületi gazdasági kiszolgáló utak

KÖu-5

Kialakult
Szélesítés esetén 10 m , 16 m

önálló gyalogút övezete

B.VIII.

Belterületi gyalogutak

KÖu-6

Kialakult

önálló kerékpárút övezete

K.IX.

Országos, térségi és helyi jelentőségű kerékpárutak

KÖu-7

Kialakult

14. melléklet ŐCSÉNY KÖZSÉG SZ-1. JELŰ KÜLTERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVLAPJA[156]

(A melléklet szövegét a(z) HÉSZ14 MELLÉKLET_KT SZAB TERV EGYSÉGES_2021.pdf elnevezésű fájl tartalmazza.)

15. melléklet ŐCSÉNY KÖZSÉG SZ-2 JELŰ BELTERÜLETI SZABÁLYOZÁSI TERVLAPJA[157]

(A melléklet szövegét a(z) HÉSZ14 MELLÉKLET_BT SZAB TERV EGYSÉGES.pdf elnevezésű fájl tartalmazza.)

4. függelék

FÜGGELÉKEK

1. A 8/2010.(III.12.) önkormányzati rendelethez. Őcsény község helyi védelem alatt álló ingatlanai (a pontos listát a helyi értékvédelmi rendelet tartalmazza)

Megnevezés

Cím

Hrsz.

Védettségi fok

1.

Hősi emlékmű

Hősök tere

2

H

2.

Református parókia

Hősök tere 1.

3

H

3.

Református gyülekezeti ház

Fő u. 31.

5

H

4.

Laképület (Alkotóház)

Bocskai u. 4.

175

H

5.

Lakóház (Tájház)

Bocskai u. 8.

177

H

6.

Lakóház

Fő u. 4.

323

H

7.

Római katolikus templom

Fő u. 42.

381

H

8.

Régi temető (Református)

Arany J. u.

642

H

9.

Lakóház

Jókai u. 11.

713

H

10

Községháza

Fő u. 35.

722

H

11.

Egészségház

Rákóczi u. 4.

774/1

H

12.

Posta

Kazinczy u. 1.

858/2

H

13.

Temetői kereszt

Katolikus Temető

026

H

14.

Kőkereszt

külterület

0238/2

H

15.

Volt érseki nyaraló

Gemenci erdő

0431/1

H

2. Őcsény község helyi védelem alatt álló botanikai értékei

Betlen Gábor utca beépítetlen terület (841 hrsz)

4 db Platanus acerifolia (platánfa) törzs átmérő 60- 80 cm

3. Országos jelentőségű egyedi tájértékre javasolt objektumok

Borrév-tó, Őcsény 0355/1b hrsz.

Sáros tó, Őcsény 0383/a (részben), d, f hrsz.

Forgó-tó, Őcsény 0444 hrsz,

Gemenci vadászkastély, Őcsény 0431/a hrsz

Dunaparti Kereszt, Őcsény 0424/f hrsz; (x: 638818; y: 109027),

4. Őcsény község területén található Natura2000 védettséget élvező földrészletek helyrajzi száma

(az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről szóló 45/2006. (XII. 8.) KvVM rendelet alapján)

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található különleges madárvédelmi területek

(Natura2000)

Gemenc

(HUDD10003)

0331, 0332/a, 0332/b, 0333, 0334/a, 0334/b, 0334/c, 0334/d, 0334/f, 0335, 0336, 0337, 0338/1, 0338/2, 0339, 0340, 0341, 0342/1a, 0342/1b, 0342/1c, 0342/2, 0343, 0344, 0345/1, 0345/2, 0346/a, 0346/b, 0346/c, 0346/d, 0346/f, 0347, 0348/a, 0348/b, 0348/c, 0348/d, 0349/1, 0349/2, 0349/3, 0350/1, 0350/2, 0351/1, 0351/2, 0352/1a, 0352/1b, 0352/2, 0353, 0354/a, 0354/b, 0354/c, 0354/d, 0354/f, 0355/1a, 0355/1b, 0355/1c, 0355/1d, 0355/1f, 0355/2a, 0355/2b, 0356/1, 0356/2, 0356/3, 0356/4, 0356/5, 0357/1a, 0357/1b, 0357/1c, 0357/2, 0358/a, 0358/b, 0359/a, 0359/b, 0360/1, 0360/2, 0361, 0362, 0363/1, 0363/2, 0364/a, 0364/b, 0365/a, 0365/b, 0366, 0367/a, 0367/b, 0368/a, 0368/b, 0369/a, 0369/b, 0370, 0371, 0372/1, 0372/2, 0373, 0374/1, 0374/2, 0374/3, 0375/1, 0375/2, 0376/a, 0376/b, 0377, 0378/a, 0378/b, 0379/a, 0379/b, 0379/c, 0379/d, 0380/a, 0380/b, 0380/c, 0381, 0382/1, 0382/2, 0383/a, 0383/b, 0383/c, 0383/d, 0383/f, 0383/g, 0384/1, 0384/2, 0384/3, 0385/1, 0385/2, 0385/3, 0385/4, 0386/1, 0386/2, 0388, 0389/a, 0389/b, 0390, 0391, 0392, 0393, 0395, 0396/a, 0396/b, 0397, 0398, 0399, 0400, 0401, 0402/a, 0402/b, 0403, 0404, 0405/a, 0405/b, 0406/a, 0406/b, 0407/a, 0407/b, 0407/c, 0407/d, 0408, 0409, 0410, 0411/a, 0411/b, 0411/c, 0411/d, 0411/f, 0411/g, 0411/h, 0412, 0413, 0414/a, 0414/b, 0414/c, 0414/d, 0414/f, 0414/g, 0414/h, 0414/j, 0414/k, 0414/l, 0414/m, 0414/n, 0415/a, 0415/b, 0415/c, 0415/d, 0416, 0417/a, 0417/b, 0418, 0419, 0420, 0421/a, 0421/b, 0422/a, 0422/b, 0422/c, 0423, 0424/a, 0424/b, 0424/c, 0424/d, 0424/f, 0424/g, 0424/h, 0425, 0426/a, 0426/b, 0427, 0428, 0429, 0430, 0431/1, 0431/2, 0432/a, 0432/b, 0433, 0434, 0435, 0436, 0437, 0438, 0439, 0440, 0441, 0442/a, 0442/b, 0443/a, 0443/b, 0443/c, 0444, 0445, 0446, 0447, 0448, 0449, 0450/a, 0450/b, 0451/a, 0451/b, 0451/c, 0451/d, 0451/f, 0451/g, 0452/a, 0452/b, 0452/c, 0452/d, 0453, 0454, 0455/a, 0455/b, 0456, 0457/a, 0457/b, 0458, 0459, 0460, 0461/a, 0461/b, 0462, 0463, 0464/a, 0464/b, 0464/c, 0464/d, 0465/a, 0465/b, 0465/c, 0465/d, 0466/a, 0466/b, 0467, 0468, 0469/a, 0469/b, 0470, 0471/a, 0471/b, 0472, 0473, 0474, 0475/1, 0475/2, 0476, 0477, 0478, 0479, 0480, 0481/a, 0481/b, 0481/c, 0481/d, 0481/f, 0481/g, 0482, 0483, 0484/a, 0484/b, 0484/c, 0484/d, 0485, 0486/a, 0486/b, 0486/c, 0487/a, 0487/b, 0487/c, 0487/d, 0488, 0489/a, 0489/b, 0490, 0491, 0492/a, 0492/b, 0493, 0494, 0495/a, 0495/b, 0496, 0497/a, 0497/b, 0497/c, 0497/d, 0497/f, 0500, 0501/a, 0501/b, 0502/a, 0502/b, 0503, 0504, 0505/a, 0505/b, 0505/c, 0506/a, 0506/b, 0507, 0508/a, 0508/b, 0509/a, 0509/b, 0509/c, 0509/d, 0510/a, 0510/b, 0510/c, 0510/d, 0510/f, 0510/g, 0510/h, 0510/j, 0510/k, 0511, 0512/a, 0512/b, 0512/c, 0512/d, 0513/a, 0513/d, 0513/f, 0513/g, 0514, 0515, 0516,

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén található kiemelt jelentőségű különleges

természet-megőrzési területek

Gemenc

(HUDD20032)

044/1, 044/3, 044/4, 047, 050/2, 051/6a, 051/6c, 051/6d, 054/a, 054/b, 054/c, 054/d, 054/f, 054/g, 054/h, 054/j, 054/k, 054/l, 054/m, 054/n, 083/a, 083/b, 0159/a, 0159/b, 0159/c, 0195/5, 0195/23, 0195/24, 0195/25, 0195/26, 0195/29, 0195/30, 0195/31, 0197/1, 0197/2, 0197/3, 0197/4, 0197/5, 0197/6, 0198, 0200/a, 0200/b, 0221/3, 0221/4, 0221/5a, 0221/5b, 0221/5c, 0221/5d, 0221/5f, 0221/6, 0221/8, 0221/9a, 0221/9b, 0273/a, 0273/b, 0273/c, 0273/d, 0273/f, 0273/g, 0273/j, 0273/k, 0273/l, 0273/m, 0273/n, 0273/p, 0273/r, 0273/s, 0273/t, 0273/v, 0273/x, 0331, 0332/a, 0332/b, 0333, 0334/a, 0334/b, 0334/c, 0334/d, 0334/f, 0335, 0336, 0337, 0338/2, 0339, 0340, 0341, 0342/1a, 0342/1b, 0342/1c, 0342/2, 0343, 0344, 0345/1, 0345/2, 0346/a, 0346/b, 0346/c, 0346/d, 0346/f, 0347, 0348/a, 348/b, 0348/c, 0348/d, 0349/1, 0349/2, 0349/3, 0350/1, 0350/2, 0351/1, 0351/2, 0352/1a, 0352/1b, 0352/2, 0353, 0354/a, 0354/b, 0354/c, 0354/d, 0354/f, 0355/1a, 0355/1b, 0355/1c, 0355/1d, 0355/1f, 0355/2a, 0355/2b, 0356/1, 0356/2, 0356/3, 0356/4, 0356/5, 0357/1a, 0357/1b, 0357/1c, 0357/2, 0358/a, 0358/b, 0359/a, 0359/b, 0360/1, 0360/2, 0361, 0362, 0363/1, 0363/2, 0364/a, 0364/b, 0365/a, 0365/b, 0366, 0367/a, 0367/b, 0368/a, 0368/b, 0369/a, 0369/b, 0370, 0371, 0372/1, 0372/2, 0373, 0374/1, 0374/2, 0374/3, 0375/1, 0375/2, 0376/a, 0376/b, 0377, 0378/a, 0378/b, 0379/a, 0379/b, 0379/c, 0379/d, 0380/a, 0380/b, 0380/c, 0381, 0382/1, 0382/2, 0383/a, 0383/b, 0383/c, 0383/d, 0383/f, 0383/g, 0384/1, 0384/2, 0384/3, 0385/1, 0385/2, 0385/3, 0385/4, 0386/1, 0386/2, 0388, 0389/a, 0389/b, 0390, 0391, 0392, 0393, 0395, 0396/a, 0396/b, 0397, 0398, 0399, 0400, 0401, 0402/a, 0402/b, 0403, 0404, 0405/a, 0405/b, 0406/a, 0406/b, 0407/a, 0407/b, 0407/c, 0407/d, 0408, 0409, 0410, 0411/a, 0411/b, 0411/c, 0411/d, 0411/f, 0411/g, 0411/h, 0412, 0413, 0414/a, 0414/b, 0414/c, 0414/d, 0414/f, 0414/g, 0414/h, 0414/j, 0414/k, 0414/l, 0414/m, 0414/n, 0415/a, 0415/b, 0415/c, 0415/d, 0416, 0417/a, 0417/b, 0418, 0419, 0420, 0421/a, 0421/b, 0422/a, 0422/b, 0422/c, 0423, 0424/a, 0424/b, 0424/c, 0424/d, 0424/f, 0424/g, 0424/h, 0425, 0426/a, 0426/b, 0427, 0428, 0429, 0430, 0431/1, 0431/2, 0432/a, 0432/b, 0433, 0434, 0435, 0436, 0437, 0438, 0439, 0440, 0441, 0442/a, 0442/b, 0443/a, 0443/b, 0443/c, 0444, 0445, 0446, 0447, 0448, 0449, 0450/a, 0450/b, 0451/a, 0451/b, 0451/c, 0451/d, 0451/f, 0451/g, 0452/a, 0452/b, 0452/c, 0452/d, 0453, 0454, 0455/a, 0455/b, 0456, 0457/a, 0457/b, 0458, 0459, 0460, 0461/a, 0461/b, 0462, 0463, 0464/a, 0464/b, 0464/c, 0464/d, 0465/a, 0465/b, 0465/c, 0465/d, 0466/a, 0466/b, 0467, 0468, 0469/a, 81 0469/b, 0470, 0471/a, 0471/b, 0472, 0473, 0474, 0475/1, 0475/2, 0476, 0477, 0478, 0479, 0480, 0481/a, 0481/b, 0481/c, 0481/d, 0481/f, 0481/g, 0482, 0483, 0484/a, 0484/b, 0484/c, 0484/d, 0485, 0486/a, 0486/b, 0486/c, 0487/a, 0487/b, 0487/c, 0487/d, 0488, 0489/a, 0489/b, 0490, 0491, 0492/a, 0492/b, 0493, 0494, 0495/a, 0495/b, 0496, 0497/a, 0497/b, 0497/c, 0497/d, 0497/f, 0500, 0501/a, 0501/b, 0502/a, 0502/b, 0503, 0504, 0505/a, 0505/b, 0505/c, 0506/a, 0506/b, 0507, 0508/a, 0508/b, 0509/a, 0509/b, 0509/c, 0509/d, 0510/a, 0510/b, 0510/c, 0510/d, 0510/f, 0510/g, 0510/h, 0510/j, 0510/k, 0511, 0512/a, 0512/b, 0512/c, 0512/d, 0513/a, 0513/d, 0513/f, 0513/g, 0514, 0515, 0516,

5. ŐCSÉNY KÖZSÉG RÉGÉSZETI LELŐHELYEI:[158]

A

B

C

D

1

Szám

Régészeti védelem

név

hrsz

2

Őcsény 1

Egyedileg védett régészeti lelőhely

Oltovány

0238/3, 0239/5, 0240,

3

Őcsény 2

Egyedileg védett régészeti lelőhely

Soványtelek

093/30, 0110, 0109/20, 0109/68, 0109/66, 0109/19, 0109/18, 093/29,

4

Őcsény 3

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Pusztagyörke

0277/28, 0277/29, 0277/30, 0277/18, 0277/35, 0277/36, 0277/2

5

Őcsény 4

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Mözs-M6-M56. 5. lh.

0195/27, 0195/46, 0195/47, 0195/48, 0195/48, 0195/43, 0195/44, 0195/45, 0195/42, 0195/41, 0195/49, 0195/51, 0195/40, 0195/8, 095/7

6

Őcsény 5

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Mözs-M6-M56. 6. lh

0173/2, 0173/17, 0173/20, 0173/23, 0173/26, 0173/29, 0169/3

7

Őcsény 6

Egyedileg védett régészeti lelőhely

Gábor-tanya

0241/25, 0241/26, 0241/27, 0241/28, 0241/8, 0242, 0243/4, 0245/2, 0245/4, 0245/5, 0246/2, 0517/10, 0517/13, 0517/26, 0517/28, 0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/35, 0517/36, 0517/37, 0517/38, 0517/39

8

Őcsény 7

Egyedileg védett régészeti lelőhely

Gábor-tanya II.

0241/28, 0241/8, 0242, 0243/4, 0245/2, 0245/5, 0517/10, 0517/13, 0517/26, 0517/28, 0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/35, 0517/37, 0517/38, 0517/39.

9

Őcsény 8

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Oltoványi-dűlő

0238/42, 0238/30, 0238/10, 0238/15, 0238/14

10

Őcsény 9

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Eszterbauer-major

0231/39, 0231/41, 0231/43, 0231/44, 0231/45, 0231/42, 0231/40, 0231/52, 0231/53, 0231/56, 0231/55, 0231/54

11

Őcsény 10

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Bátamező-dűlő

0158/15, 0158/16, 0168/11, 0168/12

12

Őcsény 11

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Báta mezője

0135/17

13

Őcsény 12

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Báta mezője II.

0135/16, 0135/15, 0135/18, 0135/5, 0135/6

14

Őcsény 13

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Báta mezője III.

075/48, 075/49, 075/50,

15

Őcsény 14

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Sárköz 11. lh.

05, 09/26, 09/25, 09/24, 09/23, 09/20, 09/19, 09/38,

16

Őcsény 15

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Túl a Dunán felső

0282/3 és esetleg a 0282/4

17

Őcsény 16

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Túl a Dunán felső II.

0277/28

18

Őcsény 17

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Túl a Dunán felső III.

0277/28, 0277/29, 0277/30, 0277/35, 0277/36

19

Őcsény 18

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Túl a Dunán felső IV.

0277/36

20

Őcsény 19

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Túl a Dunán felső V.

0277/36

21

Őcsény 20

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Ördögvettetés

0185/3, 0189, 0183/2, 0183/1, 0183/3, 0183/4, 0183/5, 0183/6, 0183/7, 0186/1, 0186/44, 0186/45, 0184, 0186/3, 0185/2

22

Őcsény 21

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Szigetpuszta II.

0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/26, 0517/37, 0517/38, 0517/39, 0517/13, 0517/10

23

Őcsény 22

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Sárköz 13. lelőhely

026, 038, 039/1, 039/3, 039/2

24

Őcsény 23

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Vincza

042/6, 042/7, 041/4, 038, 018/92, 018/11,

25

Őcsény 24

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Irtás

018/10, 018/9, 018/8, 018/7, 018/6, 018/5, 018/4, 018/3, 017, 013/43, 01/61, 013/62, 013/63, 013/64, 013/65, 013/66, 013/67, 013/68, 013/69, 013/70, 013/71, 013/73, 013/31, 013/55, 013/54, 013/53, 013/52, 013/46, 013/30, 013/39, 013/38, 013/37, 013/36, 013/35, 013/34, 013/33, 013/32, 013/27, 013/12, 013/11, 017

26

Őcsény 25

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Bati fok

093/27, 093/26, 093/25, 093/24, 093/23, 093/22, 093/21, 093/20, 093/19, 093/18, 093/17, 093/16, 093/15, 093/14, 093/13, 093/12, 093/44, 093/66, 093/67, 093/65, 093/64, 093/63, 093/62, 093/61, 093/60, 093/59,

27

Őcsény 26

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Őcsény II.

093/27, 093/26, 093/25, 093/24, 093/23, 093/44,

28

Őcsény 27

29

Őcsény 28

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Sárköz 34. lh.

1, 2, 3, 326/1, 326/2, 326/3, 304, 327, 381, 379, 722, 724, 725, 723/3, 723/2. 723/1, 740/1, 740/2, 740/3, 764

30

Őcsény 29

31

Őcsény 30

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Szalatna domb I.

018/69, 018/70, 018/71, 018/74, 018/73

32

Őcsény 31

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Szalatna domb II.

018/16, 018/22, 018/23, 018/71, 018/72, 018/73, 018/75, 018/76, 018/77, 018/78, 018/79, 018/80, 018/81, 018/82018/83, 018/84, 018/85, 018/87

33

Őcsény 32

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Közép-dűlő

013/97, 013/91, 013/93, 013/94

34

Őcsény 33

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Temető dűlő

0158/8, 0158/7, 0158/6, 0158/5, 0158/19, 0158/4, 0158/3, 0158/18, 0116/3, 055/44, 055/22, 055/23, 054, 042/2, 042/15, 042/14, 041/3, 041/1, 0116/3, 040, 039/5, 039/6, 039/3, 039/2, 038, 039/1, 0159, 032/2, 041/4, 018/25, 018/45, 018/46, 018/47, 023/3, 023/1, 023/2, 024/2, 025, 024/3, 026, 027, 024/1, 028, 032/1, 032/2, 024/3, 036/1, 036/5, 055/43,

35

Őcsény 34

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Báta mezeje

0135/16, 0135/17

36

Őcsény 35

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Egyházhalja

0267/12

37

Őcsény 36

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Szőlők

018/32, 018/34, 018/36, 018/37, 018/23, 019, 020

38

Őcsény 37

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Közép-dűlő II.

013/10, 013/88, 013/89. 013/9, 013/9, 017, 018/11, 018/87, 018/88, 018/89, 018/90, 018/91, 018/92

39

Őcsény 38

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Alisca 1. burgus

0231/33, 0231/34

40

Őcsény 39

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Sárköz 13-t bontani

124

41

Őcsény 2

Nyilvántartott régészeti lelőhely

Soványtelek védőövezete

093/30, 0109/20, 0109/69, 0109/66, 0110, 109/68, 093/115, 093/116, 093/30

6. ŐCSÉNY KÖZSÉG MŰEMLÉKEI:[159]

A

B

C

D

E

1

Törzsszám

Azonosító

Védelem státusza

név

hrsz

2

4214

8611

Műemléki védelem

Ref. templom

1

3

4214

22199

Műemléki környezet

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

2,3,304,326/1, 326/2, 326/3, 327, 381, 722, 723/1, 723/2, 723/3, 724, 725, 740/1, 740/2, 740/3, 764, 838, 839

7. ŐCSÉNY KÖZSÉG VILÁGÖRÖKSÉGI VÁROMÁNYOS HELYSZÍNEI:[160]

A

B

C

D

1

Védetté nyilvánító jogszabály

Védelem státusza

Neve

hrsz

2

81/2013. (XII. 23.) BM rendelet

Kiemelten védett régészeti lelőhely

RPH 9- Őcsény-Soványtelek

093/30, 093/115, 093/116, 0109/20, 0109/66, 0109/68, 0110.

3

Régészeti védőövezet

093/30, 093/115, 093/116, 0109/20, 0109/66, 0109/68, 010.

4

32/2014. (IV. 14.) BM rendelet

Kiemelten védett régészeti lelőhely

RPH 10-Őcsény-Gábor tanya, Gábortanya II, - Alisca

0241/8, 0241/28, 0242, 0243/4, 0245/2, 0245/5, 0517/10, 0517/13, 0517/26, 0517/28, 0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/35, 0517/37, 0517/38, 0517/39.

5

Régészeti védőövezet

0241/8, 0241/28, 0242, 0243/4, 0245/2, 0245/5, 0517/10, 0517/13, 0517/26, 0517/28, 0517/29, 0517/30, 0517/31, 0517/32, 0517/33, 0517/34, 0517/35, 0517/37, 0517/38, 0517/39


[1] Módosította a 15/2011.(XI.4.) rendelet. Hatályos 2012. január 1.-től.
[2] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet Hatályos 2014. december 29-től.
[3] Módosította a 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2016. november 1. napjától.
[4] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. , hatályos 2018. 03.05.napjától
[5] Módosította a 2/2019. (Iv.13.) ör.Hatályos: 2019. április 13-tól.
[6] Módosította a 8/2021. (VII.30.) ör
[7] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 3.§-sa. Hatályos 2014. december 29.-től.
[8] Módosította a 2/2019. (IV.13.) ör. 1§-a
[9] Módosította a 15/2011.(XI.4.) rendelet. Hatályos 2012. január 1.-től.
[10] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[12] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[14] Jelenleg az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet
[15] Módosította a 13/2016. (X.26.) önkormányzati rendelet 1.§-sa. Hatályos 2016. november 1. napjától.
[16] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör.27. §-a , hatályos 2018. 03.05.napjától
[17] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[18] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[19] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[20] Jelenleg az OTÉK 36.§. (2) és (3) bekezdése
[21] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[22] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[23] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[24] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[25] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 4.§-sa. Hatályos 2014. december 29.-től.
[26] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[27] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[28] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[29] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[30] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[31] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[32] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[33] Jelenleg az OTSZ kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 5. rész I/6 fejezet 1.7.1. bekezdése
[34] Jelenleg az OTSZ kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 5. rész I/1 fejezet 1.2. bekezdése
[35] Jelenleg az 1996. évi XXXI. Törvény 13. § (2) bekezdése
[36] Jelenleg az OTSZ kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 5. rész I/5 fejezete
[37] Jelenleg az OTSZ kiadásáról szóló 9/2008. ÖTM rendelet 5. rész I/4 fejezet 2.5. pontja
[38] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[39] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[41] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[42] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[44] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[45] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 6.§-sa . Hatályos 2014. december 29.-től.
[49] Jelenleg 123/1997. Korm rendelet 5. számú melléklete
[50] Jelenleg 123/1997. Korm rendelet 5. számú melléklete
[51] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 7.§-sa . Hatályos 2014. december 29.-től.
[52] Jelenleg a 147/2010.(IV. 29.) Kormányrendelet
[53] Jelenleg a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 3. sz. melléklet
[54] Jelenleg a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet
[55] Jelenleg 9/2002. (III. 22.) KöM-KöViM együttes rendelet
[56] Jelenleg a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet és a termőföldről szól 1994. évi LV. törvény és a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX törvény alapján
[57] Jelenleg a 2009. évi XXXVII törvény, illetve a végrehajtására kiadott 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet
[58] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[59] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[61] Jelenleg a 49/2001. (IV. 3.) Kormányrendelet 1. számú melléklete
[62] Jelenleg a 2003. évi XXVI. Törvény 18. §
[63] Jelenleg a 2003. évi XXVI. Törvény 17. §
[64] Jelenleg a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény
[65] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 8.§-sa . Hatályos 2014. december 29.-től.
[66] Jelenleg a 312/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet 5. melléklete
[67] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[68] Jelenleg az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X. 8.) Kormányrendelet
[69] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[70] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[71] Módosította a 2/2019. (IV.13.) ör. 2. §-a. Hatályos -. 2019-április13-tól.
[72] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[73] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 21.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[74] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 21.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[75] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 10.§-sa. Hatályos 2014. december 29.-től.
[76] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 22.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[77] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[78] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 11.§-sa. Hatályos 2014. december 29.-től.
[79] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 23.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[80] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[81] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 12.§-sa. Hatályos 2014. december 29.-től.
[82] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 24.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[83] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[84] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 13.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[85] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 13.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[86] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 13.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[87] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[88] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 13.§ (4) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[89] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 13.§ (5) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[91] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet25.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[93] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet26.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[94] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet26.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[96] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet267§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[98] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[99] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[100] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[101] Jelenleg Baranya Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Erdészeti Igazgatósága
[102] Jelenleg OTÉK 29. §
[103] Módosította a 2/2019. (IV.13.) ör. 3. §-a. Hatályos-. 2019. április 13-tól.
[104] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[105] Jelenleg a villamosmű biztonsági övezetéről szóló 122/2004. (X. 15.) GKM rendelet
[106] Jelenleg a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. Törvény végrehajtásáról szóló 203/1998. (XII. 19.) sz. Kormányrendelet, valamint a 79/2005. (X. 11.) GKM rendelet előírásai betartandók.
[107] Jelenleg a Közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 42/a §.
[108] Jelenleg a 21/2001. (II. 14.) Kormányrendelet 2. melléklet 7.2 előírásai
[109] Jelenleg a 379/2007. (XII. 23.) Kormányrendelet
[111] Módosította a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. december 01-től.
[112] Jelenleg a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény és a hozzá kapcsolódó végrehajtási rendeletek
[113] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 14.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[114] Jelenleg a 2001. évi LXIV. tv. 62. §
[115] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[116] Hatályon kívül helyezte a14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 19.§ (1) bekezdése. Hatálytalan 2014. december 29.-től.
[117] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 15.§ (1) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[118] Jelenleg a 2001. évi LXIV törvény 24. §
[119] Hatályon kívül helyezte a14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 19.§ (2) bekezdése. Hatálytalan 2014. december 29.-től.
[120] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 15.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[121] A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 7. § 31. pontja, a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 393/2012 (XII. 20) Korm. rendelet 29. § (1-2) bekezdés
[122] Módosította a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 15.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[123] A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 71. § (1), a régészeti lelőhelyek és a műemléki érték védetté nyilvánításáról, nyilvántartásáról és a régészeti feltárás részletes szabályairól szóló 80/2012.(XII.28.) BM rendelet.
[124] Jelenleg a 18/2001. NKÖM rendelet 14/B § és 14/D. §
[125] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 16.§-sa. Hatályos 2014. december 29.-től.
[126] A világörökségről szóló LXXVII. törvény
[127] Módosította a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2015. december 01-től.
[128] Módosította a 13/2016 (IX.26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2016. november 1. napjától.
[129] Módosította a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos 2015. december 01-től.
[130] A világörökségről szóló LXXVII. törvény
[131] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[132] Módosította a 3/2018. (III.05.) ör. 27. §-a, hatályos 2018. 03.05.napjától
[133] Módosította a 13/2016 (IX.26.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2016. november 1. napjától.
[134] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[135] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[136] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[137] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[138] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától
[139] Beiktatta 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2016. november 1. napjától
[140] Beiktatta 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2016. november 1. napjától
[141] Beiktatta 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2016. november 1. napjától
[142] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[143] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[144] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[145] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[146] Hatályon kívül helyezte 13/2016 (X.26.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálytalan 2016. november 1. napjától.
[147] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 20.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[148] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 21.§ (3) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[149] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 22.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[150] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 23.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[151] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 24.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[152] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 25.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[154] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 25.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[155] Beiktatta a 14/2014.(XI.28.) önkormányzati rendelet 25.§ (2) bekezdése. Hatályos 2014. december 29.-től.
[156] Beiktatta a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2015. december 01-től. Módosította a 8/2021. (VII.30.) önk.rendelet 5. §-a
[157] Beiktatta a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2015. december 01-től. Módosította a 8/2021. (VII.30.) önk.rendelet 5. §-a
[158] Beiktatta a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2015. december 01-től.
[159] Beiktatta a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2015. december 01-től.
[160] Beiktatta a 15/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2015. december 01-től.