Vokány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX.29.) önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2019.(XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 30- 2021. 10. 01

Vokány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2019.(XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) d) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a szervezeti és működési szabályzatról szóló 6/2019.(XI.20.) önkormányzati rendeletét a következők szerint módosítja:

1. § A szervezeti és működési szabályzatról szóló Vokány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019.(XI.20.)önkormányzati rendelete 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

I. A polgármesterre átruházott képviselő-testületi feladat- és hatáskörök

1. Gyakorolja a község évenkénti költségvetési rendeletében szabályozott hatásköröket.

2. Bérbe adja az Önkormányzat tulajdonában lévő, 1000 négyzetméter alatti telkeket. Bérbe adja az Önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági rendeltetésű földterületeket 100. EFt/év értékhatárig.

3. Megadja vagy megtagadja a tulajdonosi hozzájárulást az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásban, nem lakás célú helyiségben és telek ingatlanon közművekkel és ezek mérőberendezéseivel kapcsolatos munkák (felújítás, csere, hibaelhárítás, új közműbekötés) esetén.

4. Dönt a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló rendeletben hatáskörébe utaltakról, mely során igénybe vehet megfelelő szakértelemmel rendelkező szakértői véleményeket.

5. Dönt a jogszabály által az önkormányzat feladat- és hatáskörébe utalt közbiztonsággal összefüggő feladatokban.

6. Egyetértés megadása, amennyiben az Önkormányzat által fenntartott nevelési, oktatási intézmény vezetője rendkívüli szünetet rendel el az intézményben.

7. Vokány község címeréről és zászlójáról szóló 8/1999. (VIII.6.) önkormányzati rendelet rendelkezéseinek megfelelően engedélyezi a település nevének, címerének és zászlójának használatát, illetve a már kiadott engedélyeket visszavonhatja.

8. Közfoglalkoztatásra vonatkozó szerződések megkötése, közfoglalkoztatottakkal és önkormányzat által foglalkoztatottakkal kapcsolatos munkáltatói jogok gyakorlása.

9. Gondoskodik a közterületek rendszeres tisztántartásáról, zöldterületek fenntartásáról.

10. Dönt az önkormányzat vagyonával való rendelkezésekről szóló önkormányzati rendeletben hatáskörébe utaltakról.

11. Az Önkormányzat döntéseinek előkészítése, valamint a Képviselő-testület munkájának segítése céljából dönt szakértő igénybevételéről.

12. A Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett dönt a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, az önkormányzati vagyon megóvása érdekében szükséges élet, és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet esetében szükséges intézkedésről, saját forrást nem igénylő önkormányzati pályázat benyújtásáról,

13. Ha a Képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a polgármester döntést hozhat, kivételt képeznek ez alól a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozó, valamint a minősített többséget igénylő döntések. A polgármester a döntésről a Képviselő-testületet a következő ülésen tájékoztatja.

14. Véleményezi a menetrend szerint közlekedő tömegközlekedési eszközök menetrend változásait.

15. Megállapodások, különböző együttműködési, csatlakozási nyilatkozatok aláírása, mely sem az aláírásakor, sem azt követően az önkormányzat számára pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent, a képviselő-testület által át nem ruházható hatáskörébe tartozó ügyek kivételével.

16. Ellátja a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott hatáskörébe utalt feladatokat.

17. Gyakorolja a településképi véleményezéssel, bejelentéssel kapcsolatos hatásköröket.

II. Ügyrendi Bizottság átruházott hatáskörei és feladatkörei

Vagyonnyilatokkal kapcsolatos hatáskör:

· Nyilvántartja, ellenőrzi a polgármester és a képviselők vagyonnyilatkozatát, elvégzi a vagyonnyilatkozatok vizsgálatát, lefolytatja a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást.

Ügyrendi, etikai jellegű és összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladat- és hatáskörök:

· Javaslatot tesz a polgármesternek a képviselő-testületi ülés napirendi pontjaira, ellenőrizve, hogy az előterjesztések és azok mellékletei megfelelnek-e e rendelet előírásainak.

· Kivizsgálja a polgármester, az alpolgármester(ek), a képviselők vonatkozásában az írásban benyújtott etikai vonatkozású bejelentéseket, panaszokat, s ennek megfelelően intézkedést kezdeményez.

· Vizsgálja a képviselő-testületi tagok jogainak érvényesülését és kötelezettségeinek teljesítését.

· Kivizsgálja az összeférhetetlenség megállapítására irányuló kezdeményezést.

· Javaslatot tesz a képviselő-testületnek az összeférhetetlenség kimondására.

· Ellátja a Képviselő-testület titkos szavazásának lebonyolításával kapcsolatos feladatokat.”