Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX.28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2021. 10. 01- 2021. 11. 30

Gyúró Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről

2021.10.01.

Gyúró Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 12. § (2) bekezdésében, illetve a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában és 48. § (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleménye lapján a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.

2. § A rendelet területi hatálya – a helyi jelentőségű védett természeti terület kivételével – Gyúró Község teljes közigazgatási területére terjed ki.

3. § A rendelet személyi hatálya Gyúró Község közigazgatási területén a természetes személyekre terjed ki.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) avar és növényi hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;

b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.

II. Fejezet

Részletes rendelkezések

3. Avar és növényi hulladék égetésének szabályai

5. § (1) A település területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avar és növényi hulladékot a község területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.

6. § (1) Gyúró Község közigazgatási területén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - az avar és kerti hulladékok égetése tilos.

(2) A kerti hulladék nyílttéri égetésére – a 7. §-ban foglalt korlátozások figyelembevételével –az alábbi napokon 8.00 órától 20.00 óráig megengedett, amennyiben azok nem esnek ünnepnapra:

a) 2021. október 09. napja,

b) 2021. október 10. napja,

c) 2021. október 16. napja,

d) 2021. október 17. napja.

(3) Gyúró Község Polgármestere a (2) bekezdésben meghatározott időpontoktól eltérően is kiadhat eseti égetési engedélyt, egyedi döntés alapján.

(4) Az országos tűzgyújtási tilalom elrendelése esetén a tilalom időszaka alatt Gyúró Község területén mindennemű égetés tilos.

7. § (1) Tilos az égetés a hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom idején, illetve a füstköd-riadó alkalmával elrendelt korlátozás időtartama alatt.

(2) Avart és kerti hulladékot csak saját használatú és tulajdonú ingatlanon szabad égetni.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(4) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(5) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(7) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

8. § E rendelet a 2021. október 01. napján lép hatályba.