Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 09. 28

Mohács Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

2021.09.28.

Mohács Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e.) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy a tanyagondnoki szolgálat szabályozott keretek között biztosítsa Mohács város közigazgatási területének a Duna bal partján fekvő, ún. Mohács- Szigeti településrészének külterületi (értve ez alatt különösen, de nem kizárólagosan Papkert, Paprét, Ordas, Élesd, Alsókanda, Felsőkanda, Sáros) vagy egyéb belterületi lakott területei intézményhálózatának hiányosságából, valamint a közösségi közlekedés nehézségéből eredő hátrányainak enyhítését, az alapvető szükségletek kielégítését szolgáló szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint egyes alapszolgáltatásokhoz való hozzájutást, segítse az egyéni és közösségi szintű szükségletek teljesítését.

2. § E rendelet hatálya Mohács város közigazgatási területének a Duna bal partján fekvő, ún. Mohács- Szigeti településrészének külterületein (értve ez alatt különösen, de nem kizárólagosan Papkert, Paprét, Ordas, Élesd, Alsókanda, Felsőkanda, Sáros) vagy egyéb belterületi lakott területein életvitel szerűen lakó vagy tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

3. § (1) A Képviselő-testület az 1. §-ban meghatározott célok érdekében egy tanyagondnoki szolgálatot működtet, amely szolgálat ellátja a rendeletben foglalt valamennyi feladatot.

(2) A tanyagondnoki szolgáltatással kapcsolatos hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a Mohács-Szigeti településrészi Önkormányzatra, annak vezetését a Településrészi Önkormányzat vezetőjére ruházza át.

4. § (1) A tanyagondnoki szolgálat az általa ellátott feladatokat térítésmentesen végzi.

(2) A tanyagondnoknak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó feladatokat kell ellátnia.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés

aa) étkeztetésben,

ab) házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi- és szociális információk szolgáltatásában.

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) gyógyszerkiváltás és gyógyászati segédeszközhöz való hozzájutás biztosítása,

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) óvodába, iskolába, illetve hazaszállítás

cb) egyéb gyermekszállítás

Közreműködés az étkeztetés biztosításában

5. § (1) Az étkeztetésben való közreműködés során a tanyagondoki szolgálat szállítja Mohács Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 22/2017. (IX.29.) ör. számú rendelete alapján szociális étkeztetésben részesülők ebédjét.

(2) Az étel házhoz szállításáért külön díjat nem kell fizetni akkor sem, ha az étkeztetés térítési díjának meghatározásakor a szállítási költséget nem vették figyelembe.

(3) A tanyagondnok az iskolai gyermekétkeztetésben – értve ez alatt a szünidei gyermekétkeztetést is – is közreműködik.

Közreműködés a házi segítségnyújtás biztosításában

6. § A házi segítségnyújtás keretében a tanyagondnoki szolgálat közreműködik a rászorulók számára

a) szociális gondozó, szakápoló szállításában,

b) a napi bevásárlásban,

c) szükség esetén a helyi kereskedelmi üzletben be nem szerezhető áruk beszerzésében.

Közreműködés a közösségi és szociális információk biztosításában

7. § A tanyagondnok feladata

a) a szociális biztonság megteremtéséhez és a helyi közösségi életbe való bekapcsolódáshoz szükséges információk eljuttatása a településrész lakói számára. Ennek keretében segíti Mohács Város Önkormányzata, a Mohácsi Polgármesteri Hivatal, illetve egyéb intézmények, szervezetek és a lakosság közötti kapcsolattartási feladatokat;

b) segítségnyújtás a Mohács Kistérségi Családsegítő és gyermekjóléti Szolgálat szolgáltatásainak igénybevételében, mind az igénybe vevő, mind a családgondozó szállításával.

c) a lakosságtól érkező, a Mohácsi Polgármesteri Hivatalt, Mohács Város Önkormányzatát, annak intézményeit érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat az illetékes szervezet részére haladéktalanul továbbítja.

Közreműködés az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosításában

8. § (1) A betegek háziorvoshoz, illetve egyéb egészségügyi intézménybe történő szállításban való közreműködést a tanyagondnoki szolgálat az érintett személy lakóhelyétől az intézményig, majd az intézménytől a lakóhelyig történő szállításával biztosítja.

(2) A tanyagondnok feladata szükség, illetve erre vonatkozó kérelem esetén az orvosi rendelvényre felírt (értve ez alatt az e-receptre is felírt) gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök kiváltása illetve beszerzése a lakóhelyhez legközelebb eső gyógyszertárba, illetve gyógyászati segédeszköz üzletben. Ettől eltérő helyen csak akkor szerezhető be gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz, ha az a legközelebbi gyógyszertárban illetve gyógyászati segédeszköz boltban nem kapható.

(3) A tanyagondnok az (1) – (2) bekezdésben megjelölt tevékenységeket a Településrészi Önkormányzat vezetőjének utasítása alapján lája el.

Óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása

9. § (1) A tanyagondnoki szolgálat a tanév/nevelési év tanítási/nevelési időszakában naponta részt vesz az óvodás és iskolás gyermekek oktatási intézményekbe, és onnan vissza történő szállításában.

(2) Az egyéb gyermekszállítási feladatokat a felmerülő igényeknek megfelelően kell ellátni, az intézményvezetők jelzései alapján. Az egyéb gyermekszállítás kiterjed a gyermekek rendezvényekre, ismeretterjesztő, készségfejlesztő, egészségmegőrző stb. eseményekre, ünnepségekre, versenyekre, táborokba történő szállítására, hazaszállításra.

A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatok

10. § A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így különösen

a) a közösségi-, művelődési-, sport- és szabadidős tevékenységek (Falunap, Gyermeknap) szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) beszerzési, javítási feladatok biztosításában való közreműködés,

d) egyéb személyszállítási feladatokban való közreműködés,

e) az önkormányzati munka segítése a levelek, értesítők, szórólapok, egyéb küldemények kézbesítésével, a hirdetmények közlésével.

f) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása: a tanyagondnoki szolgálat gépjárművének tisztántartása, karbantartása, szervizeltetése, egyéb gépjárművel kapcsolatos ügyintézés. Szakmai továbbképzéseken, tájékoztatókon való részvétel, tevékenységnapló, menetlevél vezetése, beszámolási kötelezettség teljesítése, ellenőrzés során együttműködés.

A szolgáltatás igénybevételének módja

11. § (1) A tanyagondnoki szolgáltatás igénybevételére jogosult az e rendelet 1. §-ában meghatározott településrészen életvitel szerűen tartózkodó természetes személy, aki szociális körülménye, életkora, egészségi állapota, vagy egyéb speciális élethelyzete alapján alkalmilag vagy tartósan nem tud hozzájutni az alapvető szükségletei kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz, valamint az alapszolgáltatásokhoz, továbbá az egyéni, közösségi szintű szükségleteinek teljesítésében segítségre szorul.

(2) A szolgáltatás igénybevétele iránti igényt írásban, szóban, vagy egyéb rövid úton (telefon, e-mail stb.) a tanyagondnoknál, vagy a Mohács-Szigeti Településrészi Önkormányzat irodáján kell bejelenteni.

(3) A településrészen belüli igényt – ide nem értve a rendkívüli, vagy sürgős eseteket- legalább 3 munkanappal. a településrészen kívüli szolgáltatási igényt legalább 5 munkanappal korábban kell bejelenteni.

(4) A szolgáltatás biztosításáról e rendelet 3. §-ának (3) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a településrészi önkormányzat vezetője dönt.

(5) A tanyagondnoknak elsősorban a szociális alapellátás körébe tartozó feladatokat kell ellátnia, egyéb feladatok ellátása a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetheti.

(6) Az ellátandó feladatok rangsorolását a tanyagondnok végzi, a településrészi önkormányzat vezetőjének iránymutatása szerint.

A szolgáltatás biztosításának módja

12. § (1) Az önkormányzat a tanyagondnoki feladatok ellátására egy főállású tanyagondnokot foglalkoztat, közalkalmazotti jogviszony keretében.

(2) A tanyagondnok felett a munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a tanyagondnoki szolgálat rendelkezésére álló gépjárművel, a munkaköri leírásában, valamint a szakmai programban foglaltaknak megfelelően látja el.

(4) A tanyagondnok a tevékenységét köteles a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által meghatározott, a Szociális Ágazati Portálon közzétett tevékenységnaplóban dokumentálni.

(5) A tanyagondnoki szolgáltatás folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a tanyagondnok szabadsága, betegsége, egyéb távolmaradása esetén helyettesítését egy másik tanyagondnoki szolgálattal kötött megállapodás alapján kell ellátni vagy a helyettesítés megoldható a tanyagondnoki alapképzésnél magasabb iskolai végzettséggel rendelkező szociális/humán képesítéssel rendelkező személy eseti megbízással történő feladat-ellátásával.

(6) A tanyagondnok feladatai ellátásához szükséges 8+1 személy szállítására alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősségbiztosítással és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet az önkormányzat biztosítja. A szolgáltatáshoz használt gépjármű menetlevelén fel kell tüntetni, hogy a gépjárművet a falugondnoki szolgáltatás ellátásához veszik igénybe. A gépjármű üzemképes állapotáért a tanyagondnok felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a tanyagondnok hibájából a gépjárműben keletkezett - máshonnan meg nem térülő - károkért anyagi felelősséggel tartozik.

(7) A tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése – az előre bejelentett, és idő közben felmerült igények ismeretében – a tanyagondnok feladata.

(8) A tanyagondnoki szolgálat tevékenységéről a tanyagondnok évente beszámol a képviselő-testületnek.

A szolgáltatással kapcsolatos panasz kezelése

13. § (1) A tanyagondnoki szolgálatot igénybe vevő az ellátással kapcsolatban személyesen, vagy arásban panasszal élhet, amelyet a Településrészi Önkormányzat vezetőjénél lehet benyújtani. A panaszt a részönkormányzat vezetője 15 napon belül kivizsgálja, és annak eredményéről értesíti az ellátást igénybe vevőt.

(2) Amennyiben a részönkormányzat vezetője az (1) bekezdésben meghatározott határidőben nem intézkedik, vagy a panasztevő nem ért egyet az intézkedéssel, az intézkedés kézhezvételétől számított 8 napon belül Mohács Város Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat jogorvoslattal.

14. § (1) Ez a rendelet 2021. szeptember 28-án lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális ellátásokról szóló 22/2017.(IX.29.) önkormányzati rendelet 19. §-a hatályát veszti.