Tiszacsege Város Önkormányzata 6/2019 (III.27.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről és feltételeiről

Hatályos: 2021. 10. 01- 2022. 07. 31

Tiszacsege Város Önkormányzata 6/2019 (III.27.) önkormányzati rendelete

a közterület-használat rendjéről és feltételeiről

Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésben szabályozott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Tiszacsege Város közigazgatási területén a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló területre, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá arra a magánterületre, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat; (a továbbiakban: közterület).

(2) Közhasználat céljára átadott, nem önkormányzati tulajdonú ingatlanra jelen rendelet hatálya csak akkor terjed ki, ha azt az átadásról szóló szerződés lehetővé teszi.

(3) A rendelet személyi hatálya a Tiszacsege Város közigazgatási területén közterületet használó természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(4) A közterületet az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (4) bekezdésében meghatározott rendeltetésének megfelelő célra – a zöldterületekben, valamint a közterületen álló építményekben, berendezésekben, műtárgyakban állagsérelmet nem okozva, az általánosan elvárható magatartási szabályok betartásával – bárki használhatja.

A közterület-használat engedélyezése

2. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati engedély szükséges.

(2) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni

  • a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, cégtábla elhelyezésére,
  • b) a kereskedőnek az üzlete homlokzatával érintkező közterületen történő termékforgalmazáshoz,
  • c) köztisztasággal kapcsolatos építmények elhelyezésére,
  • d) ünnepekhez kötődő rendezvények és társadalmi események idején alkalmi árusításra,
  • e) mozgóboltra, mozgó árusításra,
  • f) kiállítás, továbbá mutatványos, cirkuszi tevékenység céljára,
  • g) vendéglátó egység közterületi terasza céljára,
  • h) reklám, reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezés elhelyezésére,
  • i) építési munkával kapcsolatos létesítmények (például: építési állványzat, munkaterület körülhatárolása, irodakonténer, konténer és tartozékai stb.), építéshez szükséges anyagok, gépek, berendezések, szerelvények közterületen történő elhelyezésére, tárolására, depónia kialakítására.

(3) Építési tevékenység esetén a legszükségesebb mértékű közterület-használat engedélyezhető a gyalogos, kerékpáros és gépjármű forgalom zavarása nélkül, a közlekedésbiztonsági és munkavédelmi szabályok betartásával. Építési törmelék közterületen csak a bontási munkák időtartama alatt, ideiglenes jelleggel tárolható.

3. § (1) Bejelentési kötelezettség van, de nem kell közterület-használati engedélyt kérni

  • a) járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a járda területének elfoglalásához,
  • b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,
  • c) közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett nyomvonalas infrastrukturális létesítmény azonnali hibaelhárítása érdekében végzett munkához,
  • d) kerékpártároló elhelyezéséhez,
  • e) nevelési-oktatási intézmény által gyűjtött papírhulladék közterületen történő átvétele esetén,
  • f) legalább 300 m2 alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazó által átvett csomagolási üveghulladék közterületen történő átvétele esetén.
  • g) a Tiszacsege Város Önkormányzat intézményei által kezdeményezett közterület-használatra.

Nem adható közterület-használati engedély

4. § (1) Nem adható közterület-használati engedély

  • a) hatósági jelzéssel (forgalmi rendszám) nem rendelkező, közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel részt vehető jármű mellékútvonalon és más, közútnak nem minősülő közterületen való tárolására,
  • b) hatósági jelzéssel rendelkező, de baleset folytán megsérült és elhagyott jármű, vagy műszaki állapotánál fogva a közúti közlekedésben részvételre szemmel láthatóan alkalmatlan (hiányos, roncs, sérült stb.) jármű tárolására,
  • c) sátorgarázs felállítására,
  • d) tűz és robbanásveszélyes tevékenységre,
  • e) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére.

A közterület-használati engedély iránti kérelem és a közterület-használat időtartama

5. § (1) Közterület-használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet a rendeltetéstől eltérő módon kívánja használni.

(2) Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőnek vagy az általa meghatalmazott személynek kell a közterület-használati engedélyt kérelmeznie.

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell

  • a) a kérelmező nevét, lakóhelyének, illetve székhelyének és telephelyének címét,
  • b) a közterület-használat célját és időtartamát,
  • c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,
  • d) a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát.

6. § Közterület-használati engedély csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható. Az engedély a közterület-használónak az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább tizenöt nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható, illetőleg meghatározott időszakra szüneteltethető.

A közterület-használati engedély megadása

7. § (1) A közterület-használati engedély iránti kérelem tárgyában, valamint a jelen rendelet alapján lefolytatásra kerülő egyéb eljárásban átruházott hatáskörben eljárva, önkormányzati hatósági ügy keretében a polgármester dönt. A kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatot, a szabályozási tervet, valamint a településképi követelményeket, műemlékvédelmi, köztisztasági előírásokat.

(2) Az engedélyezett közterület-használat nem akadályozhatja az állami és önkormányzati ünnepekkel, megemlékezésekkel és az állami és önkormányzati rendezvényekkel kapcsolatos lobogózási kötelezettségek teljesítését és a rendezvények megtartását.

(3) Az engedélynek tartalmaznia kell

  • a) a közterület-használó nevét, lakóhelyének, illetve székhelyének és telephelyének címét,
  • b) a közterület használat célját, időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes,
  • c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének feltételeinek pontos meghatározását,
  • d) az engedély megszüntetése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
  • e) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetési módját.

A közterület-használat megszűnése

8. § (1) A közterület-használati engedély visszavonásra kerül

  • a) ha a közterület-használó a közterületet írásbeli felszólítás ellenére sem az engedélyezett célra és módon használja,
  • b) ha a közterület-használó a közterület-használati díj fizetési kötelezettségének az esedékességet követő írásbeli felszólításra nem tesz eleget,
  • c) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy a közterület-használó a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti,
  • d) ha a közterület-használó bejelenti az önkormányzatnak, hogy a közterület használatával felhagy.

(2) Ha a közterület-használati jogosultság bármilyen okból megszűnik, a közterület-használó saját költségén köteles az általa használt közterület eredeti állapotát – minden kártalanítási igény nélkül –legkésőbb a megszűnés napjától számított 15 napon belül helyreállítani.

A közterület-használati díj

9. § (1) A közterület-használatáért a közterület-használó az 1. mellékletben meghatározott díjat köteles fizetni Tiszacsege Város Önkormányzata részére.

(2) A közterület-használati díjat napi, vagy havidíjként kell megfizetni. Napidíj esetén a közterület-használó a közterület-használati engedély kézhezvételét követően, a közterület használatának megkezdése előtt egy összegben köteles megfizetni a közterület-használati díjat. Havidíj esetén a közterület-használati díjat a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig köteles a közterület-használó megfizetni.
A közterület-használati díjat Tiszacsege Város Önkormányzata költségvetési elszámolási számlájára kell megfizetni.

(3) A közterület-használó a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(4)[1] Az (1) és (2) bekezdésektől eltérően, az önkormányzat vagy annak intézményei által megrendezésre kerülő, települési szintű rendezvényeken a polgármester jogosult helypénzt beszedni, amelyet a közterület-használók a rendezvény napján, helyben kötelesek megfizetni Tiszacsege Város Önkormányzata részére .

Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

10. § (1) Kérelemre a polgármester méltányosságból mentességet adhat a díj megfizetése alól abban az esetben, ha az engedélyezhető közterület-használat

  • a) karitatív célt szolgál,
  • b) közhasznú célt szolgál, vagy
  • c) tulajdonosi érdek indokolja.

(2) Átmenetileg mentesül a közterület-használati díj megfizetése alól a közterületet közterület-használati engedély alapján jogszerűen használó, ha a tevékenységét az Önkormányzat érdekében felmerült ok miatt ideiglenesen nem tudja gyakorolni.

A közterület engedély nélküli, vagy attól eltérő használatának jogkövetkezményei

11. § (1) A közterület engedély nélküli használata esetén a használó köteles haladéktalanul, de legkésőbb az erre való írásbeli felszólítás kézhezvételétől számított két napon belül megszüntetni a használatot és a közterületet – saját költségén, bárminemű kártalanítási igény nélkül – az eredeti állapotának megfelelően helyreállítani.

(2) Amennyiben a jelen rendeletben foglaltakkal kapcsolatban lefolytatandó hatósági eljárás során megállapításra kerül a rendeletben meghatározott kötelezettségek elmulasztása, a jogsértést elkövetőre közigazgatási bírság szabható ki. A közigazgatási bírság kiszabásáról és összegének meghatározásáról az eset összes körülményeire tekintettel kell dönteni.

(3) A közigazgatási bírság felső határa természetes személyek esetén ötvenezer forint, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétszázezer forint.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2019. május 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet előírásait a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(3) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterületek használatának rendjének szabályozásáról szóló 17/2018. (IX. 26.) önkormányzati rendelet.


Tiszacsege, 2019. március 27.


[1] A 9. § (4) bekezdését a Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2021. (VII. 12.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.
[2] Az 1. melléklet a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (X. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.