Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2019.(XI.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok javadalmazásáról

Hatályos: 2021. 10. 01

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2019.(XI.13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok javadalmazásáról

Keszthely Város Önkormányzata Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban Mötv.) 35. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § (1) Az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok részére a képviselő-testület az önkormányzat érdekében végzett tevékenységért az alábbi tiszteletdíjakra való jogosultságot állapítja meg. Az önkormányzati képviselőt havi bruttó 120 eFt tiszteletdíj (alapdíj) illeti meg.

(2) Amennyiben a képviselő valamely bizottság tagja, tiszteletdíja havi bruttó 60 eFt-tal növekszik.

(3) A bizottság elnöke – az önkormányzati képviselőt az (1) bekezdés szerint megillető alapdíjon felül – havonta bruttó 120 eFt tiszteletdíj illeti meg.

(4) A bizottságok munkájában résztvevő, nem képviselő tagok tiszteletdíja havi bruttó 60 eFt.

(5) A bizottsági alelnöki tisztségért külön tiszteletdíj nem jár.

(6) Amennyiben ugyanaz a képviselő két bizottságnak is tagja, a tiszteletdíj csak a magasabb tisztség betöltése után illeti meg.

(7)[1] Az alelnököt az elnök öt hónapot meghaladó tartós távolléte, akadályoztatása esetén az akadályoztatás kezdetét követő ötödik hónap első napjától a helyettesítés idejére az elnök részére a (3) bekezdésben megállapított tiszteletdíj illeti meg.

1/A. § [2] Az önkormányzati képviselő 2020. május és 2020. június hónapban az 1. § rendelkezései alapján összesen megillető tiszteletdíj összege 75%-ának megfelelő mértékű összegére jogosult.

2. § A képviselők és bizottsági elnökök, tagok tiszteletdíjára az 1. § figyelembevételével az önkormányzat éves költségvetésében előirányzatot kell képezni.

3. § A tiszteletdíj – igazolatlan távollét alapján történő – csökkentésének szabályait az önkormányzat képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzata rögzíti.

4. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a 2019. október 13-ai önkormányzati választásokon megválasztott képviselők és a 2019. november 8-án megtartott alakuló ülésen megválasztott tisztségviselőkre, valamint az ezt követően később megválasztásra kerülő tisztségviselőkre kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és tagok javadalmazásáról szóló 24/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelete.


[1] Az 1. § (7) bekezdését a Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.
[2] Kiegészítette a 23/2020. (V.6.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. május 7. napjától.