Balatonszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V.20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2021. 12. 15

Balatonszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Balatonszőlős Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Balatonszőlős Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Közigazgatási területén a közösségi színtérre, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. § Balatonszőlős Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), a helyi adottságok és szükségletek figyelembevételével az alábbi helyi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

  • a) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és művelődő közösségek számára helyszín biztosítása.
    • aa) biztosítja a rendszeres és alkalomszerű tevékenység végzésének helyszínét a 3. §-ban meghatározott közösségi színtérben,
    • ab) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken,
    • ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol sor kerül az éves munkájuk kiértékelésére, feladatellátással kapcsolatos észrevételeik, javaslataik megbeszélésére.
  • b) Közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése
    • ba) A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.
    • bb) Támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, vagy szolgáltatásokat szervez.
    • bc) A gyermek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.
    • bd) A szegénységben vagy más hátránnyal élő csoportok társadalmi, kulturális részvételét fejlesztő, a megértést, a befogadást, a felzárkózást, az esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez.

3. § [1] A Képviselő-testület a 2. §-ban felsorolt közművelődési feladatait a 8233 Balatonszőlős, Fő utca 18. szám alatti Balatonszőlősi Közösségi Színtér (a továbbiakban: Közösségi Színtér) működtetésével látja el és a Közösségi Színtér fenntartásáról gondoskodik.

4. § A Képviselő-testület a helyi közművelődési feladatok végrehajtásának anyagi fedezetét az alábbi forrásokból biztosítja:

  • a) állami hozzájárulás,
  • b) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot,
  • c) helyi költségvetési forrás,
  • d) saját bevétel,
  • e) a költségvetésen kívüli egyéb forrás.

5. § A Közösségi Színtér használatának szabályait, működésének módját a közösségi színterek házirendje tartalmazza, amely e rendelet 1. mellékletét képezi.

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik elsősorban:

  • a) a községben közművelődési célú tevékenységet folytató társadalmi és civil szervezetekkel,
  • b) a közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és községi szervekkel, szervezetekkel, intézményekkel,
  • c) a községben kulturális tevékenységet végző, illetve községi székhelyű gazdasági társaságokkal, magánszemélyekkel

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátására közművelődési- és közönségkapcsolati szakembert alkalmaz, aki minden év március 1. napjáig elkészíti az adott évre szóló éves szolgáltatási tervet, amit elfogadásra a Képviselő-testület elé terjeszt.

(3) Az önkormányzati szervezésű közművelődési rendezvényeken – a Képviselő-testület döntése szerint – a részvétel lehet ingyenes vagy belépőjegy vásárláshoz kötött.

7. § (1) Az Önkormányzat az e rendeletben meghatározott helyi közművelődési alapszolgáltatások megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kult. törvény) foglalt követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel közművelődési megállapodást köthet a Kult. törvény 79. §-ában meghatározottak szerint, a helyi igények figyelembevételével.

(2) A közművelődési megállapodást a Képviselő-testülete hagyja jóvá.

(3) A Képviselő-testület a rendelet 2. §-ában meghatározott helyi közművelődési alapszolgáltatások ellátása érdekében – pályázat alapján – pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat az éves költségvetési rendeletében biztosított források terhére, azonban e támogatás nem veszélyeztetheti az önkormányzat kötelező feladatainak megvalósítását.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

9. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 7/2000. (VII.21.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Balatonszőlősi Közösségi Színtér házirendje

A Balatonszőlősi Közösségi Ház, Közösségi Színtér a település kulturális, társadalmi és civil életének színtere, közösségi célokat szolgál.

A házirend mindenkire kötelező, aki valamilyen formában a Közösségi Színtér bármely termékét, helyiségét igénybe veszi. Ennek betartásáért az igénybe vevő, valamint a Közösségi Színtér valamennyi dolgozója felelős.

A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet 12. § (2) bekezdése szerint a Közösségi Színtér nyitva tartása az alábbi:

- Hétfő: ----

- Kedd: 13-17 h[2]

- Szerda: ----

- Csütörtök: ----

- Péntek: 15-19 h

- Szombat: 10-14 h

- Vasárnap: ----

A Közösségi Színtér nyitva tartástól eltérő használata is lehetséges, a nyitva tartás a rendezvényekhez igazodik.

1. A Közösségi Színtérként működő helyiségek közösségi célokat szolgálnak, ezért védelmük, berendezésük és felszerelésük anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és rend megóvása minden látogató kötelessége.

2. A Közösségi Színtér helységeiben minden látogató köteles a közösségi és társas élet szabályait betartani, kulturált magatartást tanúsítani.

3. A Közösségi Színtér helységeiben 14 éven aluliak 20.00 óra után csak szülő vagy nagykorú személy felügyelete mellett tartózkodhatnak.

4. A Közösségi Színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti szolgáltatásait, berendezéseit és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, teljes körű felelősség vállalásával történhet.

5. Balatonszőlősön állandó lakcímmel rendelkező lakosok számára a Közösségi Színtér nagytermét ingyen biztosítja az Önkormányzat a házirendben szabályozott feltételekkel.

6. A Közösségi Színterét helységeinek igénybevételi szándékát a fedések elkerülése végett időben jelezzék. Igénybejelentést a polgármesternél, valamint a Közösségi Színtér munkatársánál lehet.

7. A Közösségi Színtér teljes területén, az épületekben és az udvarokon tartózkodó minden személy köteles:
- Önkormányzati tulajdont védeni
- A berendezést rendeltetésszerűen használni
- Az önkormányzati tulajdon rendjét és tisztaságát megőrizni
- Az energiával és a szükséges anyagokkal takarékoskodni
- A tűz- és balesetvédelmi előírások szerint eljárni
- A munka- és egészségvédelmi szabályokat betartani

8. Járműveket és állatokat az intézménybe bevinni tilos

9. A terem díszítése a falon elhelyezett lécsorhoz rögzítve lehetséges, csillárokhoz, függönyökhöz díszítést rögzíteni TILOS.

10. A rendezvényeken a zene hangerejét úgy kell megválasztani, hogy semmiképpen ne zavarja a közelben lakók nyugalmát.

11. A Közösségi Színtérben tilos a dohányzás. Dohányozni, csak az arra kijelölt helyen lehet.

12. A nyilvános rendezvényeken a Közösségi Színtér fotódokumentációt készíthet A programokon részt vevők jelenlétükkel hozzájárulnak a fotózáshoz.

13. Az intézményben, annak felszereltségében és a berendezési tárgyaikban okozott kárt a károkozónak meg kell téríteni.

14. A Közösségi Színtér berendezési és felszerelési tárgyait csak rendeltetésüknek megfelelően szabad használni. Az esetleges balesetekért felelősséget az Önkormányzat nem vállal.

15. Az Önkormányzat nem vállal felelősséget a Közösségi Színtér épületében és környékén, udvarán elveszett, ellopott tárgyakért, vagy anyagi értékekben esetlegesen keletkező károkért.

16. A Közösségi Színtér területén mindenki köteles saját és mások testi épségére vigyázni.

17. A Közösségi Színtér dolgozóinak utasításait mindenkinek és mindenkor be kell tartani.

18. A nyitvatartási idő alatt a nyilvánosság elől elzárt helyiségekben, zárást követően a Közösségi Színtér teljes területén illetéktelen személy nem tartózkodhat.

19. A rendezvények, összejövetelek, végén mindenki köteles elhagyni a helyiségeket.

20. Az épület állagának és értékeinek védelme mindenkinek az érdeke. Az okozott kárt minden esetben meg kell téríteni.

21. A működési rendet zavaró magatartást tanúsító személlyel szemben a Közösségi Színtér munkatársai fellépnek. Súlyos esetben fenntartói jóváhagyással adott szervezetek, természetes személyek, indokolt esetben kitilthatók.


[1] A 3. § a Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[2] Az 1. melléklet cím szövege a Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.