Dávod Önkormányzat Képviselőtestületének 4/2016.(III.25.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról.

Hatályos: 2020. 03. 31

Dávod Önkormányzat Képviselőtestülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§.(3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével az alábbi rendeletet alkotja:

Rendelet célja


1. §


A rendelet célja Dávod Község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózatba be nem kapcsolt ingatlanok használata során keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása az ivóvíz készlet védelme érdekében.

A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet területi hatálya Dávod Község közigazgatási területére terjed ki.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben (továbbiakban: Vgt.) meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére.


(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed:


a) Dávod község közigazgatási területén a közüzemi csatornahálózattal ellátott, de arra rá nem kötött ingatlan, valamint a közüzemi csatornahálózattal el nem látott területen lévő ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, egyéb jogcímen használójára (továbbiakban: ingatlantulajdonos), akinél a szennyvíz keletkezik,

b) a közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra.

 Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazásában:

a) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. (a továbbiakban: Vgt.) 1. melléklet 37. pontjában meghatározott fogalom.

b) háztartási szennyvíz: a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX.törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 1.§ 15. pontjában meghatározott fogalom.

c) nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése: a Vgt. 1. melléklet 38. pontjában meghatározott fogalom.

d) közszolgáltató: a Vgt. 44/C.§ (1) bekezdése alapján Dávod község területére a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló kötelező közszolgáltatás ellátására kiválasztott, jelen rendeletben kijelölt és Dávod Község Önkormányzattal közszolgáltatás végzésére közszolgáltatási szerződést kötött gazdálkodó szervezet.

e) közszolgáltatási dj: jelen rendelet hatálya alá tartozó, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő – jelen rendeletben meghatározott – díj.

f) ingatlantulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója.

g) üdülőingatlan:Az ingatlan nyilvántartás adatai szerint üdülőként bejegyzett ingatlan.

h) időlegesen használt ingatlan: a pihenés, üdülés céljára használt olyan ingatlan, ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek, azonban a közműves ivóvízellátást igénybe veszik.

i) nem használt ingatlan: az az ingatlan, ahol a közműves ivóvízellátást nem veszik igénybe és ahol sem lakóhelyet, sem tartózkodási helyet nem létesítettek.

g) közműpótló létesítmény: a települési szilárd és folyékony hulladékokkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV.10.) EüM rendelet 2.§ (1) bekezdés c) pontja szerinti fogalom.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése


4. §


(1)[1] A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával, és ártalmatlanító helyen történő elhelyezésével kapcsolatos közszolgáltatást Dávod Község Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján az Elit-Design Bt. (továbbiakban: közszolgáltató) (székhely: 6500 Baja, Kossuth u. 17.) jogosult ellátni.


(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átadási helye a Bajavíz Kft. (továbbiakban: üzemeltető, 6500 Baja, Mártonszállási út 81.) által üzemeltetett dávodi szennyvíztisztító telep a dávod 1679 hrsz. alatt.

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei


5. §


(1) A közszolgáltató teljes körűen ellátja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó közszolgáltatást.


(2) A közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 48 órán belül – a közszolgáltatást megrendelővel egyeztetett időpontban – elvégezni.


(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását megtagadhatja, ha a szennyvízről érzékszervi megállapítás alapján vagy más módon feltételezhető, hogy az közcsatornába nem engedhető.


(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítása kizárólag erre a célra készített zárt rendszerű járművel végezhető, amely megfelel az érvényben lévő jogszabályoknak.


(5) Amennyiben nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, szállítása, leürítése közben szennyeződés keletkezik, a szennyezett területet a szolgáltatónak haladéktalanul meg kell tisztítani és fertőtlenítenie kell.

6. §


(1) A közszolgáltató a teljesítéshez külső, a feladat ellátásához szükséges feltételekkel rendelkező alvállalkozót igénybe vehet. A közszolgáltató a bevont alvállalkozó teljesítéséért úgy felel, mintha azt maga teljesítette volna.


(2) A közszolgáltató az alvállalkozója által okozott károkért teljes felelősséggel tartozik.


(3) A közszolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződést azonnal fel kell mondani, amennyiben a szennyvizet nem az e rendelet  4. § (2) bekezdés szerinti kijelölt helyen üríti le.


(4) A közszolgáltató a leürített szennyvíz mennyisége szerint az e rendelet 1. mellékletében meghatározott ürítési díjat az üzemeltetővel kötött külön szerződésben foglaltaknak megfelelően köteles megfizetni.


(5) A közszolgáltató évente, a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről

a) a felügyeletet ellátó hatóságnak és

b) ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak

adatot szolgáltat.

A közszolgáltatási szerződés tartalma


7. §


(1) A közszolgáltatási szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését,

b) a szerződés tárgyát, megnevezését, területi kiterjedését,

c) a közszolgáltatási szerződés időtartamát,

d) a feladat ellátására vonatkozó szabályokat, folyamatos, teljeskörű feladatellátást,

e) szerződő felek jogait és kötelezettségeit,

f) a közszolgáltatási díj megállapításának és finanszírozásának módját,

g) a közszolgáltatási szerződés módosítására, megszűnésére vonatkozó szabályokat,

h) a fogyasztók által hozzáférhetó ügyfélszolgálatot és tájékoztatási rendszert,

ig) a fogyasztói kifogások és észrevételek elintézési rendjét


(2) Az önkormányzat jogosult ellenőrizni, hogy

a) az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését a 4.§ (1) bekezdésben megjelölt közszolgáltatóval végezteti-e,

b) a közszolgáltató a tevékenységét a jogszabályokban – ide értve jelen rendeletet is – és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak alapján végzi-e.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


8. §


(1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet – a külön jogszabályokban meghatározott műszaki és közegészségügyi hatósági előírások szerint – gyűjteni.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről az e rendeletben szabályozott módon a közszolgáltatás igénybevétele útján gondoskodni.


(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a közszolgáltatónál megrendelnie.


(4) Az ingatlantulajdonos az elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a közszolgáltatónak az e rendelet mellékletében meghatározott díjat számla ellenében megfizetni.


(5) A közszolgáltatás végrehajtásának az ingatlantulajdonos részéről felmerült ok miatt történt meghiúsulása esetén az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltató kiszállásával kapcsolatos költségeket megtéríteni.


(6) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére irányuló közszolgáltatásért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék, az erre megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.

 A közszolgáltatás díja


9. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének, szállításának és kijelölt ártalmatlanító helyen való elhelyezésének igénybevételéért e rendelet 1. melléklete szerinti közszolgáltatási díjat köteles fizetni az ingatlantulajdonos.


(2) Az ingatlantulajdonos számla ellenében köteles megfizetni a közszolgáltatás díját a közszolgáltatónak.


(3) A közszolgáltató minden évben egy alkalommal, legkésőbb november 15-ig kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költségelemzéssel alátámasztott, műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó – változása függvényében.

 A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése


10. §


(1) A közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat a közszolgáltató köteles zártan kezelni a magasabb rendű jogszabályok rendelkezései szerint és az adatbázist kizárólag közszolgáltatói tevékenységéhez kapcsolódóan használhatja fel.


(2) A közszolgáltató kizárólag a közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlanhasználó személyes adatait. A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatkezelőt, adatfeldolgozót megbízni és a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az e bekezdésben meghatározott személyes adatokat hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.


(3) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak tizenöt napon belül bejelenteni személyes adatait (neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve), ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik. A közszolgáltató jogosult az ingatlantulajdonos személyes adatait az e rendelet szerinti közszolgáltatás teljesítésével összefüggésben, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényben meghatározottaknak megfelelően kezelni.


(4) Amennyiben az ingatlantulajdonos kötelezettsége a közszolgáltatás igénybevételére bármely ok miatt megszűnik, annak tényét a kötelezettség megszűnésétől számított tizenöt napon belül köteles írásban bejelenteni a közszolgáltató felé.

Üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok


11. §


(1) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettség alól beépítetlen ingatlana vonatkozásában. Mentesül továbbá nem használt vagy olyan ingatlana esetében, ahol szennyvíz nem keletkezik. Ezen rendelkezést az üdülőingatlanokra is megfelelően alkalmazni kell.


(2) Az ingatlantulajdonosnak – amennyiben a közszolgáltatást nem veszi igénybe – igazolnia kell, hogy adott ingatlant senki sem használja, ott szennyvíz nem keletkezik. Az igazolás módja olyan számlaegyenleg bemutatása, amely a gáz-, víz- vagy áramfogyasztást érintően bizonyítja, hogy az ingatlant senki nem használja.

Záró rendelkezések


12. §


Ez a rendelet 2016.április1. napján lép hatályba.



Hirtenberg János Sándor sk.                                                               Szűcsné István Ilona sk.

            polgármester                                                                                     jegyző


Záradék:

A rendelet kihirdetve: 2016. március 25-én a Dávod Polgármesteri Hivatal hirdetőbáláján történő kifüggesztéssel.


                                                                                     Szűcsné István Ilona sk.

                                                                                                 jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 4/2020.(III.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2020. március 31.-től

Mellékletek