Dávod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a dávodi köztemető használatának rendjéről

Hatályos: 2013. 12. 01- 2013. 12. 01

Dávod Község Önkormányzatának Képviselőtestülete annak érdekében, hogy az elhunyt személyek emlékét méltón megőrizzék és ápolják, a temetkezés köz-egészségügyi és kegyeleti rendeltetése érvényesüljön, valamint a temető és temetkezési kultúrát fejlessze, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ának (1) bekezdésében biztosított jogkörben eljárva, a dávodi köztemető használatának rendjéről az 1999. évi XLIII. tv. 40. §  és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a tv. végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet szabályaira az alábbi rendeletet alkotja:


1. §


A RENDELET HATÁLYA


A rendelet hatálya a Dávod Község közigazgatási területén fekvő köztemetőre, az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.


2. §


A KÖZTEMETŐ HASZNÁLATA


(1) Dávod Községben temetkezés a köztemetőben lehet, amelynek helyrajzi száma: 028/22. A köztemető fenntartója az önkormányzat. Az önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését. Temetkezés történhet a Római Katolikus Egyház tulajdonában lévő Tolbuhin utcai temetőben is.


(2) A temető infrastruktúrális létesítményei:


a) A közterületről a főbejárattól a ravatalozóig és annak két oldalától a hátsó részig szilárd burkolatú út vezet. Az út tisztántartása és karbantartása a fenntartó feladata.

b) a temető drótkerítéssel ellátott.

 c) A temetőben rendelkezésre áll a ravatalozó épülete a hozzá tartozó egyéb helyiségekkel: boncterem, hűtőkamra, raktár, mosdó, orvosi szoba, ravatalozó helyiség, illemhely. A ravatalozó és hozzá tartozó helyiségek rendszeres takarításáról és fertőtlenítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

d) A temetőben a vízvétel 3 helyen biztosított.

e) A fenntartó szemétgyűjtésre a temető területén drótkerítéssel körülkerített szeméttárolókat jelöl ki, melynek ürítéséről, kezeléséről az önkormányzat gondoskodik. A keletkezett szemetet a sírokat gondozók kötelesek a rendelkezésre álló tárolókban elhelyezni. A temetőben avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt és egyéb anyagokat égetni tilos.

 f) a temető területén gépkocsival közlekedni tilos! E szabály megszegése szabály-sértési felelősséget von maga után.

E szabály alól kivételt képeznek:

– a fenntartó és üzembentartó járművei,

– a fenntartó eseti engedélyével rendelkező, építési munkával kapcsolatos és kerti földet szállító, ill.

– mozgáskorlátozottakat szállító gépjárművek.


3. §


(1) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását a jegyző ellenőrzi.


(2) A jegyző az (1) bekezdésben meghatározott jogkörében:

a) felhív a jogszabályokban foglaltak betartására,

b) szabálysértési eljárást folytat le


4. §


(1) Az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségéről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.


(2) A kegyeleti közszolgáltatási szerződés megkötése az Önkormányzat Képviselő-testületének hatásköre.


(3) a Kegyeleti közszolgáltatási szerződés (továbbiakban: szerződés) tartalmát a törvényi keretek között a képviselőtestület határozza meg.


(4) A szerződés csak a vonatkozó törvényben, illetve kormányrendeletben meghatározott feltételeket teljesítő vállalkozóval köthető meg.


(5) A szerződésben foglaltak maradéktalan teljesítését a jegyző ellenőrzi, szerződésszegés esetén kezdeményezi a szerződés felbontását.


(6) A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.


5. §


(1) A temető nyitvatartását a temető bejáratában ki kell függeszteni.


(2) Az érintettek sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet (pad elhelyezése, fa ültetése) be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. A sírhely birtokosa köteles a sírhely és kör-nyékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.


(3) a temetőben munkát végző vállalkozók tevékenységük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.


(4) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.


(5) Kutyát –vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos!


(6) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.


(7) A temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani tilos.


(8) A sírok, urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.


6. §


TEMETÉSI HELY, SÍRHELYEK


(1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban az előírásoknak megfelelő távolságra kerülnek a temetési helyek.


(2) A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.


(3) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, családi sírhely és sírbolt (kripta). Az egyes sírhely alapmérete egy koporsó, a családi sírhely alapmérete 4 koporsó befogadására alkalmas sírgödör.


(4) A koporsó egy holttest elhelyezését biztosítja.


(5) A sírgödör mélysége 200 cm, szélessége 80 cm, hosszúsága 300 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön. A sírgödröt az önkormányzat hozzájárulásával természetes anyaggal burkolni lehet.


(6) A sírbolt (kripta)legalább kettő koporsó elhelyezésére alkalmas al- és felépítményből álló építmény. A sírbolt területe egységesen 320 cm x 300 cm. Építmény mérete: 320 cm x 300 cm széles és 200 cm mély. A sorok közötti távolság 60 cm.


(7) Minden második sor után 2,40 m széles utak kerülnek kialakításra a sírok jobb megközelítése érdekében.


(8) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolumbárium), urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető. Az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 m mélységbe kell elhelyezni.


(9) A sírbolt, az urnafülke /kolumbárium/ és az urnasírbolt építésügyi hatósági engedéllyel építhető.


(10) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.


7. §


TEMETKEZÉSI HELYEK FELETTI RENDELKEZÉSI JOG


(1)[1] Temetési helyek használati ideje:

a) egyes és családi többes sírhely esetén 25 év,

b) kripta sírhely esetén 60 év,

c)[2] urnafülke esetén 25 év.


(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog újraváltható, a meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.


8. §[3]


TEMETÉSI HELYEK MEGVÁLTÁSI DÍJA


(1) A dávodi köztemetőben a családi sírhelyek megváltási díja egységesen: 10.000,- Ft + ÁFA.


(2) Egyes sírhely megváltási díja: 4.000,- Ft +ÁFA.


(3) Kripta sírhely megváltási díja: 40.000,- Ft + ÁFA .


(4)[4] urnafülke megváltási díja: 25.000,- Ft + ÁFA.


9. §


KEGYELETI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJAK


A kellékhasználat díja egységesen: (halotthűtés, ravatalozóhasználati díj) 2000,- Ft + ÁFA/halott.


10. §


A nyilvántartást polgármesteri hivatalban vezetik az üzemeltető megbízottjának adatszolgáltatása alapján, az ügyintéző annak napra készségéről mindenkor köteles gondoskodni.


11. §


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


(1)[5]


(2) Jelen rendelet 2005. december 15-én lép hatályba, hatálybalépésével egyidejű-leg Dávod Község Önkormányzatának 8/2000./XII.01. sz. rendelete hatályát veszti.



(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.



Petike József s. k.

Szűcsné István Ilona s. k.

polgármester

jegyző



Kihirdetve: 2005. december 15.



Szűcsné István Ilona s. k.


jegyző


[1]

Módosította a 10/2012. (XII. 3.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. január 1-től.

[2]

Módosította a 13/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. december 1-től.

[3]

Módosította a 10/2012. (XII. 3.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2013. január 1-től .

[4]

Módosította a 13/2013. (XI. 27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. december 1-től .

[5]

Hatályon kívül helyezte az 5/2012. (V. 29.) önkormányzati rendelet. Hatálytalan: 2012. május 30-tól.