Tarcal Község Képviselő-testületének 18/2010.(XII.16.) önkormányzati rendelete

helyi adókról

Hatályos: 2016. 12. 01- 2017. 02. 02

Tarcal község Önkormányzatának Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. §. (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A §. (1) bekezdésének d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.

1.§


Tarcal Község Önkormányzatának Képviselőtestülete

                        a./ telekadót,

                        b./ idegenforgalmi adót,

                        c./ helyi iparűzési adót

            vezet be.

2.§.


Az e rendeletben megállapított adókkal kapcsolatos eljárásokban a Htv. és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. Tv-ben foglaltakat kell alkalmazni.



3.§.


A Képviselőtestület engedélyezi a helyi adóhatóság részére, hogy 5.000 Ft-ot meg nem haladó összegű helyi adóra (adótartozásra) készpénzbefizetést elfogadjon.

4.§


A Htv. 19.§-ban foglaltakon túl mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő – kivéve vállalkozási célra használt – beépítetlen földterület.

5. §.


Az adó alapja a telek m2-ben számított területe.

6.§


Az adó mértéke:

a./ belterületi telek esetén: 50 Ft/m2/év,

b./ külterületi telek esetén: 10 Ft/m2/év

Idegenforgalmi adó


7. §.


Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.


8. §.


(1) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 500,- Ft


(2) 50 %-os adókedvezményben részesül az a magánszemély,  aki falusi szálláshely, vagy panzió szolgáltatást vesz igénybe.

Szálláshely-szolgáltatók adminisztrációs kötelezettségei


8/A.§


(1) A szálláshely szolgáltató - az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 46. § (8) bekezdésében előírt nyilvántartásként - Vendégkönyvet vezet.


(2) Vendégkönyvként a szálláshely szolgáltató a D. VV. 1250 számú nyomtatványt köteles beszerezni és használni.  A vendégkönyvben szerepeltetni kell minden vendég adatát, állampolgárságra való tekintet nélkül.


(3) Amennyiben a szálláshely szolgáltató vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programot használ, nem köteles Vendégkönyvet beszerezni. Ebben az esetben a szálláshely szolgáltatási tevékenység bejelentésével egyidejűleg az 1. melléklet szerint nyilatkoznia kell arról, hogy a program adattartalma megfelel a D. VV. 1250 számú nyomtatvány szerinti adattartalomnak.



8/B.§


(1) A Vendégkönyvet a szálláshely szolgáltatási tevékenység bejelentésével egyidejűleg kell beszerezni és hitelesíttetni az önkormányzati adóhatósággal


(2) Amennyiben a Vendégkönyv betelik, annak bemutatása mellett új Vendégkönyvet kell beszerezni és hitelesíttetni.


(3) Amennyiben a szálláshely szolgáltató tevékenységét megszünteti, aktuálisan vezetett Vendégkönyvét az önkormányzati adóhatóságnak be kell mutatnia. Az önkormányzati adóhatóság a Vendégkönyvet a lezárás időpontjának rögzítésével valamint a hatóság aláírásának és bélyegzőlenyomatának elhelyezésével lezárja

8/C.§


(1) A Vendégkönyv sorai számozottak. Minden vendég adatait külön sorban kell feltüntetni. A Vendégkönyvben az adatokat folyamatosan, sorkihagyás nélkül kell vezetni



(2) A Vendégkönyvbe, vagy a bejelentőlapon a vendég érkezésének napján, az érkezést követő 2 órán belül kell bejegyezni a vendég személyes adatait és az érkezés időpontját, a távozás napján pedig a távozás dátumát. A rögzített adatok valósággal történő egyezőségét a vendég aláírásával igazolja a Vendégkönyvben, vagy a bejelentőlapon. A bejelentő lapokat sorszámmal kell ellátni. A bejelentő lap adatainak és sorszámának meg kell egyeznie a Vendégkönyv adataival és sorszámával, vagy a vendégnyilvántartásra hivatalosan forgalmazott számítástechnikai programban rögzített adatokkal és sorszámmal. A kitöltött és aláírt bejelentő lapok a vendégnyilvántartás mellékletét képezik




8./D.§


(1) A szálláshely szolgáltató vagy megbízottja az idegenforgalmi adófizetési kötelezettségről a vendéget köteles felvilágosítani.


(2) A szálláshely szolgáltató megbízottja a 2. melléklet szerinti írásbeli meghatalmazás alapján járhat el

8/E.§


A szálláshely szolgáltató köteles az idegenforgalmi adó beszedésének ellenőrzésére jogosultak szálláshelyre való bejutásának lehetőségét folyamatosan, de legkésőbb az ellenőrzés tényének közlését, vagy az értesítést követően legfeljebb 4 órán belül biztosítani. Ennek érdekében a szálláshely szolgáltató akadályoztatása vagy távolléte esetére meghatalmazottat (megbízottat) jelenthet be az önkormányzati adóhatósághoz a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon.

Helyi iparűzési adó


9. §.


Az adó mértéke


a.)állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 2 %-a,

b.)ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén 1.000 Ft/nap.

10. §.


Azt a vállalkozót, akinek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió forintot, a 9. §. a.) pontja szerinti adómértékből 0,5 %-os kedvezmény illeti meg.

III. fejezet


Záró rendelkezések


11. §.


(1)Ez a rendelet 2011. január 1-én lép hatályba.


(2)A Helyi adókról szóló 22/2005.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2010. december 31-én hatályát veszti.




Dr. Kovács Zoltán                                                               Baracskai László

Jegyző                                                                                polgármester



Mellékletek