Tarcal Község Képviselő-testületének 17/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 12. 31

Tarcal Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. /3/ bekezdése és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.tv. 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el. 

Értelmező rendelkezések


1.§


E  rendelet értelmezése során a temetésekről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII.tv. (továbbiakban. Ttv.) 13.§-a szerinti fogalmakat kell alkalmazni. 

Általános rendelkezések


2.§


A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa – megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint – az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temető használatának és működésének rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

3.§


Ezen rendelet hatálya a Tarcal település közigazgatási területén fekvő Köztemetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető pontos címe: 243., 241/11. hrsz-ú ingatlanok a  Bodrogkeresztúr felé vezető út mellett.

4.§


/1/ A köztemető üzemeltetését a Képviselőtestület által kijelölt gazdálkodó szervezet végzi, külön kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.


/2/ A köztemető üzemeltetője évente köteles a Képviselőtestületet tájékoztatni a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységéről, bevételeiről, kiadásairól. Az üzemeltető ezen tájékoztatót a tárgyévet követő év június 30-ig  köteles a Képviselőtestület elé terjeszteni.


/3/ A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a jegyző ellenőrzi.

A temető használatának és igénybevételének szabályai


 5.§


A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.


6.§


 /1/ A köztemető nyitvatartási rendje:

                        a./        március 1-jétől szeptember 30-ig 0600-2100

                        b./       október 1-jétől március 1-jéig  0700-1800

                        c./        október 28-tól november 4-ig éjjel-nappal folyamatosan.


/2/ A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.


/3/ A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.


/4/ A temetőben kiskorú gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a gondviselő tartozik felelősséggel.


/5/ A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.


/6/ Az üzemeltető köteles a temető rendjét, nyitvatartási idejét, az elhelyezhető síremlékek méretét szabályozó hirdetményeket és a temető részletes térképét a temető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszteni.

7.§


A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a./ a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,

b./ a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c./ a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

8.§


/1/ A temető tisztántartása az üzemeltető feladata, az önkormányzat erre vonatkozó részletes előírásait az üzemeltetővel kötendő szerződésben kell rögzíteni.


/2/ A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.


/3/ A temetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak az üzemeltető által engedélyezett és meghatározott időben lehet végezni. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az üzemeltetőnek be kell jelenteni.


/4/ Padot, ülőhelyet elhelyezni csak az üzemeltető engedélyével és az üzemeltető által kijelölt helyre lehet.


/5/ Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.


/6/ A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.


/7/A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.




9.§


/1/ A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért sem az önkormányzatot, sem az üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.


/2/ A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

10.§


A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

A temető nyilvántartások vezetése


11.§



/1/ A temető üzemeltetője köteles nyilvántartó- és sírboltkönyvet vezetni.


/2/ A nyilvántartókönyvnek a Ttv. 18.§ /2/ bekezdésében foglalt adatokon kívül tartalmaznia kell az elhalálozás helyét is.


/3/ A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiemelést) időrend szerint kell bejegyezni.


/4/ Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése,

a sírgondozás szabályai


12.§


/1/ A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.


/2/ Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez – de az üzemeltetőnek be kell jelenteni -  a sírra ültetett azon örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél.


/3/ Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és a temetőben szemetelni tilos.

13.§


/1/ A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatóknak kegyeleti érzéseit  és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.


/2/ A sírhely gondozása, illetve egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt munkavégzéssel összefüggő hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.


/3/ A sírhely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.


/4/ Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.


/5/ A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.


/6/ A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

Temetési hely


14.§


/1/        A sírhelyet a temető üzemeltetője jelöli ki.


/2/  Az üzemeltető a köztemetőről térképet készít, amelyet naprakészen vezet.


15.§


 /1/      Temetésre használt helyek és méretük (külméret, 30 cm-es járdával együtt):

a./ egyes sírhely 3 m× 5 m

b./ sírbolt (kripta ) 3 m× 5 m

c./ urnafülkék 0,3 m x 0,3 m


/2/ A temetési helyek megváltási díjait az 1. melléklet tartalmazza. A díjakat a Képviselőtestület évente felülvizsgálja.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama


16.§


A temetési helyek használati idejét a sírhelyre első alkalommal történt temetés, illetve a megváltás napjától kell számítani. Lejárat után a temetési hely használati ideje az újraváltás időpontjában érvényben lévő díj kifizetése ellenében meghosszabbítható.


a./ sírhely használati ideje 25 év

b./ urnafülkék használati ideje 25 év

c./ sírbolt (kripta) használati ideje 60 év

Temető fenntartási hozzájárulás díja


17.§


/1/ A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (kőfaragó, sírköves, stb.) a temető használata után az 1. melléklet szerinti temető fenntartási hozzájárulást köteles fizetni  a temető üzemeltetőjének.


/2/ A vállalkozó az /1/ bekezdés szerint díjat minden olyan megkezdett nap után köteles a temető üzemeltetőjének megfizetni, amelyen vállalkozási tevékenységet folytat.


/3/ A temetőben vállalkozási tevékenység végzése csak munkanapokon engedélyezhető, kivéve halott-szállítással összefüggő szolgáltatást.


A létesítményeknek, szolgáltatásoknak temetkezési szolgáltatók általi

 igénybevétele és díja


18.§


/1/ A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeinek igénybevételét az üzemeltető felé köteles bejelenteni. A ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 24 órával.


/2/ Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.


/3/ Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől – a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve – nem tagadhatja meg. Amennyiben a temetkezési szolgáltató igénybevételi díj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a temetői létesítményt nem veheti igénybe.


/4/ A létesítmény igénybevételének indokolatlan megtagadása esetén a temetkezési szolgáltató az esetet követő 3 napon belül benyújtott írásos panasszal élhet a temető tulajdonosa felé, aki az esetet haladéktalanul kivizsgálja, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

19.§


A köztemetőn belül sírhelynyitást és visszahantolást (szolgáltatást) kizárólag az üzemeltető felügyeletével lehet végezni. 

20.§


/1/ A létesítmények, szolgáltatások igénybevételi díját az 1. melléklet tartalmazza, melyet az üzemeltető részére kell megfizetni.


/2/ A temetői létesítmények igénybevétele utáni díj fizetési kötelezettség – temetkezési szolgáltatás nyújtása esetén – az üzemeltetőt is terheli, melynek elszámolását a kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében kell rendezni.


Záró rendelkezések


23.§


/1/ Jelen rendelet hatálybalépésekor meglévő sírhely, hatályba lépést követő újbóli sírhelynyitás esetén sírhelyhasználati díjat kell fizetni.


/2/  Sírnyitás nélküli sírhely újraváltási díjat legkorábban ,- amennyiben a sírhelyre     történt utolsó temetés óta 25 év eltelt – 2013. március 1-től kell fizetni.


/3/ A rendelet a 23.§ /4/ bekezdés kivételével 2014. január 1-én lép hatályba.


/4/ A rendelet 21.§, 22.§-a 2015. január 1-én lép hatályba.


/5/ Hatályát veszti a köztemető rendjéről és a temetkezésről szóló 21/2007. (XI.29.) önkormányzati rendelet. 

                     Dr. Kovács Zoltán                                                      Baracskai László

                             jegyző                                                                       polgármester



Mellékletek