Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X.13.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2021. 10. 14- 2022. 09. 27

Ácsteszér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Ácsteszér Község Önkormányzat Képviselő-testülete a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) Korm. rendelet 1. §-a alapján, a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Ácsteszér Község Önkormányzat képviselő-testülete a tűzifát szociális rászorultsági alapon juttatja.

(2) Tűzifát biztosít annak a személynek, akinek háztartásában az egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át, és lakásában a fával fűtés biztosított.

(3) Egyedi elbírálás alapján tűzifát biztosít annak a települési támogatásban részesülő személynek, akinek a háztartásában az egy főre eső havi jövedelme a (2) bekezdésben meghatározott összeghatárt legfeljebb 25%-kal, egyszemélyes háztartás esetében 30%-kal meghaladja. Előnyben kell részesíteni:

  • a) időskorú személyt, aki a 70. életévét betöltötte,
  • b) kiskorú gyermeket egyedülállóként nevelő személyt,
  • c) három, vagy több gyermekét nevelő családot,
  • d) munkanélküli, vagy aktívkorú ellátásban részesülő, illetve munkaügyi központban regisztrált személyt,
  • e) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családot,
  • f) idős korúak járadékában részesülő személyt

(4) Az eljárás hivatalból és vagy kérelemre indul.

(5) Az átvevő a tűzifa átvételének tényéről átvételi elismervényt köteles aláírni.

(6) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal kizárólag természetbeni ellátás formájában, háztartásonként legfeljebb 5 m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától.

(7) A szociális célú tűzifa iránti kérelmet legkésőbb december 31-ig lehet benyújtani. Az elosztásáról 2022. február 15-ig köteles gondoskodni az önkormányzat.

(8) A tűzifa támogatásban részesülőtől az Önkormányzat ellenszolgáltatást nem kér.

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.