Nagyiván Község Önkormányzata Képviselőtestületének 9/2004.(IV.15.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályairól

Hatályos: 2013. 03. 14

Nagyiván Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a 79-80.§-aiban foglaltak, valamint az Államháztartásról szóló, módosított 1992. évi XXXVIII. törvény 108.§-ában foglaltakat is figyelembevéve az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályairól a következő rendeletet alkotja:



I.


A rendelet  célja, hatálya



1.§.


(1) E rendelet célja az önkormányzati tulajdon:

         a) folyamatos védelme,

         b) a vagyonelemek használata és működtetése során értékük megőrzése,

         c) növelésének előmozdítása,

továbbá az önkormányzat kötelező és önként vállalt közfeladatainak ellátásához szükséges gazdasági alapok megteremtése a rendelkezésre álló tulajdon eredményes és hatékony működtetésével, rendeltetésszerű felhasználásával, hasznosításával.



(2) Az önkormányzati vagyon rendeltetése:

 a) az önkormányzati célok megvalósítása,

 b) a közérdek szolgálata,

 c) a közhatalom helyi gyakorlása és a közszolgáltatások biztosítása.





2.§.


(1) E rendelet hatálya a vagyon meghatározásának vonatkozásában kiterjed:

a)  az önkormányzat tulajdonában lévő, értékben kifejezhető javak és a velük kapcsolatos jogok összességére (ingatlanokra, ingó vagyontárgyakra, vagyoni értékű jogokra, értékpapírokra, társasági részesedésekre),

b)  a fentieket terhelő kötelezettségekre.


(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére és elidegenítésére az arra vonatkozó rendelettel együtt kell alkalmazni.


(3) A rendelet hatálya a végrehajtás vonatkozásában kiterjed:

      a)  a Képviselőtestületre és szerveire, bizottságaira, a polgármesterre,

      b)  az önkormányzat hivatalára (Polgármesteri Hivatal, továbbiakban: Hivatal) és intézményeire.

      c)  az önkormányzat részvételével működő társulásokra, gazdasági társaságokra és más szervezetekre

az általuk kezelt és üzemeltetett önkormányzati vagyon tekintetében.


II.


Az önkormányzati vagyon


      3.§.


(1) Az Önkormányzat vagyonát az önkormányzati tulajdonok és a vagyoni értékű jogok összessége alkotja, ezen belül:

a)   immateriális javak (nem anyagi formában megtestesülő vagyon)

b)   tárgyi eszközök (ingatlanok, földterületek, építmények, gépek, berendezések és felszerelések, járművek és folyamatban lévő   beruházások) amelyek tartósan, egy éven túl szolgálják az önkormányzat tevékenységét,

c)  befektetett pénzügyi eszközök (részesedések, egy évnél hosszabb lejáratú forgalomképes értékpapírok, hosszú lejáratú bankbetétek és   adott kölcsönök)

d)   üzemeltetésre, kezelésre átadott vagy koncesszióba adott eszközök készletek (vásárolt és saját előállítású, az önkormányzat tevékenységét    egy éven belül szolgáló anyagi eszközök)

e)   követelések

f)   értékpapírok (egy évnél rövidebb időre, forgatási céllal vásárolt értékpapírok, befektetések, ameyekkel az átmenetileg szabad pénzeszközök hasznosulnak

g)   pénzeszközök (készpénz, bankszámlákon lévő követelések, jóváírások)


 (2) Az önkormányzati vagyon jellemzői:

a)    A vagyonelem a vagyon meghatározott fizikai, természeti, forgalmazási ismérvek alapján elkülönült és ezen ismérvek alapján közös tulajdonságokkal rendelkező viszonylag homogén csoportja (pl.: ingó, ingatlan, portfólió, vagyoni értékű jogok)

b)    A vagyoni értékű jog polgári jogi értelemben olyan jog, ami pénzben kifejezhető vagyoni értékkel bír és önálló forgalom tárgya lehet.

c)     A vagyontárgy a vagyonelem térben, időben, forgalmazásban elkülöníthető, önálló értékkel és megjelenési formával bíró egyede.

d)     A törzsvagyon közvetlenül a kötelező önkormányzati feladat és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását szolgálja.

e)     A forgalomképesség a vagyonnak, vagyontárgynak az a képessége, hogy a polgári jogi jogügylet szabad tárgya lehet.

f)      A korlátozott forgalomképesség  a törzsvagyon törvényben vagy e rendeletben meghatározott vagyontárgyainak azon tulajdonsága, mely szerint polgári jogi jogügylet tárgyai csak törvényben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek betartásával lehetnek.

g)     A forgalomképtelenség a törvény által vagy e rendeletben meghatározott vagyontárgyak azon tulajdonsága, hogy az ilyen vagyontárgy tulajdonjoga jogügylet útján nem ruházható át, nem terhelhető meg, nem köthető le, nem lehet tartozás fedezete és végrehajtás sem vezethető rá.

h)     A portfólió az értékpapírból illetőleg más befektetési eszközből álló együttesen kezelt befektetés-állomány.

i)      A vagyonleltár az önkormányzat tulajdonában a költségvetési év zárónapján meglévő vagyon állapota szerinti kimutatás, melynek célja az önkormányzati vagyon számbavétele értékben és mennyiségben.



4.§.5,10


(1) Az önkormányzati vagyon külön része a törzsvagyon és üzleti  vagyon.


(2) A törzsvagyon a vagyon külön részeként a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgálja, elkülönítetten nyilvántartott, továbbá:

a)     forgalomképtelen (törvény által meghatározottan: helyi közutak és műtárgyaik, terek, parkok, vizek és közcélú vízi létesítmények, levéltári anyagok, köztemetők) és

b)     korlátozottan fogalomképes (törvény által meghatározottan: közművek, intézmények, középületek, helyi védelem alatt álló épületek, stb.)

vagyontárgyakból áll.

5Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonán belül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemmel nem rendelkezik.


(3) Az egyéb vagyon   -  amely  a (2) bekezdésben foglaltakhoz nem került besorolásra  -   forgalomképes,  az önként vállalt önkormányzati feladatok ellátását vagy vállalkozási tevékenység folytatását segíti elő (pl.: lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek, belterületi-, vagy  mezőgazdasági földterületek, vállalkozásokba befektetett vagyonrészek, részesedések, értékpapírok).


(4) A vagyon (2) vagy (3) bekezdésben foglaltak szerinti besorolását  törvény vagy a Képviselőtestület  jelen rendelete határozza meg.


III.


Az önkormányzati vagyongazdálkodás alapelvei


5.§.


(1) Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás magában foglalja a vagyon:

a)     rendeltetésszerű használatát, üzemeltetését, amely úgy valósul meg, ha az igénybevétel a megfelelő feladat megvalósításához történik, melynek során figyelembe kell venni:

  • a feladatellátás elvárt színvonalát kellő hatékonysággal képes-e biztosítani
  • a kapacitás-kihasználást
  • használhatósági szintet, időben felkészülve felújításukra vagy cseréjükre

b)     állagmegóvását, ami a rendszeres karbantartás és javítás elvégzésével hozzájárul a vagyon minőségének megőrzéséhez, használhatóságának szinten tartásához és elősegíti a folyamatos feladatellátás tárgyi feltételeinek teljesülését

c)     bővítését, mely az önkormányzati vagyon bruttó értékének növelésével egyidejűleg a vagyon gyarapodását segíti elő:

  • az elhasználódott vagyontárgy eredeti műszaki állapotát megközelítő, a tárgyi eszköz egészére, illetve egy vagy több szerkezeti részére kiterjedő helyreállítást magában foglaló felújítás,
  • a közszolgáltatási feladatok ellátó intézményhálózat bővítése, rekonstrukciója vagy a település infrastukturájának fejlesztését célzó beruházás

következtében.

d)     hasznosítását, ami magában foglalja az egyes vagyontárgyak:

  • bérbe- vagy használatba adását
  • feleslegessé válásuk esetén, továbbá ha a feladatellátáshoz nem szükségesek   -  forgalomképes vagyoni körbe tartozó vagyonok esetében -  azok elidegenítését, értékesítését

e)     védelmét, mely a vagyontárgyak:

  • felügyelete, őrzése
  • kárenyhítést szolgáló biztosítása

által valósul meg

f)     ellenőrzését és nyilvántartását, amely:

  • elősegíti a vagyongazdálkodást és hozzájárul annak védelméhez
  • a számvitel rendszerében:

       -     az analitikus nyilvántartásban mennyiségben és értékben

       -     a főkönyvi nyilvántartásban értékben

       -     a vagyonmérlegben összevontan

    történik

  • az egyéb, részletező nyilvántartások körében:

       -      az ingatlanvagyon-kataszterben

       -      a zárszámadással egyidejűleg összeállított vagyonleltárban, mely a december 31.-én fennálló állapotot mutatja be

   valósul meg.


(2) Az önkormányzati vagyont a Hivatal tartja nyilván a hatályos számviteli előírások szerint, egyben gondoskodik a tulajdonváltozás kapcsán szükségessé váló, vagy a vagyont érintő egyéb döntések végrehajtásáról,  intézkedések megtételéről, ezek nyilvántartásokon történő átvezetéséről.


(3) Az önkormányzati vagyont törzsvagyon és forgalomképes vagyon bontásban bemutató vagyonleltár, illetve vagyonkimutatás az éves költségvetési beszámoló  (zárszámadás) mellékletét képezi, tartalmáról a lakosságot tájékoztatni kell.



6.§.


(1) A vagyonnal felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni.


(2) Az önkormányzat szervei, hivatala és intézményei a feladatuk ellátásához rájuk bízott vagyont kötelesek megőrizni, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni,  a rendes gazdálkodás szabályai és a jó gazda gondossága  szerint kezelni és gyarapítani.



7.§.


(1) A vagyonról, követelésről lemondani, önkormányzati vagyon ingyenesen átruházni, közérdekű kötelezettségvállalás, közalapítvány létrehozása és alapítványi hozzájárulás jogcímén lehet.


(2) A vagyonkezelői jogot, a vagyon használatát, a hasznosítás jogát átengedni vagy a vagyont értékesíteni 1.000.000.Ft nettó egyedi értékhatárt meghaladó vagyontárgy vonatkozásában csak nyilvános versenytárgyalás útján, a legjobb ajánlatot tevő részére lehet.


8.§.


 (1) Az önkormányzati intézmények által szerzett vagyon (annak forgalomképességétől függetlenül)  önkormányzati tulajdonba és a szerző intézmény használatába kerül.


(2) A vagyon tulajdonjogának megszerzése  (beleértve az ingyenes vagy kedvezményes megszerzést is), felajánlás elfogadása során mérlegelni kell az ahhoz kapcsolódó esetleges terheket és kötelezettségek teljesíthetőségét is.


(3) Az ingatlan vagyontárgy:

a)  bérbeadásra meghirdethető;

b)  értékesítése esetén a forgalmi értéket 3 hónapnál nem régebbi vagy 1évnél nem régebbi korrigált ingatlanforgalmi értékbecslés alapján kell  meghatározni.

c)1a b) pontban foglaltaktól eltérően is megállapítható az értékesítés forgalmi értéke, ha az értékesíteni kívánt ingatlan forgalomképes és   felépítményt nem tartalmaz, illetőleg AK érték nélküli.




IV.


Vagyonkezelés és vagyonhasználat



9.§.


(1) Az önkormányzati vagyon kezelésére (vagyonkezelő) vagy használatára jogosult (vagyonhasználó) szervet vagy intézményt  a Képviselőtestület jelöli ki.


(2) A vagyonkezelő vagy vagyonhasználó jogosult a vagyontárgyak:

a)     a birtokbavételhez fűződő jogok gyakorlásra, birtoklásra

b)     ingyenes használatára, hasznainak szedésére

c)     épület helyiségének alkalmi bérbeadására akkor, ha az az intézmény tevékenységét egyébként nem sérti.


(3) A vagyonkezelő vagy vagyonhasználó köteles:

a)     a használatába adott vagyontárgyakat rendeltetésszerűen használni, működtetni, fenntartani és az az azzal kapcsolatos költségeket viselni;

b)     a vagyonkezelő szervvel együttműködni;




10.§.


(3) A vagyonkezelő tevékenysége során gondoskodik a rábízott vagyonról, ellátja az operatív vagyongazdálkodás feladatait, ennek keretében:

a)     elősegíti a vagyontárgyak rendeltetésszerű használatát, gondoskodik azok működtetéséről, üzemeltetéséről, üzemképes állapotban tartásáról, az azt befolyásoló tényezőket értékeli, elemzi;

b)     az állagmegóvást szolgáló munkálatokat évente előre, felmérés során megállapított tartalommal és tervszerint ütemezetten hajtja végre;

c)     előkészíti és végrehajtja a bővítést (beruházás, felújítás) eredményező feladatokat, azokra javaslatot tesz, eredményéről beszámol;

d)     végzi a vagyon hasznosításával összefüggő feladatokat;

e)     intézkedik az átmenetileg vagy tartósan szabad pénzeszközök kamatozó bankbetétként történő lekötésére;

f)     gondoskodik a vagyon megfelelő védelméről;

g)     vezeti a vagyonnyilvántartásokat;

h)     a vagyon működtetése során felmerülő hatósági eljárásokban és egyéb vagyoni ügyekben az Önkormányzat nevében jár el;

i)     ellenőrzi az önkormányzati intézményekre bízott vagyon használatát, annak e rendeletben foglaltakkal való összhangját;

j)     tulajdonosi döntéseket elemzéssel, értékeléssel, javaslattal segíti;



V.


Rendelkezési jogosultság



11.§.10


(1) Az Önkormányzatot megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetve terhelik.


(2) Az önkormányzati tulajdonnal való rendelkezésre  - az e rendeletben foglalt kivételekkel -  a Képviselőtestület jogosult, melyek gyakorlásának jogát az e rendeletben foglaltak szerint ruházza át szerveire, intézményeire.  


(3) A polgármester az e rendeletben foglaltak betartása mellett jogosult:

         a) a vagyonhoz kapcsolódó tulajdonosi nyilatkozatok megtételére,

         b) gazdasági társaságban az önkormányzat képviseletére,

melyekhez a Képviselőtestület utasítást adhat, illetve ezen nyilatkozatok tartalmát, a kötelezettségvállalás terjedelmét meghatározhatja.


(3) 11


(4) A vagyon használatára az önkormányzat azon szerve, hivatala vagy intézménye jogosult, melynek jogszabályban, illetőleg önkormányzat által  - alapító okiratban -  megállapított feladatai ellátásához azt az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta.


(5) Önkormányzati vagyonnal vállalkozási tevékenység csak a Képviselőtestület engedélyével, az abban meghatározott vagyontárgyak figyelembevételével végezhető.


12.§.10


Forgalomképtelen törzsvagyon



(1) A forgalomképtelen önkormányzati törzsvagyonba tartozó vagyontárgyak ismertetését az 1. számú melléklet tartalmazza.


(2) A forgalomképtelen vagyontárgyak.

a)     nem idegeníthetők el

b)     11

c)     nem terhelhetők meg,  követelés biztosítékai nem lehetnek, tartozás fedezetéül nem szolgálhatnak (hitel felvételének és kötvény kibocsátásának fedezetére nem használhatók),  jelzáloggal sem terhelhetők.


(3) A forgalomképtelen törzsvagyonba tartozó vagyontárgyak hasznosítása a Hivatal feladata, a Képviselőtestület egyedi döntése szerint működtethetők vállalkozási formában.


(4) A közutak és műtárgyaik, valamint a vizek, közcélú vízi létesítmények hasznosításának jogát a Képviselőtestület egyedi döntéssel koncessziós szerződésben átengedheti.


13.§.


Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon


(1) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó vagyontárgyakat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


(2) Az e körbe tartozó ingatlan vagyontárgyak kötelező, illetve alapvető önkormányzati feladatok ellátását szolgálják és nem idegeníthetők el.


(3) A korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó ingatlanvagyon vonatkozásában elidegenítés, csere, ajándékozás, apportálás, ingyenes használatbaadás, biztosítékul adás vagy megterhelés a Képviselőtestület minősített többségű döntését igényli és csak abban az esetben történhet, ha:

a)     az azzal ellátott feladat megszűnt vagy

b)     az azzal ellátott feladatnak legalább a korábbival megegyező színvonalon történő ellátására alkalmas más vagyontárggyal való helyettesítése biztosított vagy

c)     alacsony kihasználtságuk rendkívül magas fenntartási kiadásokkal párosul és emiatt működtetésük az önkormányzat számára aránytalanul nagy terhet jelent és az elidegenítés nem okozza az  önkormányzati feladatellátás színvonalának csökkenést vagy elmaradását.


(4) Az elidegenítésből vagy hasznosításból származó bevétel az önkormányzat költségvetési számlájára kerül, elsősorban vagyongyarapításra használható.



14.§.


Forgalomképes vagyon



(1) A forgalomképes (egyéb) vagyon körébe tartozó vagyontárgyakat a 3. számú melléklet tartalmazza.


(2) A forgalomképes (egyéb) vagyon értékesíthető, vállalkozásba apportként bevihető, megterhelhető, hitel fedezetéül felhasználható, amiről a Képviselőtestület minősített többséggel dönt.


(3) A közfeladatok ellátása során nélkülözhető forgalomképes vagyonnal az önkormányzat csak olyan vállalkozásban vehet részt,  amely kötelező feladatai ellátását nem veszélyezteti és amelyben felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulás mértékét.


(4) A közfeladatok ellátása során nélkülözhető forgalomképes ingatlanvagyon az e rendeltben foglalt szabályok szerint bérbe- vagy ingyenes használatba adható,  amiről a Képviselőtestület dönt.


(5) A bel- vagy külterületi földek bérbeadásáról a  Pénzügyi-, Településfejlesztési és Ügyrendi Bizottság javaslata alapján a Képviselőtestület dönt.


(7) Az elidegenítésből vagy hasznosításból származó bevétel az önkormányzat költségvetési számlájára kerül, elsősorban vagyongyarapításra használható. 

15.§.


(1) A Képviselőtestület hatáskörébe tartozik:

a)     ingatlan vagyontárgy tulajdonjogát vagy tulajdonosi jogok korlátozását érintő valamennyi kérdés:

  • vásárlás
  • eladás
  • megterhelés
  • bérbeadás
  • ingyenes használatbaadás

b)     300.000.Ft egyedi nettó nyilvántartási értékhatár feletti ingó vagyontárgy értékesítésének engedélyezése,

c)     1.000.000.Ft egyedi nettó nyilvántartási értéket meg haladó és feleslegessé vált ingó vagyontárgy értékesítésének engedélyezése.



(2) A polgármester hatáskörébe tartozik:

a)     300.000.Ft egyedi nettó nyilvántartási értékhatárt meg nem haladó ingó vagyontárgy értékesítésének engedélyezése;

b)     300.000.Ft nettó egyedi érték feletti és feleslegessé vált ingó vagyontárgy hasznosításának engedélyezése.

c)     az 1.000.000.Ft egyedi nettó nyilvántartási értéket meg nem haladó és feleslegessé vált ingó vagyontárgy értékesítésének engedélyezése.



(3) Az érték nélküli vagy 50.000.Ft nettó egyedi érték feletti és feleslegessé vált ingó vagyontárgyakat a vagyonkezelő selejtezi  vagy hasznosítja, ha  az :

a)     a költségvetési szerv zavartalan működéséhez szükséges mennyiséget meghaladja;

b)     korszerű eszközökkel való feladatellátás során nélkülözhetővé vált;

c)     feladat megszűnése miatt további használata szükségtelen;

d)     rongálás, természetes elhasználódás miatt használhatatlanná vált, ez esetben megsemmisítés is végezhető.


(4) Közbeszerzés hatálya alá nem tartozó ingóság, eszköz beszerzéséről  a vagyonkezelő gondoskodik:

a.) 100.000.Ft egyedi nettó értékhatárig saját hatáskörében

b.) 500.000.Ft egyedi nettó értékhatárig polgármester hozzájárulásával

c.) 2.000.000.Ft nettó értékhatárig a polgármester döntése alapján

d.) 2.000.000.Ft nettó értékhatár felett a képviselőtestület döntése alapján.


(5) A nem vagy részben önállóan gazdálkodó szerv vagy intézmény vezetője a (1) és (4) bekezdésben foglaltakat a vagyonkezelőnél  kezdeményezi.



VI.


Z á r ó   rendelkezések


16.§.


(1) E rendelet a kihírdetését követő hó 1. napján  lép hatályba.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti  a Nagyiván Község Önkormányzata vagyonáról és vagyongazdálkodásának szabályairól szóló 6/1996.(V.15.) számú önkormányzati rendelet.




N a g y i v á n, 2004. április 14.





-.  Orosz  Gyuláné  .- s.k.                                    -.  Kissné Horváth Piroska  .- s.k.

     polgármester                                                                 jegyző