Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásról

Hatályos: 2021. 09. 23

Hevesaranyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásról

Hevesaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

1. § Ez a rendelet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben meghatározott fogalmakkal összhangban értelmezendő.

II. FEJEZET Eljárásjogi rendelkezések

2. § A rendszeres ellátások havi együttes összege személyenként nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

3. § (1) Jelen rendeletben szabályozott ellátások megállapítása kérelemre történhet. A kérelmet erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni, melyhez csatolni kell a formanyomtatványon felsorolt, az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges mellékleteket. A formanyomtatványok beszerezhetőek az Egerbaktai Közös Önkormányzati Hivatalban(továbbiakban: Hivatal) és annak Hevesaranyosi Kirendeltségén,(továbbiakban: Kirendeltség) valamint letölthetőek az Önkormányzat honlapjáról

(2) A kérelmet postai úton a Hivatal vagy a Kirendeltség postacímére címezve, vagy személyesen a lehet benyújtani ugyanezen hivatalos helyiségekben.

4. § A kérelem benyújtására az ellátás igénylője, annak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja jogosult.

5. § Rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultág lejártát követő nap.

6. § A kérelemben foglaltak ellenőrzése céljából az Önkormányzat család- és gyermekjóléti szolgáltatást végző intézményének dolgozója vagy a Hivatal köztisztviselője környezettanulmányt készíthet.

7. § A rendszeres ellátásokat utólag minden hónap 5-éig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

8. § A pénzbeli ellátások megfizetése lakossági folyószámlára utalással történik a jogosult, vagy törvényes képviselője részére, vagy házipénztárban történő kifizetést

9. § A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha:

  • a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,
  • b) a jogosult azt kéri,
  • c) a jogosult meghalt,
  • d) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

10. § A 9. § szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

11. § A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.

12. § A Polgármester dönt:

  • a) rendkívüli települési támogatásról,
  • b) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatásról,
  • c) a köztemetés megállapításáról.

III. FEJEZET Pénzbeli Ellátások formái

Eseti jellegű rendkívüli települési támogatás

13. § (1) Alkalmanként legfeljebb 10.000 Ft összegű eseti jellegű rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyt, emiatt egyszeri anyagi segítségre szorul, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló személy esetén 200 %-át.

(2) Különösen indokolt, rendkívüli esetben (vis maior) egyszeri alkalommal kérelemre legfeljebb 300.000 forint összeghatárig jövedelemvizsgálat nélkül támogatást nyújt a rászoruló, hevesaranyosi személyek részére.”A rendkívüli eset vizsgálatára a polgármester jogosult.

Lakhatási támogatás

14. § Lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és csatorna, a gázfogyasztás és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

15. § Lakhatási támogatásra jogosult az a személy,

  • a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakcímmel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik és annak tulajdonosa vagy bérlője és
  • b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át és
  • c) akinek háztartása egyik tagjának sincs vagyona és
  • d) aki fogyasztóként szerepel azon közüzemi számlán, melyre vonatkozóan kéri a lakhatási támogatás megállapítását.

16. § A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani azzal, hogy a kérelmezőt az ellátás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

17. § (1) A lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(2) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

18. § A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összegét az alábbiak szerint kell megállapítani: Egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 0-200% közé esik, a támogatás havi összege 6000 Ft. Egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 201-350% közé esik, a támogatás havi összege 5000 Ft. Egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 351-500% közé esik, a támogatás havi összege 4000 Ft.

IV. FEJEZET Természetben nyújtott szociális ellátások

Szociális alapszolgáltatások

19. § (1) Az Önkormányzat által biztosított szociális alapszolgáltatások:

  • a) az étkeztetés,
  • b) a házi segítségnyújtás,
  • c) gyermekjóléti szolgáltatás

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szociális alapszolgáltatások feladatellátási szerződés alapján Egerbakta Község Önkormányzata látja el.

V. FEJEZET Záró rendelkezések

20. § Jelen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

21. § Hatályát veszti Hevesaranyos Községi Önkormányzat Képviselő- testületének a szociális ellátásról szóló 4/2020.(III.11.) sz. önkormányzati rendelete.

22. § Ez a rendelet 2021. szeptember 23-án lép hatályba.