Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021. (II.24.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésének szabályairól

Hatályos: 2021. 08. 20

Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021. (II.24.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetésének szabályairól

A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében megállapított jogkörömben eljárva Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének feladat és hatáskörét gyakorolva – a képviselő-testület tagjaival egyeztetve - a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet 1. §-ában adott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva az alábbi rendeletet alkotom:

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya Mátraszőlős község közigazgatási területén valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.

(2) A rendelet hatálya erdőterületre nem terjed ki.

2. §

Értelmező rendelkezések

A rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradvány) (továbbiakban: kerti hulladék).

b.) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása

c.) tároló edény: konténer, egyéb tartály, papír vagy műanyag zsák.

3. §

A kerti hulladék tárolásának szabályai

(1) A kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges

(2) Amennyiben a kerti hulladékot komposztálással a helyszínen hasznosítani nem lehet, úgy a kerti hulladék gyűjtése tároló edényben történik, és a továbbiakban háztartási hulladékként kezelendő.

4. §

A kerti hulladék égetésének szabályai

(1) [1] A kerti hulladékok égetése február, március, április, május, szeptember, október és november hónapokban szerdán 10.00 órától 18.00 óráig engedélyezett. Ünnepnapokon és vasárnap az égetés szigorúan tilos.

(2) A növényi hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett történhet.

5. § (1) A kerti hulladékot nyílt téren úgy szabad égetni, hogy az a környezetére káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőtermelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(2) Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

A tüzelést végző túlzott füst- illetve koromképződés esetén köteles a tüzet eloltani és a levegőszennyezést megszüntetni.

(3) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot. (műanyag, gumi, egyéb veszélyes hulladékok stb.)

(4) Vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés, árok bevágás stb.) mentén - a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül - bármely növényzet égetése tilos.

6. §

A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

(1) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelenthessen.

(2) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén - vagy ha arra már szükség nincs - a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A tüzelés helyszínén olyan eszközöket illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

7. § Egyéb biztonságtechnikai vagy tűzvédelmi szabályok előírásai vagy tartós szárazság miatt elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

8. § Értelmező rendelkezések

(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerinti helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.


[1] A (1) bekezdés a Mátraszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (VIII. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.