Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 18.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 19- 2021. 10. 19

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (X. 18.) önkormányzati rendelete

a képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.10.19.

Geszteréd Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 10/2012. (VI.6.) önkormányzati rendelet ( továbbiakban: Rendelet) 2. melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.

2. § Ez a rendelet 2021. október 19-én lép hatályba, és 2021. október 20-án hatályát veszti.

1. melléklet

a 12/2021. (X.18.) önkormányzati rendelethez

I. A bizottságok általános feladat- és hatáskörei

1. A bizottság ellátja a Képviselő-testület által átruházott egyes hatásköröket.

2. A bizottság megtárgyalja a hozzá intézett lakossági kérdéseket, véleményeket, javaslatokat.

3. Előkészíti a Képviselő-testület döntéseit, ellenőrizheti a döntések végrehajtását.

4. Feladatkörében ellenőrizheti a Polgármesteri Hivatalnak a Képviselő-testület döntéseinek előkészítésére, illetőleg végrehajtására irányuló munkáját.

5. Kezdeményezheti a polgármester és a jegyző intézkedését, amennyiben a Polgármesteri Hivatal tevékenységében a Képviselő-testület álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdek sérelmét vagy önkormányzati ügyben a szükséges intézkedés elmulasztását észleli.

6. Dönt a bizottsági tag döntéshozatalból való kizárásáról az Mötv. 49. § (1) bekezdése alapján.

7. A feladat- és hatásköréből adódóan, a kölcsönösség elvének betartásával a bizottságoknak tájékoztatni kell egymást minden olyan más bizottság és szervezet által a Képviselő-testület elé terjesztett ügyben, amely az adott bizottság feladatkörét érinti, arra hatással lehet.

8. A döntések végrehajtásának szervezése és ellenőrzése terén a bizottságok figyelemmel kísérik és értékelik a Polgármesteri Hivatalnak a bizottsági tevékenységgel összefüggő munkáját, ezen belül különösen a jogszabályok és az önkormányzati rendeletek végrehajtását.

9. A polgármester kérésére véleményt nyilvánít az éves költségvetés tervezetéről.

10. Értékeli a hatáskörébe, ügykörébe tartozó pályázatokat és egyedi támogatási kérelmeket, dönt ezeknek a bizottság rendelkezésére álló keretből való támogatásáról, e tárgyban javaslatot tesz a Képviselő-testület felé, beszámoltatja a támogatásban részesülőket.

Az Ügyrendi Bizottság feladata:

1. közreműködik az önkormányzat Szervezeti és működési szabályzatának felülvizsgálatában, javaslatot készít a módosításra, illetve új szabályzat alkotására,

2.vizsgálja a hatályban lévő SZMSZ érvényesülését,

3. figyelemmel kíséri az önkormányzat szerveit működésük szabályszerűsége tekintetében (javaslatot tesz az alapító okiratok módosítására, kiegészítésére, új alapító okirat kiadására),

4. köteles a polgármester éves szabadságát figyelemmel követni, javaslat a képviselő-testület felé a szabadság kiadására

5. folyamatosan figyelemmel kíséri az önkormányzati rendeletekben foglaltak hatályosulását. Szükség esetén kezdeményezi egyes rendeletek módosítását, esetleg új rendelet alkotását.

6. jogi szempontból vizsgálja az önkormányzat működésével jelentkező észrevételeket, kifogásokat, illetve ezzel összefüggő véleményéről tájékoztatja a képviselő-testületet.

7. előzetesen véleményezi mindazokat az előterjesztéseket, amelyek az önkormányzat szerveinek jogi természetű ügyeivel kapcsolatosak.

8. javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé a polgármester és az alpolgármester jutalmazására.

9. véleményezi a polgármesteri hivatal létszámnövelésére irányuló jegyzői javaslatot.

10. vizsgálja és véleményezi az önkormányzati képviselők az összeférhetetlenségi (etikai) vonatkozású ügyeit.

11. lebonyolítja a képviselő-testület működésével, feladatai ellátásával összefüggő titkos szavazást.

A Vagyonnyilatkozat Nyilvántartó Bizottság feladata:

1.képviselők és a polgármester vagyonnyilatkozatainak gyűjtése,

2. a vagyonnyilatkozatok nyilvántartása,

3.a vagyonnyilatkozatok olyan kezelése, mely lehetővé teszi a nyilvánosság biztosítását,

4. a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség megtételéhez információ és nyomtatvány biztosítása a képviselő-testület hivatalán keresztül,

5. a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos ellenőrzési eljárás lefolytatása, ennek keretében a képviselő felszólítása (a saját és hozzátartozóinak) az ellenőrzéshez szükséges azonosító adatok írásbeli bejelentésére, a felszólításra szolgáltatott azonosító adatok megfelelő őrzése és az ellenőrzést követő 8 napon belüli törlése, a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás eredményéről a képviselő-testület soron következő ülésén való tájékoztatás.

II. A polgármester általános és a képviselő-testülettől átruházott feladat- és hatáskörei

A polgármester feladat-és hatásköre:
1. Javaslatot tesz a Képviselő-testület munkatervére.
2. Polgármesteri fogadóórát tart az állampolgárok részére.
3. Szükség esetén a területért felelős bizottság összehívását indítványozza.
4. Átruházott hatáskörében az önkormányzati vagyongazdálkodást 1szabályozó rendelet előírásainak megfelelően, annak keretei között tulajdonosi szerepkörben dönt a tulajdonosi hozzájárulás iránti kérelmek teljesítéséről, így különösen az önkormányzati tulajdonban álló élet- és vagyonbiztonságot súlyosan veszélyeztető fákon halasztást nem tűrő beavatkozásokról.
5. Képviseli az Önkormányzat Képviselő-testületét.
6. A Képviselő-testület döntései szerint és saját hatáskörében irányítja a Polgármesteri Hivatalt.
7. Dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben, hatósági jogkörökben, egyes hatásköreinek gyakorlását átruházhatja.
8. A hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét.
9. Gyakorolja a munkáltatói jogokat a jegyző és az aljegyző tekintetében.
10. Gyakorolja az Mötv. 68. § (1) bekezdése szerinti jogkörét.
11.Összehívja és vezeti a Képviselő-testület üléseit.

12. Gondoskodik az ülés rendjének fenntartásáról.

13. Aláírásával hitelesíti a Képviselő-testület üléséről készített jegyzőkönyvet, valamint az önkormányzati rendeletet.

14. Javaslatot tesz az alpolgármester(ek) megválasztására.

15. Tájékoztatja a Képviselő-testületet a törvényességi felhívás tartalmáról.

16. Átruházott hatáskörben dönt a helyi közutak tekintetében a közútkezelői hozzájárulásról.

17. Az önkormányzat külön rendelete alapján a kitüntető címek adományozására vonatkozó javaslatokat beterjeszti a Képviselő-testületnek.

18. Képviselő-testületi határozat alapján gondoskodik a helyi kitüntetések és elismerő címek visszavonásáról.

19. Tájékoztatja a Képviselő-testület, amennyiben év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap az Önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít (éves költségvetési rendelet).

20. Tájékoztatja a Képviselőt-testületet 30 napon belül a jegyző előkészítésében történt, a helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról (éves költségvetési rendelet).

21. Dönt a köztemetési ügyekben és intézkedik a köztemetés költségeinek hagyatéki teherként történő bejelentéséről.

22. Lezárja a közutat vagy forgalmát korlátozza (eltereli) a közúton folyó munka, a közút állagának védelme, a közúti forgalom biztonsága miatt.

23. Nyilvántartja a közutakat.

24. Dönt a közterületi vízvételi helyek és a közterületi tűzcsapok megszüntetéséről,

25. Meghatalmazást ad az Önkormányzat jogi képviseletére.

26. A képviselő-testületi határozatok, illetve költségvetési rendelet végrehajtásáról gondoskodik, a szükséges szerződéseket aláírja.

27. Dönt a közterület-használat engedélyezéséről egy hónapnál rövidebb időtartamú engedély esetében.

28. Dönt a települési támogatás ( rendkívüli települési támogatás ), közcélú foglalkoztatottak igénylése, foglalkoztatása tárgyában.

29. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (Tkv.) 8. §-ában meghatározott képviselő-testület hatáskörébe utalt ügyekben átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

III. A jegyző feladat- és hatásköre

1. A jegyző feladat- és hatáskörére az Mötv. 81. § (3) bekezdése irányadó.
2. Gondoskodik a képviselő-testületi ülések időpontjának, javasolt napirendjének hirdetmény útján történő közzétételéről.
3. Biztosítja az állampolgárok számára a képviselő-testületi ülésekről készített jegyzőkönyvbe történő betekintést.
4. Aláírja a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét.
5. Segítséget nyújt a képviselőknek a jogszabályok értelmezésében.
6. Szükség esetén önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezi.
7. Aláírja és kihirdeti az önkormányzati rendeletet.
8. Az önkormányzati rendelet hiteles szövegét az állampolgárok számára közzéteszi.
9. A Képviselő-testület és a bizottságok üléséről készített jegyzőkönyvet - annak mellékleteivel - 15 napon belül felterjeszti a törvény által megállapított felügyeleti szerv részére.
10. Vezeti a Polgármesteri Hivatalt.
11. Gondoskodik az Önkormányzat működésével kapcsolatos feladatok ellátásáról.
12. Hatáskörébe tartozó ügyekben szabályozza a kiadmányozás rendjét; gyakorolja a munkáltatói jogokat a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, munkavállalói, az egyéb munkáltatói jogokat az aljegyző tekintetében. A kinevezéshez, vezetői megbízáshoz, felmentéshez, a vezetői megbízás visszavonásához, jutalmazáshoz - a polgármester által meghatározott körben - a polgármester egyetértése szükséges.
13. Tanácskozási joggal vesz részt a Képviselő-testület ülésén. A Képviselő-testület bizottságának ülésein tanácskozási joggal vesz részt, illetőleg az aljegyző, vagy osztályvezető útján képviselteti magát.
14. Dönt a hatáskörébe utalt ügyekben.
15. Köteles jelezni a Képviselő-testületnek, a bizottságnak, a polgármesternek és az alpolgármester(ek)nek, amennyiben a döntésüknél jogszabálysértést észlel.
16. Javaslatot tesz az aljegyző személyére.
17. Dönt a szociális témájú helyi rendeletekben a hatáskörébe utalt ügyekben.