Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X.19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag-támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 20- 2022. 03. 30

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 19.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag-támogatás helyi szabályairól

2021.10.20.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 10. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Taktaharkányban élők részére támogatást nyújtson rászorultság alapján természetben, hozzájárulva a lakás céljára használt épület fűtésének biztosításához egyszeri barnakőszén-támogatás formájában, Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. mellékletének II. 2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása keretében a belügyminiszter által meghatározott 2174 q barnakőszén-keret terhére.

(2) A rendelet alkalmazása során

a) a család, egyedül élő, háztartás, jövedelem fogalmakat a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. §-ában meghatározottak szerint kell értelmezni azzal, hogy a támogatás megállapításakor a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét is figyelembe kell venni.

b) a vagyon fogalmat a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 35/2016. (XI. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 19. § (12) bekezdése szerint kell értelmezni.

c) életvitelszerű tartózkodásnak minősül, ha a kérelmező az ingatlant otthonául használja és az ilyen ingatlanba a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerint lakóhelyeként be van jelentkezve és onnan szervezi életét, ott folytatja az életviteléhez szükséges tevékenységeket, közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe annak kapcsán, valamint elsődleges elérhetőségi címeként (levelezési címeként) jelenik meg a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál.

2. § (1) A támogatásra az a személy válhat jogosulttá, aki

a) Taktaharkányban legalább 5 éve állandó lakóhellyel rendelkezik és

b) életvitelszerűen Taktaharkányban lakik.

(2) Vissza nem térítendő természetbeni támogatást kell nyújtani a beérkezett igényeknek és a rászorultság fokának figyelembevételével legfeljebb 8 q szén formájában annak a vagyontalan személynek, aki

a) háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén 200%-át, vagy

b) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, vagy

e) lakhatási célú települési támogatásra jogosult, feltéve, hogy a támogatást nem gázszámla fizetésére kapja, vagy

f) a háztartásában fogyatékos személy van, vagy

g) a 70 éven felüli állampolgár.

(3) Nem jogosult tüzelőanyag-támogatásra az a személy, akinek lakása szénnel nem fűthető.

(4) Az olyan ingatlanra, melyben életvitelszerűen senki nem él, támogatás nem igényelhető.

(5) A tüzelőanyag-támogatásban részesülő személy a tüzelőanyagot nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját háztartásában használhatja fel.

(6) A támogatás ugyanazon ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül az ingatlanban élő személyek és háztartások számától.

(7) A támogatás megállapításának feltétele az Ör. II. Fejezetében meghatározott feltételek teljesítése, melynek ellenőrzése is az Ör. II. Fejezetében meghatározott módon történik.

(8) Amennyiben a támogatott kérelmében valótlan nyilatkozatot tesz, vagy a részére kiszállított tüzelőanyag egy részét, vagy egészét értékesíti, a tüzelőanyag bruttó árát, és a kiszállított mennyiségre jutó szállítási költséget köteles visszafizetni az Önkormányzat részére az erre kötelező határozat véglegesség válásától számított 3 napon belül.

3. § (1) A támogatásra vonatkozó kérelmeket a Taktaharkányi Polgármesteri Hivatalban kell benyújtani az 1. mellékletben szereplő nyomtatványon

(2) A kérelemhez csatolni kell a család minden tagjára vonatkozó, a kérelem benyújtásának napját megelőző hónap jövedelméről szóló jövedelemnyilatkozatot, jövedelemigazolást.

(3) A kérelem 2021. október 25-től 2021. november 26-ig nyújtható be. A benyújtási időszakot szükség esetén póthatáridő tűzésével a polgármester meghosszabbíthatja.

(4) A támogatás odaítéléséről a Költségvetési és Szociális Bizottság határozattal dönt a tüzelőanyag rendelkezésre állásához igazított időpontban azzal, hogy tűzifára elsősorban a 2. § (2) bekezdés a)–f) pontjában meghatározott személyek válhatnak jogosulttá.

(5) Amennyiben a Költségvetési és Szociális Bizottság vitatja a kérelemben szereplő adatok hitelességét, környezettanulmány készítését rendelheti el.

(6) A Költségvetési és Szociális Bizottság a támogatásra való jogosultságot kivételesen méltányolható esetben a 2. § (1) bekezdés a) pontjában, (2) bekezdés a) pontjában, (6) és (7) bekezdésében meghatározottaktól eltérően is megállapíthatja.

(7) A tüzelőanyag kiosztása 2022. február 11-ig házhozszállítással történik, melynek költségeit az Önkormányzat fedezi.

(8) A kiszállított tüzelőanyagot átvételi elismervényen kell átvenni.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2022. március 31-én hatályát veszti.

1. melléklet

KÉRELEM
SZOCIÁLIS CÉLÚ TÜZELŐ TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSÁHOZ
SZÉN
Kérelmező neve:
Születési neve:
Születési helye, ideje:
Anyja neve:
Lakcíme:
Tartózkodási helye:
TAJ-száma:
A kérelmező családi körülménye (a megfelelő aláhúzandó):
egyedül élő családos
A kérelmező családjában élő közeli hozzátartozók száma: .........

Közeli hozzátartozó neve

Családi kapcsolat

Születési év, hó, nap

Megjegyzés

Lakhatási célú települési támogatásban részesül-e? igen nem
A lakhatási célú települési támogatást gázszámla fizetésére kérte-e? igen nem

Munkanélküliek ellátásában részesül-e?
(Kormányhivatal által folyósított ellátás) igen nem
Aktív korúak ellátásában részesül-e?
(foglalkoztatást helyettesítő támogatás, rendszeres szociális segély) igen nem
Időskorúak járadékában részesül-e? (nem nyugdíj) igen nem
Nyugellátásban részesül-e? igen nem
Családjában nevelnek-e halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket? igen nem
Él-e a kérelmezővel egy háztartásban fogyatékos személy? igen nem
Lakása szénnel fűthető-e? igen nem
70 éven felüli lakos igen nem
A kérelmező és a vele egy háztartásban élő házastársának (élettársának), valamint gyermekeinek a jövedelmi adatai:

A jövedelem típusa

Kérelmező

Házastársa
(élettársa)

Gyermekei

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3. Alkalmi munkavégzésből származó

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7. Egyéb jövedelem

8. Összes jövedelem

Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem a kérelem benyújtását megelőző hónapban: ………............Ft/fő (hivatal tölti ki).
Nyilatkozat
Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Tudomásul veszem, hogy a fent leírt élethelyzet jellegét megfelelő dokumentummal igazolom.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli
Taktaharkány, 2021. év ………………… hónap …… nap
..…………………………
kérelmező aláírása
TÁJÉKOZTATÓ KÉRELEM BENYÚJTÁSÁHOZ SZÜKSÉGES IRATOKRÓL

1. munkaviszonyból és egyéb jogviszonyból származó jövedelem esetén előző havi jövedelem igazolás, gyes, gyed, családi pótlék stb. estén 1 havi jövedelemigazolás (postai csekkszelvény vagy folyószámla-kivonat),

2. munkanélküli és álláskereső ellátásban részesülő esetén az ellátást megállapító határozat,

3. társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem esetén a NAV igazolása az előző évi személyi jövedelemadó alapjáról és személyes nyilatkozat az utolsó 3 havi nettó jövedelem átlagáról,

4. tartásdíj esetén az utolsó 1 havi gyermektartásdíj összegét igazoló csekkszelvény, vagy átvételi elismervény, a szülők közötti egyezség, illetve jogerős bírósági határozat,

5. egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat folytató gyermek ösztöndíjának igazolása,

6. ingatlan, ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem esetén az adás-vételi szerződés másolata,

7. gyermekelhelyezés vagy ideiglenes hatályú elhelyezés és gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozat,

8. köznevelési vagy felsőoktatási intézmény igazolása arról, hogy a nappali oktatás munkarendje szerinti tanulói vagy hallgatói jogviszonyban áll.