Sirok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és a szociális szolgáltatásokról

Hatályos: 2021. 11. 02

Sirok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról és a szociális szolgáltatásokról

2021.11.02.

Sirok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, a 132.§ (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 10/2013.(XI.12.) önkormányzati rendelet 25.§ (2) bekezdés a) pontja szerint a Szociális és Kulturális Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Sirok Községi Önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

(2) Az (1) bekezdés tekintetében alkalmazni kell a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdéseit.

(3) Az (1) bekezdéstől eltérően a rendelet hatálya kiterjed az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott rászorulóra.

2. Hatásköri rendelkezések

2. § (1) A rendeletben szabályozott elsőfokú szociális feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület, valamint átruházott hatáskörben a Szociális és Kulturális Bizottság (a továbbiakban: Bizottság), valamint a polgármester gyakorolják.

(2) A Képviselőtestület dönt

a) a személyi térítési díj mérsékléséről vagy elengedéséről

b) a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ellátások tekintetében a részletfizetés

engedélyezéséről, a részbeni vagy a teljes elengedésről;

(3) A Bizottság dönt a rendkívüli települési támogatásokról a (4) bekezdésben foglalt rendkívüli települési támogatások kivételével.

(4) A polgármester dönt:

a) a rendszeres lakhatási támogatásról,

b) a rendszeres gyógyszer támogatásról,

c) a szociális célú tüzelőanyag pályázat keretében beszerzett tüzelőanyag támogatás kivételével az önkormányzati tüzelőanyag természetbeni juttatásról,

d) a temetési támogatásról,

e) a tanköteles gyermekek tanévkezdési támogatásáról,

f) köztemetésről.

(5) Az intézményvezető dönt:

a) a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátásokról;

b) a szociális alapszolgáltatásokkal kapcsolatban a jogszabályokban meghatározott szociális rászorultsági feltételeknek megfelelő személyi térítési díjak összegéről.

3. A települési támogatások formái

3. § Sirok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a szociálisan rászoruló személyek, családok részére települési támogatást biztosít.

4. § A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére eseti rendkívüli települési támogatást nyújt.

5. § (1) A települési támogatás keretében igényelhető ellátások:

a) rendszeres lakhatási támogatás,

b) rendszeres gyógyszer támogatás

c) temetési támogatás,

d) szociális kamatmentes kölcsön,

e) rendkívüli gyermeknevelési támogatás,

f) eseti települési támogatás,

g) krízis támogatás,

h) önkormányzati tűzifa támogatás,

i) köztemetés

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában felsorolt települési támogatásokat a Képviselő-testület havi rendszerességgel, amíg az (1) bekezdés c)–i) pontjai szerinti rendkívüli települési támogatásokat eseti jelleggel nyújtja.

(3) A települési támogatások kérelemre, a rendkívüli települési támogatások kérelemre és hivatalból is megállapíthatók.

(4) A rendkívüli települési támogatásokra vonatkozó kérelem nyomtatványt az 1.melléklet tartalmazza.

6. § (1) A Képviselő-testület a települési támogatást és a rendkívüli települési támogatást pénzbeli vagy természetbeni ellátásként állapítja meg.

(2) A települési támogatást természetbeni ellátásként kell megállapítani, ha

a) az ellátásra jogosult kéri,

b) köztemetés kerül elrendelésre,

c) étkezés, gyermekétkeztetés kerül méltányosságból megállapításra

d) ellátásra jogosult életvitele alapján alaposan feltételezhető, hogy a pénzben folyósított támogatás nem a létfenntartási gondok enyhítésére, vagy a veszélyhelyzet megszüntetésére kerül felhasználásra.

(3) A (3) bekezdés d) pontjában szabályozott döntés meghozatala előtt ki kell kérni a családsegítő szolgálat vezetőjének véleményét.

4. A települési támogatások megállapításának, folyósításának, felhasználásának rendje, eljárási rendelkezések

7. § (1) A települési támogatások igénylése – ha önkormányzati rendelet másként nem rendelkezik - kérelemre induló önkormányzati hatósági eljárás. A kérelmet a rendelet 1–4. mellékletében meghatározott formanyomtatványon, a szociális rászorultság igazolására alkalmas dokumentummal, nyilatkozattal együtt kell benyújtani. Indokolt esetben a hatáskörrel rendelkező szerv az előírt mellékleten túl, egyéb a kérelem elbírálásához szükséges mellékletek benyújtását is elrendelheti.

(2) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a 2.melléklet 3.pontja szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni. A vagyonnyilatkozatot az adott ellátásnál meghatározott személyi körre vonatkozóan kell kitölteni.

8. § A települési támogatás hivatalból történő megállapítására javaslatot tehet a körzeti védőnő, közoktatási intézmény, bölcsőde vezetője, a háziorvos, családsegítő, gyermekjóléti szolgálat vezetője, a civil szervezet vezetője, a polgármester, a jegyző és a települési képviselő.

9. § Ha a rendszeres szociális ellátásra jogosult személy lakcíme az ellátás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy az ellátásra jogosult személy elhalálozik a változás hónapjára járó ellátást az önkormányzat teljes összegben folyósítja.

10. § A rendeletben szabályozott települési támogatások iránti kérelmek személyesen a Siroki Közös Önkormányzati Hivatalban, postai úton vagy elektronikusan nyújthatók be.

11. § A települési támogatás iránti kérelmeket érdemi döntés meghozatalára a jegyző készíti elő. A települési támogatást igénylő család, illetve háztartás szociális helyzetéről az e rendeletben előírtak szerint környezettanulmány készíthető, szükség esetén az önkormányzati intézmények bevonásával.

12. § (1) A rendeletben szabályozott havi rendszeres szociális ellátásokat utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

(2) A kérelmezőt a havi rendszerességgel járó

a) lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától,

b) a rendszeres gyógyszertámogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától,

illeti meg.

13. § A nem havi rendszerességgel adott rendkívüli települési támogatást a határozathozatalt követő öt napon belül kell folyósítani. Sürgős szükség esetén - ha a támogatott életkörülményei az azonnali segítségnyújtást indokolják- az ellátást készpénz kifizetéssel haladéktalanul kell teljesíteni.

14. § A pénzbeli ellátás bankszámlára történő utalással, postai kiutalással vagy házipénztári kifizetéssel folyósítható. Elsődlegesen a megállapított ellátást a kérelmező által megjelölt bankszámlára utalással kell teljesíteni.

15. § Csak rendkívül indokolt esetben részesíthető ismételten települési támogatásban, aki a korábban juttatott kamatmentes kölcsönt nem fizette vissza. Rendkívül indokolt esetnek minősül a haláleset vagy elemi csapás.

16. § Az e rendeletben szabályozott valamennyi szociális ellátásra alkalmazni kell a hatályos értelmező rendelkezéseket és az általános eljárási szabályokat az Szt. 4–16. §-ai szerint, valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet vonatkozó szabályait.

17. § A települési támogatás megállapítására irányuló önkormányzati hatósági eljárást meg kell szüntetni, ha az ügyfél a kérelmére indult eljárásban a hiánypótlásra való felhívásnak nem tett eleget, és az erre megállapított határidő meghosszabbítását sem kérte, illetve nyilatkozattételének elmaradása megakadályozta a tényállás tisztázását.

5. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése

18. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell az ellátás visszafizetésére.

(2) Indokolt esetben, amennyiben a visszafizetés a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné Sirok Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a visszafizetésre kötelezett összeget méltányosságból

a) elengedheti, ha a kötelezett egyedül élő és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-t nem haladja meg, vagy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét nem haladja meg,

b) csökkentheti, ha a kötelezett egyedül élő és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg, vagy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg,

c) részletekben történő megfizetését engedélyezheti, ha a kötelezett egyedül élő és havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át nem haladja meg, vagy családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.

II. Fejezet

A szociális rászorultságtól függő települési támogatások

6. Rendszeres lakhatási támogatás

19. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaikhoz nyújtott hozzájárulás. A támogatás szempontjából a lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásnak minősül a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás díja, a csatornahasználat díja, lakbér, közös költség, szemétszállítás díja, közüzemi díjhátralékok, előre fizetős mérő feltöltési díja és a tüzelőanyag költsége.

(2) Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást

a) közüzemi díj támogatás a megjelölt szolgáltatóhoz történő utalással,

b) szemétszállítási díj támogatás szolgáltatóhoz történő utalással,

kell folyósítani.

(3) A lakhatási támogatást elsődlegesen természetbeni támogatásként kell nyújtani, azonban a szociálisan rászorult személy kérésére pénzbeli ellátásként is megállapítható amennyiben a lakás céljára szolgáló ingatlan egyedi fűtéssel rendelkezik és a kérelemben a fűtési költségekre történő felhasználás van megnevezve.

(4) Rendszeres lakhatási támogatást kell megállapítani a legalább egy éve bejelentett Siroki lakóhellyel rendelkező kérelmező részére az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

a) a kérelmező által lakott lakóingatlanban bejelentett lakóhellyel és tartózkodási hellyel élők egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) az (1) bekezdésben felsorolt költségek valamelyikét a közműszolgáltató, számlakibocsátó által a nevére kiállított számlával igazolható módon a kérelmező viseli,

c) a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

20. § Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

21. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatás havi összegét az alábbiak szerint kell megállapítani, ha a lakásban, lakóingatlanban élő háztartások tagjainak az egy főre jutó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének

a) a 100 %-át nem haladja meg akkor 6.000 forint,

b) a 101 - 150 %-a közé esik akkor 4.500 forint

c) a 151-200 %-a közé esik akkor 3.500 forint.

(2) A lakhatási támogatás összegéről való rendelkezés a folyósítás időtartama alatt egy alkalommal módosítható azzal a feltétellel, hogy a lakhatási támogatás összege magasabb, mint a kiválasztott lakhatási kiadás.

22. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatást egy év időtartamra kell megállapítani. A kérelem nyomtatványt a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A rendelet 19. §-a alapján a lakhatást elősegítő rendszeres települési támogatásra fennálló jogosultságot a Magyarország Alaptörvénye 53.cikke szerinti kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást – a (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően - a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell.

7. Rendszeres gyógyszer támogatás

23. § (1) Gyógyszertámogatásra jogosult az a személy

a) akinek a családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át nem haladja meg és

b) közgyógyellátásra nem jogosult és

ba) a háziorvos vagy a felírásra jogosult szakorvos által rendszeresen felírt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz igazolt költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át meghaladja,

bb) a háziorvos vagy a felírásra jogosult szakorvos által esetenként felírt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz igazolt költségének mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át meghaladja,

(2) A rendszeres jelleggel megállapított támogatás legfeljebb 6 hónap időtartamig folyósítható és a támogatás összege havonta a 23. §-ban meghatározott dokumentumban igazolt gyógyszer költség összege, de legfeljebb 3.000 forint.

24. § A 2.melléklet szerint benyújtott gyógyszertámogatás iránti kérelem kötelező melléklete a háziorvos vagy a kezelőorvos által felírt rendszeresen szedett gyógyszerek, gyógyászati segédeszköz költségének összegéről szóló gyógyszertári igazolás.

8. Eseti rendkívüli települési támogatás

25. § Eseti jellegű rendkívüli települési támogatásban kell részesíteni azt a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személyt, aki az Szt. 45. § (4) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt egyszeri anyagi segítségre szorul, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedülálló személy esetén 300 %-át.

26. § Az Szt. 45. § (4) bekezdésben felsorolt valamely körülmény miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személy részére havi rendszerességgel, legfeljebb egy év időtartamra időszakos jellegű rendkívüli települési támogatást kell megállapítani, amennyiben vagyonnal nem rendelkezik, és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150 %-át.

27. § (1) A települési támogatás összege alkalmanként nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál és nem lehet több 50.000 Ft-nál. A támogatás összegét a körülmények mérlegelésével úgy kell meghatározni, hogy az ellátásra jogosultat az átmeneti rendkívüli élethelyzeten átsegítse, a létfenntartást biztosítsa.

(2) Az eseti települési támogatási kérelmet az 1. melléklet szerinti kérelem nyomtatványon kell benyújtani.

9. Rendkívüli gyermeknevelési települési támogatás

28. § Települési támogatás nyújtható annak a személynek, aki a köznevelési intézménybe járó gyermekre való tekintettel rendszeres gyermekvédelmi támogatásra nem jogosult, és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként

a) a tanköteles gyermekek tanévkezdési támogatására,

b) a gyermek étkezési támogatására.

29. § (1) A 16. § (1) bekezdés a) pontja szerinti települési támogatás iránti kérelem kizárólag a tárgy év augusztus vagy szeptember hónapban nyújtható be. Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállására vonatkozó igazolás.

(2) A rendkívüli gyermeknevelési támogatás pénzben vagy természetben nyújtható.

30. § (1) A tanévkezdése támogatás összege

a) óvodai intézményi jogviszonyban állóknál 2.000 Ft,

b) általános iskolai tanulói jogviszonyban állóknál 5.000 Ft,

c) középiskolai tanulói jogviszonyban állóknál 8.000 Ft.

(2) A gyermekétkeztetési támogatás összegének megállapítására a 27.§-t kell alkalmazni.

10. Szociális kamatmentes kölcsön

31. § (1) Az eseti rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható.

(2) A kamatmentes kölcsön összege alkalmanként nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot, és a futamidőt úgy kell megállapítani, hogy az ne haladja meg a hat hónapot és a visszafizetés tárgyéven belül megvalósuljon. Temetési és krízis támogatás esetén megítélt kamatmentes kölcsön visszafizetése a tárgyéven túl is megállapítható.

(3) A kamatmentes kölcsönben részesülőkkel a polgármester megállapodást köt, mely tartalmazza a visszafizetés idejét, törlesztő részletet, visszafizetést biztosító esetleges garanciákat.

11. Temetési támogatás

32. § (1) Temetési támogatás nyújtható annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodik és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500 %-át.

(2) A temetési támogatás iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani és mellékelni kell

a) a temetés költségeiről a segélyt kérő vagy egy háztartásban élő családtagja nevére kiállított számla eredeti példányát,

b) ha a temetési segély megállapítását nem a haláleset helye szerint illetékes önkormányzattól kérik, a kérelemmel egyidőben be kell mutatni az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatát is.

(3) A temetési számlát a kérelmezőnek vissza kell adni, amire a megállapított támogatás összegét rá kell vezetni.

(4) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege 35.000 Ft.

(5) Az az eltemettető akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és a temetés költségeinek viselése veszélyezteti a megélhetését, a (4) bekezdés szerinti támogatáson felül kamatmentes kölcsönt is igényelhet.

12. Köztemetés

33. § A Képviselő-testület a köztemetést az Szt. 48. §-a alapján biztosítja.

13. Krízis támogatás

34. § (1) Elemi kárra tekintettel méltányosságból rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar, viharon kívüli egyéb elemi kár, földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) A támogatás összege kérelmenként maximum 100.000 Ft lehet.

(4) Az a károsult akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori összegének a 150 %-át a (3) bekezdés szerinti vissza nem térítendő támogatáson túl egyszeri kamatmentes kölcsönt is igényelhet.

(5) Az önkormányzat hivatal jegyzője a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(6) A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell a 3. § (1) bekezdésre vonatkozó nyilatkozatokat.

(7) El kell utasítani azt a kérelmet, mely esetében a kérelmező, illetve családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő,

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem, vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

c) az ingatlan a Magyar Állam tulajdonában van.

(8) Az elemi kárra tekintettel kérelmezett települési támogatás megítéléséről az önkormányzat Szociális és Kulturális Bizottsága a kérelem beérkezésétől számított 20 napon belül dönt.

(9) A támogatást megítélő határozatban - legfeljebb 3 hónapos határidő megadásával - a jogosultat kötelezni kell arra, hogy a támogatással megítélt összeget az elemi kár helyreállítására fordítsa. A határidő elteltével a jegyző ellenőrzi a támogatási összeg cél szerinti felhasználását.

(10) Amennyiben a jogosult a támogatást részben, vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget határozatban kell kötelezni a támogatás megtérítésére.

14. Kivételes méltányosságból megállapított eseti település támogatás

35. § (1) Képviselő-testület kivételes méltányosságból a meghatározott jövedelemhatártól függetlenül is megállapíthat eseti jellegű rendkívüli létfenntartási és rendkívüli gyermeknevelési települési támogatást szociális rászorultság miatt.

(2) Kivételesen méltányosságból az alábbi élethelyzetekben hozhat döntést a Képviselő-testület:

a) a gyermekek beiskoláztatásának és az iskolába járáshoz szükséges tanulóbérlet megvásárlásának támogatására nyújtott települési támogatásnál,

b) kórházi ápolás, három hónapnál hosszabb idejű táppénzes ellátás miatt nyújtott települési támogatásnál,

c) elemi kár, vis maior helyzet esetén.

36. § A kivételes méltányossági eljárás során megállapított támogatás összegére a 27. §-ban foglaltak az irányadók.

III. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások

15. Szociális alapszolgálatások

37. § A Képviselő-testület a következő szociális alapszolgáltatást biztosítja:

a) étkeztetés

b) házi segítségnyújtás

c) családsegítés- és gyermekjóléti szolgáltatás

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

16. Étkeztetés és házi segítségnyújtás

38. § (1) Az Szt. 62. §-a szerinti étkeztetésről és a 63. §-a szerinti házi segítségnyújtásról az Önkormányzat a Siroki Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ működtetésével gondoskodik. A szociális alapszolgáltatásokra vonatkozó kérelmet a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) Az étkeztetésért és a házi gondozásért fizetendő térítési díjakat a Képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.

39. § (1) Életkoruk alapján a 65 éven felüliek jogosultak az ellátás igénybevételére.

(2) Az egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, szenvedélybetegsége, pszichiátriai betegsége miatt tartósan vagy ideiglenesen önmagát ellátni képtelen személyek az ellátás igénylésekor a jogosultsági feltételnek való megfelelést orvosi igazolással igazolják.

(3) A szociális étkeztetésben részesülő személyek ellátási jogosultságának felülvizsgálatára – az (1) bekezdésben megnevezett jogosultság kivételével - az intézményi térítési díj változásakor, de legalább évente egyszer kerül sor. Amennyiben a felülvizsgálat eredményeként az igénybevevő a szociális étkeztetésre nem jogosult, az ellátás megszüntetésére a felülvizsgálat lezárultát követő 15. napon kerül sor.

(4) Az étkeztetés történhet helyben fogyasztással, elvitellel vagy lakásra történő kiszállítással.

(5) Szociális étkeztetést megszüntetni az ellátott írásbeli kérelmére lehet. A szociális étkező, amennyiben időszakosan nem tudja igénybe venni az étkezést, azt köteles bejelenteni az élelmezésvezető vagy szolgáltató felé.

17. Családsegítés

40. § Az Szt. 64. §-ában szabályozott családsegítési feladatokat és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 39-40. §-ában szabályozott gyermekjóléti szolgáltatási feladatokat az Önkormányzat a Siroki Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ működtetésével biztosítja.

18. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

41. § (1) A Képviselő-testület a Pétervásárai Járás Többcélú Társulásával kötött feladatellátási megállapodás alapján, az „Aranykapu” Humán Szolgáltató Központon keresztül biztosítja a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért az ellátottak által fizetendő térítési díjat a Pétervásárai Járás Többcélú Társulásának székhelye szerinti Pétervására Város Önkormányzatának Képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg.

(3) A feladatellátásra vonatkozó megállapodás alapján az önkormányzat a szolgáltatást nyújtó részére hozzájárulást fizet.

19. Személyes gondoskodást nyújtó ellátások biztosításának eljárási szabályai

42. § (1) Az intézmény vezetője külön eljárás nélkül biztosíthatja az ellátást, ha

a) a kérelmező önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni, és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna,

b) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan igazolt kedvezőtlen változás következett be, amely az azonnali ellátást igényli,

c) a kérelmező kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és az igénylő életet vagy testi épséget veszélyeztető helyzetbe kerül,

d) ha a gyermek elhelyezését azonnali végrehajtást elrendelő határozat alapozza meg.

(2) A szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatás igénybevételének időpontjában az intézményvezető - családsegítés kivételével - és az ellátást igénybevevő, illetve törvényes képviselője megállapodást köt, figyelemmel a Szt-ben és a szakmai jogszabályokban foglaltakra.

(3) A szociális alapszolgáltatásokat - a családsegítés kivételével – írásban kell kérelmezni. A kérelem előterjesztésekor mellékelni kell 9/1999.(XI.24.) SZCSM rendelet 1.számú melléklet I. része szerinti orvosi igazolást, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést, valamint az 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

43. §1

44. § Ez a rendelet 2021. november 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

RENDKÍVÜLI TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

1. A kérelmező adatai

A kérelmező

Viselt neve

Születési hely, idő

Anyja születési neve

Lakcíme

TAJ száma

Havi nettó jövedelme (Ft-ban)

2. A kérelmező házastársának (élettársának) adatai:

A kérelmező házastársának/élettársának

Viselt neve

Születési hely, idő

Anyja születési neve

Lakcíme

TAJ száma

Havi nettó jövedelme (Ft-ban)

3. A család további együtt élő tagjai:

Név

rokoni kapcsolat

születési idő

havi jövedelem









4. Az igényelt rendkívüli települési támogatás típusa (jelölje X-szel):

 Eseti jellegű rendkívüli települési támogatás

Az igényelt támogatás összege: …………….. Ft

 Kamatmentes kölcsön

Az igényelt kölcsön összege:……………….Ft

A kölcsön visszafizetésének kért időtartama ………… hó (legfeljebb 6 hónap)

 Rendkívüli gyermeknevelési támogatás

Az igényelt támogatás összege: …………….. Ft

5. A létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzet oka (Kérjük, jelölje aláhúzással):

5.1.  betegség

5.2.  haláleset,

5.3.  elemi kár

5.4.  várandós anya válsághelyzete

5.5.  iskoláztatási problémák

5.6.  születendő gyermek fogadásának előkészítése

5.7.  nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás problémái

5.8.  nevelésbe vett gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó rendkívüli kiadások

5.9.  gyermeke hátrányos helyzete miatt anyagi problémák

5.10.  egyéb problémák ………………………………………………………………………….

6. A kérelem indoklása:

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………

7. Nyilatkozatok

Kijelentem, hogy a fentiekben közölt adatok a valóságnak megfelelnek, egyben hozzájárulok, hogy személyes adataimat a kérelem elbírálása céljából kezeljék. Az eljárás megindításáról írásbeli értesítést nem kérek.

Dátum: ………………………………….

……………………………………….

a kérelmező aláírása

8. Mellékletek

8.1. A családban élők jövedelméről szóló igazolások

8.2. A létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet igazoló egyéb iratok, dokumentumok

9. A kérelem benyújtása

A kérelmet levélben, elektronikus úton vagy személyesen a Siroki Közös Önkormányzati Hivatalhoz (3332 Sirok, Borics Pál u. 6.) lehet benyújtani.

2. melléklet

LAKHATÁSI ÉS GYÓGYSZERTÁMOGATÁSI RENDSZERES TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

I. KÉRELEM ADATAI

1. A kérelmező adatai:

A kérelmező

Viselt neve

Születési hely, idő

Anyja születési neve

Lakcíme

TAJ száma

Havi nettó jövedelme (Ft-ban)

Fizetési számlát vezető pénzintézet neve, a fizetési számla száma

Telefonszám (nem kötelező megadni)

Állampolgársága

2. A Kérelmezővel közös háztartásban, azonos lakcímen élők száma: ....................... fő

Kérelmező háztartásában élők személyi adatai:

A

B

C

D

Név
(születési név)

Születési helye, ideje (év, hó, nap)

Anyja neve

TAJ szám

1

2

3

4

5

6

7

8

3. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyek havi jövedelme forintban:

A

B

C

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

6.

Egyéb jövedelem

7.

Összes jövedelem

8.

A család egy főre jutó havi jövedelme (fő/hó)

4. Lakhatási támogatás esetén töltendő:

4.1. A lakásban tartózkodás jogcíme:................................................................................................................................

4.2. A megállapított támogatást a …………………………………………………….közüzemi szolgáltatóhoz kérem utalni.

5. Gyógyszertámogatás esetén töltendő: a háziorvos vagy a felírásra jogosult szakorvos által rendszeresen felírt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz igazolt költsége: ………………………….Ft.

6. Nyilatkozatok

Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

a) életvitelszerűen a lakóhelyemen/a tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó),
b) a háztartásomban együtt élők egyikének sincs az Önkormányzattal szemben lejárt esedékességű adó- vagy adók módjára behajtható köztartozása,
c) a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát az Önkormányzat ellenőrizheti és ha hamis adatokat közlök az ellátásomat megszüntetheti.

Dátum: ................................................


........................................................................
kérelmező aláírása

.
.........................................................................
a háztartás nagykorú tagjainak aláírása

II. VAGYONI ADATOK

7. Vagyonnyilatkozat

7.1. A kérelmező személyi adatai

Neve:......................................................................................................................................

Születési neve:........................................................................................................................

Anyja neve:.............................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap:.....................................................................................................

Lakóhely: ...............................................................................................................................

Tartózkodási hely: .................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ..................................................................................

7.2. A háztartás valamennyi tagjának vagyona

7.2.1. Ingatlanok

7.2.1.1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................. város/község ................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ..........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen/nem (a megfelelő aláhúzandó)

7.2.1.2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ....................... város/község .................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

7.2.1.3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

7.2.1.4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

7.2.2. Egyéb vagyontárgyak

7.2.3. személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

7.2.4. tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: .............................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

7.3. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

7.4. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához. Az eljárás megindításáról írásbeli értesítést nem kérek.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap............

......................................................

Aláírás

Megjegyzés:Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni.

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez és a becsatolandó iratokról

Tájékoztató a jövedelmi adatok kitöltéséhez:

„Jövedelem”: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó – megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj.

Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetve állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

Nem minősül jövedelemnek,,így nem kell feltüntetni a jövedelmek között a települési támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény keretében nyújtott támogatást és az a melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzés, az egyszerűsített foglalkoztatás, valamint az adórendszeren kívüli keresettel járó háztartási munka havi ellenértékét, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatást.

A jövedelem típusai:

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott – személyes közreműködést igénylő – tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, a felzárkózást elősegítő megélhetési támogatás, a nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor:

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap alatt,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Csatolandó iratok:

- a családtagok munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó előző havi nettó jövedelméről szóló munkáltatói igazolást,

- őstermelői tevékenységből származó jövedelemről a kérelem benyújtását megelőző évben benyújtott adóbevallást vagy a NAV által kiadott igazolást,

- társas és egyéni vállalkozásból illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelemről az előző éves adóbevallást vagy a NAV által kiadott igazolást,

- egyéb jövedelemből (V.6 pontjában felsoroltak) származó jövedelem igazolását,

- nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokról szóló igazolást (az év elején a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiküldött „zöld” tájékoztatást az ellátás összegéről),

- a járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások megállapításáról szóló határozat + az összegéről szóló igazolás VAGY hatósági bizonyítvány a járási hivatal vagy munkaügyi szerv által folyósított ellátásról és annak összegéről,

- a háziorvos igazolását az ápolt személy állapotáról (csak a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy települési támogatása iránti kérelem esetén)

- ha a gyermek(ek) közép-és felsőfokú oktatási intézmény tanulói az iskola által kiállított iskolalátogatási igazolást,

- a kérelmező nevére kiállított közüzemi számla (csak a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres települési támogatási kérelem esetén)

3. melléklet

A temetési költségek mérséklésére nyújtandó települési támogatás iránti kérelem

1. Kérelmező (az elhunyt személy temetéséről gondoskodó hozzátartozó) adatai:

A kérelmező

Viselt neve

Születési hely, idő

Anyja születési neve

Lakcíme

TAJ száma

Havi nettó jövedelme (Ft-ban)

Fizetési számlát vezető pénzintézet neve, a fizetési számla száma

Telefonszám (nem kötelező megadni)

Állampolgársága

2. Az elhunyt személy adatai:

Elhunyt személy

1

neve

2

utolsó lakóhelye

3

utolsó tartózkodási helye

4

családi kapcsolata az eltemettetővel

3. A kérelem indokolása:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………......................................................................................................................................................................................................……………

Alulírott hozzájárulok, hogy személyes adataimat a jogosultság megállapítása és teljesítése céljából kezeljék. Az eljárás megindításáról írásbeli értesítést nem kérek.

Kelt.: Terpes, ............. év..............hó ........... nap

. .......................................................

a kérelmező aláírása

4. Az eljárás lefolytatásához szükséges dokumentumok:

- kérelmező érvényes személyazonosító igazolványa,

- kérelmező lakcímkártyája,

- a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számla eredeti példánya

- az elhunyt halotti anyakönyvi kivonata.

4. melléklet

Étkeztetés vagy házi segítségnyújtás iránti kérelem

1. Kérelmező neve: …………………………………………………….….......................………...……….….....

születési neve: ………………………………………………………………………........................…….…….

születési helye:........................................………......................................................................................

születési ideje: ……………………év: ……………........……..... hónap: ........................... nap

anyja neve: ..................................................................................................................…....….................

szem. az. ig. száma: ........…...….............................................................................................................

TAJ száma: ………………............

lakóhelye:...................................................................................................................................

tartózkodási helye: ..........…………………….........................................…................................

telefonszáma.:……………………

cselekvőképesség mértéke: cselekvőképes/korlátozottan cselekvőképes/cselekvőképtelen (a megfelelőt kérjük aláhúzni)

2. Tartására köteles személy neve:…………………………………………..…………………

lakóhelye:……………………………………………………….……………..…………………

telefonszáma: ………………………………………………………….…….………………..…

3. Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

neve: …………………………………………………………….............................................

születési neve:…………………………………………………………………………….…….

lakóhelye .………………………………………………………………………….……………

telefonszáma: …………………………………………………………………………………..

4. az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma: …….…….. fő

5. Az igényelt ellátás (Kérjük aláhúzással jelezni)

5.1.  étkeztetés

5.2.  házi segítségnyújtás

5.3. Soron kívül kéri-e az ellátás megállapítását? igen/nem (Kérjük aláhúzással jelezni)

6. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

6.1. Étkeztetés esetén:

6.2. Étkeztetés formája: ebéd

6.3. A szolgáltatás biztosításának igényelt időpontja: ..........................….......

6.4. gyakorisága: ……………….………

6.5. Az étkeztetés módja:

6.5.1. elvitel

6.5.2. -házhoz szállítás (Kérjük aláhúzással jelezni)

6.6. Házi segítségnyújtás esetén:

6.6.1. A szolgáltatás biztosításának igényelt időpontja: .....................................................................

6.6.2. Az ellátás gyakorisága: ……………………………………………………………………….

6.6.3. Az igényelt segítségnyújtás típusa (Kérjük, aláhúzással jelölje):

6.6.3.1.  segítség a napi tevékenységek ellátásában

6.6.3.2.  bevásárlás, gyógyszerbeszerzés

6.6.3.3.  személyi higiéné biztosítása, ápolás, felügyelet

6.6.3.4.  ügyintézés

6.6.3.5.  egyéb, éspedig: ……………………………………………………………………………..

6.6.4. Havi nettó jövedelmem összege: ………………………… Ft (A jövedelemről szóló igazolást kérjük csatolni)

7. Hozzájárulok ahhoz, hogy a háziorvos egészségi állapotomról felvilágosítást adjon, tudomásul veszem, hogy kérelmem alapján az Önkormányzat munkatársa lakásomon felkeres.

Dátum, ......................................................

.....................................................................

az ellátást igénylő aláírása

1

A 43. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.