Bársonyos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021. (III.5.) önkormányzati rendelete

Bársonyos Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 10. 27- 2022. 05. 18 18:00

Bársonyos Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2021. (III.5.) önkormányzati rendelete

Bársonyos Község Önkormányzata 2021. évi költségvetéséről

2021.10.27.

Bársonyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete - a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti – hatáskörében eljáró Bársonyos Község Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, Bársonyos Község Önkormányzata (a továbbiakban önkormányzat) irányítása alá tartozó költségvetési szervekre, azaz a Bóbita Óvodára, valamint a Bársonyos-Pervatpuszta Időskorúak Szociális Otthonára terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. §1 (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi előirányzati főösszegét az alábbiak szerint állapítja meg:

a) Költségvetési bevételi fő összege 454 478 144 Ft

b) Költségvetési kiadási fő összege 454 478 144 Ft

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban, továbbá a finanszírozási célú műveletek bevételeit és kiadásait a rendelet 1. és 2. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 3. és a 4. melléklet részletezi.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások és felújítások kiadásainak részletezését a 4. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat céljellegű támogatásokat nem határoz meg.

(6) Az önkormányzat adósságot keletkeztető fejlesztési célt nem határoz meg, ezt az 5. melléklet tartalmazza.

(7) Az önkormányzat előirányzat-felhasználási tervét a 6. melléklet szerint határozza meg.

3. A többéves kihatással járó feladatok meghatározása

3. § A Képviselő-testület többéves kihatással járó feladatot nem tervez.

4. Tartalékképzés és tartozásállomány

4. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 0 Ft összegben állapítja meg.

(2) Az előre nem látható rendkívüli kiadás fedezetének biztosítására a polgármester jogosult az általános tartalékból átcsoportosításra, esetenként legfeljebb 2.000.000 Ft összeghatárig.

(3) A rendelet 7. mellékletében meghatározott céltartalékok átcsoportosításra a képviselő-testület jogosult.

5. § Az önkormányzat és intézményei tartozásállományát a 8. melléklet tartalmazza.

5. A költségvetés részletezése

6. § (1) A bevételek és kiadások önkormányzati, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását a 9.1, 9.2, 9.3. melléklet határozza meg. Az önkormányzat kizárólag kötelező feladatot lát el, ezért önként vállalt és államigazgatási feladatra bontásra nem került sor.

(2) A képviselő-testület az éves létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát a 10. melléklet alapján határozza meg.

6. A költségvetés végrehajtásának szabályai

7. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület fenntartja magának.

7. Az előirányzatok módosítása

8. § (1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításáról a polgármester 1.000.000 forint értékhatárig dönthet.

(2) A költségvetési szerv a kiemelt előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, azonban az nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére, kivéve, ha az irányító szerv azt engedélyezi az előirányzatok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt.

(3) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

8. A gazdálkodás szabályai

9. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) Az önállóan működő költségvetési szerv feladatai ellátásáról, munkafolyamatai megszervezéséről oly módon gondoskodik, hogy az biztosítsa az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv költségvetésében részére megállapított előirányzatok takarékos felhasználását.

(3) A költségvetési rendelet elfogadását követően valamennyi költségvetési szerv köteles elkészíteni saját likviditási tervét. A költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezeti.

(4) A képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat valamennyi önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv köteles betartani. Az előirányzat túllépés fegyelmi felelősséget von maga után.

9. A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

10. § Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

10. A követelésekkel, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos eljárási szabályok

11. § A behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente legalább egyszer, a zárszámadást megelőzően kell elvégezni. A be nem hajtható követelések törléséről a képviselő-testület határozattal dönt.

11. Beszerzésekre vonatkozó szabályok

12. § (1) Ha az intézményi beszerzés nettó értéke az 250 ezer Ft-ot meghaladja, a szerződés megkötéséhez a polgármester előzetes jóváhagyása szükséges.

(2) A beszerzésekre vonatkozó további, részletes szabályokat a költségvetési szervek beszerzési szabályzatában kell meghatározni.

(3) A Kbt. hatálya alá tartozó beszerzések esetén a képviselő-testület által jóváhagyott „Közbeszerzési Szabályzat” szerint kell eljárni.

12. Záró és vegyes rendelkezések

13. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1

A 2. § a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. melléklet a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. melléklet a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 7. melléklet a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 9. melléklet a Bársonyos Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.