Tarcal község képviselő testületének 10/2012 (IV.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2012. 04. 27- 2012. 12. 31


Tarcal község Önkormányzatának Képviselőtestülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. Törvény 3.§ 6. pontjában, 6.§ (5) bekezdésében, 6. § (6) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében; a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Tv. 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1.§ A rendelet hatálya Tarcal község Önkormányzata (a továbbiakban önkormányzat) vagyonára terjed ki.


2.§ Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére, e rendeletet az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérbeadásának feltételeiről a lakbér mértékéről és a lakások elidegenítéséről szóló 27/2004. (XII.20.) sz. önkormányzati rendeletben nem szabályozott kérdésekben kell alkalmazni.

3.§ (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon tulajdonosi joggyakorlója Tarcal Község Képviselőtestülete.


(2) A rendelet hatálya alá tartozó vagyon működtetésének feladatát – ha jogszabály vagy a képviselőtestület döntése alapján kötött szerződés másként nem rendelkezik – a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei látják el.


(3) A (2) bekezdés szerinti feladatellátás során a hasznok szedéséből származó bevételek az önkormányzatot illetik meg.

4.§ (1) A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó ügyekben a képviselőtestületet Tarcal község polgármestere képviseli.


(2) A képviselőtestület kizárólagosan jogosult az egyszázezer forint összeghatárt meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy évet meghaladó időtartamú részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.


(3) A képviselőtestület az alább felsorolt tulajdonosi jogok és kötelezettségek tulajdonosi joggyakorlására a polgármestert hatalmazza fel:


  1. A képviselőtestület által szövegszerűen elfogadott szerződések aláírására;


  1. A képviselőtestület szerződéskötésről szóló döntése alapján, amennyiben a testület a szerződést nem szövegszerűen fogadta el, az önkormányzati határozat keretei között a szerződés szövegének megállapítása, elfogadása, a szerződés aláírása;


  1. Az önkormányzat vagyonának, továbbá jogos érdekeinek védelme céljából szerződés felbontására, vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatok megtétele, az önkormányzat igényeinek érvényesítését célzó jognyilatkozatok kiadása;


  1. Az önkormányzati igények érvényesítése, az önkormányzat jogvédelme érdekében  közigazgatási, peres, vagy nem peres eljárás megindítása;


  1. Településrendezési tervben közút, vagy egyéb közterület rendeltetésű ingatlan tulajdonjogának ellenérték nélküli megszerzését tartalmazó szerződések megkötése;


  1. Közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, szolgalmi jogot, vagy közérdekű használati jogot biztosító szerződések megkötése, feltéve, hogy e jogok biztosítása nem eredményez változást, vagy korlátozást az érintett ingatlanok településrendezési terv szerinti felhasználhatóságában;


  1. Az önkormányzat, mint jogosult javára vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződések megkötése;


  1. Szerződéskötés a nem beépíthető, önállóan gazdaságos módon nem használható földrészletek hasznosítására;


  1. Egyszázezer forint összeghatárt nem meghaladó, polgári jogi jogviszonyból származó követelés elengedésére, az egy év időtartamon belüli részletfizetés vagy fizetési halasztás engedélyezésére és ehhez kapcsolódóan a kamat, illetve költség címén fennálló követelések elengedésére.

5.§ A polgármester a költségvetés féléves és éves beszámolójának tárgyalásakor beszámol a képviselőtestületnek a rendelet 4.§ (3) bekezdése szerinti felhatalmazáson alapuló tevékenységről.


6.§ A rendelet hatálya alá tartozó vagyonra vonatkozó döntési javaslatot a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság véleményének előzetes kikérése mellett a polgármester terjeszti a képviselőtestület elé.


I. Fejezet


A törzsvagyonra vonatkozó rendelkezések


7.§ Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona körébe tartoznak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő vagyonelemek, valamint a kizárólagos önkormányzati tulajdont képező nemzeti vagyonelemek (1.sz. melléklet)

8.§ (1) A forgalomképtelennek, továbbá nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak nem minősülő, a rendelet szerint korlátozottan forgalomképes vagyonelemek a rendelet 2. sz. mellékletében vannak felsorolva.


(2) A korlátozottan forgalomképes vagyonelemek hasznosítása rendeltetésük sérelmét nem eredményezheti, elidegenítésükre e rendelet keretei között akkor van lehetőség, ha a vagyonelem a közfeladat ellátásához feleslegessé válik, vagy megszűnik a közfeladat ellátásának kötelezettsége, amelyre tekintettel jogszabály vagy a tulajdonosi joggyakorló a vagyonelem korlátozott forgalomképességét megállapította.


(3) A (2) bekezdésben foglalt tényállás megállapítása a Képviselőtestület kizárólagos hatáskörébe tartozik.


9.§ A törzsvagyon körébe tartozó vagyonelemek használói kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a használat, illetve üzemeltetés során, e kötelezettség teljesítéséért a használó intézmények vezetői felelnek.

II. Fejezet


A vagyonkezelés szabályai


10.§ A Képviselőtestület egyedileg határozatban állapítja meg azokat a vagyonelemeket, amelyekre önkormányzati közfeladat ellátásához kapcsolódóan vagyonkezelői jog létesíthető és kijelöli a vagyonkezelőket.


11.§ (1) A vagyonkezelői jog létesítéséért a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. Tv. 3.§ (1) bekezdés 19. b.) pontjának ba), bc), bd) és be) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők kötelesek a vagyonkezelői szerződés időtartama alatt évente ellenértéket fizetni, melynek mértéke a tárgyévi költségvetés vagy üzleti terv szerinti, a közfeladat ellátásával kapcsolatos, önkormányzati támogatás nélkül számított saját bevételének 0,6 %-a.


(2) A vagyonkezelői jog ingyenes átengedésére a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv.         3. § (1) bekezdés 19. b.) pontjának bb) alpontjaiban nevesített vagyonkezelők esetében kerülhet sor.


12.§ (1) A vagyonkezelők kötelesek az önkormányzat törzsvagyona körébe tartozó ingatlanok állagmegőrzéséről, felújításáról, korszerűsítéséről folyamatosan gondoskodni, e feladata kapcsán a képviselőtestület éves költségvetésében dönt a tárgyévi feladatokról és azok megvalósításának forrásairól.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés alkalmazása során a feladatok tervezéséhez meg kell kérni a vagyonkezelő szervezetek vezetőinek véleményét, melyek figyelembevételével a vagyon állagmegóvását, felújítását, illetve korszerűsítését célzó éves feladattervet kell meghatározni.

13.§ A vagyonkezelők kötelesek a tőlük elvárható gondossággal eljárni a kezelt vagyon működtetése során, e kötelezettség teljesítéséért a vagyonkezelő szervezetek vezetői felelnek.



14.§ (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzati jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.


(2) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a képviselőtestület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint vagy esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.

vételével a vagyon állagmegóvását, felújítását, illetve korszerűsítését célzó éves feladattervet kell meghatározni.

16.§ A 15. § (1) bekezdése foglalt versenyeztetést a rendelet 4. sz. melléklete szerinti Pályázati Szabályzat előírásai szerint kell lebonyolítani.


IV. Fejezet


A vagyon átruházásának szabályai



17.§ A rendelet hatálya alá tartozó korlátozottan forgalomképes, valamint üzleti vagyonelemeket a képviselőtestület határozattal jelöli ki értékesítésre vagy cserére az alábbi tartalommal:

            - a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén a helyrajzi számának megjelölése,

            - a forgalmi értékének megjelölése,

            - az átruházás módja,

            - pályázat esetén a versenyeztetésre bocsátás szándékának kinyilvánítása,

- csere esetén a csere célja, csereügylet keretében átruházandó és megszerzendő vagyontárgyak megjelölése, forgalmi értéke.

18.§ (1) A nettó 5 millió forint értékhatárt meghaladó vagyonelemeket – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni.


(2) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a képviselőtestületnek az értékesítésről szóló határozata alapján nyilvános meghirdetés, a Pályázati Szabályzat előírásai szerint értékesíthető.


19.§ Településrendezési terv végrehajtását célzó, nem önálló ingatlanként nyilvántartott földrészlet értékesítése, vagy cseréje esetén meghirdetés nélkül kell a szerződést megkötni, a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerinti érték megjelölésével.

V. Fejezet


Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása



20.§ (1) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.


(2) A vagyontárggyal való rendelkezéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

a.) értékpapír, részesedés, üzletrész esetén az értékesítési döntés meghozatalának napján irányadó forgalmi érték alapján,

b.) egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítvány, illetve ingatlanforgalmi szakértői vélemény alapján.

           

(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.



VI. Fejezet


A vagyonszerzés szabályai



21.§ (1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a polgármesternek a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság állásfoglalásával ellátott javaslata alapján a képviselőtestület dönt.



(2) A vagyongyarapításról a képviselőtestület határozattal dönt, az alábbi tartalommal:

            - a vagyonelem megnevezése, ingatlan esetén a helyrajzi számának megjelölése,

            - forgalmi értékének megjelölése,

            - a szerzés módja,

            - az önkormányzat által vállalt fizetési feltételek,

            - az önkormányzat ajánlati kötöttségének időtartama.


(3) Ingatlantulajdon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeit, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.


(4) Önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyontárgyról forgalmi értékbecslést kell készíttetni.

22.§ Az önkormányzati törvény által előírt, vagy önként vállalt feladata ellátásához ingatlant bérelhet, albérletbe vehet, vagy használatába, egyéb módon hasznosításra átvehet, erről a képviselőtestület a polgármester javaslata és a Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság állásfoglalása alapján hoz döntést.


VII. Záró rendelkezések



23.§ (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet 15. § (1)-(2) bekezdése 2013. január 1-jén lép hatályba.


24.§ (1) E rendelet hatályba lépésének napján – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel – hatályát veszti az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 28/2004. (XII.20.) önkormányzati rendelet.


(2) A 28/2004. (XII.20.) önkormányzati rendelet 5.§-a, 6.§-a 2013. január 1-jén veszti hatályát.


Szilágyi Péter sk.                                                                       Dr. Kovács Zoltán sk.

alpolgármester                                                                               jegyző