Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 25.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 10. 27- 2022. 10. 11

Mezőszemere Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (X. 26.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátásokról

2021.10.27.

Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben 25. § (3) bekezdés b) pontjának, 26. §-ának, 32. § (3) bekezdésének, 132. § (4) bekezdésének d) g) pontjának felhatalmazása alapján továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Mezőszemere Község közigazgatási területére terjed ki, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) szerinti személyek tekintetében, az Szt.-ben meghatározottak szerint.

2. A szociális ellátások formái

2. § (1) Szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások:

a) települési támogatás,

b) rendkívüli települési támogatás,

c) temetési költségek mérséklésére nyújtott települési támogatás,

d) köztemetés

(2) Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés.

3. Hatásköri rendelkezések

3. § (1) Az e rendeletben meghatározott ellátások tekintetében átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(2) A polgármester a megállapított települési támogatásokról negyedévente beszámol a Képviselő-testületnek.

4. A pénzbeli ellátások közös szabályai

4. § (1) Települési és rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a Szihalmi Közös Önkormányzati Hivatal Mezőszemerei kirendeltségéhez kell benyújtani, melyhez mellékelni kell a jövedelemnyilatkozatot a kérelmező és családja jövedelmi viszonyairól, a nyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről szóló igazolásokkal együtt.

(2) A szociálpolitikai ügyintéző a rendkívüli települési támogatás igénylő szociális helyzetéről tájékozódik, mely során környezettanulmányt készít. Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha a hivatal már más ügyben vizsgálta a kérelmező helyzetét és nem feltételezhető azokban lényeges változás.

(3) Külön méltánylást érdemlő esetben a kérelmező évente legalább egy esetben jövedelmére tekintet nélkül támogatásban részesíthető.

(4) Az egy alkalommal kifizetett települési, vagy rendkívüli települési támogatás minimális összege 1 000 Ft, maximális összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(5) Amennyiben az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a készpénz segélyt a jogosult nem a rendeltetésének megfelelően használja fel, úgy a segélyt e rendeletben megállapított természetbeni ellátással kell biztosítani.

5. Eseti rendkívüli települési támogatás

5. § (1) A települési önkormányzat képviselő testülete a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére jelen rendeletében meghatározott feltételek mellett eseti jelleggel rendkívüli települési támogatást nyújt.

(2) Rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet a segélyre rászorult terjeszthet elő.

(3) Rendkívüli települési támogatás egy család részére a tárgyév folyamán legfeljebb két alkalommal állapítható meg.

(4) A rendkívüli települési támogatás elbírálásánál az alábbi egy főre eső jövedelmi értékhatárokat kell figyelembe venni:

a) egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200 %-át,

b) gyermekét egyedül nevelő, valamint 3 és többgyermekes család esetén a nyugdíjminimum 150 %-át,

c) minden más esetben a nyugdíjminimum 130 %-át.

(5) Külön méltánylást érdemlő esetben a kérelmező évente legalább egy esetben jövedelmére tekintet nélkül rendkívüli települési támogatásban részesíthető.

6. Temetési költségek mérséklésére nyújtott települési támogatás

6. § (1) Jövedelmi helyzetre tekintet nélkül 10 000 Ft összegű települési támogatásra jogosult az, aki az elhalt személy eltemettetéséről gondoskodott.

(2) Temetési támogatást - amennyiben az mezőszemerei lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen itt élő kérelmező életvitelszerűen Mezőszemerén élő hozzátartozójának halálesete miatt kéri - a temetési számla kiállítását követő 60 napon belül lehet igényelni.

7. Az ellátások formái

7. § Az Önkormányzat a szociális alapszolgáltatások körében a Füzesabony-Szihalom Szociális, Család- és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás által fenntartott Füzesabony-Szihalom Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ keretében a következő személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat biztosítja:

a) házi segítségnyújtás,

b) családsegítés,

c) étkeztetés

8. § (1) Napi egyszeri meleg étkezést biztosít az önkormányzat térítés ellenében azon személyeknek, akik egészségi állapotuk, szociális helyzetük miatt arra rászorulnak és étkeztetésüket más módon megoldani nem tudják.

(2) Az étkeztetés a Szociális és Családsegítő Szolgálat keretében történik.

8. Házi segítségnyújtás

9. § (1) Házi gondozásban kell részesíteni azt a személyt, aki otthonában önmaga ellátására saját erőből nem képes, betegsége vagy életkora miatt a településen élő közeli hozzátartozói a gondozást ellátni nem tudják.

(2) A házi segítségnyújtást a gondozók a 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet alapján végzik.

9. Családsegítés

10. § (1) A szociális ellátásokról szóló tv-ben alapellátásként meghatározott családsegítést – az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok, illetve személyek szociális mentálhigiénés ellátás – a Szociális és Családsegítő Szolgálat útján kell biztosítani.

(2) A családsegítői tevékenységre a szociális ellátásokról szóló tv. 64. §-aiban foglaltak az irányadók.

10. Az ellátások igénybevételének módja

11. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátás az igénylő kérelmére történik.

(2) A kérelmet a Szociális és Családsegítő Szolgálat vezetőjéhez kell benyújtani.

(3) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátásokért térítési díjat kell fizetni, melynek mértékét a Képviselő-testület évente állapítja meg. A térítési díj az étkeztetés személyi térítési díját, valamint a házi szociális gondozás óradíját foglalja magába.

(4) A térítési díjat havonta utólag kell fizetni, legkésőbb a tárgy hó 10. napjáig.

(5) A Szociális és Családsegítő Szolgálat vezetője köteles külön eljárás nélkül e rendeletben meghatározott ellátásokra szolgáltatást nyújtani, ha az érintett személy életét, testi épségét a késedelmes intézkedés veszélyeztetné.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § Hatályát veszti Mezőszemere Községi Önkormányzat Képviselő-testületének A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 2/2020.(II.27.) önkormányzati rendelete.