Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2018. (XII.7.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2021. 10. 29- 2023. 01. 17

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2018 (XII.7.) önkormányzati rendelete

A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELMÉRŐL

2021.10.29.

Ságvár község önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdés a)-h) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Nemzeti Média és Hírközlési hatóság, a Somogy Megyei Építész Kamara, a Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatala Hatósági Főosztály Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály és a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, értelmező rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Ságvár község sajátos településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és alakítása:

a) a helyi építészeti örökség egyedi és területi védelem (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás, a védelem megszüntetés szabályozásával;

b) településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával;

c) településképi követelmények meghatározásával;

d) településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával,

e) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával.

(2) A helyi védelem célja, a település településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása.

(3) A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(4) A helyi védett építészeti örökség elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése nem megengedett.

(5) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja egyrészt, hogy a település karakterét meghatározó építmények, jellemző lakóházak, illetve egyéb funkciójú épületek díszes homlokzatai fennmaradjanak. Továbbá célja, hogy a természeti, táji környezetben történő művi beavatkozások illeszkedjenek a környezetbe, annak látványát, értékeit erősítsék.

1/A. §1 A képviselő-testület a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. §-ban foglalt önkormányzati hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át.

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

2. A helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek

2. § (1) A helyi védelem feladata, hogy a védelmet igénylő építészeti örökségek meghatározása, dokumentálása, védetté nyilvánítása, nyilvántartása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal történő megismertetése megtörténjen.

(2) Feladata továbbá a helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, illetve a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.

(3) A helyi védelemben részesülő építmény tulajdonosa jókarbantartási kötelezettségének teljesítése a magasabb előírásában meghatározottakon túlmenően a védettséget megalapozó helyi érték sértetlen fennmaradásának és érvényesülésének biztosítására is kiterjed.

3. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai

3. § (1) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki - természetes, vagy jogi személy - írásban kezdeményezheti, valamint erre az örökségvédelmi hatástanulmány értékleltára, a településrendezési eszköz megalapozó vizsgálatának az épített környezet, illetve a táji és természeti környezet értékeire vonatkozó vizsgálata is javaslatot tehet.

(2) A helyi védelem alá helyezés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) a védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,

c) fotódokumentációt,

d) helyszínrajzot,

e) a védendő épület, épületrész rendeltetését és használatának módját.

(3) A helyi védelem megszüntetése iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a védett épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) a védettség megszüntetésének rövid, szakszerű indokolását, fotódokumentációját.

(4) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését a képviselő-testület e rendeletben állapítja meg.

(5) Helyi védelem alatt álló építmény nem bontható el.

4. § (1) A helyi védelem alá helyezés, illetve megszüntetés szakmai előkészítője a települési főépítész, annak hiányában a Polgármester. Feladata a kérelmek befogadása, a kérelem tárgyával kapcsolatos szakmai véleményének írásban történő meghozatala, és a kérelem, valamint a szakmai véleményének előterjesztése a képviselő-testületi ülésen.

(2) A helyi védelem alá helyezésben, illetve a megszüntetésében érdekeltek: a kérelmező, az érintett ingatlan tulajdonosa, haszonélvezője. Az érdekelteket írásban kell értesíteni a képviselő-testületi döntésről.

(3) A helyi védelem alá helyezés, illetve a megszüntetés tényéről a lakosságot is tájékoztatni kell a település honlapján, a közterületen elhelyezett hirdető felületen és helyi lapban.

(4) Helyi védelem alatt álló ingatlan országos műemléki védelem alá kerül, úgy a védettség tényét megállapító jogszabály hatályba lépését követően a települési főépítész, annak hiányában a polgármester kezdeményezi a helyi védelem törlését.

(5) A polgármester gondoskodik a helyi építészeti örökség nyilvántartásának vezetéséről. A nyilvántartás legalább az alábbi adatokat kell tartalmazza:

a) a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) a védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,

c) fotódokumentációt,

d) helyszínrajzot,

e) a védendő épület, épületrész rendeltetését és használatának módját

(6) Táji és természeti érték helyi védelem alá helyezése kertészmérnök szakmai véleménye alapján történhet.

(7) Táji és természeti érték helyi védelemmel kapcsolatos további szabályokat a (1) – (3) bekezdés tartalmazza.

(8) A polgármester gondoskodik a helyi táji és természeti értékek nyilvántartásának vezetéséről. A nyilvántartás legalább az alábbi adatokat kell tartalmazza:

a) a védendő érték pontos helyét (utca, házszám, dűlőnév, helyrajzi szám),

b) a védendő táji és természeti értékre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,

c) fotódokumentációt,

d) helyszínrajzot.

4.A területi védelem meghatározása

5. § Ságvár község területén nincs helyi területi védelem alá tartozó ingatlan.

5.Az egyedi védelem meghatározása

6. § A helyi egyedi védelem alá tartozó ingatlanok, növényállomány, geológiai emlék pontos címét, helyrajzi számát, a védett építmény rendeltetését meghatározó jegyzéket jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI SZEMPONTBÓL MEGHATÁROZÓ TERÜLETEK

7. § (1) Településképi szempontból meghatározó területek:

a) a régészeti lelőhely területe;

b) műemlék, műemléki környezet;

c) a helyi védettségű egyedi érték területe;

d) országos ökológiai hálózat területe;

e) a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő terület

f) helyi jelentőségű természeti emlékek területe.

(2) A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdés b) – f) pontja településkép védelme szempontjából kiemelt területek.

IV. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

6. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények a teljes közigazgatási területre

8. § (1) A település közigazgatási területén állandó használatra szánt lakókocsi, konténer és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.

(2) Az építményeken az adott környezettel nem harmonizáló homlokzati és tetőfedési anyagok, illetve a föld és pasztell színektől eltérő és harsány színezés nem alkalmazható.

(3) Lakóterület és településközpont építési övezetekben, illetve kertes mezőgazdasági övezetekben nem alkalmazható:

a) főépületként gerenda- és konténerház,

b) közterületről látható részen alu lemez, hullámpala, műanyag hullámlemez, hagyományostól eltérő színű (pl. kék, zöld, harsány színek) tetőfedés

c) a homlokzaton hullámlemez burkolat,

d) díszítő elemként csempe vagy hasított kőburkolat az ablakok körül,

e) korábbi építészeti stílus, más éghajlati tájra jellemző, funkció nélküli díszítőelem (pl. kő kinézetű párkány, előtető, erkély, konzol…)

(4) Belterületen, közterület felöli kerítés nem lehet nagytáblás fém- vagy műanyag hullámlemez, illetve nád borítású.

7.A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

9. § (1) A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi építészeti követelmények az alábbiak:

a) az elbontott építmények telkeit megfelelő tereprendezéssel, elkerítéssel kell a település arculatához illeszkedő módon kialakítani, fenntartani.

b) épületet úgy kell elhelyezni, hogy az a beépítés módjában, mértékében, rendeltetésében, a használat módjában, és a terepalakítás, a csapadékvíz-elvezetés és a növénytelepítés vonatkozásában környezete adottságaihoz illeszkedjen.

c) az épületmélységek megválasztásával meg kell előzni azt, hogy magas tetős épületek esetén az épületet önmagában tekintve és az utcakép vonatkozásában is aránytalanul magas, nagy tetőidomok jöjjenek létre.

d) az utcai kerítést az épület építészeti karakteréhez, anyaghasználatához, megjelenéséhez, városképi sajátosságaihoz illeszkedően kell kialakítani.

e) a kerítések megengedett magassága legfeljebb 1,5 méter és áttört jelleggel alakítandók ki.

(2) A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó egyedi építészeti követelmények az alábbiak:

a) az ingatlan fő funkcióját képviselő épületet jellemzően 35°- 45° hajlású magastetővel kell kialakítani;

b) az ingatlan fő funkcióját betöltő épület tetőidomát a szomszédos telken álló, utcaképileg egy látványt adó épületekkel összhangban kell kialakítani;

c) az épületek közterületről látható homlokzatainak és tűzfalainak egy homlokzaton belüli részleges felújítása vagy átfestése nem megengedett;

d) tető és előtető fedésére a 8. § (3) bekezdésében meghatározottakon kívül bitumenes zsindely, bitumenes lemez, fém hullámlemez nem alkalmazható;

e) meglévő épület homlokzatán nem építhető be a homlokzatra jellemzőtől eltérő színű, valamint eltérő arányú nyílászáró;

f) az épületgépészeti és egyéb berendezéseket, tartozékaikat, klímaberendezést építészeti eszközökkel takartan vagy közterületről nem látható módon, az épületek alárendelt homlokzatára lehet telepíteni;

g) síktáblás napelemet, napkollektort a közterületről látható helyen elhelyezni nem lehet, kivétel ha a települési főépítésszel egyeztetve megállapításra kerül, hogy nincs más lehetőség;

h) utcai homlokzaton erkély, loggia nem létesíthető;

i) utcai kerítés anyaga lehet nyerstégla, festett vakolat, festett alumínium, kő, kovácsoltvas, zártszelvény vagy fa.

8.A helyi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények

10. § Az 1. mellékletben szereplő helyi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:

a) közmű szerelvények (villanyóra szekrény, gázmérő) valamint bármilyen, az épület eredeti megjelenését zavaró létesítmény, berendezés csak a közterületről nem látható épületrészen vagy takart kialakítással helyezhető el.

b) amennyiben a helyi védelem kiterjed az épület tömegére, az eredeti (hagyományos) tömegében, tetőformájában kell megtartani azt. A tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

c) az eredeti homlokzati elemeket (nyílások, tagozatok, díszek, kerítéselemek) meg kell őrizni.

d) a régi ablakok megőrzendők a maguk szerkezetében, külső rétegében, tagolásában, üvegosztásában.

e) belső korszerűsítés és átalakítás – hacsak védelem nem terjed ki az épületbelső, vagy valamely belső részlet hangsúlyozott megtartására – illetve bővítés engedélyezett.

f) helyi építészeti karaktert hordozó épület homlokzatai, vagy egyéb épületrészei esetleges stílusbeli, arány- vagy ritmushibája felújítás során korrigáltatható, ha annak eredményeként egységes építészeti kialakítás jön létre.

g) helyi építészeti karaktert hordozó épületek, épületrészek eredeti külső megjelenését:

ga) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész- és befoglaló méreteit,

gb) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben,

gc) ha ismert, eredeti színhatását, ha nem ismert, a feltételezhetően hasonló színhatását,

gd) eredeti épülettartozékait és felszereléseit az értékvizsgálattól függően az e

rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni, illetve helyreállítani.

9.Felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak

elhelyezésére vonatkozó egyedi előírások

11. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas területek a 3. mellékletben szereplő területek.

(2) Átjátszó állomás és antenna elhelyezése a település teljes közigazgatási területén meglévő adótorony vagy egyéb építmény igénybevételével, illetve kilátó létesítésével valósítható meg.

(3) Új antenna csak a településképi szempontok érvényesítésével és a környezethez illeszkedően helyezhető el.

(4) Antenna templomtoronyra nem helyezhető el.

(5) Új antennát 300 m-es körzetben már meglevő antenna tartószerkezet előfordulása esetén, azzal közös tartószerkezetre lehet csak elhelyezni.

12. § (1) Belterületen, újonnan kialakuló közterületen az elektronikus hírközlési hálózatokat földalatti elhelyezéssel kell építeni.

(2) A már beépített területen, ahol a hálózatok földalatti elhelyezéssel üzemelnek új vezetékes hírközlési hálózatokat, meglevő rekonstrukcióját földalatti elhelyezéssel kell építeni.

(3) A már beépített területeken, ahol a meglevő gyenge és erősáramú hálózatok föld feletti vezetésűek, új elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, illetve közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

(4) Külterületen új elektronikus hírközlési hálózatokat területgazdálkodási okokból a villamosenergia elosztási, a közvilágítási és egyéb hírközlési szabadvezetékekkel közös, egyoldali oszlopsorra kell fektetni.

(5) Nem létesíthető közmű- és energia, táv- és hírközlési vezeték a meglévő fasorok nyomvonalában.

13. § A fényszennyezés elkerülése érdekében szükséges az alábbi szempontok figyelembe vétele a közvilágítás és külső világító testek elhelyezése, korszerűsítése esetében:

a) el kell kerülni a hideg fehér fényű világítást, amely 500 nanométernél rövidebb hullámhosszúságú fényt tartalmaz;

b) a világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van;

c) az utcákat amennyire csak lehet egyenletesen, és amennyire csak lehet alacsony intenzitással világítsuk meg;

d) igazítsák a kültéri világítást a tényleges használat idejéhez.

10.Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

14. § A szennyvízátemelők, vízmű kutak növényzettel történő eltakarása szükséges.

11.A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

15. § (1) A településkép védelme szempontjából kiemelt területeken lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám – a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - nem helyezhető el.

(2) Az (1) bekezdés alól évente 12 naptári hét időszakra a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében el lehet térni.

(3) A település teljes közigazgatási területén építmény homlokzatán, építési telek kerítésén, kerítéskapuján és támfalán kizárólag az ingatlan rendeltetési egységeiben folytatott kereskedelmi-, szolgáltató-, illetve vendéglátó tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó saját vállalkozást népszerűsítő berendezés (cég- és címtábla, cégér és ilyen célú reklám) létesíthető, a településképre vonatkozó előírások betartásával.

(4) Beépítésre nem szánt övezetekben önálló reklámberendezés mérete 2 m2 nagyságot, a reklámhordozót tartó berendezések teljes magassága a 6 métert nem haladhatja meg.

(5) Közvilágítási oszlopon reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el.

(6) A saját vállalkozást népszerűsítő berendezések tartó-, illetve hordozó szerkezeteit, felületeit úgy kell kialakítani, hogy azok méretei, arányai és alkalmazott anyagai illeszkedjenek az érintett épület (építmény) építészeti megoldásaihoz, illetve a településképi környezethez.

(7) Utasváró felületén és tetején reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el.

(8) A reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezések szerkezeti alapszínének és típusonkénti formájának azonosnak kell lennie.

12.A Támfalakra és támfallétesítményekre vonatkozó településképi követelmények

16. § (1) A területen meglévő domborzati viszonyokat óvni kell. Ezért támfalat létesíteni, és ezzel a terepviszonyokat megváltoztatni csak a legindokoltabb mértékben, a megengedett építmények elhelyezése, vízelvezetési, geológiai, talajmechanikai okokból lehet.

(2) A támfal létesítése során a meglévő fás növényzet megóvását elsődlegesnek kell tekinteni.

(3) A támfal községképben jelentkező felületét a környezethez igazodó természetes anyagokkal kell kialakítani.

(4) A támfalak, illetve támfallétesítmények esetén a megfelelő lebukás-gátlást minden esetben biztosítani kell.

(5) 2 méternél magasabb támfalat növényzettel (lecsüngő, elé ültetett, vagy kúszó növényzettel) takartan kell kialakítani.

13.Az egyéb épületek, építmények, utcabútorok elhelyezésére vonatkozó településképi követelmények

17. § (1) A területen az épületek használatát kiegészítő funkciójú épületek az épülettel egy tömegben, ahhoz csatlakozóan épüljenek. Amennyiben ez nem megoldható, kizárólag természetes anyagokból maximum 20 m2 nagyságú építmény építhető.

(2) Közterületen csak olyan műtárgyakat, utcabútorokat lehet elhelyezni, ami a község építészeti és természeti környezetébe, hangulatába illik.

V. Fejezet

KÖTELEZŐ SZAKMAI KONZULTÁCIÓ

14.Rendelkezés a szakmai konzultációról

18. § (1) Kötelező a szakmai konzultáció az alábbi esetekben az építési tevékenység megkezdését megelőzően:

a) új antenna elhelyezése,

b) Étv.33/A. §-ban szabályozott egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység esetén.

(2) A szakmai konzultáció iránti kérelmet írásban az önkormányzathoz kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell az építtető vagy kérelmező nevét és címét, telefonos elérhetőségét, valamint a tervezett építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát, az építési tevékenység rövid leírását.

(3) Szakmai konzultáció lehetőségéről minden esetben a települési főépítész, annak hiányában a Polgármester gondoskodik.

(4) A szakmai konzultáció időpontja a települési főépítésszel, annak hiányában a Polgármesterrel egyeztetve kerül kijelölésre.

VI. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI VÉLEMÉNYEZÉSI ELJÁRÁS

19. § (1) Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni mindazon építmények építészeti-műszaki terveivel kapcsolatban, melyek építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési munkákra vonatkoznak.

(2) A polgármester a véleményét a települési főépítész szakmai álláspontja alapján alakítja ki.

(3) A véleményezési anyagot az 5. mellékletben foglalt mintának megfelelő tartalommal kell benyújtani.

(4) Az eljárás során a településképi követelmények teljesülését kell vizsgálni.

VII. Fejezet

TELEPÜLÉSKÉPI BEJELENTÉSI ELJÁRÁS

20. § (1) A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók köre:

a) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül épület közterületről látható homlokzatán előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása;

b) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül meglévő épület utólagos hőszigetelése, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása, tetőhéjalás cseréje;

c) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül meglévő épület homlokzatán, tetőzetén nyílászáró méretének, anyagának, osztásának megváltoztatása; nyílászáró beépítése;

d) lakóterület és településközpont vegyes terület övezetén belül közterületről látható kerítés építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése;

e) faluközpont területén belül cégér, cégtábla elhelyezése;

f) meglévő, helyi védelem alatt álló épületen építési engedélyhez nem kötött építési munkák;

g) település területén reklámok és reklámhordozók elhelyezése.

(2) A településképi bejelentési eljárás az ügyfélnek a polgármesterhez benyújtott, papíralapú bejelentésére indul. A bejelentést az 4. mellékletben foglalt mintának megfelelő tartalommal kell benyújtani.

(3) A bejelentési dokumentációt a megértéshez szükséges méretarányban, a főbb alaprajzi és magassági méretek feltüntetésével kell készíteni.

(4) A bejelentési dokumentációban a településképi követelményeknek való megfelelést igazolni kell.

(5) Több bejelentés köteles munka esetén a bejelentések összevonhatók.

21. § (1) A településképi bejelentési eljárás során a polgármester vizsgálja, hogy a bejelentési dokumentáció formai követelményei teljesülnek-e.

(2) A településképi bejelentési eljárás során a polgármester kikéri a települési főépítész szakmai véleményét.

(3) A településképi bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a bejelentés tárgya

a) megfelel-e a településképi rendeletben meghatározott követelményeknek;

b) megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatának és fejlesztésének lehetőségeit;

c) alkalmazkodik-e a környezet léptékéhez, formanyelvéhez, tömegalakításához;

d) az anyaghasználat alkalmazkodik-e a környezet karakteréhez, funkciójához, a környezetben alkalmazott anyagokhoz, illetve látványukhoz;

e) a látvány színvilága illeszkedik-e a környezethez, azzal megfelelően harmonizál-e;

f) védett épületen vagy területen a beavatkozás nem ellentétes-e a védelem céljával, szolgálja-e a védelem látványban is jelentkező szempontjait;

g) a reklámhordozó elhelyezése megfelel-e a reklámok közzétételével kapcsolatos kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési, és a településképi rendeletben szereplő különös településképi követelményeknek.

(4) A településképi bejelentéshez kötött tevékenység a településképi bejelentés tudomásul vételéről szóló döntés birtokában – az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(5) A településképi bejelentési kötelezettség teljesítése, illetve tudomásul vétele polgárjogi igényt nem dönt el, és nem mentesít az egyéb jogszabályok által előírt hatósági engedélyek megszerzése alól.

(6) A településképi bejelentés tudomásulvételéről szóló döntés a közléstől számított egy évig érvényes.

VIII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖTELEZÉS, TELEPÜLÉSKÉP-VÉDELMI BÍRSÁG

22. § (1) Településképi kötelezettség megszegésének minősül:

a) a szakmai konzultáción megfogalmazott településkép-védelmével kapcsolatos elvárások be nem tartása,

b) a településképi rendeletben foglaltak megszegése.

(2) A településképi kötelezési eljárás hivatalból vagy bejelentés alapján indul.

(3) Településképi kötelezettség megszegése esetén a polgármester az ingatlan tulajdonosával, önkormányzati tulajdon esetén a bérlővel szemben településképi kötelezési eljárást folytat le.

(4) Amennyiben a földrészlet és a felépítmény tulajdonosa nem azonos, a településképi kötelezési eljárást a felépítmény tulajdonosával szemben kell lefolytatni, kivéve, ha a felépítmény tulajdonosának személye nem állapítható meg.

(5) A polgármester a településképi kötelezési eljárást általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény szabályai szerint folytatja le.

(6) A településképi kötelezésről a polgármester önkormányzati hatósági döntést hoz településképi kötelezettségről szóló határozat formájában.

(7) A településképi követelmények településképi kötelezésben megállapított határidőre történő nem teljesítése esetére az ingatlan tulajdonosával szemben 20.000,- forinttól 1.000.000,- forintig terjedő településkép-védelmi bírság szabható ki.

(8) A településképi bírság Ságvár Község Önkormányzat bevételét képezi.

IX. Fejezet

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSI ÉS ÖSZTÖNZŐ RENDSZER

23. § (1) A védett érték tulajdonosának a szokásos karbantartási feladatokon túlmenően, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat vissza nem terítendő támogatást adhat.

(2) A támogatás mértékét az önkormányzat évente a költségvetési rendeletében határozza meg. Az érintettek a támogatást pályázat útján nyerhetik el. A pályázat tartalmára vonatkozó részletes feltételeket a Képviselőtestület a pályázati kiírásban határozza meg.

(3) A beérkezett pályázatokat szakmai szempontból a települési főépítész, annak hiányában a Polgármester előzetesen értékeli és javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a támogatás odaítélésére. A nyertes pályázatokról a Képviselőtestület dönt.

(4) A támogatási szerződés megkötésére, módosítására, felmondására, a támogatás elszámolására, visszafizetésére és a támogatási összeg felhasználásának ellenőrzésére az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott forrás átadásáról és államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni.

(5) Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkákat. Ez esetben a támogatást vissza kell fizetni. E rendelkezés a szabálytalan beavatkozástól számított 5 évig érvényesíthető.

X. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15.Hatálybalépés

24. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

16.Hatályon kívül helyező rendelkezések

25. § Hatályát veszti Ságvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Ságvár község helyi építési szabályzatáról szóló 14/2011. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének 6. § (3) bekezdés b), 7. § (3) bekezdés b) és c), 8. § (3) bekezdés a) és b), 9. § (3) bekezdés a) és c), 10. § (3) bekezdés a) és c), 11. § (9) bekezdés 17. § (6) bekezdés b) és c), 19. § (4) bekezdés b), 29. §, 30. §, 34. §, 5. melléklet, 6. melléklet.

1. melléklet a 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelethez

a) A település helyi egyedi védelem alatt álló építészeti örökségeinek jegyzéke

cím

hrsz

funkció

1

Petőfi Sándor utca 7.

269

lakóház

2

Petőfi Sándor utca 12.

218

lakóház

3

Petőfi Sándor utca 31.

433

parókia

4

Petőfi Sándor utca 50.

452

lakóház

5

Fő utca 63/a.

129/4

volt magtár

6

Ady Endre utca 8.

512

lakóház

7

Ádándi utca 24.

561

lakóház

8

Ádándi utca 22.

562

lakóház

9

Ádándi utca 18.

564

lakóház

10

Dózsa György utca 23.

188/1

lakóház

11

Fő utca közterület

357

I. vh. emlékmű

12

Petőfi utca közterület

358

II. vh. emlékmű

13

buszforduló

074/5

kereszt

14

temető

170/9

kereszt

15

szőlőhegy

1796

kereszt

16

Szent László-hegyi erdő

0155

„Piros kereszt”

17

Gám puszta

0239/26

kereszt, emlékoszlop

18

Petőfi Sándor utca 7.

269

lakóház

19

Petőfi Sándor utca 12.

218

lakóház

20

Petőfi Sándor utca 50.

452

lakóház

21

Fő utca 63/a.

129/4

volt magtár

22

Ady Endre utca 8.

512

lakóház

23

Ádándi utca 24.

561

lakóház

b) A település helyi egyedi védelem alatt álló természeti értékének jegyzéke

hrsz

megnevezés

1.

0157

Aesculus hippocastanum

vadgesztenye körben

2.

0204

Quercus robinia

Képes-fa

3.

500

Aesculus hippocastanum

belterületi vadgesztenye fasor

4.

221

Aesculus hippocastanum

vadgesztenyék

5.

360

Buxus s., Abies pinsapo

2 db puszpáng és 2 jegenyefenyő

6.

307

Buxus sempervirens

idős puszpáng

7.

318

Tilia cordata

kislevelű hárs

8.

170/9

Picea a., Thuja occ. Malonyana

lucfenyők és oszlopos tuják

9.

1837-1889

Bújó-lik (Likas domb) geológiai emlék

10.

0186/11L

Betyár barlang (12-es szoba) geológiai emlék

2. melléklet a 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelethez

a. A településképi szempontból meghatározó területek térképi bemutatása
b. Településkép védelme szempontjából kiemelt területek, örökségvédelem

megye

település neve

helyrajzi szám

védettség jogi jellege

azonosító

védett örökségi érték neve

Somogy

Ságvár

0105/4

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0105/6

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0135

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

48132

Marjádi - patak mellett

Somogy

Ságvár

0145/1

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0145/2

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0146

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0155

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0160

régészeti lelőhely

71315

Szent László kolostor

Somogy

Ságvár

0176

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0177

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0178

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0179

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0180

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0181

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0182

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0183

régészeti lelőhely

48154

Böre - vár

Somogy

Ságvár

0187/11

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0187/12

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0187/13

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0187/14

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0187/4

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0187/9

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

0195

régészeti lelőhely

48136

Bogárházi-völgy

Somogy

Ságvár

0196

régészeti lelőhely

48136

Bogárházi-völgy

Somogy

Ságvár

020/9

régészeti lelőhely

48149

Külső - major

Somogy

Ságvár

0201

régészeti lelőhely

48136

Bogárházi-völgy

Somogy

Ságvár

0207

régészeti lelőhely

48148

Ali-rét

Somogy

Ságvár

0224

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/14

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/16

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/17

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/18

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/19

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/20

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/21

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/22

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0225/24

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0229

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

0230/2

régészeti lelőhely

48128

Újmajori téglaégető

Somogy

Ságvár

041

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

042

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

043

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

044

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

046/1

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

049/1

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

049/2

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

049/3

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

050

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

051/1

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

051/2

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

052

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

061

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

062/2

régészeti lelőhely

48157

Halastó

Somogy

Ságvár

062/3

régészeti lelőhely

48157

Halastó

Somogy

Ságvár

074/21

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

074/5

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

076/9

régészeti lelőhely

54682

Csályi-dűlő (Nyim és Som felé vezető út között)

Somogy

Ságvár

078/10

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/11

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/14

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/15

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/16

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/17

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/18

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

078/5

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

079/2

régészeti lelőhely

58576

Nyim és Ságvár között

Somogy

Ságvár

1671/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1671/2

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1671/3

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1673

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1674

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1685

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1686/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1687

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1688/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1688/3

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1688/4

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1689/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1689/2

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1690/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1690/2

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1690/3

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1756

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1762

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1763

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1764/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1764/2

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1765/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1765/2

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1766

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1767

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1768

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1769

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1770/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1770/2

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1770/3

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1771/1

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1772

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1792

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1793/5

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1793/6

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1793/7

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1795/3

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1795/4

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1795/6

régészeti lelőhely

48126

Horhosi - dűlő

Somogy

Ságvár

1942

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1943

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1944

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1945

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1946

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1947

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1949

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1950

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1951

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1952

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1953

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1954

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

1955

régészeti lelőhely

48127

Lyukas hegy

Somogy

Ságvár

2143

régészeti lelőhely

54682

Csályi-dűlő (Nyim és Som felé vezető út között)

Somogy

Ságvár

2144

régészeti lelőhely

54682

Csályi-dűlő (Nyim és Som felé vezető út között)

Somogy

Ságvár

2145

régészeti lelőhely

54682

Csályi-dűlő (Nyim és Som felé vezető út között)

Somogy

Ságvár

2146

régészeti lelőhely

54682

Csályi-dűlő (Nyim és Som felé vezető út között)

Somogy

Ságvár

220/2

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

221

műemlék

4595 [8061]

R. k. templom

nyilvántartott műemléki érték

4596 [8062]

Nep. Szt. János-szobor

Somogy

Ságvár

222

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

223

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

267/10

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/12

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/13

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/14

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/15

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/17

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/7

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/8

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

267/9

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

271/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

272

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

274

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

275/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

276/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

277

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

278

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

279/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

279/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

280/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

280/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

281/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

281/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

282/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

282/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

282/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

283/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

283/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

283/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

284/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

284/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

285/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

285/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

286/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

286/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

287/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

287/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

288/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

288/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

289/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

289/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

290/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

290/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

291/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

291/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

337

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

341

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

342

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

343

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

344

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

349/6

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

350

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

351/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

351/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

352

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

353

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

354

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

355

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

356

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

357

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

358

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

359

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

375/12

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

375/13

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

376

műemléki környezet

4595 [29603]

R. k. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Ságvár

377/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

381

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

382

régészeti lelőhely

48122

Tömlőc-hegy

Somogy

Ságvár

401

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

402

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

403

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

404

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

405

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

406

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

407/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

407/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

408/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

408/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

408/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

408/5

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

408/6

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

408/7

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

410

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

411

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

412

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

413

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

414/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

414/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

415

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

416

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

417

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

418

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

419

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

420

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

421

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

422

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

423

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

424/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

424/2

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

425

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

426

műemléki környezet

4597 [29606]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

427

műemléki környezet

4597 [29606]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

428

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

429

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

430

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

431

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

432

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

433

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

434

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

435

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

436

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

437

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

438

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

439

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

440

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

441

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

442

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

443

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

444

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

445

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

446

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

447

műemléki környezet

4597 [29606]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

448

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

449

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

450/1

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

450/2

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

Somogy

Ságvár

451

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

452

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

453

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

454

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

455

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

456

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

457

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

458/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

458/2

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

458/3

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

459

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

460

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

461

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

462

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

463/1

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

463/2

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

464

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

465

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

466/3

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

466/4

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

466/5

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

466/6

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

467

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

468

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

469

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

472

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

473

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

474

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

475

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

476

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

477

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

478

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

479

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

480

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

481/1

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

481/2

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

482

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

483

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

484

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

485

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

486

műemléki környezet

4597 [29606]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

kiemelten védett régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

487

műemléki környezet

4597 [29606]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

488

műemlék

4597 [8063]

Ref. templom

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

489

műemléki környezet

4597 [29606]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

490

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

491

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

492

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

508

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

509

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

523

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

526/2

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

527

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

528

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

532

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

533

régészeti lelőhely

20404

Belső erőd

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

535/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

535/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

535/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

535/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

536

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

537/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

537/6

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

538/1

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

538/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

538/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/2

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/3

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/6

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/7

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/8

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

539/9

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

540

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

Somogy

Ságvár

541/4

régészeti lelőhely

51158

Ady E.u. 40.

3. melléklet a 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelethez

A felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas területek térképi ábrázolása

4. melléklet a 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelethez

NYOMTATVÁNY
településképi véleményezési eljárás kérelmezéséhez

építtető vagy kérelmező neve:

építtető vagy kérelmező lakcíme: (szervezet esetén székhelye)

tervezett és véleményezésre kért építési tevékenység:

a tervezett építési tevékenység helye és a telek helyrajzi száma:

a tervezett építési tevékenység tárgya és rövid leírása:

felelős tervező neve:

tervezési jogosultság száma:

tervező értesítési címe, telefonszáma, email címe:

ÉTDR azonosító:

a tervezett építési tevékenységgel kapcsolatos előzmények:

amennyiben a tervezés szerzői jogot érinti, úgy a korábbi tervező neve:

(dátum) (aláírás)

5.
melléklet a 21/2018. (XII. 7.) önkormányzati rendelethez

NYOMTATVÁNY
településképi bejelentési eljáráshoz

bejelentő neve, telefonszáma:

bejelentő lakcíme: (szervezet esetén székhelye)

tervezett tevékenység:

a tervezett tevékenység helye és a telek helyrajzi száma:

a tevékenység elvégzésének tervezett időtartama:
tervezett kezdete és befejezése)

felelős tervező neve:

tervezési jogosultság száma:

tervező értesítési címe, telefonszáma, email címe:

a bejelentéssel kapcsolatos előzmények:

amennyiben a tervezés szerzői jogot érinti, úgy a korábbi tervező neve:

beadott dokumentációrészek megnevezése:
(a kérelem tárgyának megfelelően)

1. műszaki leírás, a telepítésről és az építészeti kialakításról
2. helyszínrajz a szomszédos építmények és a terepviszonyok feltüntetésével
3. alaprajz
4. homlokzat
5. utcaképi vázlat
6. színterv
7. látványterv
8. egyéb:

(dátum) (aláírás)
1

Az 1/A. §-t a Ságvár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.