Tiszacsege Város Önkormányzata 3/2019 (III.27.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2023. 03. 01

Tiszacsege Város Önkormányzata 3/2019 (III.27.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.01.

Tiszacsege Város Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a következőket rendeli el:1

I. RÉSZ

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §2

A rendelet hatálya

2. §3

Alapelvek

3. § (1) Az Önkormányzat a város minden polgárának és közösségének biztosítja azon jogát, miszerint

a) megismerhesse a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,

b) a kulturális alapellátás keretében igénybe vegye a közművelődési intézmény szolgáltatásait,

c) műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon létre, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen.

4. § Az Önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

II. RÉSZ

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre és mértéke4

5. § (1) Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatások biztosításáról gondoskodik:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, ennek keretében:

aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

ad) segíti az időskorúak művelődési, művészeti és közösségi életét,

ae) a közös művelődés, együttlét, az esztétikai élmények közös megélését, az egyetemes, a kisebbségi és a helyi kultúra megismerését elősegíti,

b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, ennek keretében:

ba) elősegíti a környezetkultúra javítását, városesztétikai kultúra fejlesztését,

bb) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítése, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

bc) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklése,

bd) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása, ennek keretében az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, ismeretterjesztési, felnőttoktatási lehetőségek segítése,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, ennek keretében:

da) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

db) az egyetemes, a nemzeti és a nemzetiségi kultúra megismertetése, gyarapítása,

dc) kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozása,

dd) a település természeti, kulturális közösségi értékeinek közismertté tétele, a településhez kötődés erősítése, a helyi ismeretek cseréje, közvetítése, a helyi értékeket védő és gazdagító kezdeményezések ösztönzése, hatékonyságának segítése,

e)5

f)6

g)7

III. RÉSZ8

A közművelődési feladatellátás formája, módja

6. § (1) Az Önkormányzat az 5. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások ellátását, további feladatok biztosítását az alábbi szervezeti keretekben végzi:

a)9 az Önkormányzat irányítói jogkörébe tartozó, önálló jogi személyiségű, előirányzatai felett teljes jogkörrel rendelkező, gazdasági szervezettel nem rendelkező, szakágazati besorolása szerint közművelődési besorolású, művelődési központ típusú közművelődési intézmény

b)10

útján.

(2)11 Az Önkormányzat az 5. §-ban foglalt közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetőségét, valamint további feladatainak ellátását az Önkormányzat által fenntartott Dr. Papp József Művelődési Ház és Könyvtár (a továbbiakban: Közművelődési Intézmény) útján biztosítja.

(3) Az Önkormányzat Közművelődési Intézményének a feladatai színvonalasabb ellátása érdekében ki kell használnia a pályázati lehetőségeket. A vállalt cél megvalósítása a Közművelődési Intézmény alaptevékenységének ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.

IV. RÉSZ

A közművelődési feladatellátás támogatása

7. § (1) Az Önkormányzat támogatja az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában résztvevő, közművelődési célú tevékenységet folytató civil szervezeteket az államháztartáson kívüli forrás átadásának és átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátása során a helyi, regionális, országos és nemzetközi kapcsolatok érdekében az Önkormányzat:

a) köznevelési intézménnyel,

b) kulturális feladatot ellátó civil szervezettel,

c) közművelődési, tudományos, művészeti, szociális, egészségügyi és sportszervezettel,

d) egyházzal,

e) helyi nemzetiségi önkormányzattal,

f) a Balmazújvárosi Többcélú Kistérség önkormányzataival, illetve azok intézményeivel, civil szervezeteivel,

g) a megyei önkormányzattal,

h) testvértelepülések intézményeivel, civil szervezeteivel

együttműködésre törekszik.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásba való bevonása a Közművelődési Intézmény által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

V. RÉSZ

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

8. § (1) A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása és forrásai a következők:

a) központi költségvetési támogatás,

b) helyi költségvetési forrás (önkormányzati kiegészítés),

c) intézményi saját bevétel,

d) pályázati úton elnyerhető támogatás, ideértve az érdekeltségnövelő pályázatot.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a Közművelődési Intézmény fenntartásához, illetve az 5. § szerinti közművelődési alapszolgáltatások és további feladatinak teljesítéséhez szükséges személyi, szakképzettségi és tárgyi feltételeket. Az Önkormányzat évente a közművelődési feladatainak finanszírozására az e célra adott központi költségvetési támogatás összegénél kevesebbet nem fordíthat.

(3)12 Az Önkormányzat a város kiemelt közművelődési nagyrendezvényeinek támogatásáról a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadása előtt dönt, a támogatás összegét a tárgyévi költségvetési rendeletébe beépíti.

VI. RÉSZ

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a helyi közművelődésről szóló 18/2004.(V.3.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. §-t a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. §-t a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az „Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások köre és mértéke” alcím címe a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 5. § (1) bekezdés e) pontját a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

Az 5. § (1) bekezdés f) pontját a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

Az 5. § (1) bekezdés g) pontját a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

8

Az III. Rész címe a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

9

A 6. § (1) bekezdés a) pontja a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § (1) bekezdés b) pontját a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 6. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 6. § (2) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 8. § (3) bekezdése a Tiszacsege Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.