Nagyiván Község Önkormányzata Képviselőtestületének 9/2011.(V.2.) önkormányzati rendelete

Az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről

Hatályos: 2011. 06. 01

Nagyiván Község Önkormányzat Képviselőtestülete az anykönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény 16.§.(1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és az eseményekhez kapcsolódó díjak mértékéről a következőket rendeli el.


1.§.


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Nagyiván község közigazgatási területén történő anyakönyvi események kapcsán, az e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevő természetes személyekre terjed ki.


2.§.


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:

  1. anyakönyvi esemény: házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése;
  2. hivatali helyiség: az önkormányzat által térítésmentesen biztosított, az anyakönyvi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség,  a Nagyiván, Hősök tere 5. szám alatti Községháza díszterme;
  3. hivatali munkaidő: a önkormányzat hivatala számára meghatározott munkarend;
  4. hivatali munkaidőn túli idő: hétfőtől csütörtöki napokon 16.00-19.00 óráig, pénteken 14.00-17.00 óráig, szombaton 9.00-20.00 óráig;
  5. rendkívüli körülmény: valamely házasulónak a mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota;
  6. külső helyszín: hivatali helyiségen kívüli helyiség;

3.§.


A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi események engedélyezésének szabályai


(1) Anyakönyvi esemény  - a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti nap kivételével -  hivatali munkaidőn túli időszakban is rendezhető.


(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött ezen helyiség házasságkötésre való alkalmasságáról. Külső helyszínen kizárólag olyan hely fogadható el, ahol az esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, illetve a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított (időjárás, fizikai és vegyi hatás, fény, stb.).


(3) Sem hivatali helyiségen kívüli, sem hivatali időn kívüli anyakönyvi esemény a már jegyzőkönyvvel előjegyzésbe vett anyakönyvi események lebonyolítását nem veszélyeztetheti.


(4) Vendéglátó helyen egyedi elbírálás alapján, megfelelő körülmények (vendégtértől elkülönülő helyszín, megfelelő bútorzat, kellő világítás stb.) biztosítása esetén engedélyezető a házasság megkötése.


(5) A hivatali helyiségen kívül történő házasságkötéshez külön kérelmet kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz.



4.§.


Díjfizetési kötelezettség


(1) Az anyakönyvi események megünneplése ingyenes szolgáltatás az anyakönyvvezető hivatali helyiségben,  hivatali munkaidőben vagy azon túl való közreműködésével, gépi zeneszolgáltatással.


(2) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségén kívül történő közreműködéséért 5.000.Ft összegű díjat kell fizetni.


(3) Az anyakönyvvezető hivatali helyiségén és munkaidjén kívül történő anyakönyvi eseményért a megrendelők   10.000.Ft.összegű díjat köteles fizetni, kivéve ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre rendkívüli körülmény miatt kerül sor.


(4) A  díjat a Polgármesteri Hivatal pénztárába kell befizetni a házasságkötést megelőzően. A befizetés megtörténtét az anyakönyvvezető felé igazolni kell.


(5)  Elmaradt anyakönyvi esemény esetén a megrendelők által befizetett díjat vissza kell fizetni.


6.§.


Az anyakönyvvezető díjazása


A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként  - választása szerint -  a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett  a köztisztviselői illetményalap 30 %-ának megfelelő bruttó összegű díjazás illeti meg.



7.§.


Záró rendelkezések


E rendelet a kihírdetését követő hó első napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett anyakönyvi események iránti szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.



N a g y i v á n, 2011. április  28.





-.  Lajtos István  .-                                                                -.  Horváth Piroska  .-
     polgármester                                                                           jegyző