Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 01. 01

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról

2022.01.01.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a) pontjában és a 132. § (4) d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.-8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátásokat a Kulcsi Szociális Intézmény (továbbiakban: Intézmény) saját költségvetéséből finanszírozza.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet (továbbiakban: Szr.) és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Kormány rendelet (a továbbiakban: Kormr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

II. Fejezet

A rendelet hatálya

2. § A jelen rendelet hatálya Kulcs Községi Önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a Szoctv. 3. § (1) –(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

3. § (1) E rendelet alapján az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások biztosítottak:

a) családsegítés

b) időskorúak nappali ellátása

c) étkeztetés

d) házi segítségnyújtás

(2) A (1) bekezdésben foglalt ellátásokat az önkormányzat az Intézmény útján biztosítja.

III. Fejezet

Az ellátás igénybe vételének és megszüntetésének esetei és módjai

4. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások iránti kérelmet az intézményvezetőnél kell benyújtani az Szoctv. 93. §, 94. §- a, valamint az Szr. 3. § -a szerint.

(2) Kérelme benyújtásakor a kérelmezőt az Szoctv. 95. § -a szerint tájékoztatni kell a személyes gondoskodást nyújtó ellátás feltételeiről.

(3) Az egyes ellátási formáknál az intézményvezető a kérelemhez kizárólag az Szr. -ben meghatározott dokumentumok becsatolását kérheti.

(4) Az intézmény által rendszeresített - a kérelem előterjesztését segítő - formanyomtatványokat elérhetővé kell tenni:

a) az intézményben,

b) a Kulcsi Polgármesteri Hivatalban,

c) az Önkormányzat honlapján.

(5) A kérelemmel egyidejűleg benyújtott, jogszabály által előírt dokumentumok szabályszerűségét, illetve teljes körűségét az intézményvezető a nyilvántartásba vételkor köteles megvizsgálni. A hiányos, vagy pontatlan iratanyag esetén ennek pótlására kéri fel a kérelmezőt.

5. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről, és az ellátás megkezdésének legkorábbi időpontjáról az ellátást biztosító intézményvezető dönt, amelyről a kérelmezőt értesíti.

(2) Ha az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője az ellátás igénybevételére, az ellátás megszüntetésére vonatkozó döntést vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat, amely határozattal dönt.

(3) Az intézményi jogviszony az intézmény és az igénybe vevő közötti megállapodással jön létre. A megállapodás során az intézményt az intézmény vezetője képviseli. A megállapodás-mintákat az intézmény szakmai programja tartalmazza.

(4) Az intézményi jogviszony megszüntetése tekintetében az Szoctv. 100. § - 104. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

(5) Az intézményi jogviszony keletkezéséről és annak megszűnéséről 15 napon belül az intézmény vezetője írásban tájékoztatja az ellátott lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalát.

6. § (1) Szociális ellátás jogosulatlan igénybe vétele esetében az Szoctv. 17. § -ban foglaltak szerint kell eljárni.

(2) Nem tekinthető rosszhiszeműnek az ellátást jogosulatlanul igénybe vevő, ha körülményei változását, amelyek az ellátás megszüntetésére vezettek, 15 napon belül bejelentette az ellátást megállapító szervnél.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt esetben az Szoctv. 17. § -ban foglaltak figyelembevételével az intézmény vezetője:

a) méltányosságból részletfizetést engedélyezhet,

b) a megtérítés összegét elengedheti, vagy csökkentheti annak a megtérítésre kötelezett személynek, akinél az egy főre jutó havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg.

IV. Fejezet

Térítési díj megállapítása és megfizetése

7. § (1) A személyes gondoskodás körébe tartozó egyes szociális ellátások térítési díját (a továbbiakban: intézményi térítési díj) és biztosított kedvezményeket e rendelet 14. § - 18. § paragrafusa tartalmazza.

(2) A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg e rendelet, valamint az Szoctv. 116. § - 117. § -ai, és a Kormr. alapján.

(3) A személyi térítési díjat az e rendeletben meghatározottak szerint az Szt. 114. § (2) bekezdésben foglalt kötelezettek tartoznak megfizetni.

(4) A fenntartó térítésmentes ellátásban részesíti az Szoctv. 114. § (3) bekezdésében meghatározott ellátottakat az Szoctv.-ben foglalt szabályok szerint.

(5) A kötelezett által fizetendő személyi térítési díj összegéről az intézményvezető az ellátás igénybevételének megkezdése előtt, valamint a személyi térítési díj felülvizsgálatakor írásban értesíti a térítési díj fizetésére kötelezettet és – amennyiben személyük nem azonos - az ellátottat.

8. § (1) Ha az ellátott, az ellátott törvényes képviselője vagy a térítési díj megfizetésére köteles személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését vagy elengedését kéri, a 7. § (5) bekezdésben meghatározott értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületéhez fordulhat, amely a személyi térítési díj összegéről határozattal dönt.

(2) A személyi térítési díjat minden esetben a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig kell utólag megfizetni.

(3) A fizetési határidő elmulasztása esetén, az intézményvezető 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére és tájékoztatja az önkéntes teljesítés elmaradásának következményeiről.

(4) A térítési díjra kötelezett amennyiben térítési díj hátralékát egy összegben kiegyenlíteni nem tudja a hátralékra részletfizetést, vagy fizetési halasztást kérhet (együtt fizetési kedvezmény). A kérelemről az intézményvezető dönt. A fizetési halasztás legfeljebb 3 hónap, míg a részletfizetés legfeljebb 6 havi részletben határozható meg. A fizetési kedvezmények együttesen nem alkalmazhatók. Az intézményvezető a döntéséről értesíti a Kulcsi Polgármesteri Hivatalt.

(5) A díjhátralékok behajtásáról a Kulcsi Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

V. Fejezet

Szociális rászorultság

9. § A rendelet 11. § és 12. § -ban foglalt szolgáltatások igénybe vételére irányuló kérelemhez mellékelni kell a szociális rászorultságot igazoló iratokat. A szociális rászorultság igazolása, vizsgálata az Szr. 3. § -a szerint történik.

VI. Fejezet

Étkeztetés

10. § (1) Az étkeztetés az Szoctv. 62. § -ban foglaltak szerint a (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásával biztosított.

(2) Ezen ellátás vonatkozásában szociálisan rászorult az a kérelmező, aki

a) 70. életévét betöltötte és egyedül él,

b) időskorúak járadékában részesül,

c) aki az Szoctv. 37. § (1) bekezdés a) pontja alapján aktív korúak ellátásán belül egészségkárosodási támogatásban részesül, és egészségi állapota miatt önmaga ellátásáról részben vagy teljesen nem tud gondoskodni és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna

d) aki az Szoctv. 37. § (1) bekezdés a) pontja alapján aktív korúak ellátásán belül egészségkárosodási támogatásban részesül, egyedül él, és a háziorvos által kiadott igazolás alapján betegsége miatt átmenetileg vagy tartósan nem képes önmagáról gondoskodni,

e) egészségi állapota miatt, aki mozgáskorlátozottsága, illetve krónikus, vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy teljesen, átmenetileg vagy véglegesen – gondoskodni nem tud, és a megromlott egészségi állapotát szakorvosi véleménnyel vagy zárójelentéssel igazolja, vagy a háziorvos javasolja az ellátását.

f) aki fogyatékosságát vagy pszichiátriai betegségét szakorvosi véleménnyel vagy zárójelentéssel igazolja, és a háziorvos javasolja az ellátását,

g) aki szenvedélybetegsége következtében beállt szervi károsodását kórházi vagy szakorvosi zárójelentéssel igazolja, és a mentálhigiénés szakorvos vagy a háziorvos javasolja az ellátását,

h) hajléktalan, nincs fedél a feje felett, és a lakcímet igazoló hatósági igazolványa alapján csak településszintű lakóhellyel rendelkezik. E jogcímen nem jogosult ellátásra akit család vagy egyéb személy befogad, vagy aki önkényes lakásfoglaló.

(3) Nem jogosult szociális étkeztetésre az a személy, akire tekintettel hozzátartozója ápolási díjban részesül.

(4) Azt a személyt, akinek ellátását tartási-, életjáradéki- vagy öröklési szerződésben vállalták és a felek közötti viszony megromlott - a jogi helyzet rendezéséig - étkeztetésben lehet részesíteni. Az eltartó a szolgáltatásért az intézményi térítési díjat köteles megfizetni.

VII. Fejezet

Házi segítségnyújtás

11. § A házi segítségnyújtás az Szoctv. 63. § -a szerint, az ott megjelent feltételekkel biztosított.

VIII. Fejezet

Családsegítés

12. § A családsegítés az Szoctv. 64. § -a szerint, az ott megjelent feltételekkel biztosított.

IX. Fejezet

Időskorúak nappali ellátása

13. § (1) Az időskorúak nappali ellátása az Szoctv. 65/F. § -ában és a szakmai programban meghatározott ellátásokat biztosít.

(2) A nyitva álló helyiségek nyitvatartási rendjét a Kulcsi Szociális Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza.

X. Fejezet

A szociális alapszolgáltatások térítési díja

14. § (1) Az idősek nappali ellátása esetében az ellátás napi intézményi térítési díja: 0,- Ft/ellátási nap.

(2) A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg.

15. § Az étkezés személyi térítési díja csökkentésének esetei:

a) A térítési díj 10%-át kell megfizetni amennyiben az ellátott havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének maximum 100 %-a.

b) A térítési díj 40%-át kell megfizetni amennyiben az ellátott havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át meghaladja, de 150 %-át nem éri el.

c) A térítési díj 60%-át kell megfizetni amennyiben az ellátott havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja, de 200 %-át nem éri el.

d) A térítési díj 80%-át kell megfizetni amennyiben az ellátott havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át meghaladja, de 300 %-át nem éri el.

16. § A családsegítésért az Szoctv. 115/A. § (1) bekezdés c) pontja alapján nem kell térítési díjat fizetni.

17. § (1) Az étkeztetés (ebéd) intézményi térítési díja:

a) az étkeztetés intézményi térítési díja: 445.- Ft/ ellátási nap (ÁFA nélkül)

b) az étkeztetés intézményi térítési díja kiszállítással: 445.- Ft/ ellátási nap (ÁFA nélkül)

(2) A személyi térítési díjakat az intézményvezető állapítja meg.

18. § (1) A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 120,-Ft/gondozási óra/fő

(2) A személyi térítési díjakat az intézményvezető állapítja meg.

19. § Az étkeztetés és házi segítségnyújtás személyi térítési díjánál méltányosságból az intézményvezető a személyi térítési díj 50 %-áig terjedő térítési díjkedvezményt vagy térítési díjmentességet állapíthat meg legfeljebb 12 hónap időtartamra különösen akkor, ha a kérelmező életkörülményeiben kedvezőtlen változás következett be, például:

a) elemi kárt szenvedett,

b) szabálysértéssel, bűncselekménnyel (pl: lopás, rablás) jelentősen megkárosították,

c) lakásában rendkívüli esemény (pl: csőtörés, szélvihar, egyéb elemi kár) miatt súlyos kár keletkezett,

d) egészségében állapotromlás következett be,

e) családi körülményeiben olyan változás állt be (pl: tartósan beteg vagy fogyatékos hozzátartozó, haláleset), amely miatt az ellátott a térítési díjat, vagy annak teljes összegét átmenetileg nem tudja megfizetni,

f) havi gyógyszerköltsége meghaladja a havi jövedelmének 30 %-át.

20. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.