Tarcal község képviselő testületének 18/2012 (XI.29..) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2012. 12. 01- 2015. 07. 30

Tarcal község Önkormányzata a Környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (továbbiakban: Ktdt) 21/A § (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


A rendelet hatálya

  1. §


A Ktdt  11. § (1) bekezdése szerinti kibocsátókat Tarcal község területén talajterhelési díjfizetési kötelezettség terheli.

A talajterhelési díj alapja, mértéke

2.§


A talajterhelési díj egységdíját a Ktdt 12. § (3) bekezdése szerinti díj, valamint a Tarcal község közigazgatási területére vonatkozó 1,5-szeres területérzékenységi szorzó alapján kell meghatározni.

3.§


/1/ A talajterhelési díj alapját a Ktdt. 12. § (2) bekezdése, valamint 14. §-a szerinti rendelkezések figyelembevételével kell megállapítani.


/2/ A talajterhelési díj alapja mérési lehetőség hiányában egyedi vízbeszerzés esetén  (ásott, vagy fúrt kútból) 30 l/fő/nap átalány.

A talajterhelési díj megállapítása, bevallása, megfizetése

4. §


A rendelet 2 és 3 §-a alkalmazásával megállapított talajterhelési díjat az 1.  melléklet szerinti nyomtatvány felhasználásával kell a tárgyévet követő év március 31-ig a helyi adóhatóságnak ( továbbiakban adóhatóság) bevallani, s az önadózás szabályai szerint ugyanezen időpontig Tarcal község Önkormányzat 55800013-12000148 számú „talajterhelési díj” számlájára befizetni.


Adatszolgáltatás

5. §


A díjfizetési kötelezettség keletkezéséről, megszűnéséről a változás időpontját követő hónap 15. napjáig kell a kibocsátónak bejelentést tenni.


6.§


/1/ Az ivóvíz hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapításának ellenőrzése érdekében az adóhatóságnak adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a  locsolási kedvezmény  mennyiségével, valamint az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel.


  1. / Az adóhatóság részére a szennyvízcsatorna hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátó azonosítása, a talajterhelési díj megállapításának ellenőrzése érdekében adatot szolgáltatat a tárgyévet követő év február 28-ig arról,  hogy
    1. a kiépített szennyvízhálózatra való rákötés mely ingatlanok esetében történt meg,
    2. a rendelkezésre álló adatok szerint - esetlegesen – a kiépített szennyvízhálózatra való rákötésnek van-e műszaki akadálya.

Mentesség, kedvezmény

7. §


  1. / Mentes a talajterhelési díj megfizetése alól az a tárgyévben 70. életévét betöltő, vagy 70. életévét betöltött kibocsátó, aki az ingatlant egyedül használja, valamint azon kétszemélyes háztartásnak minősülő kibocsátók, ahol a háztartás legalább egyik tagja a 70. életévét betöltötte.
  2. / A mentesség fennállásáról a bevallásban kell nyilatkozni.





8.§


Azon kibocsátók, akik – a szennyvízhálózatot üzemeltető közszolgáltató adatszolgáltatása szerint – a szennyvízhálózatra 2012. évben  kötnek rá, a 2012. évi ivóvíz felhasználás utáni talajterhelési díj fizetési kötelezettséget a Ktdt. 2012. január 31-én hatályos 12. § (3) bekezdése szerinti egységdíj, valamint területérzékenységi szorzó alkalmazásával állapítják meg, vallják be és fizetik meg.

Záró rendelkezések

9. §


  1. / Ez a rendelet 2012. december 1-én lép hatályba.
  2. / Hatályát veszti a talajterhelési díj helyi szabályairól szóló 11/2004.(VI.21.) önkormányzati rendelet.




Dr. Kovács Zoltán                                                   Szilágyi Péter

     jegyző                                                              alpolgármester


Mellékletek