Tarcal Község Képviselő-testületének 17/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

Hatályos: 2015. 01. 01- 2022. 06. 30

Tarcal Község Képviselő-testületének 17/2013. (XII.30.) önkormányzati rendelete

a köztemető rendjéről és a temetkezésről

2015.01.01.

Tarcal Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §. /3/ bekezdése és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet értelmezése során a temetésekről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII.tv. (továbbiakban. Ttv.) 13. §-a szerinti fogalmakat kell alkalmazni.

Általános rendelkezések

2. § A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa – megkülönböztetés nélkül és az elhunyt végakarata szerint – az elhunytakat megillető jogokat, a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekében. A rendelet szabályozza a temető használatának és működésének rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

3. § Ezen rendelet hatálya a Tarcal település közigazgatási területén fekvő Köztemetőre, az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki. A temető pontos címe: 243., 241/11. hrsz-ú ingatlanok a Bodrogkeresztúr felé vezető út mellett.

4. § (1) A köztemető üzemeltetését a Képviselőtestület által kijelölt gazdálkodó szervezet végzi, külön kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján.

(2) A köztemető üzemeltetője évente köteles a Képviselőtestületet tájékoztatni a köztemető üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységéről, bevételeiről, kiadásairól. Az üzemeltető ezen tájékoztatót a tárgyévet követő év június 30-ig köteles a Képviselőtestület elé terjeszteni.

(3) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatokat a jegyző ellenőrzi.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

5. § A köztemetőben világi és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

6. § (1) A köztemető nyitvatartási rendje:

a) március 1-jétől szeptember 30-ig 0600-2100

b) október 1-jétől március 1-jéig 0700-1800

c) október 28-tól november 4-ig éjjel-nappal folyamatosan.

(2) A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni.

(3) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.

(4) A temetőben kiskorú gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat. Az általa okozott kárért a gondviselő tartozik felelősséggel.

(5) A vakvezető kutya kivételével a temetőbe állatot bevinni tilos.

(6) Az üzemeltető köteles a temető rendjét, nyitvatartási idejét, az elhelyezhető síremlékek méretét szabályozó hirdetményeket és a temető részletes térképét a temető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszteni.

7. § A temető útjain tilos gépjárművel közlekedni, kivéve:

a) a súlyos mozgáskorlátozott személyt szállító járművet,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő járművet,

c) a temető üzemeltetéséhez szükséges járművet.

8. § (1) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata, az önkormányzat erre vonatkozó részletes előírásait az üzemeltetővel kötendő szerződésben kell rögzíteni.

(2) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése, minden látogató kötelessége.

(3) A temetőben munkát – a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével – csak az üzemeltető által engedélyezett és meghatározott időben lehet végezni. A munka megkezdésének és befejezésének idejét az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(4) Padot, ülőhelyet elhelyezni csak az üzemeltető engedélyével és az üzemeltető által kijelölt helyre lehet.

(5) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési és bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építéshez szükséges ömlesztett anyagot (pl. betont) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(6) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad.

(7) A temető területéről sírkövet, síremléket, sírjelet (fejfát) kiszállítani csak az üzemeltető írásos engedélyével lehet.

9. § (1) A temetőben elhelyezett tárgyakért, valamint a sírok és síremlékek esetleges megrongálásáért sem az önkormányzatot, sem az üzemeltetőt anyagi felelősség nem terheli.

(2) A temetőbe, illetve a ravatalozóba kiszállított holttest hűtéséről a ravatalozásig folyamatosan gondoskodni kell.

10. § A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

A temető nyilvántartások vezetése

11. § (1) A temető üzemeltetője köteles nyilvántartó- és sírboltkönyvet vezetni.

(2) A nyilvántartókönyvnek a Ttv. 18. § /2/ bekezdésében foglalt adatokon kívül tartalmaznia kell az elhalálozás helyét is.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urnaelhelyezést, urnakiemelést) időrend szerint kell bejegyezni.

(4) Az üzemeltető a nyilvántartó könyv, illetve a sírbolt könyv adatai alapján a temető nyitvatartási ideje alatt felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetési helye iránt érdeklődőknek.

A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

12. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek, urnahelyek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. Az engedély nélküli, vagy a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, illetőleg az elhelyezővel eltávolíttatja.

(2) Fát, cserjét a köztemető területén magánszemély nem ültethet. Ez alól kivételt képez – de az üzemeltetőnek be kell jelenteni - a sírra ültetett azon örökzöld, amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 méternél és átmérője nem több 0,6 méternél.

(3) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani és a temetőben szemetelni tilos.

13. § (1) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azokat a sírgondozásban.

(2) A sírhely gondozása, illetve egyéb munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt munkavégzéssel összefüggő hang, vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

(3) A sírhely gondozása során keletkező szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.

(4) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(5) A sírhantokon szükséges földpótlás céljára az üzemeltető köteles a temetőben termőföldet tárolni.

(6) A temetőben a sírhelyek bekerítése tilos, erre engedély nem adható.

Temetési hely

14. § (1) A sírhelyet a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) Az üzemeltető a köztemetőről térképet készít, amelyet naprakészen vezet.

15. § (1) Temetésre használt helyek és méretük (külméret, 30 cm-es járdával együtt):

a) egyes sírhely 3 m× 5 m

b) sírbolt (kripta ) 3 m× 5 m

c) urnafülkék 0,3 m x 0,3 m.

(2) A temetési helyek megváltási díjait az 1. melléklet tartalmazza. A díjakat a Képviselőtestület évente felülvizsgálja.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

16. § A temetési helyek használati idejét a sírhelyre első alkalommal történt temetés, illetve a megváltás napjától kell számítani. Lejárat után a temetési hely használati ideje az újraváltás időpontjában érvényben lévő díj kifizetése ellenében meghosszabbítható.

a) sírhely használati ideje 25 év

b) urnafülkék használati ideje 25 év

c) sírbolt (kripta) használati ideje 60 év

Temető fenntartási hozzájárulás díja

17. § (1) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (kőfaragó, sírköves, stb.) a temető használata után az 1. melléklet szerinti temető fenntartási hozzájárulást köteles fizetni a temető üzemeltetőjének.

(2) A vállalkozó az (1) bekezdés szerint díjat minden olyan megkezdett nap után köteles a temető üzemeltetőjének megfizetni, amelyen vállalkozási tevékenységet folytat.

(3) A temetőben vállalkozási tevékenység végzése csak munkanapokon engedélyezhető, kivéve halott-szállítással összefüggő szolgáltatást.

A létesítményeknek, szolgáltatásoknak temetkezési szolgáltatók általi igénybevétele és díja

18. § (1) A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeinek igénybevételét az üzemeltető felé köteles bejelenteni. A ravatalozó használata esetén legalább az igénybevételt megelőző 24 órával.

(2) Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.

(3) Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől – a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve – nem tagadhatja meg. Amennyiben a temetkezési szolgáltató igénybevételi díj fizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a temetői létesítményt nem veheti igénybe.

(4) A létesítmény igénybevételének indokolatlan megtagadása esetén a temetkezési szolgáltató az esetet követő 3 napon belül benyújtott írásos panasszal élhet a temető tulajdonosa felé, aki az esetet haladéktalanul kivizsgálja, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

19. § A köztemetőn belül sírhelynyitást és visszahantolást (szolgáltatást) kizárólag az üzemeltető felügyeletével lehet végezni.

20. § (1) A létesítmények, szolgáltatások igénybevételi díját az 1. melléklet tartalmazza, melyet az üzemeltető részére kell megfizetni.

(2) A temetői létesítmények igénybevétele utáni díj fizetési kötelezettség – temetkezési szolgáltatás nyújtása esetén – az üzemeltetőt is terheli, melynek elszámolását a kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében kell rendezni.

Szociális temetés

21. § A Képviselőtestület a koporsós szociális temetések céljára a köztemetőn belül az „B” sírhelytábla 2. sorát, míg az urnás szociális temetések céljára az „B” sírhelytábla 1. sorában lévő temetkezési helyeket jelöli ki.

22. § (1) A szociális temetés lehetőségéről a Tarcali Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője tájékoztatja az eltemetésre kötelezettet. A tájékoztatással együtt, a gyorsabb ügyintézés céljából megküldi a szociális temetés iránti kérelem nyomtatványt is.

(2) Az Önkormányzat képviselőtestülete a jegyzőre ruházza a szociális temetésre való jogosultság megállapításával, a szociális temetés szervezésével, bonyolításával kapcsolatos feladat- és hatásköreit. A szociális temetés iránti kérelmet haladéktalanul el kell bírálni. A döntésről határozatot kell hozni. A szociális temetésre való jogosultságot megállapító határozatnak tartalmaznia kell az eltemettető, és ha vannak a személyes közreműködők jogait és kötelezettségeit.

(3) A jegyző, a köztemető üzemeltetője, valamint az eltemettető folyamatos kapcsolatot tart a szociális temetés megszervezése és lebonyolítása érdekében. A tájékoztatási kötelezettség kiterjed különösen:

a) a temetés megszervezéséhez szükséges okmányok átadás- átvételére

b) sírhely meghatározására,

c) a szállítás koordinálására,

d) a temetési kellékek büntetés-végrehajtási szervtől történő átvételére, a temetésig tartó tárolásár, majd a temetésre történő rendelkezésre bocsátására,

e) a személyes közreműködők nyilatkozat tételére, a személyes közreműködők személyében történő változásra,

f) a temetőben a személyes közreműködés keretében végzett egyes tevékenységek, munkavégzés tervezett és tényleges időpontjára,

g) a személyes közreműködők tevékenységének ellenőrzése során tett olyan megállapításra, mely alapján az üzemeltető, illetve az önkormányzat intézkedése indokolt,

(4) A jegyző köteles a szociális temetés megszervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatok nyomon követése érdekében nyilvántartást vezetni.

Záró rendelkezések

23. § (1) Jelen rendelet hatálybalépésekor meglévő sírhely, hatályba lépést követő újbóli sírhelynyitás esetén sírhelyhasználati díjat kell fizetni.

(2) Sírnyitás nélküli sírhely újraváltási díjat legkorábban ,- amennyiben a sírhelyre történt utolsó temetés óta 25 év eltelt – 2013. március 1-től kell fizetni.

(3) A rendelet a 23. § /4/ bekezdés kivételével 2014. január 1-én lép hatályba.

(4) A rendelet 21. §, 22. §-a 2015. január 1-én lép hatályba.

(5) Hatályát veszti a köztemető rendjéről és a temetkezésről szóló 21/2007. (XI.29.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

I. Temetési helyek megváltási díjai

- egyes sírhely megváltási díja: 15.000.- Ft
- sírbolt megváltási díja 60 évre 80.000.- Ft
- urnafülke megváltási díja 25 évre: 40.000.- Ft
- ugyanazon sírhelyre történő rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell fizetni.

II. Vállalkozók által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás:

Sírkövesek, kőfaragók, stb. a temető infrastruktúrájának igénybevételéért 3000.- Ft/nap temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni.

III. Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

- temető létesítmények igénybevétele 8000.- Ft + ÁFA
- üzemeltető által biztosított szolgáltatás díja 16000.- Ft + ÁFA (sírnyitás, hantolás)