Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 29- 2022. 10. 26

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2021. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tüzelőanyag juttatás helyi szabályairól1

2021.10.29.

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésben valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja, hatálya, hatásköri szabályok

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Kötegyán településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel a törvényi felhatalmazásra, meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, egyszeri tűzifa juttatást, ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(2) A jogosultság megállapítása során a háztartások adatainak meghatározásához a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. §-ban foglalt rendelkezéseket, a jövedelem meghatározásához a Szoctv. 10. § (2) – (6) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(3) Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos hatáskörét a polgármestere ruházza, aki a jogosultságról e rendelet alapján, egyedi határozattal dönt.

(4) E rendelet hatálya kiterjed Kötegyán Község közigazgatási területén életvitelszerűen élő, a mindenkor hatályos Szoctv. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. A támogatás feltétele, mértéke

2. § (1) A szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez szükséges tűzifa biztosításához természetbeni ellátás formájában vissza nem térítendő támogatás nyújtható.

(2) A szociális ellátás iránti kérelmet a Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatalban (továbbiakban: Hivatal) az e célra rendszeresített kérelmen lehet benyújtani, amelyet a rendelet 1. melléklete tartalmaz. A kérelmező köteles a 3. § (2) bekezdésben feltüntetett igazolásokat, mellékleteket a kérelméhez csatolni.

3. § (1) Természetben nyújtott, vissza nem térítendő szociális tűzifa támogatásra az a kötegyáni lakos jogosult, aki az alábbi ellátások közül valamelyikben részesül:

a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy amennyiben ezen ellátásban részesül,

b) időskorúak járadékára jogosult,

c) települési lakhatási támogatásban részesül,

d) a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

e) a gyermek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermeket nevelő család,

f) 62 év feletti nyugdíjszerű rendszeres pénzellátásban részesül,

g) ápolási díjban részesül,

h) gyermekek otthongondozási díjában (GYOD) részesül és a családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 250 %-át, egyedülálló személyek esetén pedig a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 350 %-át.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a rendelet 3. § (1) bekezdés a) – b) valamint g) és h) pontjaiban meghatározott ellátást megállapító határozatot,

b) a rendelet 3. § (1) bekezdés d) pontjában meghatározott hátrányos helyzet, illetve halmozottan hátrányos helyzetet fennállását megállapító határozatot,

c) a rendelet 3. § (1) bekezdés e) pontjában meghatározott rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény fennállását megállapító határozatot,

d) a rendelet 3. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott, a nyugdíjfolyósítási szerv által megküldött nyugdíj összegének megállapításáról szóló igazolást.

4. § (1) A kérelmek elbírálásánál előnyt élvez az 3. § (1) bekezdés a) - e) pont szerinti kérelmező.

(2) A kérelmek elbírálásánál a polgármester figyelembe veszi a kérelmező életvitelét és életkörülményeit is.

(3) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 erdei m3 mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától.

5. § Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete, az elszámolás rendje

6. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmet a Hivatalnál lehet benyújtani 2021. november 2. és 2021. november 26. között. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(2) A polgármester a támogatási kérelmeket beérkezésük sorrendjében bírálja el.

(3) A benyújtott kérelem valóságtartalma környezettanulmány készítésével vizsgálható.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult átvételi elismervény aláírásával igazolja.

(5) A tűzifa kérelmező részére történő átadásáról 2022. február 15-ig az önkormányzat gondoskodik.

(6) Az önkormányzat vállalja, hogy a tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(7) E rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott támogatás mértékén felül az önkormányzat vállalja az önrész valamint a tűzifa szállításából származó költségek megfizetését.

(8) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a támogatott köteles az ingyenesen biztosított tűzifát 10.000.- Ft/erdei m3 + ÁFA díjjal számolt arányos költségének visszafizetésére.

(9) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket el kell utasítani. A támogatási keret kimerítéséről a lakosságot az önkormányzatnak tájékoztatni kell.

(10) Az önkormányzat a támogatást legkésőbb 2022. március 31. napjáig használhatja fel, és a felhasználásról 2022. április 15. napjáig a Magyar Államkincstár területileg illetékes Igazgatósága felé köteles elszámolni.

7. § Ez a rendelet 2021. október 29-én lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (X. 26.) önkormányzati rendelete 4. §-a hatályon kívül helyezte 2022. október 27. napjával.