Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 01. 01

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 4.) önkormányzati rendelete

Az egyes szociális ellátások helyi szabályairól

2022.01.01.

Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993.évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 32.§ (1) bekezdés b) pontjában, 32.§ (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62.§ (2) bekezdésében 132.§ (4) bekezdés d) pontjában, 132.§ (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8a. pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. Fogalom meghatározások

1. § (1) E rendelet alkalmazásában a jövedelem, háztartás, család, a fogyasztási egység és vagyon fogalma a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alkalmazása szerinti jövedelem, háztartás, család, fogyasztási egység és vagyon fogalom.

(2) Szociálisan rászoruló személy: Szociálisan rászorult az a személy, akinek a kérelem benyújtását megelőző hónapban az 1 főre számított családi jövedelme - az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150%-át, egyedül élő esetén a 180 %-át - nem haladja meg.

(3) Létfenntartást veszélyeztető helyzet: Lakhatást biztosító épületet elpusztító vagy rendeltetését akadályozó elemi kár (tűz, szél-, hóvihar, belvíz, árvíz, jégverés, más időjárási károsító hatás) – ide nem értve azokat az ingatlanban keletkezett károkat, melyeket az okozott, hogy a lakó nem végezte el az ingatlan állagmegóvást segítő munkálatokat.

(4) Időszakosan bekövetkező vagy tartósan fennálló létfenntartási probléma: A rendszeres jövedelem csökkenése, megszűnése, hiánya miatti alapvető élelmiszerek, gyógyszerek hiánya. Váratlanul bekövetkező események: baleset, betegség, bűncselekmény, elemi csapás, haláleset, munkanélküliség miatt kialakult krízishelyzet.

2. Eljárási szabályok

2. § (1) A támogatások iránti kérelmeket a Demecseri Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Önkormányzati Hivatal) kell benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványokon. A kérelem elektronikus úton is benyújtható.

(2) A kérelemhez csatolni kell, illetve a nyomtatványon szükség szerint igazolni a jövedelemre, munkaviszonyra, vagyoni helyzetre, tanulói-, hallgatói jogviszonyra, egészségi állapotra, munkaképesség megváltozására, társadalombiztosítási jogviszony időtartamára, közmű kiadásokra, együtt élő családtagok személyi adataira, családi állapotra, lakás- és lakással kapcsolatos adatokra, valamint az ellátás érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat, elemi kár bekövetkezése esetén az elemi kárt igazoló szakhatósági jegyzőkönyvet vagy a jogosultsággal rendelkező szakember véleményéről készült jegyzőkönyvet.

(3) A jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell:

a) havi rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről kiállított munkáltatói igazolást.

b) álláskeresők számára nyújtott támogatás esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolást.

c) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonatot.

d) a vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó, a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem azon részéről mely az adóbevallással lezárt évben keletkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolást, a fennmaradó időarányos részre a havi nettó átlag jövedelemre vonatkozó könyvelő által kiállított igazolást, ennek hiányában nyilatkozatot.

e) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről kiállított igazolást.

f) az adómentes bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén, a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban elért nettó jövedelemről kiállított nyilatkozatot, valamint az őstermelői igazolvány és a betétlap másolatát.

(4) Nem szükséges a kérelmezőnek új kérelem esetén, új igazolást csatolni, illetve ismételt nyilatkozatot tenni a tárgyévei kérelméhez, ha a jogszabályoknak és a rendelet előírásainak megfelelően már benyújtotta és abban változás nem következett be:

a) a tárgyévei nyugdíjáról szóló igazolást,

b) a társadalombiztosítási ellátás esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvényt, vagy társadalombiztosítási szerv igazolását,

c) a szülői felügyeleti jog egyik szülő általi gyakorlása esetén az erre vonatkozó okiratot,

d) a tartósan beteg, fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolást,

e) a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolását a tanulói, vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,

f) álláskereső esetén az együtt működésről, az álláskereső ellátásról, vagy a regisztrálásról a munkaügyi központ illetékes kirendeltsége által kiadott előző havi igazolást, határozatot, vagy az aktív korú ellátásra való jogosultságot megállapító határozatot,

g) A gyermek elhelyezése, vagy ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozatot.

(5) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi, vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.

(6) A rendelet hatálya alá tartozó ellátásokra az Szt., valamint a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Korm. rendelet vonatkozó általános rendelkezéseit, fogalom meghatározásait kell alkalmazni.

(7) A rendszeres szociális ellátásokat havonta utólag, minden hónap 5. napjáig, a nem rendszeres szociális ellátásokat a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 napon belül kell kifizetni az Önkormányzati Hivatal házipénztárából, a kérelmező kérelmére folyószámlára kell utalni.

(8) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatást Demecser Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) pénzben vagy természetben a szolgáltatónak folyósítja a kérelmező kérelmének megfelelően.

3. § (1) A települési támogatás megállapításának, és a havi rendszerességgel biztosított települési támogatás megállapításának és folyósításának további feltétele, hogy a kérelem benyújtója, és az ellátás jogosultja, lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa, melynek keretében köteles:

a) az általa életvitelszerűen lakott ingatlant tisztán tartani, rendeltetésszerűen használni,

b) a lakóházhoz tartozó udvart gondozni, tisztán tartani, folyamatosan gaz- és gyom mentesíteni, az ott keletkező szemetet és lomot, építési törmeléket folyamatosan elszállíttatni,

c) az ingatlan előtti járdát – annak hiányában az ingatlan mentén 1,5 m széles sávot – tisztán tartani, szeméttől, gyomtól, télen a hótól, síkosságtól folyamatosan mentesíteni,

d) gondoskodni az ingatlan rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítésről,

e) az ingatlanhoz tartozó kerítés állagát megőrizni, megrongálódás esetén megjavítani oly módon, hogy azon keresztül kutya elkószálni ne tudjon.

(2) A (1) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét, és betartását a jegyző a kérelem elbírálása előtt a havi rendszerességgel folyósított és már megállapított támogatás esetében utólagosan szúrópróbaszerűen ellenőrzi.

(3) A lakókörnyezet rendezettségének vizsgálata során hivatalos feljegyzés és fényképfelvétel készül, melyhez csatolható a kérelmező lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó nyilatkozata, ha ezt kéri.

(4) Amennyiben az kerül megállapításra, hogy a kérelmező, valamint a jogosult a tulajdonában, használatában álló ingatlan vonatkozásában a (4) bekezdés a) pontban írtak bármelyikéről nem gondoskodik, esetenkénti és havi rendszerességgel folyósított települési támogatás részére nem állapítható meg, ha a havi rendszerességgel korábban megállapított települési támogatásban részesül a hatáskört gyakorló szerv a támogatottat határidő megjelölésével a (4) bekezdés a) pontban meghatározottak teljesítésére hívja fel. A teljesítésre meghatározott határidő tíz napnál hosszabb nem lehet. Ha a támogatott a megadott határidőig a felhívásban foglaltaknak nem tesz eleget, a támogatást a mulasztás hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

3. Ellátási formák

4. § (1) Demecser Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) pénzbeli, de természetben is nyújtható szociális ellátásként:

a) települési támogatást,

b) rendkívüli települési támogatást.

(2) A Képviselő-testület természetbeni szociális ellátásként:

a) - települési támogatás a Húsvéti és Karácsonyi Ünnepekre

b) - köztemetést

c) - rendkívüli települési támogatást

d) - helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatást

e) - közfoglalkoztatási program keretében termelt javak térítésmentes juttatását

biztosít.

4. Hatásköri rendelkezések

5. § (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban:Sztv.), valamint az e rendeletben meghatározott feltételek szerint Demecser Város Önkormányzati Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2020.(I.7.) rendelete (a továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörben a polgármester megállapítja:

a) a szép korúak és

b) az újszülöttek részére járó támogatást,

c) dönt a köztemetés elrendeléséről,

d) a krízishelyzetben lévők támogatását.

(2) A Szociális, Egészségügyi, Oktatási és Kulturális Bizottság dönt:

a) települési támogatás, rendkívüli települési támogatás megállapítása tárgyában,

b) a külön rendeletben szabályozott szociális tüzelőanyag támogatás tárgyában.

II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

5. Települési támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez

6. § (1) Települési támogatás gyógyszerkiadások viseléséhez (a továbbiakban:gyógyszersegély) biztosított támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek

a) a családjában az egy főre számított havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén annak 200%-át nem haladja meg, továbbá

b) a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége (a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszer, illetve gyógyászati segédeszköz) eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át.

(2) A gyógyszersegélyre való jogosultság ugyanazon időszakra vonatkozóan csak abban az esetben állapítható meg, ha a kérelmező alanyi vagy normatív jogcímen nem jogosult közgyógyellátásra.

(3) A (2) bekezdésben foglalt feltétel ellenőrzésére az eljáró szerv megkeresi a járási hivatalt amennyiben a kérelmező nem csatolja be a járási hivatal által kiküldött elutasító határozatot.

(4) A gyógyszersegély mértéke: 4.000,- Ft/hó.

(5) A gyógyszersegély megállapításának időtartama: 3 hónap.

(6) A gyógyszersegély a kérelem benyújtását követő hónap első napjától állapítható meg.

(7) A gyógyszersegély támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni:

a) ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott, vagy

b) ha a kérelmező valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagyoni viszonyaiban – e támogatásra irányadó jövedelemhatárt érintő – változás következik be,

a változás hónapjának utolsó napjával.

6. Települési támogatás temetési költség viseléséhez

7. § (1) Kérelem alapján települési támogatás temetési költség viseléséhez (a továbbiakban: temetési támogatás) biztosított szociális ellátást állapít meg

a) annak a Demecserben lakóhellyel (állandó lakcímmel) rendelkező személynek, aki elhunyt hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott és

b) az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) A hozzátartozó meghatározásánál a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013.évi V. törvény Nyolcadik Könyv, Záró Rendelkezések, Első Rész, Értelmező Rendelkezések 8:1.(1) bekezdés 2. pontjában foglaltakat kell alkalmazni.

(3) A temetési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelmező vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó nevére a temetési szolgáltatást végző által kiállított számla eredeti példányát, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, továbbá a jövedelemigazolásokat.

(4) A temetési támogatás összege: 50.000,- Ft.

7. Települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez

8. § (1) Települési támogatás lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez (a továbbiakban: települési lakhatási támogatás) nyújtott hozzájárulást állapít meg kérelem alapján az életvitelszerű, lakó- vagy tartózkodási helyéül szolgáló lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres költségeket viseléséhez annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetében 180 %-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(2) A települési lakhatási támogatás a villanyáram-, víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás, lakbér (a továbbiakban együtt: rezsiköltség) díjához való lakhatási hozzájárulás.

(3) A települési lakhatási támogatás iránt benyújtott kérelemhez mellékelni kell:

a) a lakás használatának jogcímét alátámasztó iratot, így különösen tulajdoni lapot, bérleti szerződést, használati szerződést, lakáshasználatot megállapító jogerős bírósági határozatot, továbbá

b) a lakásfenntartásához kapcsolódó rendszeres költségek viselését legalább egy, a saját nevére szóló és három hónapnál nem régebbi lakhatással összefüggő kiegyenlített számla bemutatásával igazolja.

(4) A települési lakhatási támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kezdődően tárgyév december 31-ig állapítható meg.

(5) A települési lakhatási támogatás összege havonta: 3.000,-Ft/hó.

(6) A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(7) A települési lakhatási támogatásra való jogosultságot meg kell szüntetni:

a) ha a kérelmező lakcíme a támogatás folyósítása alatt megváltozik, vagy a kérelmező elhalálozott, vagy

b) ha a kérelmező valamint a háztartásában élő személyek jövedelmi, vagyoni viszonyaiban – e támogatásra irányadó jövedelemhatárt érintő – változás következik be, a változás hónapjának utolsó napjával.

c) A kérelmező a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni a Hivatalt.

8. Rendkívüli települési támogatás

9. § (1) A Szociális, Egészségügyi, Oktatási és Kulturális Bizottság az e rendeletben meghatározottak szerint nyújt rendkívüli települési támogatást eseti jelleggel a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére. A támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható.

(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetnek minősül különösen:

a) a kérelmező, vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozó valamelyikének hirtelen fellépő kórházi ápolást igénylő súlyos betegsége, továbbá súlyos, vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete, daganatos beteg kórházi kezelése,

b) kérelmező, vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók esetében a családfenntartó közeli hozzátartozó halála,

c) a kérelmező semmilyen ellátásban nem részesül nyugdíjazás, munkaviszony megszűnése, egyéb ellátás megszűnése miatt.

(3) Időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondnak minősül különösen:

a) krónikus betegség miatt bekövetkezett gyógyintézeti kezelés (kórházi, szanatóriumi ápolás, gyógyfürdő, daganatos beteg orvosi kezelése, rehabilitációs kezelés)

b) gyógyászati segédeszközök beszerzése,

c) gyógyszersegélyre nem jogosult személy gyógyszer szükséglete,

d) lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy a rendeltetését akadályozó köztudomású elemi kár (tűz, szél-, illetve hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás, földrengés, vis maior)

e) ha a téli tüzelőanyag hiánya miatt annak a lakásnak a fűtése, melyben a kérelmező, vagy családja életvitelszerűen tartózkodik nem biztosított, és a tüzelőt más módon beszerezni nem tudja,

f) ha a kérelmező háztartásában az élethez és a fejlődéshez szükséges élelmiszerek nem biztosítottak, és az élelmiszert más módon beszerezni nem tudja,

g) ha a gyermek beteg és a szülő a gyermek ellátásáról másként nem tud gondoskodni,

h) a gyermek átmeneti gondozása esetén a gyermek családba történő visszahelyezése,

i) egyik vagy, mindkét szülő elvesztése vagy munkanélkülivé válása esetén az árvaellátás vagy a munkanélküli ellátás folyósításának kezdetéig.

(4) A rendkívüli települési támogatás megállapításának feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(5) A 9.§ (4) bekezdésében foglaltaktól eltérően azon kérelmezők esetében, akik súlyos betegségük miatt rendszeres orvosi kezelés alatt állnak, az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(6) A támogatás mértéke a 9.§ (2) bekezdés c) pontja, a (3) bekezdés a), b), c) ,e), f), g) és h) pontjai esetén 10.000,- forint.

(7) A támogatás mértéke a 9.§ (2) bekezdés a) és b) pontjai, (3) bekezdés d) és i) pontjai esetén 20.000,- forint.

(8) A támogatás természetbeni juttatás formájában is nyújtható, élelmiszercsomag formájában.

9. A krízishelyzetben lévők támogatása

10. § (1) E rendelet alkalmazásában a krízishelyzet: E rendelet 9.§ (2)–(3) bekezdésében felsorolt olyan esetekben, melyek azonnali segítségnyújtást, beavatkozást igényelnek. Ezekben az esetekben a sürgős intézkedés indokoltsága – gyógyszer kiváltása, gyógykezelés, alapvető élelmiszer biztosítása, lakhatás megoldása, haláleset, súlyos betegség - miatt nincs mód előzetes egyeztetésre, vagy a Szociális Bizottság összehívására.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben, az e rendelet szerint a krízishelyzetben lévő személyek részére eseti jelleggel támogatást nyújt az éves költségvetésben meghatározott keretéből. A támogatás kérelemre és hivatalból is megállapítható.

(3) A támogatás megállapításához a kérelmezőnek saját és családja vagyoni és jövedelmi viszonyairól nyilatkoznia kell, illetve igazolnia kell azokat. Az eljárási rendelkezéseket a Rendelet 2.§ és 3.§ -a tartalmazza.

(4) A beérkezett kérelemről a polgármester soron kívül, mérlegelve dönt.

(5) A támogatás megállapításának feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át a (7) bekezdés vonatkozásában 700 %-át (199.500 Ft).

(6) A támogatás mértéke a 9.§ (2) bekezdés a) és b) pontjai, a (3) bekezdés d) és f) pontjai esetén 50.000,- forint.

(7) A támogatás mértéke a 9.§ (2) bekezdés c) pontja, a (3) bekezdés i) pontja esetén 30.000,-forint.

(8) A támogatás mértéke a 9.§ (3) bekezdés a) és e) pontjai esetén 20.000,- forint.

(9) A támogatás mértéke a 9.§ (3) bekezdés b), c), g) és h) pontjai esetén 10.000,- forint.

(10) A polgármester a döntésekről, a keret felhasználásáról évente beszámol a képviselő-testületnek.

10. Települési támogatás szépkorúak köszöntésére

11. § (1) Demecser városban élő, 90, 95 és 100 évet betöltött személyek részére települési támogatás szépkorúak köszöntésére (a továbbiakban: szépkorúak köszöntése) támogatást kell megállapítani, amennyiben a szépkorú havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) A születésnapi köszöntés részeként a polgármester adja át az önkormányzat által e §-ban meghatározott összegű, hivatalból megállapított szépkorúak köszöntése támogatást, az idős személy időskori egészségügyi problémái megoldására és nehezített életvitele enyhítésére.

(3) A szépkorúak köszöntése támogatásának összege:

a) 90. életévet betöltött személynek 90.000.- Ft/fő,

b) 95. életévet betöltött személynek 95.000.- Ft/fő,

c) 100. életévet betöltött személynek 100.000.- Ft/fő.

11. Települési támogatás újszülöttek köszöntése

12. § (1) A Képviselő-testület az újszülöttek részére, akinek legalább az egyik szülője demecseri állandó lakos, és a gyermek születésekor életvitelszerűen Demecserben lakik, 50.000,- forint/fő települési támogatást biztosít, amennyiben a család havi 1 főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) Az újszülöttek részére járó települési támogatást emléklap kíséretében a polgármester adja át a szülő, törvényes képviselő részére.

(3) A kérelem a gyermek születését követő 6. hónap utolsó napjáig nyújtható be.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

12. Települési Húsvéti támogatás

13. § (1) Az Önkormányzat minden évben a húsvéti ünnepek alkalmából hivatalból vagy kérelemre a rendelet hatálya alá tartozó kérelmező részére legfeljebb 5.000,- Ft értékű élelmiszercsomag formájában természetbeni támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) Egy háztartásban csak egy kérelmező részére lehet a támogatást megállapítani.

(3) A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolására vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

(4) Hivatalból kerül megállapításra azon személyek részére a támogatás, akik a támogatás megállapításától számított 1 éven belül az Önkormányzat által nyújtott lakhatáshoz kapcsolódó támogatásban, szociális célú tüzelőanyag juttatásban, karácsonyi támogatásban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, rendkívüli települési támogatásban, gyógyszertámogatásban vagy helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatásban részesültek vagy közfoglalkoztatásban vesznek részt.

(5) A húsvéti támogatás a tárgyév március 16. és április 15. közötti időszakában igényelhető.

(6) A húsvéti támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a Polgármester gyakorolja.

13. Karácsonyi támogatás

14. § (1) Az Önkormányzat minden évben a karácsonyi ünnepek alkalmából hivatalból vagy kérelemre a rendelet hatálya alá tartozó kérelmező részére legfeljebb 8.000,-Ft értékű élelmiszercsomag formájában természetbeni támogatást nyújt, amennyiben a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át.

(2) Egy háztartásban csak egy kérelmező részére lehet a támogatást megállapítani.

(3) A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a jövedelem igazolására vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.

(4) Hivatalból kerül megállapításra azon személyek részére a támogatás, akik a támogatás megállapításától számított 1 éven belül az Önkormányzat által nyújtott lakhatáshoz kapcsolódó támogatásban, szociális célú tüzelőanyag juttatásban, karácsonyi támogatásban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, rendkívüli települési támogatásban, gyógyszertámogatásban vagy helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatásban részesültek vagy közfoglalkoztatásban vesznek részt.

(5) A karácsonyi csomag támogatás a tárgyév november 1. és december 15. közötti időszakában igényelhető.

(6) A karácsonyi csomag támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskört a Polgármester gyakorolja.

14. Köztemetés

15. § (1) A köztemetést a polgármester rendeli el a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény 48. § -ában meghatározott esetben.

(2) A polgármester a köztemetés költségének megtérítése alól részben vagy egészben mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, ha az eltemettető családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át.

(3) A köztemetés költsége a mindenkori legolcsóbb, III. osztályú temetési költség, 2020. január 01-től legfeljebb 100.000,- forint.

15. Helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatás

16. § (1) Helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatásra jogosult az a személy, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át, aki a hulladékgazdálkodásról szóló helyi rendelet alapján Demecser Város közigazgatási területén szervezett hulladékgazdálkodási közszolgáltatást vesz igénybe és 70. életévét betöltötte és egyedül él. A kedvezményre való jogosultság a 70. életév betöltését követő negyedévtől illeti meg a kérelmezőt.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított támogatásra a szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díj 100 %-os mértékig jogosult a kérelmező, mely összeget az Önkormányzat a szolgáltatónak folyósítja a negyedévet követő hónap 5. napjáig.

(3) A helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatás a negyedév első napjától tárgyév december 31. napjáig kerül megállapításra.

(4) Kérelem benyújtása alól mentesül az a kérelmező, aki arról nyilatkozik, hogy részére a nyilatkozat megtételét megelőző egy éven belül az Önkormányzat által nyújtott lakhatáshoz kapcsolódó támogatás, Húsvéti, Karácsonyi támogatás vagy szociális célú tüzelőanyag juttatás került megállapításra és a háztartása jövedelmi viszonyaiban a jogosultság feltételeit érintő változás nem történt.

(5) A helyi kommunális hulladékgazdálkodási közszolgáltatási támogatással kapcsolatos hatáskört a Jegyző gyakorolja.

16. Közfoglalkoztatási program keretében termelt javak térítésmentes juttatása

17. § (1) A közfoglalkoztatási program keretében termelt, a közfoglalkoztatási program keretében fel nem használt és értékesítésre nem kerülő javak – így különösen mezőgazdasági termények és élelmiszer – 6.000,- Ft értékben térítésmentesen adományozható a szociálisan rászoruló személyek számára.

(2) Az adományozás során előnyben kell részesíteni a Demecserben lakóhellyel rendelkező azon személyt, aki:

a) közfoglalkoztatott;

b) e rendelet 9.§ (2)–(3) bekezdésében meghatározott létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzete vagy időszakosan bekövetkező, vagy tartósan fennálló létfenntartási gondjai miatt rendkívüli települési támogatásban részesült;

c) szociális tüzelőanyag támogatásban részesült;

d) hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült;

e) gyermekét egyedül nevelő szülő;

f) nyugellátásban részesül;

g) szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás vagy családsegítés keretében ellátásban részesült

h) Húsvéti vagy Karácsonyi támogatásban részesült.

(3) A közfoglalkoztatási program keretében termelt javak térítésmentes juttatásával kapcsolatos hatáskört a Polgármester gyakorolja.

IV. Fejezet

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások formái

18. § (1) A Képviselő-testület a szociális alapszolgáltatások körén belül a következő ellátásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) nappali ellátás.

(2) Az ellátásokkal kapcsolatos részletszabályokat Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a szociális ellátások intézményi és személyi térítési díjairól szóló rendelete tartalmazza.

17. Szociálpolitikai kerekasztal

19. § A szociálpolitikai kerekasztal tagjai: Polgármester, nemzetiségi önkormányzat elnöke, pénzügyi bizottság elnöke és tagjai, szociális bizottság elnöke és tagjai.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

20. § Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

21. § (1) A rendelet szabályait a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) Hatályát veszti Demecser Város Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelete.