Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi piac működési rendjéről

Hatályos: 2021. 12. 01

Kötegyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2021. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

a helyi piac működési rendjéről

2021.12.01.

Kötegyán Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotó hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Bevezető rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a Kötegyán község közigazgatási területén a Vasút utca 353 helyrajzi szám alatt található épületre és a hozzá tartozó piac területre (a továbbiakban: piac).

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a piac fenntartójára, a piacon értékesítési, szolgáltatási tevékenységet folytató magánszemélyekre, egyéni vállalkozókra, őstermelőkre és jogi személyekre és a piacon vásárlókra.

(3) A rendelet alkalmazásában:

a) árusító hely: üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenység végzésére alkalmas, a fenntartó által kijelölt hely,

b) alkalmi helyhasználó: az egyszeri helyhasználó, vagy aki helyhasználatát a fenntartóval alkalmanként megújítja,

c) tartós helyhasználó: aki a rendszeres árusítás érdekében a helyhasználatára a fenntartóval helyfoglalási szerződést köt.

2. A piac fenntartója, feladatai

2. § (1) A piac fenntartója Kötegyán Község Önkormányzata (a továbbiakban: fenntartó).

(2) A fenntartó gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktároló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a hulladék elszállításáról,

d) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

e) a piac rendjének fenntartásáról, a rendelet 1. mellékletében meghatározott házirend és a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről.

(3) A fenntartó a piac rendjének biztosítása érdekében ellenőrzi a vállalkozói engedélyeket, őstermelői igazolványokat, kezeli a vásárlói panaszokat, közreműködik a szakhatóság által végzett ellenőrzésekben, jogsértés esetén pedig értesíti az illetékes hatóságot, szükség esetén hatósági, szabálysértési, vagy büntetőeljárást kezdeményez.

3. A piac nyitva tartása

3. § (1) A piac hétfőtől péntekig 06.00 – 18.00 óráig, szombaton 06.00-12.00 óráig tart nyitva.

(2) Amennyiben ettől eltérően a piac más napokon – így különösen munkaszüneti napokon és december 24. napján – is nyitva tart, a fenntartó köteles az eltérő nyitvatartási időről a lakosságot előzetesen tájékoztatni.

(3) A nyitvatartási időről és a piac működési rendjéről a fenntartó a piac területén jól látható helyen közzétett hirdetmény útján tájékoztatja a kereskedőket és vásárlókat. A nyitvatartási idő változásáról a lakosságot legalább 30 nappal korábban tájékoztatni kell.

4. Tartós és alkalmi helyhasználat

4. § (1) A tartós helyhasználó az árusító helyre a fenntartóval helyfoglalási szerződés köt. A helyfoglalási szerződést tárgyhónapra vagy tárgyévre köthetik a felek. A helyfoglalási szerződést bármelyik fél 15 napos határidővel, írásban felmondhatja. Amennyiben a tartós helyhasználó a helyfoglalási szerződésben foglaltakat nem tartja be, a fenntartó azt írásban, azonnali hatállyal felmondhatja.

(2) Amennyiben a tartós helyhasználó az árusító helyet 06.30 óráig nem veszi igénybe, azt a fenntartó alkalmi helyhasználatra kiadhatja, és a tartós helyhasználó részére a még rendelkezésre álló szabad árusító helyek közül biztosíthat helyet.

(3) Az alkalmi helyhasználó a tartós helyhasználat keretében nem hasznosított, illetve a tartós helyhasználó által időben el nem foglalt, a fenntartó által kijelölt árusító helyet veheti igénybe.

(4) Az alkalmi helyhasználót a helyhasználati jog a fenntartó által meghatározott árusító hely tekintetében a tárgynapon, a piac nyitásától, annak zárásáig illeti meg.

(5) A helyhasználó napi helyjegyet kap, amely másra át nem ruházható, és azt az árusítás befejezéséig meg kell őrizni. Amennyiben a helyhasználó a fenntartó felszólítására a napi helyjegyet nem tudja felmutatni, vagy megrongálódás következtében beazonosításra alkalmatlanná vált, köteles azt ismételten megváltani.

5. Az árusítás feltételei

5. § (1) A piacon árusítást kezdeni a Kötegyáni Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjénél benyújtott formanyomtatványon történő bejelentéssel lehet.

(2) A helyhasználó kizárólag a részére biztosított árusító helyet használhatja, azt engedély nélkül nem változtathatja meg.

(3) A helyhasználó az általa elfoglalt árusító helyet köteles tisztán és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban tartani. A helyhasználat megszűnését követően az árusító helyet eredeti állapotában hagyhatja el és köteles az árusítás helyén keletkezett hulladékot, valamint a nem értékesített árut elszállítani.

(4) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben és szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, a vásári, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (VI.8.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

6. Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.