Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 13

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.13.

Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Fábiánsebestyén Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési alapszolgáltatásként a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását nyújtja.

(2) Az Önkormányzat a (2) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,

d) Az Önkormányzat az alapszolgáltatások nyújtása során elősegíti a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kulturális, közművelődési szolgáltatásokhoz való hozzáférését.

2. § A közművelődési alapszolgáltatások biztosításának módja különösen:

a) civil közösségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása a települési rendezvényeken, kiállítások, bemutatók szervezésével,

b) helyszín biztosítása a civil közösségek számára foglalkozásaik, összejöveteleik, rendezvényeik megtartásához.

c) valamennyi korosztály művelődését segítő, a generációk közötti kapcsolattartást erősítő programok szervezése.

d) ismeretterjesztő előadások, vetélkedők szervezése,

e) óvodás- és általános iskoláskorú gyermekek számára nemzeti ünnepekhez és emléknapokhoz kapcsolódó programok szervezése,

3. § Az Önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

a) közművelődési intézményt működtet

b) közösségi színtereket biztosít.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított Fábiánsebestyéni Arany János Óvoda, Közművelődési Intézmény és Könyvtár ( 6625 Fábiánsebestyén, Iskola tér 1.) szervezeti egységével látja el.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat saját fenntartású közösségi színtér működtetésével látja el a Fábiánsebestyéni Faluház 6625 Fábiánsebestyén, Szabadság tér 1. szám alatt található ingatlanban.

5. § (1) Az Önkormányzat

a) éves költségvetési rendeletében tervezi a közösségi szintér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához szükséges forrásokat,

b) saját forrást biztosít a közművelődési intézmény működéséhez, fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatokhoz,

c) a központi költségvetés alapján a közművelődési feladatainak ellátásához nyújtott támogatást a közművelődési feladatainak ellátására fordítja.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározottak mellett éves költségvetési rendeletében tervezi

a) a települési rendezvények megszervezésének és

b) a kulturális egyesületek támogatásának fedezetét.

(3) A közművelődési intézményben nyújtott szolgáltatásokért fizetendő díjakat a képviselő-testület határozza meg.

6. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik különösen

a) a helyben működő civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral.

(2) Az (1) bekezdés szerinti együttműködés során az önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében is elláthatja.

7. § Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti. A Képviselő-testület megállapodást köt a megyei hatókörű városi könyvtárral, és az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári, információs és közösségi helyet biztosít.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi közművelődésről szóló Fábiánsebestyén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2009.(XII.4.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.