Gálosfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásának rendjéről

Hatályos: 2021. 11. 16

Gálosfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XI. 12.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím adományozásának rendjéről

2021.11.16.

Gálosfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított jogalkotói hatáskörében, Magyarország címerének és zászlójának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. §. (9) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A díszpolgári cím

1. § Gálosfa Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett állampolgárok méltó elismerésére, ezen személyek cselekedetei által példát állítva a jelen és utókor elé „Gálosfa Község Díszpolgára” címet alapít.

2. § (1) „Gálosfa Község Díszpolgára” cím (a továbbiakban: Díszpolgári Cím) adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan, vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a helyi közösség jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.

(2) A Díszpolgári Cím évente egy alkalommal két személynek adományozható.

(3) A Díszpolgári Cím korábban elhunyt gálosfai állampolgárnak is adományozható posztumusz kitüntetésként. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.

3. § (1) A Díszpolgári Címmel külön erre a célra készített díszoklevél és emlékplakett jár.

(2) A díszpolgári oklevél tartalmazza

a) a díszpolgári címet, az adományozó képviselő-testületi határozat számát és keltét,

b) a kitüntetett nevét, lakcímét,

c) az adományozás keltét,

d) a polgármester és a jegyző aláírását,

e) a képviselő-testület bélyegzőjének lenyomatát,

f) település címerét.

(3) Az emlékplakett formája: téglalap alakú gravírozott fémlap díszdobozban.

(4) Az emlékplakett tartalma:

a) a jutalmazott neve,

b) „Gálosfa község díszpolgára” megnevezés

c) a település címere

d) az adományozás éve.

4. § (1) A Díszpolgári Cím birtokosa az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élhet a kitüntető címmel járó jogokkal, amelyeket e rendelet szerint a díszpolgárt megilleti.

(2) A Díszpolgári Cím birtokosa:

a) jogosult a cím adományozásától kezdve a Díszpolgári Cím használatára,

b) az önkormányzat által rendezett hivatalos és rendezvények állandó meghívottja, amelyen megkülönböztetett hely illeti meg,

c) állandó meghívottként tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület nyilvános ülésein,

d) elhalálozása esetén családja egyetértésével a az önkormányzat saját halottjának tekintheti és részére ingyenes sírhelyet biztosíthat, a fejfán „Gálosfa Díszpolgára” felirat helyezhető el az önkormányzat költségére, és az önkormányzatnál gyászlobogót kell elhelyezni.

II. Fejezet

Díszpolgári Cím adományozásának rendje

5. § (1) A Díszpolgári Cím adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, bizottsága, az önkormányzati intézmények vezetői, a település állandó lakói, továbbá a gálosfai székhelyű, tevékenységüket a településen kifejtő civil szervezetek.

(2) A kitüntetésre vonatkozó javaslatot részletes indoklással ellátva a polgármester útján a képviselő-testülethez kell eljuttatni, lehetőség szerint minden év május 31–ig.

(3) A javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.

(4) A Díszpolgári Cím adományozásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt, és egyben dönt a kitüntetés átadásának helyéről és idejéről.

(5) A Díszpolgári Cím adományozást határozat formájában a képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvbe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.

(6) A Díszpolgári Cím átadására a településen megtartandó, a település lakosainak szóló jeles ünnepségen, falunapon, családi napon vagy karácsonyi ünnepségen kerül sor.

(7) A Díszpolgári Cím adományozásáról szóló oklevelet és az emlékplakettet a polgármester adja át.

III. Fejezet

Díszpolgári Cím adományozás visszavonása

6. § (1) A Díszpolgári Címre méltatlanná vált személytől a díszpolgári cím visszavonható.

(2) A Díszpolgári Cím visszavonásáról a képviselő-testület a tudomására jutott tények, információk mérlegelése alapján minősített többséggel dönt.

(3) Méltatlan a Díszpolgári Címre különösen az, akit a Bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

7. § (1) Az Díszpolgári Címben részesített személyekről a Batéi Közös Önkormányzati Hivatal Szentbalázsi Kirendeltsége nyilvántartást vezet, és gondoskodik a 2. § (1) és (2) bekezdéseiben foglalt rendelkezések érvényesüléséről.

(2) A Díszpolgári Cím költségeinek fedezetét az önkormányzat éves költségvetéséből kell biztosítani.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

8. §1

9. § Ez a rendelet 2021. november 15-én lép hatályba.

1

A 8. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.