Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

Hatályos: 2021. 11. 20

Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

A közművelődésről

2021.11.20.

Kisbodak község polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, a veszélyhelyzetben részére biztosított hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában nevesített feladatának eleget téve, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Kisbodak Község Polgármestere a község lakóinak érdekeit szem előtt tartva a jelen rendelet keretei között rögzíti Kisbodak Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, finanszírozásának formáját és mértékét.

(2) Az Önkormányzat elismeri, hogy a község minden polgárának joga van a kulturális örökség megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez.

(3) Az Önkormányzat feladatának tekinti a helyi közművelődés intézményi feltételeinek biztosítását, a közművelődéshez kapcsolódó szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében a megfelelő színvonalú működés megteremtését.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a kisbodaki helyi közösségi színterekre, a közművelődési tevékenységben résztvevőkre.

A rendelet célja

3. § (1) A rendelet célja, hogy a Kisbodakon található kulturális javak, értékek megőrzését, ápolását és továbbfejlesztését szolgálja. E cél elérése érdekében a helyi közművelődéshez kapcsolódóan az alábbi feladatok ellátásáról gondoskodni kell:

(2) a lakosság megismertetése a helyi kulturális örökséggel, annak érdekében, hogy a lakosságnak az ezen örökség feltárására, megóvására és közkinccsé tételére vonatkozó joga érvényesülhessen,

(3) a település és a vonzáskörzete természeti, környezeti, kulturális, művészeti közösségi értékeinek közismertté tétele, és ennek érdekében találkozók, kiállítások rendezése,

(4) a közösségi művelődéshez megfelelő és méltó környezet és infrastruktúra biztosítása,

(5) a község kulturális hagyományainak ápolása, továbbfejlesztése, a helyi értékek megismertetése és védelmének erősítése, hagyományőrző közösségek működésének elősegítése,

(6) a közművelődési esélyegyenlőség elősegítésének támogatása,

(7) az ifjúság számára közösségi színtér kialakítása,

(8) helyi alapítványokkal, egyesületekkel, civil szervezetekkel való együttműködés, kulturális tevékenységük támogatása,

(9) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, gazdagítása,

(10) az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző tanulás támogatása a nyilvános könyvtári ellátás segítségével,

(11) a helyi közművelődéshez kapcsolódó szokások gondozása, gazdagítása,

(12) a képességfejlesztő, mentális kultúrát fejlesztő programok, tanfolyamok szervezése, szakkörök, és ilyen tevékenységet folytató helyi civil szervezetek támogatása,

(13) szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

(14) helytörténeti, településtörténeti, képző művészeti és fotókiállítások rendezése,

(15) számítógép, internet használati lehetőség biztosítása,

(16) könyv-és könyvtárhasználati órák, könyvtári vetélkedők, kézműves foglalkozások szervezése gyerekeknek,

(17) színházi előadások, egészségnevelési előadások szervezése,

(18) helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése,

(19) országos és helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok szervezése, támogatása.

A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei

4. § (1) Kisbodak Község Önkormányzata e-rendeletben foglalt célok és feladatok ellátására közösségi színtereket biztosít.

(2) Az Önkormányzat a helyi közművelődés színvonalának emelése érdekében együttműködik:

a) a helyi könyvtárral,

b) a községben működő társadalmi szervezetekkel, civilszervezetekkel, egyesületekkel, klubokkal,

c) az egyházakkal,

d) a közművelődési feladatokat vállaló magánszemélyekkel,

e) a hasonló feladatokat ellátó országos, regionális intézményekkel, civil szervezetekkel,

f) a térség oktatási és művelődési intézményeivel.

(3) Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott közművelődési feladatokhoz szükséges személyi feltételeket legalább középfokú végzettségű közművelődési szakember foglalkoztatása útján törekedve a Kultv. 78/H. § (3) bekezdésben foglalt lehetőség igénybevételével biztosítja.

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

5. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény és e rendelet által meghatározott feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület, az alkalmazottakkal kapcsolatos munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

Helyi közművelődési feladatok finanszírozása

6. § (1) Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében határozza meg a közművelődéssel kapcsolatos beruházás és a fejlesztés kiadásait. A közművelődés körében jelentkező feladatok ellátását az Önkormányzat az állami normatív finanszírozás és a saját bevételei terhére, valamint a pályázati úton elnyert összegekből fedezi.

(2) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) az intézményi alapfeladatok között meghatározott tevékenységek ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges alkalmazotti személyi kiadások fedezetét, továbbá a személyi juttatások járulékait,

b) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.

(3) A Kisbodak székhelyű társadalmi, civil szervezetek, egyesületek az intézményeket díjmentesen használhatják a Képviselő-testület által jóváhagyottak alapján.

Vegyes és záró rendelkezések

7. § Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 8/2002. (X.1.) rendelet hatályát veszti.

8. § Ez a rendelet 2021. november 20-án lép hatályba.