Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 20

Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendelete

A közösségi együttélés alapvető szabályairól

2021.11.20.

Kisbodak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra, valamint a magatartások elkövetőivel szembeni pénzbírság kiszabásának szabályaira.

(2) E rendeletet Kisbodak Község közigazgatási területén 14. életévét betöltött természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet által elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokra kell alkalmazni.

(3) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási bírság alkalmazását írja elő.

(4) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

2. § (1) A közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatáskör gyakorlását Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testülete a jegyzőre ruházza át.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartás miatti eljárás hivatalból, továbbá bármely szervezet vagy személy bejelentése alapján indítható. A bejelentést szóban vagy írásban bárki megteheti. A szóban tett bejelentést jegyzőkönyvbe kell foglalni. A hatósági eljárás:

a) valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől,

b) mulasztásban megnyilvánuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,

c) jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől számított 6 hónapon belül indítható meg.

(3) A bejelentésnek lehetőség szerint tartalmaznia kell a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző magatartást megvalósító személy ismert személyi adatait, a magatartásnak, az elkövetés helyének és idejének, továbbá a körülményeinek leírását, a bizonyítási eszközök megjelölésével. Amennyiben lehetőség van rá, a bizonyítási eszközöket csatolni kell a bejelentéshez.

(4) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás megvalósítójával szemben kiszabható bírság legmagasabb összege:

a) természetes személy esetén: 500.000 Ft,

b) jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén: 1.000.000 Ft.

c) A bírság legalacsonyabb összege: 10.000 Ft.

(5) Fiatalkorúval szemben bírság kiszabásának akkor van helye, ha önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy önként vállalja a bírság megfizetését.

(6) A bírság mértékének megállapítása során az Ákr. 77. § (3) bekezdésében foglaltakon túl mérlegelni kell a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást megvalósító természetes személy vagyoni helyzetét és jövedelmi viszonyait, amennyiben az a hatóság rendelkezésére álló adatokból megállapítható, vagy azt a hatóság erre vonatkozó felhívására rendelkezésre bocsátja.

(7) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás elkövetése miatt kiszabott bírságot – az elsőfokú határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül – a határozathoz mellékelt készpénz-átutalási megbízáson, vagy banki átutalással Kisbodak Község Önkormányzatának 58600245-10004249 számú számlájára kell teljesíteni.

(8) A (4) bekezdésben rögzített szankció helyett, különösen a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel írásbeli figyelmeztetés is alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől kellő visszatartó hatás várható.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában: közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás: az a tevékenység vagy mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti, vagy veszélyezteti és amelyet Kisbodak Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít (a továbbiakban: közösségellenes magatartás).

Zajvédelemmel kapcsolatos hatáskörök

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki a község közigazgatási területén – kivéve a külterületi mezőgazdasági célra hasznosított területeket – magánszemélyek háztartási igényeit szolgáló, kertépítéssel, zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, továbbá favágással zajt keltő tevékenységet:

a) hétfőtől szombatig 20.00 és 07.00 óra között,

b) vasárnap, Magyarország hivatalos ünnepnapjain és Kisbodak Község Önkormányzat által szervezett rendezvények napjain, községi búcsú napján végez.

(2) Zaj- és rezgésvédelemmel összefüggően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki a községben zajjal járó építési, bontási vagy más ipari tevékenységet:

a) hétfőtől szombatig 20.00 és 07.00 óra között,

b) vasárnap, Magyarország hivatalos ünnepnapjain és Kisbodak Község Önkormányzat által szervezett rendezvények napjain, községi búcsú napján végez.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki a község belterületén a lakosság pihenését sértő, zajjal járó technikai sport vagy hobbi tevékenységet folytat, így különösen quad, cross-motorkerékpárt használ.

a) hétfőtől szombatig 20.00 és 07.00 óra között,

b) vasárnap, Magyarország hivatalos ünnepnapjain és Kisbodak Község Önkormányzat által szervezett rendezvények napjain, községi búcsú napján végez.

Állattartással kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el állattartás tekintetében, aki:

(2) a tulajdonában lévő vagy felügyelete alatt álló háziállat más tulajdonában lévő magánterületre, kijutását lehetővé teszi,

(3) felügyelete alatt álló háziállatot úgy visz vagy bocsát közterületre, vagy nyilvános helyre, hogy nem tart magánál az állat ürülékének feltakarítására szolgáló megfelelő eszközt, az állat ürülékét nem takarítja fel,

(4) harapós és támadó természetű eb tartása során nem helyez el a ház, lakás bejáratán a harapós kutyára figyelmeztető megfelelő táblát

Az avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatos magatartások

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósítja meg, aki Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének az avar és kerti hulladék szabadban történő égetéséről szóló 6/2008. (XI. 25.) önkormányzati rendeletének 4. §-ában foglalt rendelkezéseket megszegi.

Temető használatával kapcsolatos magatartások

7. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósítja meg, aki a temető fenntartásáról és a temetkezés rendjéről szóló Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2015. (VI. 8.) önkormányzati rendeletében foglalt szabályokat megszegi.

A köztisztasággal és hulladékgazdálkodással kapcsolatos magatartások

8. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 8/2013. (XII. 30.) rendeletében foglalt alábbi szabályokat megszegi.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sérti, aki:

a) az ingatlan előtti járda (ennek hiányában környezete) takarításáról,

b) a járda melletti (zöld) sáv úttestig terjedő területének, a nyílt ároknak és ennek műtárgyainak tisztántartásáról, ápolásáról,

c) csapadékvíz zavartalan lefolyását gátló anyagok és más anyagok eltávolításáról,

d) a gyalogosközlekedés biztosításáról,

e) a telekingatlanról a járda és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről,

f) az ingatlan előtti járda (ennek hiányában környezete) hóeltakarításáról és síkosság-

mentesítéséről nem gondoskodik.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg, aki:

a) közterület-használat megszűnésekor a közterület eredeti állapotát nem állítja helyre,

b) az építési és bontási, valamint a felújítási munkálatok helyét – szükség esetén – a környező közterülettől nem zárja el, a keletkezett építési törmeléket, illetve hulladékot folyamatosan, de legkésőbb a munka befejezésétől számított 48 órán belül nem szállítja el,

c) bármilyen szállítmány fel- és lerakásánál vagy szállítás alatt a közterület beszennyeződése esetén a keletkezett szennyezést a szállítás után közvetlenül nem távolítja el,

d) közterületen a gépjárművek karosszéria mosását mosószerrel végzi, vagy alvázat mos,

e) vásárok, sport-, egyéb rendezvények tartása idején a rendezvény szervezője, árusítás eseténaz árusító nem gondoskodik a közterület rendezvény alatti és az azt követő tisztántartásáról,

f) úttestet, járdát és e yéb közterületet bármiféle szeméttel beszennyez, cigarettacsikket, élelmiszer-, italáru-csomagolást közterületen eldob,

g) gyermekjátszótéren, sportpályán ebet sétáltat,

h) élő fára hirdetést, feliratot helyez el.

A közterületek használata

9. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki:

(2) a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt engedélytől eltérően használja, és e tevékenységével felhívás ellenére sem hagy fel,

(3) Kisbodak Község Önkormányzatának tulajdonában álló közterületet engedély, hozzájárulás nélkül felbontja,

(4) közterületen engedély nélkül fát kivág, vagy a közterületen lévő növényzetet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldfelületek egyéb elemeit, tartozékait, felszerelési tárgyait bármilyen módon szakszerűtlenül kezeli, megrongálja, károsítja vagy elpusztítja,

(5) közterületen balesetveszélyes tárgyakat (pl. kövek, karók) helyez el.

10. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki a Kisbodak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 8/2014. (VIII. 8.) önkormányzati rendeletében foglalt névtáblák és házszámtáblák elhelyezésére vonatkozó szabályokat megszegi.

Járművek tárolási szabályainak megszegése

11. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az, aki:

(2) 22.00 és 6.00 óra között 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsit, autóbuszt, pótkocsit, félpótkocsit, vontatót, nyerges vontatót, lassú járművet és mezőgazdasági vontatót, illetve ezek munkaeszközét engedély nélkül a közterületen és zöldterületen tárolja,

(3) üzemképtelen járművet közterületen és zöldterületen tárol,

(4) gépjárművel úgy parkol, hogy akadályozza a forgalmat.

Záró rendelkezések

12. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 4/2018.(IV. 27.) rendelet hatályát veszti.

13. § Ez a rendelet 2021. november 20-án lép hatályba.