Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

Szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2021. 11. 24- 2022. 03. 30

Olcsva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

Szociális célú tűzifa juttatásról

2021.11.24.

Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvényben szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcím alapján a központi költségvetés a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Olcsva Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) számára.

2. § (1) E rendelet célja, hogy az Önkormányzat területén életvitelszerűen lakó és ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők részére támogatást nyújtson szociális rászorultság alapján, meghatározza az egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, az igénylés és az odaítélés menetét.

(2) E rendeletben nem szabályozott fogalmak, kérdések tekintetében a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvényben, valamint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglalt rendelkezések az irányadók.

3. § (1) Az Önkormányzat térítésmentesen tűzifát biztosít azon személynek, aki Olcsva községben bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él, és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Az elbírálás során előnyt élvez az a szociálisan rászorult személy, aki

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott támogatásra (lakásfenntartási támogatás) jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel,

e) a háztartásában rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevel vagy nagykorúvá vált gyermek/gyermekek él/élnek,

f) olyan háztartásban él, ahol az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a 130 000 Ft-ot (azaz egyszázharmincezer forintot).

4. § Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az e rendeletben szabályozott szociális célú tűzifa támogatás megállapításának jogát a Polgármesterre ruházza át, úgy, hogy az kizárólag a BMÖGF/191-36/2021. számú Támogatói Okirat szerint odaítélt szociális tűzifa mennyiség erejéig történhet.

5. § (1) A támogatás kizárólag természetben nyújtott tűzifa, melynek mennyisége háztartásonként 2 m3, míg a 3. § f) pontjában meghatározott jogosultak esetén 1 m3.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak, egy jogcímen állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, továbbá olyan lakott ingatlanra, amely tűzifával nem fűthető a támogatás nem adható.

6. § (1) A szociális célú tüzelőanyag támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

(2) Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján részére biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem arra jogosultként igényelte és kapta, köteles az ingyenesen biztosított tűzifa értékének valamint a kiszállítás költségének visszafizetésére az önkormányzat részére.

7. § (1) A juttatás megállapítása hivatalból történik minden olyan személy esetében, akinek szociális rászorultságát Olcsva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, vagy a Vásárosnaményi Járási Hivatal állapította meg.

(2) Azon rászorultak, akik nem tartoznak az (1) bekezdésben meghatározottak közé, szociális rászorultságát e rendelet 1. mellékletét képező nyomtatványon benyújtott kérelmük alapján állapítja meg a Polgármester. A kérelmeket legkésőbb 2021. november 30. napjáig kell benyújtani. A kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.

(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző három hónap átlagjövedelmét kell figyelme venni.

8. § A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

9. § A tűzifa térítésmentes házhoz szállításáról a jogosult részére - az erről szóló határozat véglegessé válását követően - az önkormányzat folyamatosan de, legkésőbb 2022. február 15. napjáig gondoskodik.

10. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba és 2022. március 31. napján hatályát veszti.