Nemescsó község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004.(IX.21.) önkormányzati rendelete

Nemescsó község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról, valamint Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2021. 11. 22

Nemescsó község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2004.(IX.21.) önkormányzati rendelete

Nemescsó község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról, valamint Helyi Építési Szabályzatáról

2021.11.22.

Nemescsó község Képviselő Testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 7. § (3) bekezdés c) pontjában és a 13. § (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló, módosított 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított feladat és hatáskörében eljárva, továbbá az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről (a továbbiakban: OTÉK) szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet 4. § (3) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. §

2. §

Szabályozási elemek

3. § (1) A Szabályozási Terven kötelezőnek kell tekinteni és meg kell tartani:

a) belterület és külterület határát

b) a közterületet nem közterülettől elválasztó vonalat (szabályozási vonal)

c) a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területek elválasztó vonalat

d) az övezeti jellemzőket

e) a kötelező építési vonalat

f) területfelhasználási módok határát

g) beültetési kötelezettséget jelölő vonalat.

(2) A Szabályozási Terven irányadónak kell tekinteni: a telekhatárokat. Az (1) bekezdés a), b), f) pontjában felsorolt elemek csak a Településszerkezeti Terv és Szabályozási Terv együttes módosításával, a c), d), e), g) pontokba felsorolt elemek csak a Szabályozási Terv módosításával változtathatók meg.

(3) Ahol a terv új szabályozási vonalat nem jelöl ott, a meglévő közterülethatárát szabályozási vonalnak kell tekinteni és meg kell tartani.

Területfelhasználás

4. § (1) A község közigazgatási területének tagolása Szabályozási Terv szerint: A község területe építési szempontból beépítésre szánt területre és beépítésre nem szánt területre van felosztva.

(2) Az igazgatási terület

a) beépítésre szánt területeit az építéshasználatuk általános jellege, valamint sajátos építéshasználatuk szerint:

aa) lakóterület: falusias Lf jelű

ab) vegyes terület településközponti vegyes Vt jelű

ac) gazdasági terület mezőgazdasági, kereskedelmi, szolgáltató Gksz jelű

ad) különleges terület temető K-T jelű

b) beépítésre nem szánt területeit:

ba) közlekedési és közmű közúti közlekedési terület közmű KM jelű

bb) zöldterület zöldterületi közpark, közkert Z-Kk jelű és sport terület Z-S jelű

bc) erdőterület gazdasági célú Eg jelű és védelmi erdő Ev jelű

bd) mezőgazdasági terület általános Má jelű

be) vízgazdálkodási terület V jelű

területfelhasználási egységbe sorolja.

Építési övezetek általános előírásai

5. § (1) A Szabályozási Terv a beépítésre szánt területfelhasználási egységeket a beépítési mód, telek beépíthetősége, megengedett építménymagasság, előkert előírt mérete, telkek előírt mérete figyelembevételével építési övezetekbe sorolja.

(2) Minden telekre és területre a Szabályozási Terven jelölt területfelhasználási, építési övezeti vagy övezeti besoroláshoz tartozó beépítési és telekalakítási szabályokat kell alkalmazni, a terület jelenlegi használatától, belterületi, vagy külterületi fekvésétől függetlenül.

(3)

(4)

(5) A természetes terepfelszínt 0,5 m-el meghaladó feltöltés nem engedélyezhető.

(6)

Közterület alakításra vonatkozó általános szabályok

6. § (1) A település közforgalomnak megnyitott közlekedési, közmű, zöldterületei a település közterületeit alkotják.

(2) A település közterületein elhelyezhető:

a) hirdető (reklám) berendezés,

b) közúti közlekedéssel kapcsolatos építmények (várakozóhelyek és tartozékaik),

c) köztisztasággal kapcsolatos építmények,

d) szobor, díszkút, szakrális emlék,

e) távbeszélőfülke

f) szelektív hulladékgyűjtő sziget

g) zöldterület e rendelet 22. § szerinti építményei.

(3) A műemléki és helyi védelem alatt álló utcaképben, csak a környezet arculatához illeszkedő, esztétikus hirdető-berendezés, egyéb reklámhordozó, tájékoztató (információs) rendszer köztisztasági eszköz stb. a vonatkozó hatályos rendelkezések keretei között - az erre vonatkozó helyi rendelet hatálybalépéséig - környezetvizsgálat és egységes koncepció alapján helyezhető el.

(4) A műemléki és helyi védelem alatt álló építmények telkén és a hozzájuk tartozó közterületszakaszon az A1-es ívméretet (840x597mm) meghaladó méretű reklámfelület, reklámhordozó, ún. „óriás reklám” nem helyezhető el, kivéve a kulturális rendezvényt, műsort hirdető plakátot ideiglenes jelleggel.

(5)

(6)

(7) A közterületeket csak a használat érdekében legszükségesebb nagyságú burkolt felületekkel szabad ellátni. A burkolatlan felületeket, ahol ezt műszaki okok nem akadályozzák zöldfelületként kell kialakítani.

(8) A hulladékgyűjtő szigetet a településkép zavarása nélkül, növényzettel takarva, a védett épületekre, utcaképre vonatkozó rálátási irányokat megtartva, műemlék és annak műemléki környezetén kívül lehet elhelyezni.

II. Fejezet

Beépítésre szánt területfelhasználási egységek

építési övezeti tagolása, építési és telekalakítási szabályai

7. § (1) Épület a közterületek kivételével csak építési telken helyezhető el.

(2) Minden építési telek és közút között általában csak egy járműközlekedésre alkalmas kapcsolat létesíthető, legfeljebb 6,5 m szélességben. Amennyiben a telken elhelyezett funkció személy és teher forgalmának elválasztása azt indokolttá teszi, legfeljebb két kapcsolat létesíthető.

(3)

(4) Valamennyi építési övezetben, illetőleg övezetben elhelyezhető az OTÉK 32. §-ban rögzítettek.

(5)

(6)

Telekalakítás szabályai

8. § (1) A szabályozási vonal változásával érintett telkek esetében kötelező telket alakítani.

(2)

(3) A meglévő telkek méretei a már kialakult tömbökben eltérhetnek az egyes építési övezetekben előírt telek méreteitől, de új telket alakítani, telket megosztani csak az építési övezetben előírt minimális telekméretnek megfelelően lehet.

(4) A szabályozási tervben javasolt telekalakítások, telekosztások irányadó jellegűek, a kedvezőbb telekszerkezet, telekméret kialakulásának eszközei.

(5) A szabályozási terven nem szereplő telekalakítások csak akkor engedélyezhetők, ha az érintett telkek területe és beépítési mutatói (beépítettség mértéke, zöldfelületi fedettség) telekalakítás után is megfelelnek az övezeti előírásoknak.

(6)

(7)

(8) A beépítésre szánt terület céljára kijelölt telek újra osztásnál a telkeket egyesíteni kell, az egyesített földrészekből ki kell venni a közterületeket, majd a fennmaradt területet a területre vonatkozó előírásoknak megfelelő telkekre kell felosztani.

(9)

(10) A 16,0 m-es, vagy szélesebb, tervezett új közlekedési közterületek nyomvonala a terven ábrázolt úttengelytől 10,0-10,0 m-es sávban elmozdítható a rendezési terv módosítása nélkül, ha ezt a terepadottságok, a domborzati viszonyok és a talajmechanikai állapotok, vagy a forgalomtechnikai megoldások indokolttá teszik, a telekalakításokat megelőzően út engedélyes terv igazolja.

Kerítés létesítés szabályai

9. § (1) A telek határvonalain kerítés létesíthető.

(2)

(3) A telek utcavonalán tömör kerítés Petőfi utcában, és a kastély különleges területen létesíthető legfeljebb 1,80 m magassággal, egyéb helyen csak áttört kerítés létesíthető, és annak magasságán belül legfeljebb 60 cm magas tömör lábazattal. Áttört kerítés: felületének legalább 80 %-ban faléc, farács, fémháló kitöltő mezővel, átszellőzést biztosító kerítés.

(4) Ahol a Szabályozási Terv új szabályozási vonalat jelöl, az utcai kerítést a szabályozási vonalon kell elhelyezni.

(5) A telek oldalsó és hátsó határán a szomszédos telkek vonalán tömör kerítés is létesíthető 1,40-1,80 m közötti magassággal, áttört kerítés 1,20-1,80 m közötti magassággal.

(6) A telken belül csak áttört kerítés létesíthető.

Építmények elhelyezésének és kialakításának általános szabályai

10. § (1) Előkertet a település egyéb területén a szabályozási terven jelölt beépítési vonalnak, annak hiányában az utca kialakult beépítési vonalának megfelelően, vagy legfeljebb 5,0 m-ben kell meghatároznia.

(2) Épületeket a telken a 2. mellékletben megadott, vonatkozó mintalap szerint építésre kijelölt helyen, ill. a szabályozási terven jelölt módon kell elhelyezni.

(3) Építési vonal előtti előkertben csak terepszint alatti építmény, hirdetőtábla, 60 cm-t meghaladó előlépcső, zárthulladékgyűjtő helyezhető el, épületrész a telek beépített területének számításánál meghatározott módon nyúlhat be. Építési vonal előtti előkertben kerti lugas, továbbá lábon álló kerti tető legfeljebb 20 m2 vízszintes vetülettel létesíthető. Gazdasági területen előkertben az előzőeken túl, az épületek rendeltetéséhez szükséges porta, információ, kerékpártároló, közműcsatlakozás stb. melléképítmények elhelyezésére szolgáló, indokolt nagyságú építmény, gyalogos és járműforgalmi terv alapján elhelyezhető.

(4) Oldalkert mérete nem lehet kisebb új beépítés esetén 4,5 m-nél, kialakult oldalhatáron álló beépítésnél építménymagasság vagy legalább 3,0 m, szabadon álló beépítésnél 3,0 m. A Péterfy utca kialakult oldalkertjei megtarthatók, átépítés, bontás esetén is a kialakult állapotnak megfelelően.

(5) Övezethatáron elhelyezkedő oldalkert méretét 6,0 m-ben, meglevő beépítésnél 4,5 m-ben kell meghatározni új beépítés esetén.

(6)

(7) A község területén csak magas tetős épület létesíthető 35-45° közötti tető hajlásszöggel. A Petőfi utca utcaképileg védett szakaszán utcafronton csak teljesen kontyolt épület helyezhető el.

(8) Lakókocsi, és sátor csak az OTÉK 43. §-ban meghatározott mértékig az Lf jelű falusias építési övezetekben, már beépített lakótelken állítható fel. Szálláshely szolgáltatásként lakókocsi, vagy sátor csak építési engedély alapján helyezhető el. Lakóterületen szálláshely szolgáltatásként négynél több lakókocsi vagy sátorhelyet csak hátsó kertben lehet elhelyezni, és annak területén a szomszédos telkek irányában 3 m széles zöldsáv (bokorsor) telepítésével kell védeni.

(9)1 Minden lakás és üdülő önálló rendeltetési egység után egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani saját telken belül.

Falusias lakóterület Általános előírások

11. § (1) A falusias lakóterület, lakóépületek, mező- és erdőgazdasági építmények, továbbá a helyi lakosságot szolgáló, nem zavaró hatású kereskedelmi, szolgáltató és kézműipari építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

a) lakóépület telkenként legfeljebb 2 lakásegységgel

b) mezőgazdasági és erdőgazdasági (üzemi) létesítmények

c) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épület

d) szálláshely szolgáltató épület

e) kézműipari építmény

f) helyi igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

g) sportépítmény.

(3) A lakóterületen a tömbök szabályozási tervtől eltérő belső felosztása esetén a telek utcafrontjának hossza maximum 30 m lehet.

(4) Az új építmények esetén kialakítható legnagyobb utcai homlokzathossz oldalhatáros beépítés esetén 16,0 m.

12. § (1) A megengedett legkisebb építménymagasság építési vonalon épületként megvalósuló építmény esetén 3,0 m.

(2)

(3) Az Lf lakóterületre vonatkozó övezeti előírást a 6. melléklet tartalmazza.

(4) A kialakult és meglévő beépítéssel rendelkező, az övezeti előírásnál keskenyebb telkek építési teleknek tekintendők, útcéljára való teleklejegyzés kivételével a telekalakítás során az övezeti előírásnak megfelelő telket kell kialakítani.

(5) Az övezetek területén a kialakult építészeti hagyományok alapján az övezeti előírásnál magasabb kialakult építmények bontásukig megtarthatók.

(6) Az övezetek területén építmények a szabályozási előírások és a telek beépítési mintalapok, valamint a Szabályozási Terv együttes alkalmazásával helyezhetők el.

(7) A telek területére előírt zöldfelület 30 %-át fásítva kell kialakítani. Többszintes növény telepítése esetén sem csökkenthető a minimális zöldfelület mértéke.

Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

13. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület elsődlegesen nem jelentős zavaró hatású gazdasági célú építmények, mező- erdőgazdasági építmények elhelyezésére szolgál.

(2) A Gksz jelű üzemi jellegű területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetésű egységek helyezhetők el:

a) mindenfajta, nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület

b) mező- erdőgazdasági építmények

c) gazdasági tevékenységi célú épületen belül a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakások

d) igazgatási és egyéb irodaépület

e) parkolóház, üzemanyagtöltő

f) sportépítmény.

(3) A Gksz mezőgazdasági, kereskedelmi, szolgáltató területen az OTÉK 31. §(2) bekezdésében előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhetők: egyéb közösségi szórakoztató épület.

14. § (1) A kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területek elsősorban beépítettségük, karakteri különbségük, esetenként szerepkörük alapján övezetre tagozódik.

(2) A megengedett legkisebb építménymagasság épületként megvalósuló építmény esetén 3,0 m.

(3) A kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó övezet egyedi és részletes előírásait a 7. melléklet tartalmazza.

(4) Építmények elhelyezésénél a kialakult építmények figyelembevételét, a vonatkozó tűztávolság megtartását biztosítani kell. Az oldalkert mérete legalább 20,0 m, a hátsókert mérete minimum 15,0 m legyen.

(5) A terület megközelítését a tervezett kiszolgáló útról kell biztosítani.

Településközpont vegyes terület

15. § (1) A településközpont vegyes terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, lakó- és olyan helyi települési szintű igazgatási, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épületek, valamint sportépítmények elhelyezésére szolgál, amelyek alapvetően nincsenek zavaró hatással a lakó funkcióra.

(2) A területen önálló épületben, vagy vegyes rendeltetésű épületben az alábbi rendeltetési egységek helyezhetők el:

a) lakóépület

b) igazgatási épület

c) kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület

d) egyéb közösségi szórakoztató épület, a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges

e) egyházi, oktatási, nevelési, egészségügyi, szociális épület

f) sportépítmény.

(3) A településközpont vegyes területen az OTÉK 31. § (2) bekezdésében előírtak figyelembevételével kivételesen elhelyezhetők: nem zavaró hatású egyéb gazdasági építmény.

(4)

16. § (1) A megengedett legkisebb építménymagasság utcavonalra kerülő építmény esetén 3,0 m.

(2) A településközpont vegyes területre vonatkozó övezeti előírásokat a 8. melléklet tartalmazza.

(3)

Különleges terület

17. § (1) A település különleges területébe azok a területek tartoznak, amelyek a rajtuk elhelyezendő építmények különlegessége miatt a rendelet 12-17. §-ok szerinti területektől eltérő területek.

(2) Az egyes területeket csak az ott megjelölt célra lehet felhasználni Temető K-T jelű.

(3) A K-T jelű temető különleges területen elhelyezhető építmények

a) kegyeleti célú építmények

b) egyházi épület

c) terület fenntartását szolgáló épület

d) szobor, dísztárgy

e) pihenést szolgáló épület.

17/A. § (1) A megengedett legkisebb építménymagasság utcavonalra kerülő épület esetén 3,0 m.

(2) A K-T temető területre vonatkozó övezeti előírásai: beépítés módja szabadonálló; beépítési %: 20 %, legnagyobb építménymagasság: 4,5 m, legkisebb zöldfel. aránya 30 %, szintterület sűrűség telekre 0,05.

(3) A sírok területét a zöldfelületi arány számításánál 100%-ban zöldfelületként kell figyelembe venni.

(4) A temetőben 100 m2 -ként legalább 1 db nagy koronájú lombos fát kell telepíteni (6,0 m-nél nagyobb lombkoronát növelő fa).

III. Fejezet

Beépítésre nem szánt területfelhasználási egységek övezeti tagolása, építési és telekalakítási szabályai

18. § (1) Beépítésre nem szánt területen építmény a területekre előírt beépíthetőség mértékében akkor helyezhető el, ha a tervezett építmény az OTÉK és egyéb jogszabályok előírásainak megfelel, továbbá:

a) építmény rendeltetése, az építési terület vagy telek nagysága az övezeti előírásoknak megfelel,

b) épülethez víz, villany, szennyvízcsatorna közműcsatlakozás vagy korszerű közműpótló berendezés az üzemeléshez szükséges mértékben biztosított,

c) a beépítés a kialakult jellegzetes területhasználatot, a táji és természeti értékeket az indokoltnál nagyobb mértékben nem károsítja, továbbá a felszíni és felszín alatti vizek védelmére vonatkozó szakhatósági előírásoknak megfelel.

(2) Az egyes övezetek területén csak az ott megjelölt építmények helyezhetők el.

(3)

Közlekedési és közmű területek

19. § (1) A területeket a Szabályozási Terv rendeltetésük szerint közlekedési és KM jelű közműterületbe sorolja.

(2) E rendelet alkalmazásában közlekedési és közmű terület a szabályozási tervlapon ilyen célra jelölt közterület, illetve közforgalomnak átadott magánterület és telek.

(3) A közlekedési terület elsődlegesen a közúti közlekedés, kerékpáros és gyalogos közlekedés, közművek, hírközlés, vízelvezető rendszer, környezetvédelem építményeinek, valamint esővédők, szobrok, térbútorok és a terület fenntartásához szükséges gazdasági építmények elhelyezésére kijelölt terület.

(4) Az egyes övezetekben csak annak rendeltetési célját szolgáló építmények és OTÉK 26. § bekezdésében meghatározott építmények helyezhetők el, az elhelyezéshez az övezet kezelőjének hozzájárulását meg kell szerezni.

(5) Építménymagasság a toronyépítmények és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m.

(6) Közutak lakott területi szakaszai mentén a közvilágítás, a gyalogos forgalom részére járda kiépítése szükséges.

(7) Utak alatt, a közművek elhelyezésénél, a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét mindig figyelembe kell venni.

20. § (1) A közlekedési és közmű területek kategorizálását, a biztosítandó építési területek szélességét a 9. melléklet tartalmazza.

(2) Az OTÉK 26. § (2) bekezdésében szereplő építési területektől kisebb szélességű utcák esetében a felmentésből adódóan kártérítési igény az útkezelő felé nem érvényesíthető.

(3) A KM jelű terület közművekhez kapcsolódó építmények elhelyezésére szolgáló terület, amely a közművek rendeltetésszerű működését biztosítja (szennyvíztisztító). Építményeket szabadon álló módon kell elhelyezni. Maximális építmény magasság 4,5 m.

(4) Közterületeket, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával kell kialakítani.

Közműterületek és létesítmények

21. § (1) A közüzemi közműhálózatokat és közműlétesítményeket elsősorban közterületen, magánterületen vagy közmű üzemeltető telkén belül kell elhelyezni. Ettől eltérő esetben és magánterületen szolgalmi jogi bejegyzéssel kell a helyet biztosítani. Az elhelyezésnél az OTÉK előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat be kell tartani.

(2)

(3) Új közművezetékek létesítésekor és egyéb építési tevékenység (útépítés, építmény -épület, műtárgy- építés stb.) esetén a kivitelezés során a meglevő közművezetékek nyomvonalával, vagy közműlétesítmény telepítési helyével ütköző építéseknél a meglevő közművezetékek, vagy közműlétesítmények kiváltását, vagy szabványos keresztezését ágazati előírások szerint kell kivitelezni.

(4) A meglévő közművek egyéb építési tevékenység miatt szükségessé váló kiváltásakor, szabványos keresztezés kiépítésekor annak -szükség esetén- egyidejű rekonstrukciójáról is gondoskodni kell. A kiváltandó feleslegessé vált közművet fel kell bontani, felhagyott vezeték nem maradhat a földben.

(5) Új útépítésnél, útrekonstrukciónál a tervezett közművek egyidejű kiépítéséről ill. a meglevő közművek szükséges egyidejű rekonstrukciójáról gondoskodni kell.

(6) A település beépített, illetve beépítésre szánt területén épület akkor helyezhető el, ha az OTÉK 8. § (2) bekezdésének a pontjának megfelelően a teljes közművesítettség biztosítható. Korszerű közműpótló kialakítására csak a farmgazdálkodású területeken a 18. § e) pontjának megtartásával van lehetőség.

(7)

(8) A közlekedés fejlesztést, a területfejlesztést a közmű ágazati fejlesztési tervekkel egyeztetni kell a célszerű közös kivitelezés érdekében.

(9) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A csak távlatban várható közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal fektetési helyet szabadon kell hagyni, nem szabad elépíteni.

(10) Közművezetékek, járulékos közműlétesítmények elhelyezésénél a községképi megjelenítésre, esztétikai követelmények betartására is figyelemmel kell lenni.

(11) Mindennemű építési tevékenységnél a meglevő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

(12) A termikus energiaigények kielégítése az intenzívebb beépítésű ill. egyéb okokból védett körzetekben, a levegőtisztaság védelme érdekében, távlatban a vezetékes energiahordozóval való ellátás biztosítandó.

(13)

(14) A beépítésre nem szánt bel- és a külterületen lakás céljául szolgáló vagy kereskedelmi, vendéglátási célú, vagy szállásférőhelyet nyújtó új épület elhelyezése, ill. meglévő épület felsorolt célra történő funkció váltása csak akkor engedélyezhető, ha az ÁNTSZ által is elfogadott egészséges ivóvízellátás biztosítható.

(15) A település É-i részén lévő hidroglobus más műszaki megoldás során elbontásra javasolt.

(16)

(17) A szennyvizekkel a környezetet szennyezni nem szabad, ezért:

a) a talaj, a talajvíz és a rétegvizek védelme érdekében a szennyvizek szikkasztása a település teljes közigazgatási területén tilos,

b) a nyílt árkokra, patakra, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szüntetni,

c) A település beépítésre nem szánt területén és a külterületi lakott területén elhelyezhető építményben keletkező szennyvizeket, ha:

ca) a napi keletkező szennyvíz mennyisége nem haladja meg a 5 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 100 m-en belül nem tud, akkor lehetséges közműpótló berendezés alkalmazása. A térség közcsatorna hálózatának kiépítéséig, a szennyvizeket szigorúan -ellenőrzötten- zárt szennyvízgyűjtő medencébe kell összegyűjteni és szippantó kocsival a kijelölt szennyvíztisztítóba kell szállítani.

cb) a napi keletkező szennyvíz mennyisége meghaladja a 5 m3-t, a közcsatorna hálózathoz csatlakozni 200 m-en belül nem tud és megfelelő befogadó rendelkezésre áll, akkor lehetséges a keletkező szennyvizek tisztítására helyben létesítendő szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazása. A kisberendezés és védőtávolsága építési korlátozást nem okozhat.

(18) Vállalkozási, gazdasági tevékenységű területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel -a megengedett szennyezettség mértékéig- elő kell tisztítani.

(19) A csapadékvíz elvezetését beépítésre szánt területeken javasolt zárt csapadékvíz-elvezetésre átépíteni. Hosszabb távon nyílt árkos csapadékvíz elvezetési rendszer csak szilárd burkolat nélküli, illetve beépítésre nem szánt területen maradhat fenn. A csapadékvíz élőfolyásba történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező. A csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer szállítóképességét egész a végbefogadóig ellenőrizni kell.

(20) A középfeszültségű 20 kV-os oszlopokra fektetve épített villamoshálózatokról szóló előírásokat, az MSZ 151 sz. szabvány szerint rögzített biztonsági övezetét szabadon kell hagyni.

(21) Községesztétikai, területgazdálkodási, és tájvédelmi szempontból a Péterfy utcában evangélikus templom előtti szakaszán csak földkábeles hálózat létesíthető, rekonstrukció már csak ilyen módon hajtható végre. A javasolt a község egyéb utcájában a meglévő légvezetékes hálózatának földkábeles hálózatra való átépítése és az új hálózat ilyen módon való kialakítása. Új hálózat kiépítésekor légkábel esetén is az utcai hálózatra való bekötés csak földkábellel készülhet.

(22) Új közvilágítási hálózat létesítésekor, meglévő közvilágítási hálózat rekonstrukciója során csak energiatakarékos lámpatestek helyezhetők el.

(23) A települést ellátó középnyomású vezetékek helyét és ágazati előírás szerinti biztonsági övezetét szabadon kell hagyni. A községen belüli gázelosztás jellemzően középnyomáson megoldott, új utcák szabályozási szélességét ennek megfelelően kell alakítani.

(24) Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályozókat kell elhelyezni. A tervezett gáznyomás szabályozók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetőek el. A berendezés a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhetőek.

(25) Községrendezési szempontból belterületen és külterületen védett építmény környezetében a távközlési hálózatot létesítésekor ill. rekonstrukciójakor földkábelbe ill. alépítménybe helyezve föld alatt vezetve kell építeni.

Zöldterület

22. § (1)

(2) A területek besorolása a Szabályozási Terven rendeltetésük szerint

a) közkert, közpark Z-Kk jelű

b) sport Z-S jelű.

(3) A Z-Kk jelű zöldterületi közkert övezetben csak annak rendeltetését szolgáló:

a) sportolási, testedzési célú

b) pihenést szolgáló

c) a terület fenntartását szolgáló

d) szobor, dísztárgy

célú építmények helyezhetők el. A közkertet díszkertként kell kialakítani kertrendezési terv alapján.

(4) A Z-S jelű sport övezetben csak annak rendeltetését szolgáló

a) sportolási, testedzési célú

b) pihenést szolgáló

c) vendéglátó

d) a terület fenntartását szolgáló

e) szobor, dísztárgy

f) reklám

célú építmények helyezhetők el.

(5) A területfelhasználási egység területén épületek szabadonálló beépítési módon helyezhetők el.

(6) A területek kialakítása parképítési terv alapján történhet, építménymagaság toronyépítmények és egyéb műtárgyak kivételével legfeljebb 4,5 m.

Erdőterület

23. § (1)

(2) Az erdőterületek a Szabályozási Terv elsődleges rendeltetésük szerint gazdasági célú Eg jelű területek.

(3) Gazdasági célú Eg jelű erdőterületek erdőművelés és vadgazdálkodás céljára és az ezeket szolgáló építmények elhelyezésére kijelölt területek.

(3a) Ha a terület nagysága a 100.000 m2-t meghaladja, az övezetben

a) erdő fenntartás

b) vadgazdálkodás

c) védelem

d) szállítás

rendeltetési egységek helyezhetők el.

(4) Védelmi célú erdőterületek elsődlegesen a gazdasági tevékenységből eredő káros hatások csökkentésére szolgálnak építményt elhelyezni nem szabad.

(5) Épületek építési telken, szabadon álló beépítési móddal helyezhetők el, építménymagasság a magaslesek és egyéb toronyszerű műtárgyak kivételével a 7,0 m-t nem haladhatja meg.

Mezőgazdasági terület

24. § (1) A mezőgazdasági terület a település mezőgazdasági termelés (növénytermesztés és az állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termény, termékfeldolgozás és tárolás) és annak építményei elhelyezése céljára szolgáló része, ahol a termőföldvédelem mellett a hagyományos és egyedi tájhasználatot és a természeti értékek megőrzését is figyelembe kell venni.

(2) A Szabályozási Terv a mezőgazdasági területeket használatuk és a rajtuk elhelyezhető építmények alapján az Má általános mezőgazdasági területhez sorolja.

(3)

25. § (1) Általános mezőgazdasági (árutermelő) Má övezetben :

a) beépíthető telek területe szántó, gyep művelési ág esetén lakóépület legalább 10 ha telekterület esetén, gazdasági épület legalább 1 ha telekterület esetén.

b) beépíthető telek területe szőlő, kert, gyümölcs művelési ág esetén lakóépület esetén legalább 3 ha telekterület esetén, gazdasági épület legalább 3000 m2 telekterület esetén.

c) beépítettség legfeljebb 2 %, de gazdasági épület maximális alapterülete telkenként legfeljebb 500 m2, lakóépület alapterülete legfeljebb 200 m2 lehet.

d) megengedett legnagyobb építmény magasság 4,5 m (ha a gazdasági épület sajátos funkciója miatt ennél nagyobb építménymagasságot igényel, akkor elvi építési engedélykérelmet kell benyújtani).

e) beépítési mód szabadon álló, előkert legalább 10,0 m.

(2) Nemescsó község területén birtoktest és birtokközpont a település közigazgatási területén az Má jelű általános mezőgazdasági övezetben elhelyezkedő Cserhát dűlőben álló egykori Cserhát major 062 hrsz területére terjeszthető ki. A birtokközpont területén a beépítés nem haladhatja meg a 10 %-ot.

Vízgazdálkodási terület

26. § (1) A vízgazdálkodási területei sajátos használatuk alapján V jelű, elsősorban a vízmedrek és azok parti sávja, vízjárta területek.

(2) A V jelű övezetben az OTÉK 30. § (1) és (2) bekezdésében leírtaknak megfelelő építmények helyezhetők el.

(3)

Zöldfelületek, természetvédelem

27. § (1) Az élőhelyek, élővilág igénybevétele csak olyan módon történhet, amely az életközösségek természetes folyamatait és viszonyait, a biológiai sokféleséget nem károsítja, illetőleg funkcióit nem veszélyezteti.

(2) A településkép, a település zöldfelületi rendszerének és növényállományának megóvása érdekében a beépítésre szánt területeken és közcélú zöldfelületeken (parkok, fasorok):

a)

b) Meglévő 12-16 m közti szélességű utcákban a közművektől függően, tervezett utcákban minden esetben legalább egyoldali, a 16 m, vagy a feletti szélességű utcákban a közművek függvényében, tervezett utcákban minden esetben legalább kétoldali fasor létesítendő.

(3) Az utcafásítás csak egységes megjelenést biztosító és a tájjelleghez igazodó fafajokkal valósítandó meg.

(4) A telkeken belüli zöldfelületekre az adott területfelhasználás övezeti előírásai vonatkoznak.

(5) A patakokat és a hozzájuk kapcsolódó, természethez közeli állapotban lévő részek határvonalától számítva 50 m széles vízvédelmi övezet létesül. Az 50 m széles sávban csak szelektív permetet, növényvédelmi szereket szabad használni, amelyeknek minősítését csak növényvédelmi szakember végezheti. Ugyancsak ezen 50 m-es sávban gyomirtószer nem alkalmazható. Szerves műtrágya is csak különös gondossággal használható. Ezen előírásokat a lakott területi szakaszra is érvényesnek kell tekinteni. A tájhasználat során biztosítani kell a táji jellegzetességek (esztétikai, természeti értékek), a tájra jellemző természeti rendszerek és egyedi tájértékek megóvását, ezért a település területén a táj jellegét, esztétikai, természeti értékeit veszélyeztető, károsító tevékenység céljára szolgáló építményt elhelyezni nem lehet.

(6) A patakok, vízfolyások part menti fás, ligeterdő növényzetét meg kell őrizni.

(7) A vízfolyások, patakok, csatornák karbantartását, a vízpart és a meder rendezését a természeti, táji értékek károsítása nélkül, tájba illő módon kell elvégezni.

(8)

(9) A nem természetes mederállapotú patakok, vízfolyások mederszélétől legalább 6,0 m szélességben vízvédelmi területsávot kell létesíteni a vízfolyások, vízfelületek védelmének érdekében.

Környezetvédelem

28. § (1) A település teljes közigazgatási területén állattartás a községi állattartásról megalkotandó rendelet, valamint a jelen előírások és vonatkozó egyéb jogszabályok, hatósági előírások figyelembevételével engedélyezhető.

(2) Élővízfolyáshoz, tóhoz 150 m-nél közelebb új állattartó telep, komposztálótelep nem létesíthető. A terület szennyeződés érzékenységi besorolása a hatályos jogszabály szerint az érzékeny területek közé tartozik, így a területen vízfolyások, tavak, vízbázis védelme érdekében szennyezést okozó létesítmény elhelyezése nem lehetséges

(3) A csatornázatlan területeken minden olyan létesítmény, melynek működése során szennyvíz keletkezik csak akkor üzemeltethető, ha a szennyvíz gyűjtése és átmeneti tárolása zárt, szivárgásmentes tárolóban, a szippantott szennyvíz ártalmatlanítása kijelölt szennyvízleürítő helyre szállítással történik.

(4)

(5) A kommunális hulladék gyűjtését, szállítását külön jogszabályban megszabott módon kell végezni.

(6) Település területén az ipari, kisipari, szolgáltató és mezőgazdasági létesítményekben folytatott tevékenységek során keletkező - vonatkozó jogszabályok szerinti - veszélyes hulladékot az ártalmatlanításig, illetve elszállításig a jogszabályokban előírt módon, hulladék-fajtánként elkülönítetten kell gyűjteni és környezetszennyezés nélkül tárolni.

(7)

(8)

(9) A településen új, légszennyező forrás létesítésekor, a jogszabályban meghatározott tevékenységek esetén az előírt védelmi övezetet kell kijelölni.

(10) A településen diffúz légszennyezést okozó tevékenység csak zárt térben, vagy a kiporzás megakadályozása esetén (pl.: a felület megfelelő anyagokkal való kezelése, nedvesen tartása stb.) folytatható.

(11) A területen a lakosságot zavaró mértékű bűzt okozó új létesítmény nem helyezhető el.

(12) A település levegőtisztaság védelmét a külön jogszabály előírásai szerint kell biztosítani.

(13) Építés előkészítési munkák, tereprendezés során a munkálatokkal érintett területen meglévő termőföld megmentéséről, előzetes letermeléséről és zöldfelület építésben való felhasználásáról az építtetőknek gondoskodnia kell.

(14) Zajvédelmi szempontból a határértékek megállapítását a külön jogszabály előírásai szerint kell biztosítani.

(15) Amennyiben az üzemi tevékenységből és építési munkából eredő zajterhelés következtében határérték túllépés következik be, a tulajdonos a védelem, illetve az elhárítás megoldását az illetékes környezetvédelmi hatóság előírásai szerint köteles elvégezni.

Örökségvédelem

29. § (1)

(2)

(3)

(4) A kedvező településkép megőrzésének érdekében helyi egyedi védelmet élvez:

a) Weöres kúria - 126 hrsz;

b) Major terület gazdasági épületei: magtár, műhely, raktár – 124; 125 hrsz;

c) Római katolikus templom – 177 hrsz;

d) Polgármesteri hivatal épülete 212 hrsz;

e) Volt mészárszék - 63 hrsz.

(5) Településkép védelmének érdekében utcaképileg védett a Péterfy utca 23-37. házszám között.

(6) A település értékeinek megőrzésének érdekében helyi egyedi védelmet élvez:

a) síremlékek: temető

b) kőfeszület: lukácsházi út mellett

c) fafeszület: Kőszegi utca

d) I. és II. világháborús emlékmű – Péterfy utca.

(7) Helyi védelmet élvező utcaképek és építmények védelmi előírásai:

a) Az (5) bekezdésben felsorolt területeken épület csak abban az esetben bontható le, építhető át, újítható fel, bővíthető, ha külső utcai megjelenésében az eredeti megjelenéssel egyenértékű utcai megjelenés biztosítható

b) a (6) bekezdésben felsorolt építmények el nem bonthatók, áthelyezni csak indokolt esetben és közterületről jól látható módon lehet.

c)

d) Védett utcaképben:

da) toronyszerű tetőkialakítás nem megvalósítható,

db) védett területen látványt zavaró építmény utcai homlokzaton nem elhelyezhető (parabola, klíma, parapet-konvektor)

dc) nyílások kialakításánál több kisebb nyílás létesítendő, zsalu létesítése javasolt,

dd) utcai homlokzaton erkély, loggia kialakult állapot kivételével nem létesíthető,
de)tetőfedés anyagaként a hagyományos cserépfedés színárnyalatoktól eltérő színű héjanyag nem helyezhető el (pl: zöld, szürke, kék, fekete),
df)a homlokzaton a kialakult építészeti hagyományokkal összhangban lévő párkány, tagozat létesítendő, a meglévő megtartandó,
dg)az előkert nem létesíthető
dh)közterületeket, azok burkolatát, bútorzatát a kialakult környezeti kép jellegzetességeinek és karakterének megtartásával kell kialakítani,
di)színezés megváltozásával járó, homlokzatot érintő munkák esetén a színezésre vonatkozó javaslatot (színvázlatot) a szomszédos épületek feltüntetésével 1 példányba mellékelni kell
a helyi védetté nyilvánítást az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyeztetni.
(8)Kilátás és rálátás védelme: védendő a rálátás a Péterfy utcában az evangélikus templomra a Kozár-Borzó-pataktól. A látképnek minél tisztább érvényesülése érdekében az utca növény állományát úgy kell megválasztani, hogy az takarást ne okozzon. A rálátást megbontó építmény reklámtábla, felirat nem helyezhető el.
(9)A település teljes igazgatási területén óriásplakát (multireklám) elhelyezése nem lehetséges.

Sajátos jogintézmények

30. § (1) A településen alkalmazandó sajátos jogintézmény: beépítési kötelezettség.

(2) A beültetési kötelezettség hatálya alá a 10. mellékletben meghatározott területek tartoznak.

(3) A beültetési kötelezettség alá eső területen az alábbi minimális növényzetet kell biztosítani:

a) terület gyepesítését,

b) a terület fásítását legalább közepes növésű fafajok többsoros telepítésével

c)

(4) Az ültetést a megvalósuló területfelhasználás kezdetétől számított 3 éven belül kell elvégezni.

Védőtávolságok

31. § (1)

(2) A tervlap szerinti helyeken az ott megadott szélességekkel az alábbi védőtávolságokat kell megtartani:

a) 20 kV-os távvezeték mentén 3-3 m;

b) 8636 j. összekötő út lakott területen kívüli szakaszán úttengelytől 50-50 m;

c) 8641 j. összekötő út lakott területen kívüli szakaszán úttengelytől 50-50 m;

d) Tömörd felé tervezett összekötő út lakott területen kívüli szakaszán úttengelytől 50-50 m;

e) vízfolyások part éleitől (Kozár-patak) 6-6 m;

f) társulati kezelésű árkok (Nemescsói árok) part éleitől 3-3 m

g) A középnyomású gázvezeték védőövezete 4-4 m, a nagy-középnyomásúé pedig 5-5 m, ahol a biztonsági övezeten belül az MSZ 7048/1-3 és az MSZ 7487/ 2 számú szabványokban előírt tilalmakat és korlátozásokat is figyelembe kell venni.

h)

i)

(3) Honvédségi objektumtól a honvédelmi érdek megtartása céljából a raktár építési területétől mért védőtávolság:

a) Ipari üzemek, fontos vasútállomás, nagyobb jelentőségű vasúti csomópont repülőtér 1500 m

b) Országos közforgalmú vasút, országos közút, 1000 főnél nagyobb település 800 m

c) 20 kV-os és nagyobb feszültségű szabadvezeték és ahhoz közvetlenül csatlakozó transzformátor állomás, kisebb jelentőségű vasúti csomópont, önkormányzati közút 200 m

d) Dülő út 200 m

e) Erdőtelepítés 50 m

(4)

(5) Közutak lakott területen kívüli szakaszának védőtávolságánál, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv 42/A. § (1) valamint a törvény végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet 31. § (3) bekezdését figyelembe kell venni.

Elővásárlási jog biztosítása

31/A. § Nemescsó község Önkormányzata a településszerkezeti tervben lefektetett községpolitikai célok megvalósítása és a település gazdasági fejlődésének előmozdítása érdekében az Étv. 25. §-a alapján elővásárlási jogot jegyeztet be a rendelet 3. mellékletében felsorolt földrészletekre.

Záró rendelkezések

32. § (1)

(2) A rendelet mellékletei:

a) 1. melléklet: A belterület határának kiterjesztéséről, valamint a belterületbe vonandó telkek helyrajzi számáról

b) 2. melléklet: Beépítési mintalapok

c) 3. melléklet: Elővásárlási joggal érintett ingatlanok jegyzéke

d) 4. melléklet: Belterület szabályozási terv SZT/M-11/2015. rajzszám M1:2000

e) 5. melléklet: Külterület szabályozási terve 12. rajzszámon M1:20 000

f) 6. melléklet: Az Lf lakóterületre vonatkozó övezeti előírások

g) 7. melléklet: A kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó övezet egyedi és részletes előírások

h) 8. melléklet: A településközpont vegyes területre vonatkozó övezeti előírások

i) 9. melléklet: A közlekedési és közmű területek kategorizálása, a biztosítandó építési területek szélessége

j) 10. melléklet: A beültetési kötelezettség hatálya alá tartozó telkek jegyzéke

(3) A rendelet 2004. október 1. napján lép hatályba. A hatályba lépést követően benyújtott ügyekben kell alkalmazni.

(4) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Nemescsó Község Összevont Rendezési Tervéről szóló tanács rendelet.

1. melléklet

Péterfy utca D-i végén 016/14 hrsz telekből lakóterület céljára a szabályozási tervnek megfelelően.
Kőszegi utca K-i oldalán a szabályozási tervnek megfelelően 037/8 hrsz telek lakóterület céljából.
Bakó József utca folytatásában a 037/8; 044/6, 044/7 hrsz telkekből lakóterület céljára.
Péterfy utca Ny-i végén 019/1; 019/17; 019/18; 019/19; 019/2; 019/3; 022/6; 022/7; 022/8; 022/9 hrsz telekből gazdasági terület céljára a szabályozási tervnek megfelelően.
057/1 hrsz út, 060/7 hrsz részben és 065 hrsz temető.

2. melléklet

Beépítési mintalapok

3. melléklet

Elővásárlási joggal érintett ingatlanok jegyzéke

Hrsz.

Közcél

§

022/6, 022/7, 022/8, 022/9

munkahelyteremtés

Étv. 8. § /1/

7. melléklet

A kereskedelmi, szolgáltató területre vonatkozó övezet egyedi és részletes előírásai

Terület-felhasz-nálás

beépítési mód


maximális építmény-magasság

(m)

kialakítható minimális telekterület-méret
(m2)

telkek minimális
szélessége

(m)

maximális beépített-ség

(%)

elő-kert


m

min. zöld


%

szintterület sűrűség
telekre

Gksz

SZ

6,0

1500

20

30

min. 5

30

2,0

8. melléklet

A településközpont vegyes területre vonatkozó övezeti előírások

területfel-használás

beépítési mód

maximális építmény-magasság

(m)

kialakítható minimális telekterület-méret
(m2)

telkek minimális
szélessége

(m)

maximális beépítettség

(%)


min. zöld


%

Szintterület sűrűség
telekre

Vt

SZ

7,5

1500

25

30

40

2,4

A településközponti vegyes területen az OTÉK 1. sz. mellékletének 64. pontjában felsorolt melléképítmények közül az a) – j) pont alatti építmények és siló építhető.

9. melléklet

A közlekedési és közmű területek kategorizálása, a biztosítandó építési területek szélessége

Út megnevezés

Települési út kategória/ kezelő

Hrsz
[meglévő, utcanév]

Út-kategória

Védőtávol-ság

Építési terület
/szab. szélesség/

8636 jelű
országos mellékút

összekötő út/
állami út

035 [Kőszeg felé]
015 [Meszlen felé]

K.V.A.

50-50 m

Min 18,0 m
30,0 m

8636 jelű
országos mellékút

összekötő út/
állami út

85/1 [Kőszegi]
85/2 [Péterfy]

B.V.c.

-

18,0 m
11,0-20,0 m

8641 jelű
országos mellékút

összekötő út/
állami út

028

K.V.A.

50-50 m

min 22,0-30,0 m

Tervezett út Csepreg felé

összekötő út/ állami út

-

K.V.A.

50-50

30,0 m

Tervezett gyűjtőút

gyűjtő út/
Helyi önk. út

182 [Petőfi]

B.V.c.

-

12,20-16,0 m

lakóútak

Kiszolgáló út/
Helyi önk. út

182 [Kossuth];
182 [Petőfi]
166 [Rózsadomb]
37; 250
[Béke] 253 [Bakó József]
203 [Péterfy] tervezett 02;

B.VI.d.

-

12,0 m
12,20-14,0 m
12,0 m
10,0-13,50 m
12,0-14,0 m
min 6,4 m egyirányú
12,0 m
16,0 m

Mezőgazdasági út

Kiszolgáló út/
Helyi önk. út

024; 026; 057; 055; 051; 052/2; 053; 050; 066/1; 066/2; 02; 020;

K.VIII.C.

-

Min 12,0 m

10. melléklet

A beültetési kötelezettség hatálya alá tartozó telkek jegyzéke

1. 022/6; 022/7; 022/8; 022/9 hrsz telkeken a gazdasági épület takarása érdekében Ny-i oldalról 15,0 m szélességben,

2. 019/1; 019/17; 019/18; 019/19; 019/2; 019/3 hrsz telkeken a gazdasági terület és lakóterület elválasztására,

3. 037/8 hrsz tervezett lakótelkek területén a Ny-i irányból 15 m szélességben,

4. 056/14 hrsz területen a víztorony takarására 15,0 m széles sáv.

1

A 10. § (9) bekezdését a Nemescsó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 4. melléklet a Nemescsó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. melléklet a Nemescsó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 6. melléklet a Nemescsó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XI. 21.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.