Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

Hatályos: 2022. 01. 01- 2021. 12. 31

Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a települési adóról

2022.01.01.

Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete figyelemmel a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) kormányrendeletben kihirdetett veszélyhelyzetre, a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvényben, a 2021. február 8. napjával kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések hatályának újbóli meghosszabbításáról szóló 271/2021. (V. 21.) korm.rendeletben a katasztrófavédelemről és hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 307/2021. (VI. 5.) korm.rendeletben foglaltakra – amely szerint a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat képviselő-testülete, illetve bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja - a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében, 1/A. § (1), valamint a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet 107. § (1) bekezdés j) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Ságvár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete illetékességi területén határozatlan időtartamra földadó elnevezéssel települési adót vezet be.

2. § (1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó, erdő művelési ágban nyilvántartott föld, földrészlet (a továbbiakban: földterület).

(2) A földterületnek nem része a rajta lévő épület, épületrész alapterületével egyező nagyságú földrész.

3. § (1) Az adókötelezettség a tulajdonjog, vagyoni értékű jog megszerzését követő év első napján keletkezik és a tulajdonjog, vagyoni értékű jog elidegenítés évének utolsó napján szűnik meg.

(2) Az adókötelezettségben bekövetkező változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

4. § (1) Az adó alanya

a) a földrészleten fennálló - ingatlan nyilvántartásba bejegyzett - vagyoni értékű jog jogosultja, aki nem vállalkozó és a földrészletet bérbe adja vagy saját maga műveli.

b) a földrészleten fennálló - ingatlan nyilvántartásba bejegyzett - vagyoni értékű jog jogosultja hiányában a földrészlet ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa, aki nem vállalkozó és a földrészletet bérbe adja vagy saját maga műveli,

c) a földrészleten fennálló - ingatlan nyilvántartásba bejegyzett - vagyoni értékű jog jogosultja, aki vállalkozó, de a földrészlet bérbe adását nem e minőségében végzi,

d) a földrészleten fennálló - ingatlan nyilvántartásba bejegyzett - vagyoni értékű jog jogosultja hiányában a földrészlet ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa, aki vállalkozó, de a földrészlet bérbe adását nem e minőségében végzi.

(2) Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

(3) Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

(4) Amennyiben az adó tárgya osztatlan közös tulajdonban van, és a tulajdonostársak közötti természetbeni megosztás ingatlan-nyilvántartásban feltüntetésre nem került, úgy a valamennyi tulajdonostárs által a természetbeni megosztásról létrejött és az adóhatóság részére benyújtott polgárjogi megállapodást az adó megállapítása során figyelembe kell venni.

5. § Az adó alapja a földterület m2-ben számított területe.

6. § Az adó évi mértéke 0,5 forint/m2, de minimum 2 000 forint.

7. § Mentes az adó alól a 3 000 m²-t meg nem haladó földterület.

8. § (1) A földadót az adóhatóság kivetéssel állapítja meg az ingatlan nyilvántartásban a tárgyév első napján nyilvántartott adatok alapján az adózó adatbejelentése alapján.

(2) A földadót az adózónak félévenként, két egyenlő részletben az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kell megfizetnie.

(3) A földadó bevezetésének évében az adóalany az év január 31. napjáig köteles az adó megállapításához szükséges valamennyi – az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon – adatot szolgáltatni az adott év január 1-jei állapotának megfelelően.

9. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A települési adóval kapcsolatos eljárás során a fogalmakat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. §-ának megfelelően kell alkalmazni.

10. § E rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.