Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2004. (I.30.) önkormányzati rendelete

A MAGÁNERŐS LAKOSSÁGI ÚT- ÉS ÚTALAP ÉPÍTÉSEK SZERVEZÉSÉRŐL ÉS TÁMOGATÁSI RENDSZERÉRŐL

Hatályos: 2009. 09. 01- 2018. 04. 01

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

 KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEk

1/2004. (I. 30.)

 r e n d e l e t e


A MAGÁNERŐS LAKOSSÁGI ÚT- ÉS ÚTALAP ÉPÍTÉSEK

SZERVEZÉSÉRŐL ÉS TÁMOGATÁSI RENDSZERÉRŐL [1]


Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. § alapján, a magánerős lakossági út- (aszfaltozott) és útalapépítések szervezéséről és támogatási rendszeréről a következő rendeletet alkotja:


1. §

Általános rendelkezések

(1) A rendelet hatálya kiterjed a belterületen, külterületi lakott helyen, valamint a belterület határán húzódó utcákban a Rendezési Tervekkel, vagy a vonatkozó építésügyi jogszabályok előírásaival összhangban történő, lakossági magánerőből önkormányzati támogatással megvalósuló út- és útalapépítésekre, kivéve a városrendezési, fejlesztési okból kijelölt azon területeket, ahol a korszerűtlen építés a terület rendezését, a meglévő út- és közműhálózat, valamint telekstruktúra megváltoztatását teszi indokolttá az út- útalapépítés előtt.

(2) Több érdekeltségi terület által érintett ingatlan (sarki porta, másik utcára lenyúló telek) esetében a tulajdonosnak csak egy érdekeltségi hozzájárulást kell fizetni.

(3) Önkormányzati támogatás út- és útalapépítésnél az előírásoknak megfelelő pályaszerkezetre és a tervezett burkolatra adható.

(4) Az út, útalap szélessége, szerkezete és anyaga a Békés Város Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya (továbbiakban Műszaki Osztály) által meghatározott méretű, mennyiségű, fajtájú lehet.

(5) Az út- útalapépítési támogatás az önkormányzat és az út- útalapépítési együttműködés (továbbiakban együttműködés) között valósul meg.

(6) Az önkormányzati támogatással megvalósuló út-és útalap építés az önkormányzat pénzügyi és fejlesztési terveivel összhangban, az út- útalapépítési sorrend figyelembevételével lakossági kezdeményezés alapján adható.

(7) A lakossági kezdeményezésre megvalósuló út- és útalapépítések önkormányzati támogatásának keretösszegét Békés Város Önkormányzata Képviselő-testülete által jóváhagyott éves költségvetés tartalmazza.

(8) A lakossági kezdeményezés alapján megvalósuló magánerős út- és útalapépítéshez az önkormányzati támogatásról az út- és útalapépítési prioritási sorrend alapján a pénzügyi fedezet szintjéig a Békés Város Önkormányzata Pénzügyi  Bizottsága (továbbiakban Bizottság) dönt.

(9) Az önkormányzati támogatással megvalósuló lakossági magánerős út- és útalapépítések szervezésével kapcsolatos önkormányzati feladatokat a Műszaki Osztály látja el.

(10) Az út- és útalapépítés prioritási sorrendjeit e rendelet melléklete tartalmazza.


2. §

Eljárási szabályok

(1) A létesítendő út és útalap mentén található ingatlanok tulajdonosai a Polgármesteri Hivatallal a kapcsolatot az általuk megválasztott egy vagy több közös képviselő útján tartják. Az önkormányzati támogatásra irányuló pályázatot a közös képviselő nyújtja be a Műszaki Osztály által rendszeresített űrlapon.

(2) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) az érdekeltségi területre vonatkozóan az út- útalapépítési együttműködés megvalósulásának tényét,

b) a közös képviselő(k) felhatalmazását az együttműködés tagjai részéről,

c) a létesítendő út- útalap főbb műszaki paramétereit, az érintett együttműködési terület megnevezését,

d) a megvalósítással érintett, az út, útalap használatában érdekelt valamennyi ingatlan tulajdonosának, használójának névsorát, házszám és helyrajzi szám megjelölésével,

e) a megvalósítással érintett ingatlan tulajdonosának, használójának írásbeli nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy az út- útalapépítési együttműködésben részt kívánnak-e venni, avagy sem, az ingatlanukra eső támogatási formák alapján tervezett, az előzetesen becsült költségek vállalása mellett,

f) nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a megvalósítandó út, útalap az önkormányzat tulajdonába kerül térítésmentesen

g) az igényelt közműkapacitásokat.

(3) Út- útalapépítés esetében a költségek viselése ingatlanonként, sor és társasház esetében lakásegységenként egyenlő arányban történik. Beépítetlen területnél útalap útépítés esetében a fizetendő hozzájárulás kiszámításának alapja az érvényben lévő a Rendezési Tervekkel vagy a vonatkozó építésügyi jogszabályok előírásai alapján az ingatlanból kialakítható építési telkek száma.

(4) A Bizottság által támogatott kérelmek esetében a Műszaki Osztály megvizsgálja az adott út- útalap létesítésének, csatlakoztathatóságának feltételeit és amennyiben az út- útalapépítésének műszaki, városrendezési akadálya nincs, intézkedik a szükséges tervek elkészíttetéséről.

(5) A 2004. évi költségvetés terhére figyelembe vehető lakossági pályázatokat 2004. március 15-ig kell benyújtani a Műszaki Osztályon, ezt követően minden év november 30.-ig (2004-ben is) folyamatosan lehet a pályázatokat benyújtani. A határnapot követően benyújtott igénybejelentések a következő évi támogatási javaslat összeállításánál már nem vehetők figyelembe.

3. §

A pályázat általános feltételei

(1) A 2. § (2) bekezdésében foglalt tartalmi követelményeken túl az együttműködésben a részvételi aránynak a 2/3-ot el kell érnie.

(2) A pályázatnak a 2. § (2) bekezdésben meghatározottakon kívül tartalmaznia kell:

a) a tervezett beruházás becsült összköltségét,

b) az egy ingatlanra (lakásegységre) jutó becsült beruházási költséget,

c) a szervezettségi arányt, az igényelt önkormányzati támogatás összegét,

d) a Műszaki Osztály nyilatkozata a műszaki megvalósíthatóságról.

Az a), b), c) pontok meghatározásához a Műszaki Osztály segítséget nyújt.


4. §

A pályázatok elbírálása

(1) A pályázatokat a Bizottság bírálja el.

(2) A pályázatok elbírálásának szempontjai, melynek sorrendjétől eltérni nem lehet:

a) a területnek az érvényes rendezési terv szerinti tulajdonjogi, ingatlan nyilvántartási rendezettsége,

b) út- útalap építési prioritási sorrendben elfoglalt hely alapján -ezen belül is elsőbbséget élvez az anyagmennyiséget biztosító támogatási mód a rendelkezésre álló pénzügyi keretig- azonos pontszám esetén az együttműködésben résztvevők nagyobb aránya dönt.

(3)[2] A pénzügyi keretből megvalósítható benyújtott pályázatok esetében a sorrendben nem elől álló együttműködésnél a bizottsági jóváhagyását követő legkésőbb 90 napon belül a becsült beruházási költség alapján számított, a pályázatban részt vevő együttműködőkre jutó lakossági hozzájárulás 100%-ának meglétét a társulásnak bemutatnia vagy hitelt érdemlően bizonyítani kell (pl.: folyószámla kivonat, banki igazolás, stb.) a Műszaki Osztályon. Amennyiben az igazolás nem történik meg, a társulás tárgy évre elveszíti az önkormányzati támogatást. A lakossági hozzájárulást az építési engedélytervek megrendelése előtt kell befizetni. Amennyiben az útépítés engedélyeztetését elutasítja a közlekedési hatóság, vagy az önkormányzat más okból nem valósítja meg a beruházást, a lakosság által a Polgármesteri Hivatal Társadalmi Összefogással Megvalósuló Közmű számláján elkülönített összeget az elutasító határozat jogerőre emelkedését követő naptól, illetve a döntés meghozatalától számított 30 napon belül a hozzájárulást befizető részére vissza kell fizetni[3]

(4) A pénzügyi keretből megvalósítható benyújtott pályázatok esetében a sorrendben elől álló együttműködésnél a becsült beruházási költség alapján számított, a pályázatban részt vevő együttműködőkre jutó lakossági hozzájárulás 100%-nak meglétét a társulásnak elegendő hitelt érdemlően igazolnia. Ebben az esetben a gépi munka elvégzését az együttműködés sajátmunka-végzés keretén belül is lebonyolíthatja, a kivitelezői szerződést az önkormányzat csak az anyagra és ennek szállítására köt a kiválasztott kivitelezővel.

(5) A lakossági hozzájárulás befizetésének hiányában elutasított együttműködési pályázatokat a sorrendből az adott évre vonatkozóan ki kell venni.

(6) A támogatás odaítélését követően, a (3) és (4) bekezdés alapján meghatározott pénzügyi vállalások teljesítését követően a Műszaki Osztály megállapodást köt, mely megállapodásban a közös képviselő(k) az út- útalapépítési együttműködés nevében megbízza a Műszaki Osztályt az építés műszaki lebonyolításával, és a beruházás költségének teljes (együttműködés által átadott keretösszeg és önkormányzati támogatás) összegére vonatkozóan a pénzügyi lebonyolítás elvégzésével.

5. §

A támogatás módjai

(1) A támogatás összege:

a) A prioritási listán első helye(ke)n szereplő utcák esetében a keretösszeg erejéig, a támogatás mértéke kiterjed a Műszaki Osztály által ellenőrzött anyagmennyiség költségeire, helyszínre történő szállítással együtt,

b) A prioritási listán további helyen szereplő utcák esetében a keretösszeg erejéig a támogatás mértéke nem haladhatja meg a Műszaki Osztály által ellenőrzött  beruházási költségvetés 30%-át.

(2) A tervezés és a hatósági előírások, elkészítendő szakvélemény költsége Békés Város Önkormányzatát terheli.

(3) Amennyiben városfejlesztési, városrendezési szempontok, vagy más közérdek miatt a lakosság műszakilag indokolt közvetlen szükségleteit meghaladó kapacitást, műszaki tartalmat, vagy magasabb minőségű színvonalat indokolt megvalósítani, az emiatti költségkülönbözet a támogatáson felül Békés Város Önkormányzatát terheli.

(4) Az önkormányzat éves költségvetésében a magánerős út- és útalapépítések támogatására biztosított kereten belül, annak 15%-a mértékéig. a Bizottság elbírálása alapján többlettámogatás adható azon különösen indokolt esetekben, amikor az út- vagy útalapépítéssel érintett utca vagy településrész műszaki, területi adottságai jelentős mértékben eltérnek a város más területeinek átlagos adottságaitól. Ilyen eltérésnek minősül különösen a városi átlagostól számottevően alacsony laksűrűség, szétszórt beépítési vagy beépíthetőség, az utca féloldalas beépítése, illetve beépíthetősége.


6. §

Az építési feladat vállalkozásába adása

(1) A támogatási kérelmek elbírálása után a támogatott magánerős út- és útalap építési munkákra a Műszaki Osztály árajánlatokat szerez be, kivéve ha a beruházást közbeszerzéssel kell lebonyolítani.

(2) Az ajánlatok elbírálása és a vállalkozó(k) kiválasztása a Bizottság feladata és jogköre, a közös képviselő(k) véleménynyilvánítását követően. A Bizottság a képviselő(k) véleményétől eltérhet, ha a beruházás megvalósítását az veszélyezteti. A pályázat eredményéről a lakosságot a közös képviselő(k), az ajánlattevő(ke)t a Műszaki Osztály tájékoztatja.

(3) A nyertes kivitelező(k)vel akkor lehet szerződést kötni, amikor a megvalósításhoz szükséges lakossági önerő teljes összege és az önkormányzati hozzájárulás az önkormányzat számláján rendelkezésre áll

(4) A megvalósuló beruházói és beruházási feladatokat a Műszaki Osztály látja el.

(5) A Műszaki Osztály a megvalósítás teljes időtartama alatt kapcsolatot tart a közös képviselő(k)vel, a beruházás befejezését, üzembe helyezését követő 30 napon belül a közös képviselő útján véglegesen elszámol az együttműködéssel és gondoskodik az iratok, dokumentációk megőrzéséről.


7. §

Útépítési érdekeltségi hozzájárulás

(1) A közút használatában érdekeltek az út, útalap megvalósításában résztvevők által pályázatukban vállalt anyagi hozzájárulás összegével egyenlő útépítési érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.

(2) A sajátmunka-végzéssel is megvalósuló együttműködés esetén az útépítési érdekeltségi hozzájárulás kötelezése a közös képviselő(k) által bemutatott pénzügyi dokumentációk alapján kerül – az egy ingatlanra fizetendő összeg - meghatározásra.

(3) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulást a megépült út, útalap használatba adása napjától számított 60 napon belül a Bizottság határozattal írja elő.

  1. (4) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni.

(5) Indokolt esetben külön kérelemre az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére maximum 12 havi kamatmentes részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezhet a Bizottság. A kérelmeket a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell benyújtani.

(6) Késedelmes teljesítés esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt hozzájárulást kell megfizetni.

(7)[4]Békés Város Önkormányzata az utólagosan befolyt útépítési érdekeltségi hozzájárulásból az érintett együttműködés részére nem térít vissza.


8. §

Egyéb rendelkezések

(1) A lakossági magánerő bevonásával megvalósuló út, útalap a használatbavételekor Békés Város Önkormányzata tulajdonába kerül.

(2) A szakszerű folyamatos üzemeltetés, karbantartás, felújítás a tulajdonos feladata.


9. §

Értelmező rendelkezések

(1) Anyagmennyiség: az ágyazó anyag, 20/80 frakciójú kohósalak vagy vele megegyező minőségű útalapkő, a 12/20 frakciójú kohósalak vagy a vele megegyező minőségű kiegyenlítő fedőkő réteg, a kiékeléshez szükséges záró homok réteg.

(2) Beruházási költség:

a) a közmű vagy út-útalap rendezési terv szerinti elhelyezéshez szükséges területek tulajdonjoga megszerzésének (út céljára történő igénybevétele) költsége,

b) az engedélyezési költsége, illetékek,

c) a kivitelezési munkák teljes költsége,

d) lebonyolítói, illetve műszaki ellenőri díj,

az a), b), c), d) pontokban foglalt munkákat terhelő általános forgalmi adó összege.

(3) Pályaszerkezet: a jogszabályi előírásoknak megfelelő, az út, útalap várható terheltségének arányában előírt rétegesen kialakított anyagstruktúra.

(4) Közút használatában érdekeltek: a közút mentén ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari, közlekedési, kereskedelmi vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemélyek és jogi személyek.


10. §

Záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépés napját követően megkezdett út- útalapépítésekre kell alkalmazni.

(2) A rendelet mellékletét képezi az út- és útalapépítési prioritási sorrend (1. sz. ‑ 2. sz. melléklet) és az út- útalapépítési sorrendet meghatározó szemponttáblázat (3. sz. –4. sz. melléklet).


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.[5]


B é k é s ,  2004. január 29.



Izsó Gábor s.k.                                                                    Dr. Heinerné dr. Kecskés Aranka s.k.

  polgármester                                                                                      jegyző



A rendelet kihirdetésre került: 2004. január 30-án

[1]

Módosítva a 24/2006. (VI. 30.), 4/2007. (I. 26.), 19/2007. (III. 30.), 27/2007. (V. 25.), 30/2009. (VIII. 28.) rendelettel


[2]

A (3) – (4) bekezdés a 24/2006. (VI. 30.) rendelettel kiegészített szövegrész

[3]

Az utolsó két mondat a 19/2007. (III. 30.) számú rendelettel módosított szövegrész.

[4]

Mód. a 27/2007. (V. 25.) számú rendelettel

[5]

A 30/2009. (VIII. 28.) rendelettel kiegészített záradék