Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2021. 10. 21- 2022. 04. 14

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi szociális célú tűzifa támogatásról

2021.10.21.

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) a.) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában és 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről a következőket rendeli el:

1. § (1) Szociális célú tűzifa támogatás (továbbiakban: támogatás) a Levelek községben élő, szociálisan rászoruló nagykorú kérelmezőnek állapítható meg lakott ingatlanonként legfeljebb 2 erdei m3 keménylombos fa-fajtájú tűzifa mértékben, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) időskorúak járadékában részesül, vagy

c) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesül, vagy

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

f) öregségi nyugdíjban részesül és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 120.000 Ft-ot, egyedül élőnél a jövedelme nem haladja meg 150.000 Ft-ot.

(2) Az (1) bekezdés szerinti bármely jogosultsági feltétel alapján a támogatás ingatlanonként egy kérelmező részére állapítható meg. A támogatást ingatlanonként az (1) bekezdés szerinti bármely jogosultsági feltételnek megfelelő azon kérelmező részére kell megállapítani, aki a rendelet 1. melléklete szerinti kérelmet és –amennyiben szükséges, mellékleteit - hiánytalanul legkorábban nyújtja be. A polgármester a támogatást ha az ingatlanon több család él, ingatlanonként legfeljebb további 2, családonként legfeljebb 1 kérelmező részére abban az esetben állapítja meg, ha a kérelmező családja az (1) bekezdésben meghatározott feltételek szerint jogosult kérelmező családjától eltérő, legalább egy önállóan fával fűtött szobát kizárólagosan használ.

(3) A kérelmező a támogatás megállapítására csak az általa életvitelszerűen lakott, fával fűthető ingatlan vonatkozásában jogosult, függetlenül attól, hogy ott bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik.

(4) A támogatás a kérelem mellékleteként az (1) illetve (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltétel igazolása alapján állapítható meg azzal, hogy a helyi szociális hatóság nyilvántartásában szereplő feltételek – (1) bekezdés a) – e) pont - fennállását nem kell külön igazolni. A kérelmek elbírálása során az (1) bekezdés a)-d) pontjai szerint jogosultakat előnyben kell részesíteni. A kérelem elbírálását megelőzően a kérelmező által életvitelszerűen lakott ingatlan fa tüzelésre alkalmas fűtési módját az önkormányzat a helyszínen ellenőrizheti.

(5) Nem jogosult a támogatásra – függetlenül az (1) bekezdésben foglaltak teljesülésétől – az a kérelmező, akinek a lakása – a kérelem benyújtása időpontjában - tűzifával nem fűthető.

(6) A támogatást a 2021. november 22. és 2021. december 31. között e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon benyújtott kérelemre a polgármester jogosult megállapítani.

(7) A támogatás pénzben meghatározott értéke erdei m3-ként 16.000,- + ÁFA (27%) (amelyet a Belügyminisztérium a BMÖGF/ 191 - 36 /2021. számú támogatói okirat szerinti támogatással biztosít) , valamint az önkormányzat telephelyére és a jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlanhoz házhozszállítás költsége (amelyet az önkormányzat szociális kerete terhére önerőből biztosít).

(8) A támogatást az önkormányzat 2022. január 10 - február 15 közötti időszakban juttatja el (házhozszállítás) a jogosulthoz, amelyért a jogosulttól semmilyen ellenszolgáltatást nem kér.

2. § A rendelet 2021. október 21. napján lép hatályba, és 2022. április 15-én hatályát veszti.