Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019(XII.19..)önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019(XII.19..)önkormányzati rendelete

Hatályos: 2021. 03. 25- 2021. 09. 10

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019(XII.19..)önkormányzati rendelete

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019(XII.19..)önkormányzati rendelete

2021.03.25.

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat és hatáskörében Sóstófalva község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §.(4) bekezdésében biztosított hatáskörében a szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1); 26. §; 32. § (3); 45. § (1), bekezdésében (továbbiakban: Szt.) kapott felhatalmazás, valamint Magyarország helyi önkormányzatáról szóló 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában kapott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:

15Módosította az 3/2021(II.15.)önkormányzati rendelet1. §-a hatályos 2021február 16-től
Általános rendelkezések
A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezik a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások igénybevételének jogosultságáról, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.

(2) A képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya tekintetében a mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

Hatásköri szabályok

3. § Az Szt.-ben valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint, átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról.

Eljárási rendelkezések

4. § .

(1) E rendelet alkalmazásában - ettől eltérő rendelkezés hiányában-

a) a jövedelem, a vagyon, a család, a közeli hozzátartozó, az egyedül élő, a háztartás fogalmának meghatározására a mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

b) gyermek: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:10. § (1) bekezdése szerint kiskorú;

c) természetbeni ellátás: olyan támogatás, amellyel az önkormányzat anyagi javak biztosításával, szolgáltatások kifizetésével nyújt segítséget;

d) elemi kár: időjárással összefüggésbe hozható esemény- különösen árvíz, belvíz, szélvihar, felhőszakadás stb. – hatására, valamit tűzeset miatt bekövetkező kár

(2) A települési támogatásra való jogosultság megállapításához a jövedelem számítás szabályára a mindenkor hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló törvény idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(3) A rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmeket a Gesztelyi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén vagy kirendeltségén lehet benyújtani.

(4) A kérelmező kérelmét ezen rendeletben meghatározott feltételek hiteles igazolására alkalmas bizonylatokkal köteles ellátni. Amennyiben a kérelmező a kérelmet, illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja, az eljárást meg kell szüntetni.

(5) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a közös háztartásban élők vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A havi rendszeres jövedelmet hivatalos igazolásokkal kell igazolni.

(6) A havi rendszerességgel biztosított települési támogatás iránti benyújtott kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat, valamit a 63/2006 (III.27.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot.

(7) A havi rendszerességgel nyújtott települési támogatást utólag, a tárgyhót követő hónap 5. napjáig, a rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedését követő 5 napon belül folyósítható.

(8) A települési támogatás folyósítása banki átutalással vagy házi pénztári kifizetéssel történik.

(9) A havonta folyósítandó ellátás esetében, ha az ellátásra jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg az igényjogosult lakóhelyének megváltozás vagy halála miatt, a megszűnés hónapjában a támogatást teljes összegben kell folyósítani.

(10) A rendeletben szabályozott szociális ellátásra jogosultság elbírálásánál vizsgálni kell a sóstófalvai állandó bejelentett lakóhely valamint az életvitelszerűen lakott lakás címének egyezőségét, amennyiben a címek nem egyeznek meg a kérelem elutasításra kerül.

Települési támogatás formái

5. § Települési támogatás:

a) rendkívüli települési támogatás
b) időskorúak és családok támogatása
c.) lakhatási támogatás
d.) az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás
e.) a gyermekek családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulás.
ea) óvodáztatási támogatás
eb) beiskolázási támogatás
ec) tanulmányi hozzájárulás
ed) Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatás
f) természetbeni tűzifajuttatás
Rendkívüli települési támogatás

6. § (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a Sóstófalva Községben állandó bejelentett és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élőlét fenntartási gondokkal küzdő személynek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud, elsősorban

a.) tartós betegség vagy rokkantság miatt jelentős jövedelem-kiesése következett be vagy
b.) elemi kár vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett, vagy
c.) nagyobb összegű, váratlan vagy előre nem látott kiadásai vannak, amelyeket önerőből nem tud kiegyenlíteni vagy
d.) gyermek neveléséről, gondozásával kapcsolódó kiadásai keletkeztek.
(2) Az 6. § (1) bekezdésben meghatározott estekben a települési támogatás összege nem haladhatja meg az 50.000 Ft-ot.
(3) Az 6. § (1) bekezdésben meghatározott rendkívüli települési támogatás
természetbeni ellátás, elsősorban Erzsébet utalvány formájában is nyújtható.
(4) Az 6. § (1) bekezdésének b.) pontja estében jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható a rendkívüli települési támogatás, melynek összege nem haladhatja meg a 100.000 Ft-ot.
(5) Az 6. § (1) bekezdés c.) pontja esetén nyújtott rendkívüli települési támogatás visszatérítendő támogatásként is nyújtható, a támogatás visszafizetéséről határozatban kell rendelkezni, a visszafizetés maximum 6 havi részletben történhet. A visszatérítendő települési támogatás megállapításának feltétele a folyamatos jövedelemszerző tevékenység igazolása és a támogatás felhasználásának jogszerűségét is indokolni kell 30 napon belül.
Időskorúak és családok támogatása

7. § (1) Időskorúak és családok támogatása nyújtható évi egyszeri alkalommal a 60. életévét betöltött Sóstófalva községben állandó bejelentett lakcímmel rendelkező életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő lakosnak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550 %-át. A támogatás mértéke nem haladhatja meg az 10.000 Ft-ot.5

5Módosította az 11/2020(VIII.07.)önkormányzati rendelet1..§-a hatályos 2020.augusztus 8-től
„(2) Időskorúak és családok támogatása nyújtható évi egyszeri alkalommal Sóstófalva község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő háztartásoknak, ahol a háztartásban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át.
A támogatás mérték háztartásonként nem haladhatja meg a 13.000.-Ft-ot, melyből 3000 Ft érték természetbeni juttatásként is adható.
A támogatás évente egyszer decemberben adható.
3) Időskorúak és családok támogatása nyújtható évente, negyedévben egyszer Sóstófalva községben állandó bejelente lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő lakosok által alkotott háztartásoknak, ahol a háztartásban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át és a háztartáson belül romló életkörülmények állnak fenn. A támogatás mértéke negyedévente 10.000 Ft-ig terjedhet. A támogatás odaítélése hivatalból is kezdeményezhető.

7/A. § Étkeztetési támogatás

(1) Étkeztetési támogatásra jogosult az a sóstófalvai állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő iskolás és óvodás korú gyermek, akinek a családjában az egy főre eső jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át.

(2) Az étkezési támogatás napi, egyszeri meleg étkezés formájában biztosítandó, a szünidei étkeztetés és gyermekétkeztetés ideje alatt.2

2Módosította az 4/2020(III.24.)önkormányzati rendelet1. §-a hatályos 2020.március 25-től
(3) Abban az esetben, ha az étkezési támogatásra jogosult iskolás vagy óvodás gyermek a meleg étkeztetést nem tudja igénybe venni (nem tartózkodik a lakóhelyén), a törvényes képviselője köteles az igénybevételi napot megelőző második napon, illetve amennyiben a hét első napját érinti a lemondás — előző hét pénteken 10.00 óráig jelenteni a Hernádkaki Közös Önkormányzati Hivatal Sóstófalvai Kirendeltségén3
3Módosította az 4/2020(III.24.)polgármesteri rendelet2..§-a hatályos 2020.március 25-től
Lakhatási támogatás

8. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatás Sóstófalva község közigazgatási területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő lakosok a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a kérelem benyújtás hónap 1. napjától támogatást nyújtható azon személy részére, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át.

(3) Vagyon és háztartás és közeli hozzátartozó meghatározására a Szt. tv. Idevonatkozó rendelkezései az irányadóak.

(4) A lakhatási támogatás megállapításának feltétele a rendezett lakókörnyezet, Rendezett lakókörnyezet alatt az utcakép szempontjából rendezett lekaszált, az ingatlanba a bejutást lehetővé tevő környezetet jelenti. A rendezetlen lakókörnyezet a kérelem elutasítását vonja maga után.

(5) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatást egy évre kell megállapítani.

(6) A lakhatáshoz kapcsolódó támogatás minden év december 31-ig kell megállapítani havi mértéke háztartásonként 5.000.- Ft/hó

(7) 1 A rendezett lakókörnyezetet a kérelem folyósításának ideje alatt két alkalommal a folyósítás megkezdését követő negyedik és a folyósítás megkezdését követő nyolcadik hónapig kell ellenőrizni. Amennyiben a lakókörnyezet rendezetlen a lakhatási támogatás folyósítását meg kell szűntetni az ellenőrzés hónapjának utolsó napjával.

1Módosította az 1/2020(I.20.)önkormányzati rendelet1. §-a hatályos 2020.január 21-től
Elhunyt személy eltemettetési költségéhez való hozzájárulás

9. § (1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására jogosult az a kérelmező, aki Sóstófalva Község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő lakos és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át.14

(2) A 9. § (1) bekezdésében meghatározott támogatás összege 30.000 Ft.15

(3) A 9. § (1) bekezdésben meghatározott támogatásra az a személy jogosult, akinek a nevére a temetési költségeiről szóló számla szól.

(4) Köztemetés esetén a helyben szokásos legolcsóbb temetkezési forma alkalmazandó.

Gyermekek családban történő gondozásának költségéhez való hozzájárulás
Óvodáztatási támogatás

10. § (1) Óvodáztatási támogatás juttatható annak a sóstófalvai állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő szülőnek vagy gyámnak, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át. és aki gyermeke tekintetében a halmozottan hátrányos helyzet fennállását igazolja.11

11Módosította az 13/2020(IX.11..)önkormányzati rendelet1..§-a hatályos 2020.szeptember 12-től
(2) A 10. § (1) bekezdés szerinti támogatás összege gyermekenként nem haladhatja meg a 20 000 forintot, mely természetbeni formában nyújtható, elsősorban váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag, óvodai nevelést szolgáló felszerelésekre. A természetben támogatását az önkormányzat a gyermekjólét szolgálat közreműködésével biztosítja. A támogatás minden év október 31-ig kerül átadásra.6
6Módosította az 11/2020(VIII.07.)önkormányzati rendelet2..§-a hatályos 2020.augusztus 8-től
(3) Amennyiben a szülő gyermekét az óvodai nevelési év második félévében íratja, be úgy a támogatás összege nem haladhatja meg a 10.000.- Ft-ot.,mely természetben adható elsősorban váltóruha, váltócipő, tisztasági csomag, óvodai nevelést szolgáló felszerelésekre. A természetben támogatását az önkormányzat a gyermekjólét szolgálat közreműködésével biztosítja A támogatás a támogatás megállapítását követő hó 30-ig kerül átadásra..7
7Módosította az 11/2020(VIII.07.)önkormányzati rendelet3..§-a hatályos 2020.augusztus 8-től
(4) A kérelem kötelező melléklete
a.) első óvodai nevelési év kezdetekkor az óvodai jogviszony fennállására vonatkozó igazolás.
b.) minden további nevelési év kezdetekkor a rendszeres óvodába járásra vonatkozó igazolás csatolása az előző nevelési évre vonatkozóan.
(5) A gyermek óvodáztatási támogatásra jogosult, ha
a. a gyermeknek egy óvodai nyitvatartási napon legalább hat órát az óvodában tartózkodik,és
b. kifizetés esedékességét megelőző nevelési évben az igazolt és igazolatlanul mulasztott napok száma együttesen nem éri el az óvodai nevelési napok huszonöt százalékát,
(6) A 10. § (5) bekezdés b) pontja szerint igazolt mulasztásból
a) a 2020. évi pandémiajárvány miatti oktatási-nevelési intézmények kötelező zárva tartási idejét.
b) a fenntartó által az óvoda épületének felújítása miatt a balesetek elkerülések miatt zárva tartásának idejét.
c) a július-augusztus hónapokra eső mulasztásból tíz napot az igazolt mulasztásról a huszonöt százalék megállapításnál figyelmen kívül kell hagyni.13
13Módosította az 14/2020(X.09..)önkormányzati rendelet5 1..§-a hatályos 2020.október 10-től
(7) A 10. § (1) bekezdése iránti kérelem tárgyév júliusától október 15-ig nyújtható be.14
14Módosította az 14/2020(X.09..)önkormányzati rendelet5 2..§-a hatályos 2020.október 10-től
.
Beiskolázási támogatás

11. § (1) Beiskolázási támogatás nyújtható annak a sóstófalvai állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő szülőnek vagy gyámnak, a köznevelési intézménybe járó gyermekére való tekintettel, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át a gyermek(ek) családban történő gondozásának költségeihez való hozzájárulásként a tanköteles gyermekek tanszer, tankönyv ellátásának támogatására12

12Módosította az 13/2020(IX.11.)önkormányzati rendelet5 2..§-a hatályos 2020.szeptember 12(1)-től
(2) 11. § (1) bekezdése iránti kérelem tárgyév júliusától szeptember 20-ig nyújtható be. Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállásra vonatkozó igazolás.
(3) A támogatás természetben is nyújtható vagy Erzsébet utalvány formájában is adható.9
9Módosította az 11/2020(VIII.07.)önkormányzati rendelet5...§-a hatályos 2020.augusztus 8-től
(4) A 11. § (1) bekezdésében szabályozott települési támogatás összege gyermekenként nem haladhatja meg a 20.000.-Ft-ot általános iskolai tanuló esetén, középiskolai tanuló esetén 30.000.-Ft-ot

11/A. § Tanulmányi hozzájárulás

(1) Tanulmányi hozzájárulás illeti meg meg a felsőoktatási intézménybe nappali tagozaton tanulmányokat folytató sóstófalvai állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő tanulót, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át. A támogatás a tanulmányok folytatásához kapcsolódó költségekre (tandíj, kollégiumi díj, …) használható fel.

(2) A támogatás mértéke nem haladhatja meg tanulóként az 50.000.- Ft-ot.

(3) A 11./A§ (1) bekezdésében szabályozott települési támogatás iránti kérelem a tárgy év szeptember és október hónapban nyújtható be. Kötelező melléklete a tanköteles gyermek tanulói jogviszonyának fennállására vonatkozó igazolás. az érvényesített diákigazolvány, vagy felsőoktatási intézmény igazolása.

11./B.§
Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatás
(1) A „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében ösztöndíj állapítható meg annak a pályázatát határidőben benyújtó és a benyújtás időpontjában sóstófalvai állandóbejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a község közigazgatási területén élő pályázónak, aki megfelel a „Bursa Hungarica” Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.
(2) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinél az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át. Amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő, vagy más törvényes képviselő gondozza, vagy ha a pályázóval egy háztartásában igazoltan tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy van, a szociális rászorultság akkor állapítható meg, ha a háztartás egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át.
(3) Az ösztöndíj időtartamát és az egyéb feltételeket a mindenkori pályázati felhívás tartalmazza, melyet a Képviselő-testület hagy jóvá.
(4) A felsőoktatási intézménybe jelentkezők szociális rászorultságát a Képviselő-testület évente egyszer köteles felülvizsgálni.
(5) Az önkormányzat által folyósított ösztöndíj havi összege 4.000,-Ft/fő/hó mértékig terjedhet
(6) Az ösztöndíj elnyerésére beadott pályázatok elbírálása a polgármester hatáskörébe tartozik
Szociális szolgáltatás

12. § (1) 15

15 Hatályon kívül helyezte a 4/2021(II.15.)önkormányzati rendelet 14. § (2) ekezdése hatálytalan 2021 február 16-tól
A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételi rendje

13. § 15

(1)

(2)

15 Hatályon kívül helyezte a 4/2021(II.15.)önkormányzati rendelet 14. § (2) ekezdése hatálytalan 2021 február 16-tól

14. § (1) 15

(2) 15

(3) 10 15

10Módosította az 11/2020(VIII.07.)önkormányzati rendelet6...§-a hatályos 2020.szeptember 1től
(4) 15
(5) 15
15 Hatályon kívül helyezte a 4/2021(II.15.)önkormányzati rendelet 14. § (2) ekezdése hatálytalan 2021 február 16-tól

14/A. § 4

(1) A napi egyszeri meleg ételt a Magyarországi Evangélikus Egyházzal kötött együttműködési megállapodással is biztosítja népkonyha formájában.

(2) Az ellátást a népkonyhán azoknak a szociálisan rászoruló 18 éven felüli személyeknek biztosított, akik más szociális étkezési formát nem vesznek igénybe.

(3) Az ellátás igénybe vétele egyszer használatos ételhordó dobozban kiosztott napi egy tál meleg étel formájában , munkanapokon térítés mentesen történik.

4Módosította az 10/2020(VI:29..)önkormányzati rendelet2..§-a hatályos 2020.június 30-től

15. § A térítési díj csökkentése vagy elengedése a képviselő-testület hatásköre. Abban az esetben kerülhet rá sor, ha a jogosult jövedelmi viszonyaiban önhibáján kívül lényeges rosszabbodás következett be.

Záró rendelkezés

16. § (1) A rendelet 2020.01.01.-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a szociális ellátásról szóló17/215(IX.09.).) önkormányzati rendelet.