Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2020. 12. 10- 2023. 05. 11

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2020.12.10.

Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (3)-(4) bekezdésében és a 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, alapelvei

1. § (1) A rendelet célja, hogy a Sóstófalva község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által működtetett falugondnoki szolgálat Sóstófalva belterületi részén élők számára a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 60. § (1) bekezdésében maghatározottakat biztosítsa.

(2) A rendelet az életminőség javítása érdekében meghatározza a falugondnoki szolgáltatás által ellátandó feladatokat és azok mértékét, módját, a szolgáltatás rendszerét, szervezetét és a szolgáltatáshoz való hozzájutás feltételeit, módját.

(3) A falugondnoki szolgálat eredményességének biztosítása érdekében az Önkormányzat, valamint annak szervei, a településen működő oktatási és egészségügyi intézmények, civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.

2. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok meghatározása

2. § A falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások:

a) alapfeladatnak minősülő szolgáltatások,

b) kiegészítő feladatnak minősülő szolgáltatások,

c) az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások.

3. § Alapfeladatnak minősül:

a) közreműködés,

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában,

ad) egyéb alapszolgáltatásokhoz való hozzáférésben.

b) egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulás segítése,

c) gyermekszállítás, óvodások, iskolások, fiatalok szállítása.

4. § Kiegészítő feladatnak minősül:

a) a közösségi, művelődési, sport-és szabadidős rendezvények szervezése, segítése,

b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) egyéb lakossági szolgáltatások biztosításában való közreműködés, valamint egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

5. § Az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül:

a) önkormányzati, intézményi információk közvetítése a lakosság részére,

b) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,

c) közreműködés a tömegközlekedéshez való hozzájutásban

d)1

6. § A falugondnoki szolgáltatás keretében nyújtott szolgáltatások tartalmát részletesen a Szakmai program tartalmazza.

7. § (1) A falugondnoknak elsősorban a szociális alapellátás körébe tartozó feladatait kell ellátnia, az egyéb szolgáltatás jellegű feladatait csak akkor láthatja el, ha a kötelező feladatainak ellátását nem veszélyezteti.

(2) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi a Polgármester iránymutatásai alapján.

(3) A falugondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatok napi, heti, havi megszervezése - az előre bejelentett és idő közben felmerült igények ismeretében - a falugondnok feladata és felelőssége.

3. Eljárási rendelkezések

8. § (1) A falugondnoki szolgálat által nyújtott ellátások igénybevétele iránti eljárás az ügyfél kérelme alapján vagy hivatalból indul.

(2) A kérelmeket szóban vagy írásban a falugondnoknál, vagy a Gesztelyi Közös Önkormányzati Hivatal Sóstófalvai Kirendeltségén lehet benyújtani, a kért szolgáltatás megnevezésével, a teljesítés kért időpontja előtt legalább 2 munkanappal.

(3) A falugondnok számára a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCsM. rendelet 8. számú melléklet alapján vezetett tevékenységnapló „szolgáltatást igénybevevők aláírása" oszlop - mely a tevékenység elvégzését igazolja - vezetése nem kötelező. A tevékenységi naplóban csak az utasok száma kerül feltüntetésre. A naplót köteles rendszeresen vezetni, melyet a Polgármester ellenőriz.

9. § A falugondnoki szolgálat által biztosított szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe.

4. A falugondnoki szolgálat ellátása

10. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat a falugondnok a rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el, a munkaköri leírásban foglaltaknak, valamint a Polgármester utasításai alapján. Az egyéb munkáltató jogokat a Polgármester látja el.

(2)2 A falugondnokot a Képviselő-testület nevezi ki és menti fel. A Képviselő-testület hatásköre a falugondnok bérének megállapítása, jutalmazása, fegyelmi büntetés kiszabása.

(3) A falugondnoki szolgálat folyamatos biztosítása nem szüneteltethető, a falugondnok távolléte esetén helyettesítéséről a Polgármester gondoskodik.

(4) A falugondnok feladatai ellátásához szükséges személyszállításra alkalmas, érvényes műszaki vizsgával, kötelező gépjármű felelősség biztosítással és CASCO biztosítással rendelkező, üzemképes gépjárművet Sóstófalva község Önkormányzata biztosítja.

(5) A gépjármű üzemképes állapotáért a falugondnok a felelős, aki a gépjármű rendellenes használatából, valamint a falugondnok hibájából a gépjárműben vagy idegen dologban keletkezett károkért anyagi felelősséggel tartozik.

11. § A falugondnok a feladatellátás eredményességének, hatékonyságának növelése érdekében együttműködik a feladatellátásában közreműködő személyekkel, szervezetekkel így:

a) Gesztelyi Közös Önkormányzati Hivatallal,

b) tagóvoda vezetőjével,

c) háziorvossal, védőnővel.

12. § A falugondnoki szolgáltatást igénybe vevő panasszal, kifogással élhet, amelyet a Polgármesternél személyesen, vagy írásban nyújthat be. A panaszt a Polgármester kivizsgálja, amelynek eredményéről 15 napon belül értesíti az ellátottat és tájékoztatja a Képviselő-testületet.

5. Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba

(2) Hatályát veszti a falugondnoki szolgálatról szóló 8/2000. (IV.27.) önkormányzati rendelet.

1

Hatályon kívül helyezte a 6/2018. (VIII.21.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatálytalan 2018. augusztus 22-től.

2

Módosította a 16/2016. (XII.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2016. december 31-től.