Sóstófalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2016(VII.14..)önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 13/2015. (VII.02.) önkormányzati rendeletének módosítása

Hatályos: 2016. 07. 14- 2016. 07. 15

Sóstófalva község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35.§ és a 88.§ (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a

                                                                                  1. §


A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 13/2015. (VII. 09.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: „R”) 3.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ (2) A közszolgáltatással ellátott területen az ingatlanhasználó köteles a szervezett közszolgáltatást igénybe venni és Ht. 32/A. § (2) bekezdése alapján az állam által az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására alapított Koordináló szerv (továbbiakban: Koordináló szerv) részére a közszolgáltatási díjat megfizetni.”


                                                                                 2. §


(1) A „R” 6.§ (1) bekezdése kiegészül az alábbi e) ponttal:


„e) az érintett ingatlanon keletkező települési hulladékot elkülönítetten, az elkülönített gyűjtésre rendszeresített és ezen célból átvett gyűjtőedényben gyűjtse.”


(2) A „R” 6.§ (7) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(7) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba bevont területeken tilos

a) a mezőgazdasági termelés során keletkezett növényi hulladék,

b) az avar,

c) az ipari eredetű hulladék,

d) a vegyes hulladék,

e) az árkok, töltések növényzetének

égetése.”

3. §


(1) A „R” 7. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) A közszolgáltatás díját a Koordináló szerv által kiállított számla alapján

a) a természetes személy ingatlanhasználók két havonta utólag,

b) a jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetek a megkötött közszolgáltatási szerződésben rögzítettek szerint fizetik meg.”

 (2) A „R” 7. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(3) Az ingatlanhasználó köteles a számlát a Koordináló szerv által kiállított számlán szereplő határidőre megfizetni.


(3) A „R” 7. §-a kiegészül az alábbi (3a) bekezdéssel:


„Díjhátralék keletkezése esetén a beszedésről a 2016. március 31. napjáig kiállított számlák vonatkozásában Közszolgáltató, a 2016. április 1. napjától kiállított számlák vonatkozásában a Koordináló szerv intézkedik.”


4. §


A „R” 9.§ (6) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(6) Amennyiben a szünetelés ideje alatt települési hulladék kerül kihelyezésre úgy – az ingatlan-tulajdonos egyidejű értesítése mellett – a Közszolgáltató a hulladékot elszállítja, valamint adatszolgáltatással él a Koordináló szerv felé, aki az adatszolgáltatásban megjelölt időponttól kezdve a hulladékszállítási díjról számlát állít ki.”

                                                                                      5. §


(1) A „R” kiegészül az alábbi 10/A. §-sal:


10/A. §


Közszolgáltató köteles eleget tenni a Ht. 32/A. § (4) bekezdésben foglalt, Koordináló szerv felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének.”


(2) A „R” 11. §-a hatályát veszti.

                                                                                    6. §


(1) A „R” 13. §-a kiegészül az alábbi (1a) bekezdéssel:


„(1a) A természetes személy ingatlanhasználó a települési hulladék gyűjtésére, illetve elszállítására köteles a rendelkezésére bocsátott egyedi azonosító jellel ellátott vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló, illetve az egyedi kódszámmal ellátott elkülönített gyűjtésre szolgáló edényzetet használni.”


(2) A „R” 13. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A vegyes hulladék ürítésének gyakorisága magánházaknál minimum heti 1 alkalom. Az elkülönítetten gyűjtött hulladék ürítésének gyakorisága kéthetente 1 alkalom. Amennyiben a hulladék szállítása a közszolgáltató hibájából elmarad, 24 órán belül pótolni köteles.”


(3) A „R” 13. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(5) Ha az ingatlanhasználó a közszolgáltató felé a valóságnak nem megfelelő mennyiséget vagy adatot közöl, és ennek folytán az átadott hulladék mennyisége rendszeresen meghaladja az átvett gyűjtőedények űrtartalmát, a közszolgáltató - az ingatlanhasználó megkeresésével egyidejűleg – jogosult a ténylegesen elszállításra kerülő mennyiségről adatot szolgáltatni a Koordináló szerv felé, mely adatszolgáltatás alapján a Koordináló szerv a tényleges űrmértékű mennyiségnek megfelelően állítja ki a számlát.”


(4) A „R” kiegészül az alábbi 13/A. §-sal:


„ 13/A. §


Az elkülönített gyűjtési rendszer bevezetését követően a jegyző hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII. 21.) Korm. rend. rendelkezéseinek megfelelően.”

                                                                                    7. §


(1) E rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.


(2) E rendelet 6. § (4) bekezdése 2016. október 1. napjával lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.